По-студен термостат има ли начин?
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
48 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Re: По-студен термостат има ли начин?
Според мен,има твърде много "променливи в уравнението"! Колко е отворил термостата при 97'С? Може би не е максимално! Може би се отваря напълно при 112'С,за да охлади 'ударно' при натоварване? За другите по-високи температури,може би спомага променливия дебит на водната помпа. Нали е електрическа? Т.е., могат да се получат доста криви на температурата,в зависимост от дебита на водната помпа и отварянето на термостата (нали с нагревателя се кара допълнително, термо-елемента да се отваря/затваря принудително)! Според мен,при най-големите температури имаме по-притворен термостат и по-малък дебит.Ако се натовари двигателя,помпата вдига дебита си, а термостата се отваря още,за да се охлади двигателя до желаната от ЕКУ-то температура! Всичко това е технически възможно и изпълнимо!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Аз не мога да разбера защо толкова сте се умислили по тоз термостат...
Дето се вика тези коли не са вечни, няма да ги давате на внуците като едно време. Всичко си е изчислено.
Сменете си водната помпа и термостата. Сменяйте си антифриза по разписание.
Като тръгне някоя гарнитурка - и нея.
Няма драма.
Дето се вика тези коли не са вечни, няма да ги давате на внуците като едно време. Всичко си е изчислено.
Сменете си водната помпа и термостата. Сменяйте си антифриза по разписание.
Като тръгне някоя гарнитурка - и нея.
Няма драма.

FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Това за променливия дебит на водната помпа ходи го обясни на колегата по-горе ivoaudi, че аз се пробвах от 2 страници и не може да го разбере и осмисли още, освен това мрънка колко некомпетентни сме били
Термостата е прост механизъм, който механически винаги се отваря при определена температура, в случая изцяло отваря при N52 на 97 градуса (от температурата на охладителната течност). Но това е като резервен вариант, ако не отвори по 2рия начин този термостат - с нагревател, когато DME примерно зададе температура на най-ниската карта за маскимална мощност, отваря на 80 градуса или реши да отвори по-рано от 97 когато реши.
Обаче как е възможно вече двигател, който работи и е загрял на 105 градуса с отворен термостат да се свали на 85 градуса работната температура? Отговорът е лесно - тук температурата се определя по 2 начина - чрез този термостат и чрез променлив дебит на ел. водната помпа. Т.е. DME засилва дебита на водната помпа допълнително, за да свали температурата и отваря термостата принудително на 80 с нагряване. По този начин температурата бива точно толкова, колкото компютъра поиска. По същия начин респективно може да се вдигне на 112, ако реши, че трябва да влезне в режим ECO, което се случва само при определени условия, просто се забавя дебита малко на водата. Системата е прецизно изчислена да работят двете неща заедно.
Затова като хакнеш само термостата единственото дето ще направиш е да свалиш началната точка на отваряне и резултатите ще са тотално непредвидими, защото 1) няма DME да може да го отваря когато иска и 2) водната помпа и дебита ѝ зададен от DME на някоя карта няма да е вече в партия с разкалибрования термостат, който е сложен. Разбира се дори и да се свали температурата, то ще е с много странични ефекти, бавно загряване и грешки P0128 например, че охладителната течност е с температура под зададената.
p.s И аз се чудя каква е драмата още, 10 градуса явно, които ще окажат влияние ако некои хора планират да се карат и от внуците тия коли

Термостата е прост механизъм, който механически винаги се отваря при определена температура, в случая изцяло отваря при N52 на 97 градуса (от температурата на охладителната течност). Но това е като резервен вариант, ако не отвори по 2рия начин този термостат - с нагревател, когато DME примерно зададе температура на най-ниската карта за маскимална мощност, отваря на 80 градуса или реши да отвори по-рано от 97 когато реши.
Обаче как е възможно вече двигател, който работи и е загрял на 105 градуса с отворен термостат да се свали на 85 градуса работната температура? Отговорът е лесно - тук температурата се определя по 2 начина - чрез този термостат и чрез променлив дебит на ел. водната помпа. Т.е. DME засилва дебита на водната помпа допълнително, за да свали температурата и отваря термостата принудително на 80 с нагряване. По този начин температурата бива точно толкова, колкото компютъра поиска. По същия начин респективно може да се вдигне на 112, ако реши, че трябва да влезне в режим ECO, което се случва само при определени условия, просто се забавя дебита малко на водата. Системата е прецизно изчислена да работят двете неща заедно.
Затова като хакнеш само термостата единственото дето ще направиш е да свалиш началната точка на отваряне и резултатите ще са тотално непредвидими, защото 1) няма DME да може да го отваря когато иска и 2) водната помпа и дебита ѝ зададен от DME на някоя карта няма да е вече в партия с разкалибрования термостат, който е сложен. Разбира се дори и да се свали температурата, то ще е с много странични ефекти, бавно загряване и грешки P0128 например, че охладителната течност е с температура под зададената.
p.s И аз се чудя каква е драмата още, 10 градуса явно, които ще окажат влияние ако некои хора планират да се карат и от внуците тия коли

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Има ли някой с N52 мотор с разход на масло максимално 1 литър на 10 000 км?
Ако има такъв, с кой точно мотор е?
Изпратено от моят SM-A600FN с помощта на Tapatalk
- tintirimintiri
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M57, N52, S65
Те някои дизели са с такъв разход на масло, камо ли за н52 да гори само 1л..
И аз преди бях наплашен с тоя разход на масло, купих си н52б25 със сервизни истории, п@тки м@йни, на висока цена и се оказа че гори 1л/1000км и тук таме течове.
И все пак след смяна на сегменти и гумички си ми гори около 2л/10 000км градско каране с качествено масло пълна синтетика 5w-40, 0w-40.
Просто или трябва да е на малко км, или ревизиран, и пак зависи за коя версия на н52 говорим..
И аз преди бях наплашен с тоя разход на масло, купих си н52б25 със сервизни истории, п@тки м@йни, на висока цена и се оказа че гори 1л/1000км и тук таме течове.
И все пак след смяна на сегменти и гумички си ми гори около 2л/10 000км градско каране с качествено масло пълна синтетика 5w-40, 0w-40.
Просто или трябва да е на малко км, или ревизиран, и пак зависи за коя версия на н52 говорим..
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Прави ми впечатление, че в сервизната история на почти всички е90, без значение бензин /дизел, интервала на смяна на масло е 30 000 км, като се позамотат стига и до 45-50 хиляди. Та си мисля, дали това не ги ебава толкоз качествено? Така ми се кара един бензинов шестак... ама това с маслото в багажника, не мога да го преживея.tintirimintiri написа:Те някои дизели са с такъв разход на масло, камо ли за н52 да гори само 1л..
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
По-добре с тубата в багажника, вместо без масло в картера.
Нз що човек би се косил толкова ако е 500-800гр на 1000км някак все ще се кара... Ама над тва... Всяка седмица нова туба в багажника (по 1л)
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Нз що човек би се косил толкова ако е 500-800гр на 1000км някак все ще се кара... Ама над тва... Всяка седмица нова туба в багажника (по 1л)
Sent from my Mi A1 using Tapatalk
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Нужни са доста здрави нерви, за да търпиш доливане между смените на повече масло отколкото сипваш при самата смяна. Това да не е роторен двигател, дори те горят по-малко масло. В моите очи всичко над 2л/10к км си е много и не е нормално. При нормално каране, разбира се, ако се пържи колата може и да изгори све.
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
vvasilev1 написа:Има ли някой с N52 мотор с разход на масло максимално 1 литър на 10 000 км?
Аз съм с N53, 1,5 литра на 10К км. +- малко, разбира се, но не е над 2.

До колкото си спомням и на Лендшарк не пипаше, 330-ката, дето замина и тя за без пари.

FREE SPIRIT
vvasilev1 написа:Има ли някой с N52 мотор с разход на масло максимално 1 литър на 10 000 км?
За да извлека подобна информация прегледах какво са обявили хората(Ölverbrauch ml/1.000Km) които са искали съвет за маслото за колите си тук https://oil-club.de/index.php?board/272-bmw-mini/
За двигателите N53 може да се каже, че почти всички нямат проблеми с горенето на масло. За тези с N52B30 само някои имат, най-зле са N52B25А заради каплавите сегменти които са им сложили. Така че, ако маслото е сменяно на нормални интервали да речем макс. 10-15К км, проблеми с горенето няма.
Тук обаче трябва да отчтем, че пишат хора които се интересуват от колата си и състоянието и. Какво е положението сред масовия потребител дето сменя на предписания от производителя интервал не е ясно, можем само да предполагаме.
Така, че колкото и да е здрав двигателя, ако сменяш маслото на горещ бензинов мотор на повече от 15К км(или над 250 моторни часа), проблемите неизбежно ще дойдат.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Другото,което си мисля е,че не е трудно някой да 'свари' един такъв термостат в едно канче с вода и да се види кога и колко се отваря и при каква температура! След това да се подаде и захранване на нагревателя му от акумулатор и отново да се види какво става.Целия експеримент ще отнеме 5мин,стига да има наличните за него 'елементи'
! Това ще внесе яснота по въпроса за всички,които се интересуват
!

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
За съжаление не става така, колега. Тези тестове нищо няма да донесат. А и въпросния клапан не се отваря просто с напрежение а с широчинно-импулсна модулация, малко по-сложно е. И за децата е ясно, че всичко е в помпата, но и тя си има начини за действие. Както казах и преди обаче решение според мен има, макар и не стопроцентово. Скоро ще го драсна, на някой може и да му е полезно.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Ако на нагревателя се подава напрежение чрез ШИМ,то това означава,че не се ползва цялата му мощност през цялото време,а понякога е само част от нея! Няма лошо! Въпрос на управление. Лично на мен ми е по-любопитно, дали чрез нагревателя отварят термостата повече, отколкото се отваря,когато загрее сам от водата или се отваря до същото положение, но в друг момент от работата на двигателя?
П.П. Работата на ШИМ-а може да се 'имитира' с един реостат...
П.П. Работата на ШИМ-а може да се 'имитира' с един реостат...

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Отварят го в който и да е момент от работата на двигателя, колега. Следи се положение педал на газта, положение вал на Валвтроник, температура, обороти, детонационни датчици, показания ламбда и състояние катализатор. сигурно забравям нещо. И явно могат да регулират просвета на отвора, да, то иначе се обезсмисля ШИМ. Сега аз лично не съм си играл да мъкна осцилоскоп да проверя наистина ли е ШИМ, но така пише.
Иначе въпросния клапан се ползва единствено и само при палър моде. В обичайните режими е затворен и си играем с помпата плюс термичното отваряне на термоса
Иначе въпросния клапан се ползва единствено и само при палър моде. В обичайните режими е затворен и си играем с помпата плюс термичното отваряне на термоса
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
От това,което пишеш,оставам с впечатление,че това е допълнителен 'отвор',който се отваря и затваря от допълнителен термо-елемент с вграден нагревател! Правилно ли разбирам? Признавам си,че не съм виждал такъв термостат,като на N-моторите, нито на живо,нито на снимка,нито на схема
...

48 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4