.
Модератор: Общи модератори
- The_Bear
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с три педала.
- Детайли за колата: E61 530d (218) 2004
Re: В този сняг...?
Vra4anin написа: Имам друг познат, който даже влиза тук във форумът (THE BEAR) с Е61-ца точно на стил 134 и е ръчка (а не автомат), ама не съм го виждал тия дни да каже той неговото Е61 кара ли го, кво става.![]()
Тука съм, ама при мен ситуацията е друга. За к`во храня това

Много мразя да карам нормална кола и да стържа с нея по снегове и ледове, да се чудя какво съм откачил, и какво строшил, да бутам сняг с бронята и т.н. Освен ако не е прежалена или крайно наложително, не бих си го позволил. Е61-цата все още съвсем не попада в тази графа и си седи на сухо, измита. Виж тая джипка отгоре е направена за всички издевателства, които може да роди някоя болна глава. Без притеснение правиш (или поне опитваш) всичко, което ти хрумне. М`рътво желЕзо.
Никога не съм карал джанти по-големи от 16-ки, но ще дам мнение. Според мен, наличието на 18-ките ти е първия проблем, който би могъл лесно да разрешиш. Тази 18-ка как ще я спаднеш, няма начин. Идеята на спадането е увеличаване на площта за контакт. При спадането на гумата тя се разплесква и настрани (става по-широка). Но по-същественото е, че се разплесква по другата ос (напред и назад), т.е. започва да се опитва да става като верига на верижна машина, ако ме разбирате.
Като се поотъпче снега може да идем някъде да ги тестваме двете, да видим какво ще излезе. Мен ми беше много интересно как се държи на сняг Е61-цата и преди нова година много драпах в тая посока, има тук писано за приключенията ми http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=116&t=415256 На пътя върви, проблем за тръгванията при наклон, както всички знаем, и когато снега стигне до бронята, вече всичко зависи от условията. С вериги е хала.
Онзи ден вързах с джипа да издърпам вуйчо ми от едни преспи пред блока. Беше се яко нахендрил с Sharan-а в по-ниска кота от моята. Дръпнах аз леко, забуксувах, давам заден блокаж, после и преден, не шибам силно, за да не си тръгна с някаква част от колата му. Той почти не мръдна. В следващия момент вече бях подледил под четирите гуми. Никакъв сняг не ме подпираше отникъде по купето. Назад не мърдам, напред не мърдам. Не мога и да лешкам, защото съм вързан за котва, въжето опънато

Лошото е, че откакто си взех Е61-цата, имам притеснения например как ще отида примерно до Боровец, и по-точно какво ме очаква в последните няколко километра... Обикновено пътувам сам, помня последния път края на 2016-та (откриването на ски сезона, бях се объркал и аз да карам на писта точно този ден), когато ходих с Passat-а, от Самоков нагоре беше колона и почти не мърдаше, бързо се преориентирах по обходния път през Бели Искър, там е здрав баир. Пред мен се улучиха айляци в една колица и тя беше с предно, но беше много натоварена - пет човека май бяха, дърпат ръчни пред мен, опитват се да дрифтват, викам си - те турчин, те беля... То и аз тествам разни неща, но не и когато след мен кара друг човек... Дойде стръмното и тия на един завой умряха... Подминах ги, нагоре аварирали още коли, бусове отдясно, а аз се стремя да поддържам скорост, защото усещам че съм си на кантар и аз да спра на някой завой... Междувременно гледам да не засилвам много, че пред мен се движат с крайцерска скорост някакви "джипоподобни коли" - SUV-ове, които не им дреме, и си карат спокойно, а аз настигна ли ги, на завоя те карат бавно и умирам... Пасата с 15-ки хубави зимни гуми. Та, ако бях там с E61 в тази ситуация сам... Няма начин, 100% съм закъсал. Иначе отсечката Враца-Самоков с Е61 няма място за сравнение с Passat, кефа е голям. Правих я един път, нямах грижи, но нямаше и трафик от Самоков нагоре, а и снега не беше като онзи случай който описах. Но решението е - вериги. Спираш слагаш и си ти.
То моето май си беше баш "Извън Темата"...
Между 1993 и 2001 съм карал повече от достатъчно БМВ. Е30 (324ТД), Е34 (518, 520, 525IX) и Е36 (325). Имам приблизително 400 000км на марката. Бутали са ме един единствен път (бях с 525IX) нагоре по 416-та ул в Драгалевци. Бяхме трима, колата имаше зимни гуми, но просто "легна" върху нагоре и въртеше във въздуха. Не знам дали помните новата 2000г, какъв сняг падна срещу първи януари. С Е30 324ТД (зимни гуми Фулда Иглу) се паркирах пред хотел Самоков на Боровец и никой не вярваше, че съм, се качил без вериги
Не мога да си обясня драмите, които разказвате
И тук вали сняг, и тук от известно време отебаха да чистят, но чак такива трагедии не съм виждал. Аз ме мога да си обясня, как може да изкараш кола със спортно окачване и "летни валяци" навън при сняг изобщо.

И тук вали сняг, и тук от известно време отебаха да чистят, но чак такива трагедии не съм виждал. Аз ме мога да си обясня, как може да изкараш кола със спортно окачване и "летни валяци" навън при сняг изобщо.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
За някои хора явно е на живот и смърт да си покажат колата в снега. Една година бяхме се събрали на полигон ДЗС в Русе да караме и един познат домъкнал е36-цата с летните гуми, щото нямала зимни... И за кво - той не може да потегли дори, камо ли да покара. Аз миналата зима като видях колко "добре' се представя изморения Континентал и нарочно не излизах няколко дни, че ме беше срам да не мога да потегля по кръстовищата. Пък и никой не е длъжен да ме чака.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Малко от снощи. Почва да се стопля, тъй че това беше.

dextuar написа:Dirty M5 driveR написа:Е, то и с предното ще стане същата работа. Та дори понякога и с 4х4. Едно от уменията на зимния шофер трябва да е да преценява трасето, скорост на движение, ускорение и така да ги подбира, че да не му се налага да спира. Онази вечер бутахме един Голф 4 и лашкахме, лашкахме, отлепи, мина 2 метра и пича готов да спре да благодари... И всички на висок глас "Давай, давай, чао, не спирай!".
Бях го постнал по-назад в темата, кажи тук как да не спра![]()
Сигурно от 3 години с колата, общо да съм ходил не повече от 15 пъти. Поне едно 7-8 пъти се намира или тук, или малко по-надолу някой като този да ме спре и ми убива кефа от всякъде.
До колкото видях не спря, а само намали скоростта.

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Аз мисля, че тия Нокиани на колегата dextuar не са кой знае каква гума. Но пък отдолу ясно се вижда, че е лед.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
В този сняг...?
Видях им сметката много бързо, щото лесно се паля и не веднъж съм ги прегрявал. А и вече им е 3-та зима, но никъде не съм закъсвал до момента с тях, единствено на 2-3 клипа към Алеко, които съм качвал и тук. Лично аз съм доволен от гумите, мисля, че случих на кофти партида производство Русия.Dirty M5 driveR написа:Аз мисля, че тия Нокиани на колегата dextuar не са кой знае каква гума. Но пък отдолу ясно се вижда, че е лед.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Ти като сложи снимка в темата за гуми ми стана ясно... Направо са си за боклука ако питаш мен. 

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Тази вечер към 21ч седя на един светофар и чакам зелено... и изведнъж от десния завой излиза едно Х6 все едно Себастиян Льоб го караше...
30 секунди не мога да спра да се хиля от кеф.
Не бях виждал досега хиксове да ги карат така из града. Беше чисто от към трафик и пича се възползва от ситуацията.

dextuar написа:Видях им сметката много бързо, щото лесно се паля и не веднъж съм ги прегрявал. А и вече им е 3-та зима, но никъде не съм закъсвал до момента с тях, единствено на 2-3 клипа към Алеко, които съм качвал и тук. Лично аз съм доволен от гумите, мисля, че случих на кофти партида производство Русия.Dirty M5 driveR написа:Аз мисля, че тия Нокиани на колегата dextuar не са кой знае каква гума. Но пък отдолу ясно се вижда, че е лед.
Sent from my iPhone using Tapatalk
До колкото знам, всички Нокиани се произвеждат в Русия, с изключение на малките цолажи.
Kurtov написа:
До колкото знам, всички Нокиани се произвеждат в Русия, с изключение на малките цолажи.
Tова обяснява всичко

Апропо, БМВ започва строителството на завод (пореден) за производство на автомобили в Русия
https://www.vedomosti.ru/auto/articles/ ... oda-rossii
Сега ще се научите, защо се купува руска кола, произведена единствено в сряда

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Както разбрахме от една друга тема новите БМВ-та не стават, тъй че ще се купуват само е36, е38 и е39.
Не виждам какво ни засяга завода в Русия. 

- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
Dirty M5 driveR написа:Както разбрахме от една друга тема новите БМВ-та не стават, тъй че ще се купуват само е36, е38 и е39.Не виждам какво ни засяга завода в Русия.

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Тихо сега. Ти с F11 не разбираш нищо. По-добре я продавай. 

- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
Vra4anin написа:Dirty M5 driveR написа:Както разбрахме от една друга тема новите БМВ-та не стават, тъй че ще се купуват само е36, е38 и е39.Не виждам какво ни засяга завода в Русия.
Ти остави майтапа настрана, но един от моите познати с Е60 от Враца (който съответно в момента не го кара) го срещнах вчера и си поприказвахме. Стар бмв-джия от 15-ина години и през ръцете му са минали по няколко Е36, Е46 и Е39. От по-малко от година кара Е60 (дизел, автоматик) казва, че такова чудо досега с бмв не е имал. Старите модели които досега е карал са много по-проходими от това.![]()
В интерес на истината, от вчера почнах да карам моето. Поотъпка се снега и тръгва и върви без проблем. Но си е тегаво. Както казва THE BEAR - малко ми е жал. Просто си е ниска колата, закача отдолу почти всичко и момента на заглъзването/заставане по корем е много тънък и трябва да си предпазлив. Буквално трябва да се тръгва без газ (или с минимално подаване на газта) на DTC режим. Поне моето е така. Дали, защото е на (може би) спортно окачване е по-ниско от повечето Е60, дали заради други фактор (че е на 18-ки гуми) - ева ли го. Върви, справя се, ама не се чувствам спокойно и удобно къде в каква неразрината мизеря ще спра... докато в кошлето на предно такива тревоги нямам.
От гумите е според мен.Преди 5-6 години на е60 535 д с чип и доволно Н/м никъв зор съм нямал.Тогава обикаляхме много из Балкана зимата и никъде не съм закъсвал.Гумите бяха 17 ки конти нови и скъпи.В дните, когато беше като преди два дни (вали и не чистят) си разменяхме колите с жена ми.Тя караше ц класа (Мерцедес), но с бмв-то се чувстваше по-сигурна.Казвах и само да "гали" педалите и няма да поднесе

Сега на ф11 съм с 245/45/18 (ханкук-нито да ги хвалиш, нито да ги оплюеш) на спортно окачване.Драми нямам, освен, че кората под двигателя (2 или 3 подред) стърже снегът останал от коловозите.