Бензин vs Дизел vs Газ
Модератор: Общи модератори
Re: Бензин vs Дизел vs Газ
Отговор на въпроса няма всичко е според това за какво се ползва колата. Ако се въртят над 10к км на година моето мнение е за газта. Ако се търси градска количка бих търсил малък бензин без газ. Аз лично въртя по 8-10к на година като карам почти само извънградско и за мен си съм преценил че дизела отговаря най добре на нуждите ми. За бегачките е ясно кое е горивото 

- kinetism
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е91 320d, e46 325i
- Мечтае да кара: M3 E92
Ами на IS-като за 6 години и 115 000 км, само 1 термостат даде фира, още беше в гаранция и дори не съм плащал за смяната му. Единствената друга "поддръжка" беше сменяне на филтрите за газта, които бяха около 15 лева, веднъж на година-година и половина). Не знам какви точно проблеми имат хората с газта.
Плюсовете са, че е доста тънко да караш на газ. Минус, че колата върви една идея по-слабо, което не се усеща в ежедневното каране, ако е добре настроена. Ама това не е драма, винаги може да натиснеш веднъж копчето и да мине на бензин.
От месец съм с 320д -163 коня. За 1700 км до сега откривам доста по-добре набира още от ниските обороти и определено се изстрелва повече от IS-ката, ама все пак 23 коня отгоре и въртящият момент е по 2
Като разход едни 20% отгоре в пари, като си смятам и бензина и газта на IS-a. За поддръжката ще разбера разликата след време.
Иначе, ако парите не ми бяха драма, вероятно щеше да е V8 бензин колата.
Иначе не виждам каква е драмата с горивата. Малко е като да се карате дали е по-добре да слушаш чалга или Криско в колата.. и двете са си екстра
Плюсовете са, че е доста тънко да караш на газ. Минус, че колата върви една идея по-слабо, което не се усеща в ежедневното каране, ако е добре настроена. Ама това не е драма, винаги може да натиснеш веднъж копчето и да мине на бензин.
От месец съм с 320д -163 коня. За 1700 км до сега откривам доста по-добре набира още от ниските обороти и определено се изстрелва повече от IS-ката, ама все пак 23 коня отгоре и въртящият момент е по 2

Иначе, ако парите не ми бяха драма, вероятно щеше да е V8 бензин колата.
Иначе не виждам каква е драмата с горивата. Малко е като да се карате дали е по-добре да слушаш чалга или Криско в колата.. и двете са си екстра

kinetism написа:
Сравнението е малко неточно понеже все пак между дизела и бензина има някаква разлика

Криско и чалгата нямат аналог при горивата, може би да зареждаш от лайнарка би било същото
По темата предпочитам бензин и ако не харчи повече от 12-14/100 градско не ме тревожи.
И газта я намирам за ок, но бих сложил само ако разходът на бензин е непоносим. Основната причина и при мен е, че много мразя да ходя по майстори и това би била още една основателна причина за тея срещи... Втората причина е, че си искам багажника и резервната гума...
Сега съм с дизел НЕбмв и съм много недоволен, вече дизел само чисто нов, иначе трябва да е нещо много апетитно, за да се подлъжа пак...

По темата предпочитам бензин и ако не харчи повече от 12-14/100 градско не ме тревожи.
И газта я намирам за ок, но бих сложил само ако разходът на бензин е непоносим. Основната причина и при мен е, че много мразя да ходя по майстори и това би била още една основателна причина за тея срещи... Втората причина е, че си искам багажника и резервната гума...
Сега съм с дизел НЕбмв и съм много недоволен, вече дизел само чисто нов, иначе трябва да е нещо много апетитно, за да се подлъжа пак...
- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Карам и бензин и дизел. Харесват ми и двата типа двигатели на марката и дизелите на другата марка
Един стар дизелджия преди време рече тъй: Бензин се използва само за измиване на части за дизелови двигатели

Един стар дизелджия преди време рече тъй: Бензин се използва само за измиване на части за дизелови двигатели

ATR-42/72
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
vicho написа:Bogat-Beden написа:П.С. Нашите газаджии са наистина тотал щета..
Не знам, къде ходите та се оплаквате толкова, но с Е46-цата имам 60,000km на газ и никога не съм имал НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ, ама никакви![]()
![]()
![]()
Ами радвай се за което, но точно защото не си ходил никъде, нямаш представа

Аз съм ходил във Варна, Пловдив, Разград, Шумен И София, като предварително съм чел за майсторите и сервизите в които ходех, тоест не на сляпо. В интерес на истината само в Разград човекът (младен) директно си ми каза, че не работи с БРЦ и поне не ми загуби време и пари..
П.С. Има места, където ще се справят перфектно с хардуеъра-тоест поставят я кадърно, но почти никъде не им се отдават настройките, това е основен проблем.
Пак по темата- зависи за мен и класа на автомобила- малка градска и среден клас- е ОК за бензин, но голяма лимузина и СУВ според мен са за дизел (или V8, ако ще е бензин)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Bogat-Beden написа: но почти никъде не им се отдават настройките, това е основен проблем.
Не че не им се отдава ами няма кой да си загуби 2ч от деня в настройка на една кола, защото се сещаш за тея 2ч какво може да направи/ненаправи

Та въпросното момче се отдели и си направи собствен сервиз, за 2-3 години събра слава защото наистина монтираше читаво нещата и след това ходеше и поне 6-80км настройваше. Сега и той като усети мекото на хляба започна на автоматични настройки и после ако дойде някой дойде .. но както казах навсякъде е така, не е само с газаджийте тоя филм

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Tова за трошливите дизели е много относително и субективно... Дайте да определим някои условия:
1. Дизелът да е обслужван редовно (масла и филтри) - имам предвид не на 30 000 с някакво измислено масло, а на 12 - 15 хиляди с истинско;
2. Да не е ръчкано по EGR-а;
3. Катализатори и DPF да функционират нормално (да не са изтърбушени или запушени);
4. Двигателят да не се пържи редовно над 4 000 оборота;
5. Сравнително хубава и чиста нафта (купена от нормална бензиностанция, а не крадена от трактори и комбайни).
Ето при ТЕЗИ условия ако ми каже някой, че е успял да съсипе М57 от каране...

1. Дизелът да е обслужван редовно (масла и филтри) - имам предвид не на 30 000 с някакво измислено масло, а на 12 - 15 хиляди с истинско;
2. Да не е ръчкано по EGR-а;
3. Катализатори и DPF да функционират нормално (да не са изтърбушени или запушени);
4. Двигателят да не се пържи редовно над 4 000 оборота;
5. Сравнително хубава и чиста нафта (купена от нормална бензиностанция, а не крадена от трактори и комбайни).
Ето при ТЕЗИ условия ако ми каже някой, че е успял да съсипе М57 от каране...

Excellent! Steven is my name!
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Bogat-Beden написа: но голяма лимузина и СУВ според мен са за дизел (или V8, ако ще е бензин)
E баш тука бензина може да ти вземе акъла откъм разход

С А8та Варна - София през АМ Тракия, бързо каране = 150л, 100 октана бензин
С един Range Rover LWB, V8, 510 коня София - Пловдив - Ст. Загора - София, ниско прелитане = 600+лв за гориво

W12, М760Li и 63/65 AMG с ръчкане в София стигат 45, нормално каране са 20+

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
А за W163 400 cdi да имаш представа? 

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
Защо в тази тема все още се спазва добрият тон и още не сте се изпокарали?
А със 110-120-130-140 колко разход дават? Моята кошница при 120 ми харчи под 8/100, а със 150 отива на над 12. Знаеш физичните закони, ама аз да ти кажа все пак

Don_Diego написа:Bogat-Beden написа: но голяма лимузина и СУВ според мен са за дизел (или V8, ако ще е бензин)
E баш тука бензина може да ти вземе акъла откъм разход![]()
С А8та Варна - София през АМ Тракия, бързо каране = 150л, 100 октана бензин
С един Range Rover LWB, V8, 510 коня София - Пловдив - Ст. Загора - София, ниско прелитане = 600+лв за гориво
W12, М760Li и 63/65 AMG с ръчкане в София стигат 45, нормално каране са 20+
А със 110-120-130-140 колко разход дават? Моята кошница при 120 ми харчи под 8/100, а със 150 отива на над 12. Знаеш физичните закони, ама аз да ти кажа все пак

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Аз ще покарам печки още (докато не са ги отрязали съвсем), па нека да са скъпи за поддръжка

Ubi dubium, ibi libertas
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
логично, логичноDon_Diego написа:Bogat-Beden написа: но голяма лимузина и СУВ според мен са за дизел (или V8, ако ще е бензин)
E баш тука бензина може да ти вземе акъла откъм разход![]()

На такава машина, ако е под 20 хиляди лв и над 10 години, бих боднал газчица

Изключвам АМГ , М ,W12 и т.н. каквито надали някога ще мога да си купя и поддържам спокойно въобще

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
дизел ... да не си помисли че караш на газ и си скъсаняк