Летни гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: Volkswagen CC 2.0 TSI

Re: Летни гуми

Мнение от MapkoB » 06 Мар 2019, 0:49

В Щатите не карат с летни, а с всесезонни (в повечето случаи) гуми. Аз също го намирах за странно и дори глупаво, докато не дойдох и не го изпитах на гърба си. Живея в североизточната част на страната, където температурите са да кажем същите, но пада много, мноооого повече сняг отколкото в България. Както каза alx, сняг по пътя не можеш да видиш. И това е така, защото освен големите снегорини, които почистват и третират главните пътища и магистралите, всеки трети пикап е с гребло отпред и ринат постоянно. Просто чистата бройка работни единици, които се борят със снега е огромна, което те поставя в ситуация ти да не мислиш как и от къде трябва да издрапваш през преспите. В България прилежно сменях зимни и летни гуми Мишелин, винаги купувани нови, никога не карани повече от 4-5 сезона. Тук, колата си дойде с всесезонни и разлика в нормално каране няма. Което означава, че 99.9% от населението няма нужда от повече в 99.9% от случаите.

P.S. Бай дъ уей, "джамбазинът" ми продаде колата с 4 еднакви гуми с ДОТ два месеца преди датата на покупка :!:

кандидат ентусиаст
Аватар

Летни гуми

Мнение от alekangg » 06 Мар 2019, 7:08

Ей тея зимни гуми, все едно като ги сложите и ставате снегорини!
Почти в цяла Европа не карат със зимни, Англия, Франция, Испания, Италия и т.н., само пак Ганя по праведен стана от Папата. Не карат и с дневни светлини, ние пак сме голяма работа.
У нас с каквито и гуми да си сцепление няма или е под 50% спрямо същата кола и гуми в друга държава, ама вие купувайте и четете ревюта.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 320da+ M power kit= 200hp;420Nm

Мнение от mopasan » 06 Мар 2019, 8:28

alekangg написа:Ей тея зимни гуми, все едно като ги сложите и ставате снегорини!
Почти в цяла Европа не карат със зимни, Англия, Франция, Испания, Италия и т.н., само пак Ганя по праведен стана от Папата. Не карат и с дневни светлини, ние пак сме голяма работа.
У нас с каквито и гуми да си сцепление няма или е под 50% спрямо същата кола и гуми в друга държава, ама вие купувайте и четете ревюта.

То заради такива тарикати и спестовници , като теб се трепем по- пътищата , щото видиш ли защо да сменям гумите. Един единствен път за 10год ще ти наложи да спреш за да не убиеш човек и ако не можеш защото си решил са спестиш от зимни гуми ? Точно заради това си струват всеки един лев новите и качествени гуми (не говоря за скъпи - има страхотни гуми на средни цени) подходящи за сезона! Но те законите не са за теб, ти по-добре знаеш. Стига си давал сравнение с други държави, нашия климат си иска зимни гуми и това е факт.
Последна промяна mopasan на 06 Мар 2019, 10:03, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 06 Мар 2019, 9:26

Аз също много обичам сравненията със западняците. Особено с англичаните, с които работя - няма толкоз тъпоъгълна нация.. Да гледам от тях какви гуми да си купувам - никакъв шанс. Затова като падне 5см сняг в Лондон и ситуацията е апокалипсис - всичко спира да работи, трафика става ужасен, колегите ми на терен откачат.

А относно какви гуми да използваш - според мен всеки трябва да може да си прави сметката за какво му трябват гуми - в какъв терен живее, какъв стил шофиране има, колко кара. Аз примерно живея във В. Търново - който е идвал знае, че тук равни улици почти няма - успех с незимни гуми да се движите из града спокойно. По главните улици е окей, тръгнеш ли нагоре из кварталите, не си ли подготвен, нямаш сериозни шансове да стигнеш до дестинацията. Улиците са тесни, с паркирани коли, трудно минават снегорини. Моята улица конкретно е равна, но блокът, в който живея, пази сянка целодневно - падне ли сняг, стои много време, заледява се - нямаш ли гуми, пак зор. Имам познат във Варна - там по това, което ми е разказвал, може да изкараш и със взесезонни гуми.

За мен нещата са много относителни и всеки трябва да е наясно що годе какви гуми му трябват и в каква ситуация как да кара. Някой от вас спомня ли си по време на курсовете да му е казано, че в момента, в който завали дъжд, е най-хлъзгаво? Тук редовно лятото като е сухо 1-2 седмици не виждам нито една катастрофа и в деня, в който падне малко дъжд - до вкъщи /6-7км/, виждам нерядко по 2 катастрофи и то по две причини - неуспешно спиране и удар отзад или загуба на сцепление на предницата и качване на бордюр. Та с каквито и гуми да си, не знаеш ли как да ги използваш - пак работата отива на никъде.

Аз също си набелязвам гуми по шарката, но прочитам тук там мнение за да добия представа за съответната гума. Например за астрата си бях купил Uniroyal RainExpert - навсякъде се пишеше, че тая гума се износва адски бързо. При мен обаче такова нещо нямаше - едните гуми ги карах 2 сезона - бяха неразличими от нови. Но ги купих с идеята да държат на мокро, защото се караха на кола с 60к.с - за какво ми е гума, която да държи супер на сухо, а на мокро да не се представя много добре - къде ще я пъна с тия 60к.с, че да стигна лимита на гумата на сухо. И съм много доволен от избора - с умерено каране на сухо нямах никакви проблеми, а на мокро гумата беше бетон - точно както исках. А гумата не е висок клас.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Мнение от devent » 06 Мар 2019, 9:55

alekangg написа:Ей тея зимни гуми, все едно като ги сложите и ставате снегорини!

:kuku: колега, дано никога не разбираш колко много е един метър разлика между хубава и кофти гума или зимна и лятна ако ти се наложи да спираш за да не удариш дете или нещо подобно...
и какво, спести 100 лева от гуми ? БРАВО :bowdown: със здраве да си ги харчиш за нещо по-важно :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Летни гуми

Мнение от alekangg » 06 Мар 2019, 10:13

mopasan написа:

То заради такива тарикати и спестовници , като теб се трепем по- пътищата , щото видиш ли защо да сменям гумите. Един единствен път за 10год ще ти наложи да спреш за да не убиеш човек и ако не можеш защото си решил са спестиш от зимни гуми ? Точно заради това си струват всеки един лев новите и качествени гуми (не говоря за скъпи - има страхотни гуми на средни цени) подходящи за сезона! Но те законите не са за теб, ти по-добре знаеш. Стига си давал сравнение с други държави, нашия климат си иска зимни гуми и това е факт.

Я като се пениш толкова ми покажи в кой закон пише, че трябва да карам със зимни гуми и како става, ако не карам? И питам за България, няма да говорим за друго страни.
Няма закон, ама викаш климата си го иска, а?
Мен ме кефят разни дървени професори, които си тълкуват както искат закона.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mopasan » 06 Мар 2019, 11:10

alekangg написа:
mopasan написа:

Я като се пениш толкова ми покажи в кой закон пише, че трябва да карам със зимни гуми и како става, ако не карам? И питам за България, няма да говорим за друго страни.
Няма закон, ама викаш климата си го иска, а?
Мен ме кефят разни дървени професори, които си тълкуват както искат закона.

Тъжно е , че не разбра нищо от това което написах аз и двамата колеги след мен! Няма смисъл повече да се говори, ти няма да разбереш. Айде със здраве и дано никога не разбираме последиците от такова безотговорно отношение!
От дървения професор!!!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Летни гуми

Мнение от alekangg » 06 Мар 2019, 11:12

Май и ти не разбраш какво говориш, уж говореше какъв бил закона после нещо не го намери..ако искаш сменяй всеки сезон гуми, сигурно има изследване как на втората година спирачния път е с 1% по-голям.
Я кажи кое по-точно ми е безотговорното отношение! Ако утре изкарат закон, ще сменя на деня с каквот пише, аман от тълкуватели и професори, хайде като няма какво да кажеш Чао и от мен

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 06 Мар 2019, 11:26

еми той сега закона си е зимни с минимума 1.5мм или гуми с над 4мм (всякакви)

4. (нова – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за
зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през
периода от 15 ноември до 1 март.

за съжаление, живота не е каране само по чист асфлат, не е само тръгване, не е само спиране

да се върнем на летните :bchug: :driving:
Последна промяна host на 06 Мар 2019, 11:28, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Мар 2019, 11:28

Тъпо е да се сравняваме с Лондон, при условие, че там сняг има от дъжд на вятър и зимата е по-топла от България. Мислете малко.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mopasan » 06 Мар 2019, 11:35

alekangg написа:Май и ти не разбраш какво говориш, уж говореше какъв бил закона после нещо не го намери..ако искаш сменяй всеки сезон гуми, сигурно има изследване как на втората година спирачния път е с 1% по-голям.
Я кажи кое по-точно ми е безотговорното отношение! Ако утре изкарат закон, ще сменя на деня с каквот пише, аман от тълкуватели и професори, хайде като няма какво да кажеш Чао и от мен

Tи само заради закона ли ще смениш гумите? Стана още по-тъжно ако е така! При една катастрофа в зимни условия, и ти с летни гуми , а другия е със зимни, познай кой ще е виновен? Ще пише, че си с неподходящи гуми за климатичните условия! Това е само едната страна на нещата с неподходящите гуми! Успех в размислите и дълбоката увереност , че си прав!!! От мен толкова
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 06 Мар 2019, 11:40

А тия дето сменят гуми, но слагат галоши как процедираме с тях - убиваме ги с камъни, че са с галоши или ги правим светци, че мислят за себе си и другите като сменят летни/зимни гуми? :dunno:

Всеки си има глава на раменете и си преценява! Вие го изкарахте, че едва ли не като не сменя гуми и на първия сняг кара като в Carmagedon навремето :mhihi:
Ами ако избягва употребата на кола в тия дни? Аз така правя - ако не е наложително, не излизам въпреки, че колите ми са подготвени за зимата
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Мар 2019, 11:43

mopasan написа:
alekangg написа:Май и ти не разбраш какво говориш, уж говореше какъв бил закона после нещо не го намери..ако искаш сменяй всеки сезон гуми, сигурно има изследване как на втората година спирачния път е с 1% по-голям.

Tи само заради закона ли ще смениш гумите? Стана още по-тъжно ако е така! При една катастрофа в зимни условия, и ти с летни гуми , а другия е със зимни, познай кой ще е виновен? Ще пише, че си с неподходящи гуми за климатичните условия! Това е само едната страна на нещата с неподходящите гуми! Успех в размислите и дълбоката увереност , че си прав!!! От мен толкова

Хаха дали? Горе казаха какъв е закона и милиметрите, ама щом казваш така ще е, ще извикам теб да го тълкуваш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Мар 2019, 11:48

Don_Diego написа:А тия дето сменят гуми, но слагат галоши как процедираме с тях - убиваме ги с камъни, че са с галоши или ги правим светци, че мислят за себе си и другите като сменят летни/зимни гуми? :dunno:

Всеки си има глава на раменете и си преценява! Вие го изкарахте, че едва ли не като не сменя гуми и на първия сняг кара като в Carmagedon навремето :mhihi:
Ами ако избягва употребата на кола в тия дни? Аз така правя - ако не е наложително, не излизам въпреки, че колите ми са подготвени за зимата

Аз лично не пипам колата докато не се изчисти напълно снега, това се случва общо 6-7-10 дена в годината. Колата ми е ниска и дори да сложа зимни гуми пак няма да може да се кара и ще оре яко.
И да, гумите ми са с над 4мм грайфер, летни и едни от най-скъпите за размера ми.
Не сменям заради икономия, а защото не виждам смисъл или пък е минимална, нито пък има закон който да ме задължава да го правя.
И съм уверен, че на студено 0-5 ще съм по-добре спрямо отколкото с 15год зимна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 06 Мар 2019, 11:52

Don_Diego написа:А тия дето сменят гуми, но слагат галоши как процедираме с тях - убиваме ги с камъни, че са с галоши или ги правим светци, че мислят за себе си и другите като сменят летни/зимни гуми? :dunno:

и аз така правя (тая зима нямаше сняг у Пловдив де) защото ми е писнало да си чупя корите, да ме зарива снегорина, да чистя по 10 места около нас за паркиране и т.н. когато имам възможност и въпреки това си подготвям колата за сезоните (реглаж, смяна гуми, зареждане акумулатор, проверка течности и т.н. обикновени неща)

но пак ... темата е за летните гуми

тук в Пловдив масово всичко живо скочи на летните гуми вече , аз чакам края на тази седмица да сложа другия комплект джанти с гуми ... вие сложихте ли вече летните?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата