Колите и тяхната душа

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Колите и тяхната душа

Мнение от Kroki » 18 Май 2018, 0:13

Замисляли ли сте се колеги и приятели, че колите ни имат душа?
Аз съм човек, който много обича да си кара колата и това му доставя удоволствие. Нищо, че е шумна, неудобна, бавна и стара..
Обичам да сложа някаква ризка и кожените ръкавици, да се кача и да карам и да карам и да спра някъде на някоя отбивка по сред нищото, да се облегна на предния капак, докато колата продължава да работи и да запаля цигара, после пак да продължа да карам. Успокоява ме нощното каране или когато вали най-вече, може би защото капките се чуват като падат по мекия таван или пък миризмата след/по време на дъжд. Така минавах стотици километри и често се озовавах на табелата на Кърджали например..

Такава ми е работата, че постоянно обикалям София и около нея, често минавам по 200км градско на ден и до някъде почнах да задоволявам тази моя нужда от шофиране, например за Март месец имам минати(служебно и по удоволствие) около 8000км. Съответно от близо 2 месеца, Е30-то седи в гаража и прашасва, абе просто изгубих желание да го карам, че навява едни приятни моменти..

Та паля го миналата седмица, да го закарам до един сервиз и почва да ми прави някакви номера със съединителя. Майсторите гледат - всичко е идеално, аз паля и всичко се оправя. :)
Виждаме, какво има да се сменява по окачването и прибирам колата, че нещата са с поръчка и доставка за след няколко дена. Днес след работа сме се разбрали да я закарам и да продължим занимавките, паля и помпата на хидравликата почва да вие на умряло, поглеждам няма масло.. :) А колата не е карана от предния път :dunno:

Имам чувството, че Е30-то се научи, да я карам по нощите и да се усмихваме заедно, а сега не карана от месец и повече ясно показва несъгласието си с положението. :)

Та мисълта ми е, колите ви имат ли душа? Сърдат ли ви се?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Колите и тяхната душа

Мнение от Dirty M5 driveR » 18 Май 2018, 5:39

Дали има душа... Аз това се чудя за някои хора, та за колата ли. :mhihi: Шегата настрана - когато хобито ти е толкова впито в съзнанието вещите започват да придобиват друг смисъл. Предполагам не е само при нас с автомобилите. Аз примерно в определени моменти усещам специална връзка между мен и колата - перфектна комбинация на мои движения и рекции и съответно нейн отговор. Уникална симбиоза. И се чувствам щастлив.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 18 Май 2018, 7:34

Днес вече не съм толкова убеден, но когато бях колкото тебе със сигурност го вярвах.
Ще ви разкажа една къса историйка. Преди години бях шофьор на камион. Веднъж се връщах от Албания и бях натоварил обратно от Македония за България гипсокартон/фазер (не помня точно) от Кнауф в Дебър. Зимата беше по-тежка от обичайното, а пътят минаваше през планинския курорт Маврово. Македонците се опитваха да чистят пътищата, но техниката им беше наследство от бивша Югославия и нямаха шанс. Камионът боксуваше приплъзваше се и се опитваше да падне в пропастите наоколо. Навсякъде имаше закъсали и заринати из снега. Много българи махаха с ръце за помощ, но аз нямаше с какво да им помогна, а знаех че ако спра няма да тръгна. Тях така или иначе щяха да ги издърпат с грейдерите или тракторите. Гумите ми бяха събирани от боклука на гумаджийниците из Европа, но ме спасяваше това, че не бях с прицеп а с камион с ремарке. Камионът беше претоварен и тежък, а в ремаркето бях оставил по-малко стока. Когато на другият ден се засякох в митницата в Скопие с някои от закъсалите, те ми подхвърляха укорно, защо не съм спрял.
Както и да е, докато карах из завоите на Маврово, камионът започна да боксува много, а ремеркето се опита на няколко пъти да ме изпревари. Започнах да си говоря сам от страх и притеснение и ясно си спомням какво казвах: Моля те, не спирай! Ако спреш тук, ще те оставя да те лаят лисиците и си тръгвам пеша. Няма да те потърся никога повече, а шиптерите ще те обезкостят и ще умреш!
Тогава все едно душата му ме разбра и някак си и аз се успокоих и пътят спореше повече.
Надявам се не ви отегчих.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 18 Май 2018, 7:51

Когато бях по-млад, без семейство и ангажименти и аз имах такива мисли.
Откакто съм семеен, с ангажименти и без време... единствената ми мисъл е колата да запали и да върви безпроблемно. Като че ли загубих магията за усещане на автомобила, за съжаление
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 18 Май 2018, 9:07

Я пуснете тема за "душата" на вибратора.... :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 18 Май 2018, 9:09

Едно време руските коли имаха душа. Ранима, с много характер, но и много воля. Проявяваха някакво разбиране и след много уговорки се оправяха, колкото да се прибереш. Изискваха постоянно внимание и откликваха с послушание.
Сегашните немски коли са като германци - работят здраво, но са бездушни, своенравни, не можеш да се разбереш с добро. Търпят на голямо гърбене, но като кажат, че няма да тръгнат и нищо не можеш да направиш, освен да я носиш. :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 18 Май 2018, 9:19

Kroki написа:Та мисълта ми е, колите ви имат ли душа? Сърдат ли ви се?

Последната кола където ми се 'разсърди' преди години още (не беше BMW),
просто не иска да запали известно време, а ми трябваше,
общо взето накрая запали и ако е имала душа много е съжалявала,че е запалила изобщо

Колата е доста неблагодарно нещо като цяло, ти правиш, то пак се троши и е вечния кръговрат,
за това нещо по ново и като почнат да се обаждат разни неща или малко преди т'ва още,
обявата и следващата, ако пък е евридейка с още по голяма сила важи това :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 18 Май 2018, 10:22

Почнеш ли да си мислиш, че един нежив предмет има душа, не е добре работата. Преди време, по дискавъри показваха едни странници, единия правеше секс с колата си. Като го питаха как, тайна. И аз съм се "сърдил" на колата си преди време. Но сега си се чудя на акъла тогава. Започне ли човек да превръща нещо в това, което то не е, лошо.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 18 Май 2018, 10:32

И аз нещо съм треснат май, споделям казаното от Кроки :dunno:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 18 Май 2018, 10:34

Kroki написа:.....

1. Пушенето на предния капак е вредно и за теб, и за капака, има пускани теми, и за двете.
2. Е30 вече не е добре да се кара в дъждовно време.
3. Няма душа, иска каране и лев за поддръжка.
4. Ако служебата е м3 или м4 те разбирам, но ако е някой дизелов кенеф с предно .... не мога, няма как да ти мине мерака.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 18 Май 2018, 11:15

Кроки, Е30-ките са с нежни, и раними душици явно :D Моята и тя нещо ми е сърдита :D, въпреки, че от есената е прибрана в сух и топъл гараж - нали ще остава след мен за децата :D Но пък слава богу, са все дреболии, които не ми костват нито кой знае колко време или средства, та бързо се разбрахме.
only rear wheel drive

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 18 Май 2018, 12:04

Моята за 1-ви път ми се "разсърди",когато за 1-ви път ходих на BMW сбирка :mhihi: Отказа да запали :lol: Докато ме теглеха ми стана смешно.Жена ми ме пита:що се смееш,а аз и отговарям:
Не виждаш ли комичното в ситуацията:Мерцедес W124 комби (катафалка) тегли "умрял" Опел,а зад него няколко "опечалени" Акули :lol: :lol: :lol:
Мичев естествено не пропусна да заснеме позора ми.... :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 18 Май 2018, 12:08

Кроки, аз също мисля така. :yes:
Явно все още имам много свободно време и го давам на хобито - колите.

Истината, може би е, че кола не обича да седи в гараж.. Трябва да се кара. Иначе се обажда едно след друго, след трето и така. Пак не виждам логика, но съм сигурен, че ще се съгласите с мен.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 18 Май 2018, 12:24

Моята предишна кола навярно е имала душа, защото, на връщане от 1000+км обиколка на България, реши да хвърли антифриза преди София, а не в с.Вълчи дол, където бях няколко часа по-рано... :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 18 Май 2018, 14:00

немо написа:Моята за 1-ви път ми се "разсърди",когато за 1-ви път ходих на BMW сбирка :mhihi: Отказа да запали :lol: Докато ме теглеха ми стана смешно.Жена ми ме пита:що се смееш,а аз и отговарям:
Не виждаш ли комичното в ситуацията:Мерцедес W124 комби (катафалка) тегли "умрял" Опел,а зад него няколко "опечалени" Акули :lol: :lol: :lol:
Мичев естествено не пропусна да заснеме позора ми.... :lol:

Сигурно за трети път ти казвам, че снимката не беше моя, ама ти все мен обвиняваш :D Не, че щях да те пропусна, просто не съм бил там в момента :mhihi:
ПП - Забелязвам обаче нещо друго, за опелджия човек, доста често четеш този форум :D , което може само да ме радва. Явно все още има надежда да бъдеш правилно ориентиран, въпреки значителният брой рюселхаймски творения в двора ти :D
only rear wheel drive

Следваща

Назад към Извън Темата