Истинска камина, огнище, пещ.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Истинска камина, огнище, пещ.

Мнение от Borymeckata » 26 Фев 2019, 10:49

Върти ми се една шантава идея напоследък... Имам мерак за истинска, действаща камина, зидана от тухли, в която да горят дърва. Не самостоятелна метална със стъклен капак или за вграждане (облицована с гипсоратон), не бутафорна за електрическа скара, не декоративна за барбекюто на двора. ИСТИНСКА.

Рових в мрежата и намерих това - онова, даже попаднах на статия с подробно описание:
http://napravisam.net/?p=23417

http://napravisam.net/?p=23424

Прочетох и други статии: http://napravisam.net/?p=9782

Явно трудно ще намеря специализиран майстор по камините... Ще се пробвам сам "с малка помощ от приятели", затова всякаква информация ще ми бъде полезна. Интересува ме преди всичко конструкцията и някакви размери (става въпрос за камина с комин). Ако някой има практически опит - моля да сподели. :bowdown: :bowdown:
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Истинска камина, огнище, пещ.

Мнение от Don_Diego » 26 Фев 2019, 11:14

Ако нямаш достатъчно висок комин, който да "дърпа" няма ли да пуши вътре в помещението? Отделно, този комин винаги ще "тегли" топлина от помещението (ако си включил друго за отопление). Като цяло като изключим "дизайнерската" гледна точка май няма много смисъл от камина в днешно време :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Фев 2019, 11:29

Правил съм две камини на познати . Ако нямаш хубав комин за такава работа изобщо не се захващай . Имам пред вид не висок а достатъчно широк двоен или там както му казват дюлгерите на такова коминско тяло . Като конструкция вътре е една метална кутия , ако искаш да се топлиш задължително трябва да има отзад или отдолу някъде вграден вентилатор да прекарва въздуха принудително около вътрешното огнище . Иначе гори само дървата и топли на 1 метър отпред .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Фев 2019, 11:50

Писал съм - става въпрос за камина с комин. С други думи - всичко ще се строи ново и коминът ще се прави... какъвто трябва да бъде. Аз си го предсатавям с квадратно сечение 50х50 и вътрешен светъл отвор 25х25 - така се получва иззидан от единични тухли с размери 25х12х6,5. Като височина цялата конструкция (камината с комина) идва към 6 метра - това е в двуетажна дървена къщурка. Идеята е тази камина да бъде в средата на къщичката и да я топли цялата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 26 Фев 2019, 12:02

Това е малко според мен 25х25 ... Особено ако няма да слагаш вратичка , имай пред вид че докато се разгори трябва да дърпа яко . После вече не пуши толкова . :dunno: Тия дето съм правил ги правих с клапа горе и стъклена вратичка . Значи цялата тая купчина тухли и камъни почва да топли едва като са нагрее цялата . Слагаш дървата и подържаш 2-3 часа як огън и след това почва да топли . Преди това пече само отпред ако ще и адски огън да подържаш вътре .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Фев 2019, 12:08

Ясно ми е за топлинната инерция... Но и къщичката ще бъда малка (под 60 м2 застроена площ с нормален първи и полу-мансарден втори етаж), с дървена конструкция и добра топлоизолация. Камината я виждам точно в средата и коминът да минава през двата етажа и да излиза на 1/2 метър над билото на покрива. Къщичката ще бъде по-скоро вила - ще се използва основно през лятото и много инцидентно през зимата - основно на Коледа и Зарезан... :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 26 Фев 2019, 12:12

Защо не измислиш интериорно решение, при което тръбата на комина е метална, като може да е изцяло видима или пък обзидана, но с решетки, така че топлината да минава в помещението. Металът ще се нагрее бързо и си решаваш проблема с отоплението, още повече щом казваш, че коминът ще минава през цялата къща. Друго, което знам за камините е, че още при изграждане трябва да се осигури приток на свеж външен въздух - т.е. да се предвиди канал в замазката от фасадна стена до камината, за да се подигури най-добро горене.
Последна промяна mangini на 26 Фев 2019, 13:16, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Фев 2019, 12:20

Къщичката ще бъде дървена, затова не може да се разчита на нея "да крепи" комина... С други думи - камината и коминът трябва да представляват напълно самостоятелна масивна конструкцията, а къщичката... само като ограждаща и изолираща постройка около тях, но без конструктивна връзка помежду им. Надявам се, че се изразих разбираемо.

Знам за комини от стоманена тръба, които създават проблеми - в студено време тръбата охлажда газовете и те падат надолу - коминът не тегли. Коминът може да се направи от метална тръба в тухлена зидария - но не разбирам какво се печели така? Ако коминът е изцяло масивен (зидан) - просто къщата ще се сгрее малко по-бавно, докато първо се напекат всички тухли. Не е голяма болка, просто купонът за Зарезан ще трябва да започне няколко часа по-рано... :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 26 Фев 2019, 12:47

170bb79d6cbbaf0617740f7acb6c6346.jpg

Основно правило: Съотношението на отвора на камината към отвора на комина да бъде не повече от 8:1
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 26 Фев 2019, 12:51

За комин си вземи коминни тела с кръгъл отвор, като ако е много висок, можеш да го стегнеш с шпилки по цялата височина.
Последна промяна STEVAL на 26 Фев 2019, 13:54, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 26 Фев 2019, 12:57

Ако не ползваш специални коминни тела да го измажеш много добре отвътре и отвън (не знам дали е възможно и дали трябва за отворена камина, но ако да - предвиди и някакъв сервизен отвор), че стават бели...нашият се пали преди година-две между първи и втори етаж на къщата (горе долу по средата на дължината на комина), хвърляше 2метра пламъци отгоре :mhihi: , беше "бутнал" и част от външната мазилка, та имаше вариант и самите етажи да подпали. ББ щеше да ми завиди за пожарникарските умения тогава :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 26 Фев 2019, 13:52

То затова винаги трябва да имаш няколко бутилки с оцет в готовност

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 26 Фев 2019, 13:56

Jordana написа:Правил съм две камини на познати . Ако нямаш хубав комин за такава работа изобщо не се захващай . Имам пред вид не висок а достатъчно широк двоен или там както му казват дюлгерите на такова коминско тяло . Като конструкция вътре е една метална кутия , ако искаш да се топлиш задължително трябва да има отзад или отдолу някъде вграден вентилатор да прекарва въздуха принудително около вътрешното огнище . Иначе гори само дървата и топли на 1 метър отпред .

:yes: Много валиден съвет.

Аз имам такава камина във вила/къща със същото предназначение в която зимата почти не се стъпва. Направена е добре и проблеми с дърпане на комин, горене и достъп на въздух няма, но когато е правена са смятали, че само въздуховоди около горивната камера и комина ще затоплят стаята :wave: , а тя е доста голяма.

Сега мисля някакви варианти за вгражане на вентилатори отвън възможно най-скрито.

Общо взето, ако не я правиш просто като декорация и за създаване на уют, помисли за варианти за пренасяне на топлината из помещенията или алтернативни начини за затопляне.

Моят съвет е задължително да има вратичка или някаква преграда която да слагаш когато целта е просто затопляне, а не седене пред камината за развлечение/отпускане.
Каквито и схеми да въртиш с дървата, въглени ще хвърчат и то надалеч, ако нямаш преграда. Ти така или иначе ще си й роб по цял ден с дървата, няма нужда и постоянно да дебнеш дали не е хвръкнало нещо върху килим/ламинат/дъски. Аз имам метална преграда(стъклата са готини, но искат редовно почистване), когато просто се топля я слагам и не мисля въглените, когато седнем вечер пред камината на дивана махам преградата и си гледам огъня.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Фев 2019, 14:24

STEVAL написа:
170bb79d6cbbaf0617740f7acb6c6346.jpg

Основно правило: Съотношението на отвора на камината към отвора на комина да бъде не повече от 8:1

Тая схемичка - дали я има някъде по-едро, че не виждам цифрите? За съотношението разбрах, този зъб над горивната камера се чудя за какво е и дали е задължителен... Конструкцията изглежда стоманобетонна, с вътрешна облицовка от керамчини тухли - така ли е?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 26 Фев 2019, 14:47

Ако няма да правиш въздушна риза , зидаш с огнеупорни тухли и шамотна глина . Има ги в топливо .

Следваща

Назад към Извън Темата