Станахме ли нация от мрънкалници?
Модератор: Общи модератори
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Re: Станахме ли нация от мрънкалници?
Пресен пример от вчера - идва един човек в 3 и нещо следобед и иска смяна на гуми. Обяснявам му, че работим до 2 и няма как да стане вече. Аз инцидентно бях в сервиза да си човъркам стъпковото, че задържа обороти + чаках колегата да му помогна с разтоварването на една пералня. Тоя като се намръщи... и ми вика "Аз сега какво да кажа на полицаите, като ме спрат..."
Пак му казах, че няма как и му кажах, че съжалявам, той обърна гръб и замина.
Каква е тая мода да се оправдават с други хора заради собствената си грешка и да се сърдят като девойки не знам, но е сууупер грозно, тъпо и незряло. Хващам бас, че същия малко по-късно през деня е бил на кръговото, като го затваряха протестиращи. Значи аз да му сменя гумите в 3 часа, че тогава му кефнало, а той да затвори пътя, че аз да не мога да отида до магазина за бира...

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Мордехай написа:Ваньо Алексиев ми е кумир обаче. Почва с един стар автобус и на другата година - 60 чисто нови. Ей това е да си умен, можещ, работлив, карасив, абе суперман направо.
И пимк не са по-лоши - от снаксове за Албания до автопарк от почти 2000 камиона... И то само за 10-15 години

Имаше и един подобен хубавец в щатите...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Dirty M5 driveR написа:..Обяснявам му, че работим до 2 и няма как да стане вече. ..
Даваш пример точно на място за нещо, което винаги безкрайно много ме е учудвало.
Идва ти човек с пари на крака и ти не ги взимаш. Защо?
Имал съм времена в които не съм изкарвал нищо и такива в които съм изкарвал доволно. Но никога ама никога не ми е минало през акъла да ми се обади или дойде някой клиент и аз да намеря каквато и да е било причина да не си свърша работата и да взема парите. Звъняли са ми в 11 часа вечер.

Бягаш от работата и после- олеле, то криза. Няма работа. Хиляди пъти съм го виждал или ми се е случвало.
- skoti79
- младши ентусиаст
-
- Кара: Panamera 4S
bum_bum написа:Dirty M5 driveR написа:..Обяснявам му, че работим до 2 и няма как да стане вече. ..
Даваш пример точно на място за нещо, което винаги безкрайно много ме е учудвало.
Идва ти човек с пари на крака и ти не ги взимаш. Защо?
Имал съм времена в които не съм изкарвал нищо и такива в които съм изкарвал доволно. Но никога ама никога не ми е минало през акъла да ми се обади или дойде някой клиент и аз да намеря каквато и да е било причина да не си свърша работата и да взема парите. Звъняли са ми в 11 часа вечер.Ставам и заминавам. Без значение дали са 5, 50 или 500лв.
Защото не е негово,а е просто работник.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не виждам разликата.
Пък като толкова е зор да не би да се изкарат на чорбаджията едни 50лв извънредно бих му казал на човека- затворили сме преди час, но дай 5лв да пием по едно кафе тук ако искаш и ще свършим работата.
Пък като толкова е зор да не би да се изкарат на чорбаджията едни 50лв извънредно бих му казал на човека- затворили сме преди час, но дай 5лв да пием по едно кафе тук ако искаш и ще свършим работата.

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Еми ето ви българския манталитет - или бягаш от работа, или те мързи, или се правиш на интересен, или си работник и не те интересува... А никой не казва, че ако минат данъчни и ме сварят да работя в извънработно време ще го отнесе фирмата.
Да не говорим за отношението на въпросния "клиент"... Докато всеки един индивид в тая страна не разбере, че никой на никого не е длъжен нещата ще вървят все надолу, ще се гледаме злобно и ще си мислим, че за всичко някой друг е виновен. Аз се отказвам да пиша в тази тема. Вървете и вдигайте България...

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Работа не се отказва и клиент не се връща ако можеш да му свършиш работата . Даже и като не можеш пак не се отказва
Това е едно от първите неща които трябва да научи като отче наш всеки щом иска да прави бизнес . Така смятам че е правилно . 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Айде не се правете на големите работохолици. Има си работно време - на всеки трябва да се уважава труда. Ако някой дойде след работно време- изивняваме се и се разбираме за удобен час. Никой не ти е длъжен да виси по 12 часа на работа, защото някой се е сетил за нещо в последния момент.
По-важното е че това беше пример за вменяването на вина на някой друг, за собствената ни глупост/неуредица/ проблем вътре в нас. Дошли сме в последния момент - виновна ни е държава и гумаджията
По-важното е че това беше пример за вменяването на вина на някой друг, за собствената ни глупост/неуредица/ проблем вътре в нас. Дошли сме в последния момент - виновна ни е държава и гумаджията

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Работата е там, че ти като не му свършиш работа друг ще го направи и ще му вземе парите. А ако го направиш утре тоя пак ще дойде при теб, защото е получил отношение. И евентуално ще те препоръча и на някой друг.
Преди 2-3 години ми протече водната помпа на скутерчето. Точно пролетта, когато сервизите са задръстени с мотори. Ходя в един- трябвало да седи една седмица да му обърнат внимание. Във втори- да дойда другата седмица. В трети направо ме изгледаха като прокажен.
Отидох да си купя една нова помпа и с двете си леви ръци свалих капака за точно 10 минути. Оказа се, че трябва да се извади оста на преса. Отивам при четвърти мото сервиз. Оня си седи и гледа фейсбука на телефона. Дори не благоволи да стане да опита. Не можел да го направи.
Отидох при един приятел, за 5 мин свали и сложи новата. Какво му струваше на оня да остави телефона и да ми вземе 10лв за 5 минути?
Монтирах капака за 10 минути и готово.
Помпата струваше към 90лв. От които търговската отстъпка щеше да бъде 30-тина лв вероятно. За труд щяха да ми вземат още 50лв сигурно.
Що за богати хора са това, които не пожелаха да ми вземат 80лв за 20 минути работа?
Преди 2-3 години ми протече водната помпа на скутерчето. Точно пролетта, когато сервизите са задръстени с мотори. Ходя в един- трябвало да седи една седмица да му обърнат внимание. Във втори- да дойда другата седмица. В трети направо ме изгледаха като прокажен.
Отидох да си купя една нова помпа и с двете си леви ръци свалих капака за точно 10 минути. Оказа се, че трябва да се извади оста на преса. Отивам при четвърти мото сервиз. Оня си седи и гледа фейсбука на телефона. Дори не благоволи да стане да опита. Не можел да го направи.
Отидох при един приятел, за 5 мин свали и сложи новата. Какво му струваше на оня да остави телефона и да ми вземе 10лв за 5 минути?
Монтирах капака за 10 минути и готово.
Помпата струваше към 90лв. От които търговската отстъпка щеше да бъде 30-тина лв вероятно. За труд щяха да ми вземат още 50лв сигурно.
Що за богати хора са това, които не пожелаха да ми вземат 80лв за 20 минути работа?

- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
drago_pavlov написа:Мордехай написа:Ваньо Алексиев ми е кумир обаче. Почва с един стар автобус и на другата година - 60 чисто нови. Ей това е да си умен, можещ, работлив, карасив, абе суперман направо.
И пимк не са по-лоши - от снаксове за Албания до автопарк от почти 2000 камиона... И то само за 10-15 години![]()
Имаше и един подобен хубавец в щатите...
Шиши е silent partner

"Чемодан, вокзал, Москва"
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Аз съм последният човек, който да бъде обявен за работохолик, но... ако работиш за себе си - какво "работно време"?
Виждал съм ситуацията и от двете страни - ако върнеш човека, той ще намери кой да му свърши работа и повече няма да дойде при теб. Нещо повече - ще разкаже на всичките си познати, че не си сериозен и не искаш да работиш. Това в София може и да не е проблем, но в малък град може да ти "убие" бизнеса много успешно.

Виждал съм ситуацията и от двете страни - ако върнеш човека, той ще намери кой да му свърши работа и повече няма да дойде при теб. Нещо повече - ще разкаже на всичките си познати, че не си сериозен и не искаш да работиш. Това в София може и да не е проблем, но в малък град може да ти "убие" бизнеса много успешно.
Excellent! Steven is my name!
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Еми дайте да работим по 12 часа 7 дни в седмицата тогава, щото трябвало да се върши работа на всеки и да се изкарват пари от това... Аз мисля, че ясно обясних какво беше отношението към мен за отказа и как трябваше да го нахраня и да го пратя да си чупи главата. Това не е спешно отделение... Пък вие както искате работете. А Бум да ми обясни как сервиз със нон стоп работа за 1-2 седмици напред да приеме ей така една смяна на водна помпа, от знак на добра воля.
Много е лесно да очакваме от отсрещния да е готин и благосклонен, щото имаме нужда от нещо. Но ако сте вие на негово място ще постъпите по същия начин.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Разбира се и отношението на работодателя има значение. Извънредния труд се плаща. Винаги. Иначе за чии чеп някой ще ти седи в офиса/сервиза или магазина, вместо да си иде при семейството? Работиш ли за себе си, ако клиента каже "дай да ти го сложа" просто се навеждаш и разтваряш бузките.
Относно водната помпа обясних, че с двете ми леви ръце и практически технически познания близки до абсолютната нула се справих сам за 20-тина минути. Скутера беше с един от най-масовите двигатели на Пиаджио слагани на стотици хиляди други марки и модели. Т.е. не е като да не са имали представа какъв обем работа ги очаква. Просто не искаха да свършат работата, защото това за тях означаваше или 20 мин по-малко във фейса или една цигара по-малко или едно кафе по-малко. Или пък не осмислят какъв обем работа им се предлага и колко пари ще изкарат от нея за да сметнат, че за едни 20 минути 80лв са си едни добри пари.
Конкретните сервизи имат едни 3-4 натоварени месеца в годината в началото и края на сезона и през останалото време няма и кой да иде да ги напсува там. Сега се сещам, че един ми каза "еее, ако беше дошъл есента да го оправим.."
В много отношения все още си носим наследството от преди много години и не сме взискателен пазар. И въпреки, че много неща се промениха през последните няколко години клиента още няма съзнанието, че продавача работи за него и той е бог, цар и господар и може да иска всичко. Винаги, когато съм работил за себе си съм забелязвал, че всичките ми напъни като отношение и опит за някаква добавена стойност към продукта или услугата в 80% от случаите остават незабелязани.
Относно водната помпа обясних, че с двете ми леви ръце и практически технически познания близки до абсолютната нула се справих сам за 20-тина минути. Скутера беше с един от най-масовите двигатели на Пиаджио слагани на стотици хиляди други марки и модели. Т.е. не е като да не са имали представа какъв обем работа ги очаква. Просто не искаха да свършат работата, защото това за тях означаваше или 20 мин по-малко във фейса или една цигара по-малко или едно кафе по-малко. Или пък не осмислят какъв обем работа им се предлага и колко пари ще изкарат от нея за да сметнат, че за едни 20 минути 80лв са си едни добри пари.
Конкретните сервизи имат едни 3-4 натоварени месеца в годината в началото и края на сезона и през останалото време няма и кой да иде да ги напсува там. Сега се сещам, че един ми каза "еее, ако беше дошъл есента да го оправим.."

В много отношения все още си носим наследството от преди много години и не сме взискателен пазар. И въпреки, че много неща се промениха през последните няколко години клиента още няма съзнанието, че продавача работи за него и той е бог, цар и господар и може да иска всичко. Винаги, когато съм работил за себе си съм забелязвал, че всичките ми напъни като отношение и опит за някаква добавена стойност към продукта или услугата в 80% от случаите остават незабелязани.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Доста бавно е това и на мен ми прави впечатление. Едно, че хората не знаят, че има хубаво (образно казано) и две, че все още има много богопомазани бизнеси, които не може да се пипат. Но малко по-малко се променя. Дори има едно залитане в другата крайност на супер скъпи безсмислени боклуци в момента дори... или евтини боклуци и нищо по средата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.