По-високи данъци за колите над 10 години

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Re: По-високи данъци за колите над 10 години

Мнение от drago9205 » 09 Окт 2018, 11:43

Това е другата крайност да се сравнява е36-ца за 2 бона и нова кола за 200 хил, да при кола за 200 е редно данъкът да е наистина по-висок. По-скоро трябва да сравниш с някакъв нова и по-достъпна кола.
Редно е най-облекчени да са средностатистическите нови коли. Те са най-масови от новите, а както писах малко по-нагоре - един данък вече е платен като закупиш нотавата кола. Реално ти си дал не малък финансов принос само чрез купуването, защо трябва да даваш и годишно в пъти повече спрямо останалите.

Старата кола за 500-1000-2000 си е също кола, която най-вероятно замърсява повече в сравнение с нова (с чип, без чип, с кат, без кат, тези фактори са и за стари и за нови! не ги вкарвайте в уравнението), кола която се движи по пътната мрежа, заема същото паркомясто пред блока. Тоест и 2-те се ползват за едни цели. Само че единият собственик е нагърбен 10-торно повече, а другият се възползва от същите привилегии, без да има някакъв смислен принос. Трябва всеки да поеме горе-долу стандартна финансова отговорност, а не във всички случаи едните да са на гърба на другите. Колкото и грубо да звучи ако някаква разлика между 50 и 200 лева на годишна база е пречка - тогава наистина въпросният собственик или просто ще се замисли за по-ново МПС (с по-нисък данък) или за автобуса.
Последна промяна drago9205 на 09 Окт 2018, 11:47, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: DACIA

Мнение от Knoxville_ » 09 Окт 2018, 11:44

steeN написа:
Е.Димитров написа:До колкото разбрах, дъртите кочини ще плащат с 30% повече.
И като сметнем , че сега плащат 12-20 лева , с увеличението ще е с около 6-8 лева.

Ако си с Веспа може и да плащаш 12-20 лева :dunno:

Не съм съгласен и аз с тия данъци, щото няма да намалят замърсяването. Просто данък за бедните общо взето, който няма да отива за екология така или иначе. Пак ще обясняват, че строят детски градини :mhihi: А бе да се оправят... Тва е капка в морето на другите проблеми, които създават като вдигане на максималния осигурителен доход и т.н.

Дизелов Сивик 2002 година - 24.5 лева данък :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 E46 330d
Мечтае да кара: G20 330d

Мнение от Stanimir330 » 09 Окт 2018, 11:47

Лошото е, че не го правят толкова за замърсяването, колкото да приберът още някой лев от нас, те и премиерите на Холандия и Белгия ходят на работа с колелета, ама нашия Боко ходи с новата S-класа и 2 G-класи отзад нали ? Преди седмица платих 188лв данък на 330-ката която е 16 годишна и е Euro3. 2019-та сигурно вече ще е над 220лв и ще си ги плащам, защото пари за по нова кола нямам. Единствено се чудя, дали има вариант колата ми от Euro3 да стане Euro4 примерно с всичките си гърнета и катализатори, но нови, барем ми намалее данъка малко.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Окт 2018, 11:50

Knoxville_ написа:
steeN написа:
Е.Димитров написа:До колкото разбрах, дъртите кочини ще плащат с 30% повече.
И като сметнем , че сега плащат 12-20 лева , с увеличението ще е с около 6-8 лева.

Ако си с Веспа може и да плащаш 12-20 лева :dunno:

Не съм съгласен и аз с тия данъци, щото няма да намалят замърсяването. Просто данък за бедните общо взето, който няма да отива за екология така или иначе. Пак ще обясняват, че строят детски градини :mhihi: А бе да се оправят... Тва е капка в морето на другите проблеми, които създават като вдигане на максималния осигурителен доход и т.н.

Дизелов Сивик 2002 година - 24.5 лева данък :yes:

Ми тва няма голяма разлика от Веспа :ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Окт 2018, 12:07

bum_bum написа:Ама и никъде по света шарнири и накрайници не са консумативи. :mhihi:

Вървим натам където са почти всички нормални страни. Гражданската и данъка да са една сума съизмерима с цената на по-стар автомобил. Само дето не изчакахме да станем първо нормална страна.

https://www.google.ca/maps/@45.4331483, ... 312!8i6656

Това ми е лзбимата улица в гетото отсреща. Искам да видя как ще караш над 35-40 км/ч.

https://www.google.ca/maps/@45.5003487, ... 312!8i6656

В Монреал не е по-различно. Плащаш:
90$ годишно шофьорска книжка
300$ данък (всички плащат една и съща сума)
400$ застраховка минимум

Продадох си 13 годишен шевролет 2015г за 600$ и със сигурност върви още. През 2013 продадохме елантрата на женицата за 1000$. И двете коли бяха с пълни комплекти летни и зимни гуми с джанти.

Данъците на жилищата в бг са смешни. Тук са 1% от пазарната цена.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 09 Окт 2018, 12:20

BMW_POWER написа:В Монреал не е по-различно. Плащаш:

300$ данък (всички плащат една и съща сума)

:dunno: :ok: т.е. е много по-различно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535i
Мечтае да кара: BMW M6 F13

Мнение от Tsureto » 09 Окт 2018, 12:21

Добре де, аз съм с е39 3.0д 184 коня. Евро 3 стандарт. Са какво излиза с този закон, че ще трябва 500лв данък ли да и плащам :banghead: :banghead: :banghead:
Who needs antidepressants when you can drive an BMW.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 09 Окт 2018, 12:22

Масовката от 10 г. + коли са дизели. Нямам против това, но не всеки му е ясно че евро нормите са за "печките".
Слагам си моята 20г. кочина на газ срещу 5+ годишен дизел да се види кой колко цапа и хвърля твърди частици в атмосферата.
Всеки път искам да ми замерят колата когато минавам преглед и отговора е че, не е толкова важно. Гледат да си платил "данъчето и ГО" и бегай.
Добре че такситата са на метан или газ, ако бях на "кюмюр" жална ни майка.
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 09 Окт 2018, 13:11

shlosera написа:Да и това е така не го оспорвам. В една Англия например мой приятел кара Е класа 2015г 2.2 дизел, работи като куриер (не е най-престижната професия) със заплатата му там нвма никакви проблеми да покрива лизинговата вноска на колата, да я обслужва редовно в оторизиран сервиз, да плаща застраховка, да купува нови мишелинки, да живее с 2ма приятели на квартира (за разлика от повечето които живеят по 12-13 човека), да не брои стотинките в джоба и да спестява... Да излезне куриера в България, който може да си позволи да прави това. Другата тънкост в България гражданска, каско, данък на тая кола са по-скъпи, а там не му трябва подземен гараж с 288 човека жива охрана, за да не я отнесат апашите...

И това не е съвсем правилно особено за там - UK (говоря за приятели ти). Не че искам да го съдя, но имам познати архитекти и програмисти там (англичани, не българи), което си е доста по-престижно както казваш ти (и платено) от куриер. Те не се изхвърлят да си купуват нови Е класи, но за разлика от него не живеят в квартира, макар и с 2-3ма приятели, а в собствени къщи със семейството си и си ходят на почивки по острови, които повечето ги гледаме на снимки :mhihi: А и аз отдавна вече съм с едно на ум българин като ми разправя за чужбина... Всичките са големи патрони и много добре, като отида и ги видя на място са... Тук визирам главно мои познати в Англия и САЩ. Някой от тях дори реално бяха по-добре в България (ако гледаме само материалната част на нещата).

Питай го него ако е на минимална заплата там, дали данъка на стар кош + застраховката ще са ти без пари, т.е. пропорционално на дохода. Да не говорим, че там на големите заплати имат до 40% данъци, а тук все още сме на 10 :)

Просто в България сме доста бедни и винаги всякакви подобни мерки най-много ощетяват и правят още по-бедни, хората с по-ниски доходи.
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 09 Окт 2018, 13:32

Rainbow написа:
shlosera написа:Да и това е така не го оспорвам. В една Англия например мой приятел кара Е класа 2015г 2.2 дизел, работи като куриер (не е най-престижната професия) със заплатата му там нвма никакви проблеми да покрива лизинговата вноска на колата, да я обслужва редовно в оторизиран сервиз, да плаща застраховка, да купува нови мишелинки, да живее с 2ма приятели на квартира (за разлика от повечето които живеят по 12-13 човека), да не брои стотинките в джоба и да спестява... Да излезне куриера в България, който може да си позволи да прави това. Другата тънкост в България гражданска, каско, данък на тая кола са по-скъпи, а там не му трябва подземен гараж с 288 човека жива охрана, за да не я отнесат апашите...

И това не е съвсем правилно особено за там - UK (говоря за приятели ти). Не че искам да го съдя, но имам познати архитекти и програмисти там (англичани, не българи), което си е доста по-престижно както казваш ти (и платено) от куриер. Те не се изхвърлят да си купуват нови Е класи, но за разлика от него не живеят в квартира, макар и с 2-3ма приятели, а в собствени къщи със семейството си и си ходят на почивки по острови, които повечето ги гледаме на снимки :mhihi: А и аз отдавна вече съм с едно на ум българин като ми разправя за чужбина... Всичките са големи патрони и много добре, като отида и ги видя на място са... Тук визирам главно мои познати в Англия и САЩ. Някой от тях дори реално бяха по-добре в България (ако гледаме само материалната част на нещата).

Питай го него ако е на минимална заплата там, дали данъка на стар кош + застраховката ще са ти без пари, т.е. пропорционално на дохода. Да не говорим, че там на големите заплати имат до 40% данъци, а тук все още сме на 10 :)

Просто в България сме доста бедни и винаги всякакви подобни мерки най-много ощетяват и правят още по-бедни, хората с по-ниски доходи.
Аз с него се познавам ог 17 години знаеме си всяка кирлива риза, за капак на всичко и бях при него (а и това е единственият човек на който вярвам на 180% на тоя свят) . Въпрос на вкус е дали ще караш нова е класа или ще ходиш по острови принципно, да беше на минимална часова ставка като охрана, тогава взе колата просто живееше с повече хора на едно място и работеше кат идиот.

Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 09 Окт 2018, 13:48

Което за пореден път показва, че българите сме особени хора когато става дума за автомобили. Може парите за хляб да не стигат, жилище да нямаме, но ще се намерят средства за возилото, по възможност от премиум марка, с повечко екстри и коне. Разбира се нищо лично към твоят приятел, мнението ми не е насочено към вас, по-скоро отбелязвам този факт, защото това си е масовото явление в България. В другите страни по-скоро хората имат манталитета "всяка жаба да си знае гьола" - и ако си продавач на банички просто не караш БМВ, а шкода и толкова :)

Та по темата - като са ни толкова важни и скъпи колите - ще си плащаме данъците като попове и толкоз :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46

Мнение от Empty_Head » 09 Окт 2018, 13:56

Tenata написа:Масовката от 10 г. + коли са дизели. Нямам против това, но не всеки му е ясно че евро нормите са за "печките".
Слагам си моята 20г. кочина на газ срещу 5+ годишен дизел да се види кой колко цапа и хвърля твърди частици в атмосферата.
Всеки път искам да ми замерят колата когато минавам преглед и отговора е че, не е толкова важно. Гледат да си платил "данъчето и ГО" и бегай.
Добре че такситата са на метан или газ, ако бях на "кюмюр" жална ни майка.

И аз все си мисля, че ако действително цялата работа е да се намали замърсяването (за което съм твърдо ЗА!), данъка щеше да се определя индивидуално (на ГТП) според състоянието, годините, горивото и пречистващите елементи (катализатор, ДПФ..). Защото, силно вярвам, че добре поддържана по-стара кола на газ или метан замърсява в пъти по малко от някой изтърбушен по-нов дизел. Замерват ти я, дава еди какви си единиците, попадаш в еди коя си група, съответно данъка ти е еди колко си.

Или поне събраните пари в действителност да бъдат вложени в нещо, което има нужда (има доста такива неща в БГ). Но всички знаем, че дори данъка на 2 500 000 милиона коли да се вдигне с 30% (което са 750 000лв) нищо в държавата няма да се промени. :censored: :bang: :wave:
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 09 Окт 2018, 14:04

Empty_Head написа: нищо в държавата няма да се промени. :censored: :bang: :wave:

Това за мен е единствената истина. Нито пътищата ще се подобрят, нито никоя от тиквите ще поумнее, нито въздуха ще е по-чист. Зимата смога пак ще е най-голям, защото пак ще мъкнат дърва по апартаментите и те така :censored:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 09 Окт 2018, 14:06

Empty_Head написа:Но всички знаем, че дори данъка на 2 500 000 милиона коли да се вдигне с 30% (което са 750 000лв) нищо в държавата няма да се промени. :censored: :bang: :wave:

Това е огромния проблем. Пари все няма, но не се взимат пари за услуги, които се предоставят, а се скубе от където може.
Като няма място за паркиране се повишава цената на паркинга. Като има замърсяване се гонят тия дето замърсяват.
Иначе ефект няма, просто някаква игра на прецакай другия. Ма като са рекли ще я играем :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 09 Окт 2018, 14:11

Поредния пример,как в България всичко е на принципа: "Видяла жабата,че подковават вола и тя вдигнала крак"! Вместо да се помисли,как да се направи така,че хората да си повишат доходите и сами да решат да си купят нови коли,те тръгват отзад напред! Нека ги "накажем" и те сами да се оправят! Лошото е,че и 'бизнеса' е със стари МПС-та и те ще си го калкулират в цените на всичко и отново ще стане едно поскъпване на всичко... Т.е.,колкото си по-беден,ще ставаш още по-беден! Спиралата е надоло яко! Не знам какво ги търпиме още тези дебили в Парламента? Нещо трябва да правим вече... Отдавна някои неща са относително по-скъпи в БГ,сравнено с ЕУ...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата