Добър шофьор?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Добър шофьор?

Мнение от madafaka_donkele » 13 Апр 2018, 13:40

steeN написа:За мен добър шофьор е този, който няма сериозни (повече от огънат калник или счупено огледало) произшествия или не е предизвиквал такива.

На английски има един много подходящ wisdom - smooth sea never made a skilled sailor...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Апр 2018, 13:52

Тва е все едно да избереш строителен инженер, дето все му падат къщите да строи твоята. :dunno:
Освен това да се вкараш в малоумна ситуация и после да излезеш от нея 9 от 10 пъти не е добър шофьор.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 13 Апр 2018, 16:02

Абе истината е една- Само който не кара, той не греши :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 13 Апр 2018, 16:11

Аз имам няколко ПТП-та, едно от тях със сериозни контузии единствено за мен и искам да ви кажа, че от тогава карам доста по-внимателно! Отделно наскоро имах случка в колона, в която единствено уменията на останалите водачи предотвратиха доста сериозен инцидент, така че смея да твърдя, че колегата по-горе е прав.

Относно строителството и т.н. - ако спазваш изискванията и издръжливостта на материалите няма как да стане фал, освен ако строителя не спести нещо, надзора си затвори очите и т.н.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 13 Апр 2018, 16:43

Всички проблеми идват когато някой си повярва,че е добър шофьор :idea: Подобно понятие няма и няма как да има,защото при активното шофиране и 100 години да караш,все излизат нови ситуации и премеждия.С времето и опита човек ако разсъждава над шофирането започва да избягва и предвижда,но винаги се появяват нови и нови.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 13 Апр 2018, 19:00

Всеки е добър шофьор за себе си, малцина са тези които си признават, че са слаби шофьори. За един добър шофьор е този без катастрофи, за друг този без нарушения, за трети най-бързия е най-добър. Универсално обяснение за "добър шофьор" не съществува. Ако обаче на база опита си, умствения си багаж, възможностите на колата, пътната обстановка и други, успяваш да опазиш себе си и другите на пътя и имаш желание да се усъвършенстваш като си вадиш поука от ситуациите, които си преживял на пътя, посещаваш специализирани курсове, четеш/гледаш и опитваш да повториш разни пЕнизи за овладяване на колата, то си на прав път да бъдеш добър шофьор.
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 13 Апр 2018, 19:01

Изгледал съм няколко стотин компилации с катастрофи в ютюб.
Целта ми бе да извлека поука от чуждите грешки.
От десетките хиляди видяни катастрофи (стотици фатални) има 3 основни предпоставки за тежки катастрофи:

1. Висока скорост - звучи банално, но законите на физиката все още никой не ги е отменял. Поведението на 99% от колите при висока скорост се променя значително и то съвсем не в под-добро такова. Често спирачен път няма, а шофьорите просто въртят волана в последния момент, което води до сблъсъци с висока скорост и фатален изход.

2. Неспазване на дистанция - комбинирано с горното не оставя време за реакция. В повечето случаи катастрофата дори не е с внезапно спрелия, а с насрещното/пешеходците, които са около внезапно спрелия. Последствията са често трагични.

3. Липса на личностни качества - агресия или невнимание. Едното изключва другото, но не означава, че водачът е по-адекватен. Агресивните водачи често участват в по-леките градски ПТП-та с оглед на това, че внимават в това, което вършат, но често им свършва "таланта". Често агресивните водачи предизвикват много тежки извънградски ПТП-та, където страдат невнимателните. Невнимателните, които блеят, заспиват зад волана, не преценяват адекватно дистанцията и скоростта на другите участници обикновено водят до по-тежки ПТП-та с оглед на липса на спирачен път, удар във вратите при завой, минаване на червено итн.

Честно казано сега разбирам защо когато стане ПТП КАТ пише "несъобразена скорост". Просто защото в повечето случаи е именно така... Погледнете произволна компилация и преценете сами колко от катастрофите попадат в т.1

Вторичнен фактор, който влияе:

1. Евтините коли поради занижените си технически характеристики са най-честите участници в тежките ПТП-та. Скъпите коли почти не участват в такива. Съответно евтините коли често убиват пасажерите си, а скъпите ги запазват.

Гледането на компилации с катастрофи помага да се разпознава поведението на останалите участници в движението. Разбирането за потенциална конфликтна ситуация обикновено става с голям стаж, но гледането помага.

Безаварийни, че днес - петък 13 е бая черен, за разлика от други години.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 13 Апр 2018, 19:18

Днес имаше в един сайт видео с коли със сериозна ръжда (т.е. Имат ръжда ама външно да лъснати тип БГ) подложени на тест за удар челно. Еми няма шанс пасажер е колата със сериозна ръжда. Същото е ако има и предишен удар, който да е ремонтиран, пак няма структурна здравина.

Това е елементарно, стар автопарк заради много ниски доходи + много рисково поведение + много висока скорост = висока смъртност.

Едно е да се блъснат две нови коли със 50-60 или 90 извънградско, друго е 20г маскирани автомобили да се ударят със 120.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 13 Апр 2018, 20:12

За да си добър шофьор трябва да са изпълнени поне следните условия:
-Да си сам в колата. Ако не си сам трябва всички останали да мълчат или да се обаждат при крайна опастност.
-да не използваш телефона си в никой момент в движение, дори и с блутута на колата.
-да не се заглеждаш по мацки(най-трудното)
-да имаш колкото може по-добро зрение (сложете си очила незабавно, ако не виждате добре!)
-наблюдателност
-да не се мислиш за по-добър шофьор от другите.

Обобщавам:
- говоренето по време на шофиране не разсейва особено, но споренето и емоционалните разговори са нещо много опасно.
- Опитайте се да си спомните нещо от пътуване, през което сте говорили по телефона, дори и на Блутут! При по-голямата част от хората ще им е като на филм на забързан кадър и повечето моменти се губят.
- за мацките - за това трябва желязна воля. Добре, че в повечето случаи се случва на ниска скорост.
- когато сложих очила все едно прогледнах - дадох си сметка, че не съм виждал над 50% от подробностите по и край пътя. А диоптърът ми е сравнително малък.
- Колкото повече информация има човек за случващото се около него, толкова по-малък е рискът. Много хора гледат, но не виждат. Преценка на всяка възможна ситуация във всеки един момент е безценна.
- много ситуации имам, когато автомобилът пред мен прави на пръв поглед нелогични маневри, а после се оказва, че е заради дете, куче, нещо на пътя и т.н.

И като обобщение: И най-добрият шофьор е безпомощен пред най-некадърния такъв. Излизала ми е кола изтървала завоя и определено Господ ни спаси и двамата, затова добавям:
-закрила отгоре

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 13 Апр 2018, 20:20

speeder88 написа:Аз имам няколко ПТП-та, едно от тях със сериозни контузии единствено за мен и искам да ви кажа, че от тогава карам доста по-внимателно! Отделно наскоро имах случка в колона, в която единствено уменията на останалите водачи предотвратиха доста сериозен инцидент, така че смея да твърдя, че колегата по-горе е прав.

Относно строителството и т.н. - ако спазваш изискванията и издръжливостта на материалите няма как да стане фал, освен ако строителя не спести нещо, надзора си затвори очите и т.н.

Винаги има лош късмет, но от един момент нататък статистиката натежава и човек трябва да се замисли дори само за себе си. Самия ти казваш, че караш по-внимателно, което значи, че нещо се е променило. Много хора не получават този шанс.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Апр 2018, 20:46

Vra4anin написа:Всички ние сме се наслушали на епитети за хора зад волана, ала "тоя не може да кара", "онзи е егати идиота с тази маневра", "този е тотален малоумник самоубиец" и т.н. Темата за "селяндурския тероризъм" изваждаше на показ кофти ситуации и лоши шофьори (или поне субективно така бяха описвани).

А какъв според вас трябва да е един "добър шофьор"?
Какво и кое е определящо за да бъде наречен един водач на МПС "лош" или съответно "добър"?

добрия шофьор е баланс между това да не изпадаш в ситуации (66%), но все пак ако изпаднеш- да взимаш адекватно решение за излизане от такива (%33). така го виждам аз това определение...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 13 Апр 2018, 20:52

Добър или лош това е по рождение...За управление на МПС, Кораб, Самолет са необходими реакции и усещане за машината и самото каране, а това е вродено и един може да владее колата по-добре от друг мисля, че това е ясно на всички. Има хора, които с 100 000км пак не се научават, имам двама такива приятели, при които наистина ме е страх да се возя и просто се чудя как оцеляват на пътя, а и двамата са вече шофьори с по поне 50-100к км на пътя :dunno: За мен има хора, които въпреки че карат бавно, са далеч по-опасни от хора каращи по-бързо, но с умения на владеят колата...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 13 Апр 2018, 23:12

steeN написа:За мен добър шофьор е този, който няма сериозни (повече от огънат калник или счупено огледало) произшествия или не е предизвиквал такива.
Има разбира се хора, които са имали късмет да им се размине и после са се вразумили.

Както се казва... доказателството, че си добър готвач е в манджата ти :lol:

Аз лично се надявам да купят повече от лазерните радари като видят колко добър финансов ефект имат.

+1,
Но когато свършиш с кариерата на шофьор. Няма файда 40 год да нямаш птп и на 60 години да прегазиш едно семейство.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Апр 2018, 0:22

Да, защото това е постоянен процес да си добър шофьор, не е някакво ниво, което достигаш и от там нататък цял живот си добър шофьор.
Но това е същото за всяка област, в която искаш да твърдиш, че си добър.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Апр 2018, 4:17

Човек има пик на възможностите си и после започва да остарява. Реакции се забавят, мисълта става друга, естествени процеси. Мен ме дразнят понякога дядо и баба, но пък от друга страна се надявам и аз да мога да карам до по-късни години.
Живот и здраве!

Добрият шофьор не "излиза от ситуации", той не влиза в такива. Това, че ще стигнете 30мин по-бързо от А до Б, това, че косите на пасажерите ще са настръхнали от рискови ситуации, че децата ще повръщат на всеки 20 мин и непрекъснато ще повтаря "Гледай какво мога", "видя ли как го издухах", това не е геройство или майсторство.

Според скромният близо 34 годишен стаж съм се научил на следните неща:

- карам, все едно че съм невидим. Готов съм да ме сюрпризират с изненадваща маневра, особено като съм в рамките на сляпата зона.
- пазете предния
- пазете дясно стоящия
- бъдете предвидими за останалите - "комуникирайте" с тях
= използвайте мигачите (нека "мигнат" 2-3 пъти, преди да смените посоката на движение)
= карайте с постоянна скорост, без да сменяте платната
= пускайте аварийните светлини, когато има препятствие на пътя или се налага рязко намаляване на скоростта
= преустроявайте се малко по-рано, а не в последните 5м преди отбивката
- спазвайте дистанция, бъдете готови да спрете в рамките на разстоянието между вас и предното МПС
- съобразявайте скоростта си с пътната обстановка, дъжд, сняг, трафик
- поддържайте си колата технически изправна - гуми, спирачки, светлини, чистачки ...
- зимно време не оставяйте резервоара под 1/2. Особенно на извънградско.
- пазете пешеходците - калник се сменя, крайник не
- внимавайте с децата по тротоарите. Не се знае кога ще хукнат за нещо на платното
- тръгвайте по-рано, по-добре изпийте едно кафе докато чакате, отколкото да се набирате в последната секунда
- не е срамно да спрете и да се разтъпчете, ако заспите последиците винаги са неприятни
- НЕ КАРАЙТЕ ПИЛИ!!! (или под въздействието на нещо друго). Правил съм го два пъти и се срамувам от това. Слава Богу, не ме хванаха. 20-30 лева за такси е по-добре отколкото всичко друго
- използвайте колани за всички пасажери и детски столчета в колите. Те не са за украса.
- пазете се, за да ви пази и Господ

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата