Летни гуми
Модератор: Общи модератори
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Летни гуми
acho.rs написа:Venelin1111 написа:БМВ 118 2007 в момента е със 195/55/16 съответно джанти 16-ки.Въпрос ;
Препоръчайте размер такъв ,че малко да се повдигне колата. Удачно ли е да купя 195/60/16 и дали ще има търсения от мен ефект?
Няма как да повдигнеш колата с гуми или джанти. И аз така се заблуждавах преди години. Всичко е изчислено така, и 15ки и 17ки при стандартни размери, да се получава еднакъв външен диаметър. Вече ако си с нещо нестандартно може колата да е малко по-висока, но все пак крайният диаметър пак го делиш на 2, за да получиш с точно колко се повдига колата. Общо взето не е за препоръчване.
не съм съгласен. можеш да подбереш такъв размер, че да повдигнеш малко колата. При мен от 195\60\15 до 205\65\15 разликата беше че с първите опирах навсякъде и не можех да вляза в гаража си, а с вторитв не съм имал никакви проблвми. Разликата е 33мм в диаметъра, което е нищо, но на мен ми върши чудесна работа.

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
За нищо ги нямате тия гуми
Високи и тесни гуми на тежка кола са 99% проблем при рязка маневра. Ама нали трябва да вози меко, к'во като е БМВ... Обаче между меко и лигаво има известна разлика. И я разбираш като навиеш рязко волана.

Never mistake motion for action...
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Греда, нито в автогуми, нито в бггуми могат да гарантират дот 2019. И на двете места можели да гарантират "не по-стар от 2018-а" ДОТ

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Летни гуми
Тва за кой модел гума?madafaka_donkele написа:Греда, нито в автогуми, нито в бггуми могат да гарантират дот 2019. И на двете места можели да гарантират "не по-стар от 2018-а" ДОТ![]()
![]()
Че аз поръчах от бггуми и днес ми съобщиха, че гумата е пристигнала ДОТ XX17

Sent from my iPhone using Tapatalk
При мен дойде 1318, гумата е перфектна. Новите партиди трябваше да ги чакам до май месец, което няма как да стане, само за да държи някаква евентуална по-висока пазарна стойност ако ги продавам някога 2ра ръка...
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Dextuar написа:Тва за кой модел гума?madafaka_donkele написа:Греда, нито в автогуми, нито в бггуми могат да гарантират дот 2019. И на двете места можели да гарантират "не по-стар от 2018-а" ДОТ![]()
![]()
Че аз поръчах от бггуми и днес ми съобщиха, че гумата е пристигнала ДОТ XX17
Същото е положението и от магазини в Англия и в Германия. На повечето места гарантират DOT до 3 години, на много малко до 2 години. Най-вече зависи от размера и модела. Ако са по-редки шансът за по-стара гума е по-голям.
Не се филмирайте толкова, разлика няма да усетите никога, освен когато/ако ги продавате.
Друг е въпросът, че тукашните търгаши изкупуват бракувани гуми и ги продават за нови...

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
аз купих от дианата за мен и за приятели, всички дот 19 ... :Р не знам какво и къде пазарувате
и все пак... дали са 19/18/17 ... все тая... толкова прахоляк има по пътищата, че човек все едно кара по лед
и все пак... дали са 19/18/17 ... все тая... толкова прахоляк има по пътищата, че човек все едно кара по лед

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
Летни гуми
Едва ли би дал близо 200лв/бр за 225/45/17 и после да ти сервират гума над 2г лежала и съхранявана незнайно как и къде и да не ти пука.vicho написа:аз купих от дианата за мен и за приятели, всички дот 19 ... :Р не знам какво и къде пазарувате
Щото ако е нЕква гума под 100лв за тоя размер, бих рискувал с квото дойде, ама не е.
Та ти какви гуми взе?
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
drifty написа:acho.rs написа:Venelin1111 написа:БМВ 118 2007 в момента е със 195/55/16 съответно джанти 16-ки.Въпрос ;
Препоръчайте размер такъв ,че малко да се повдигне колата. Удачно ли е да купя 195/60/16 и дали ще има търсения от мен ефект?
Няма как да повдигнеш колата с гуми или джанти. И аз така се заблуждавах преди години. Всичко е изчислено така, и 15ки и 17ки при стандартни размери, да се получава еднакъв външен диаметър. Вече ако си с нещо нестандартно може колата да е малко по-висока, но все пак крайният диаметър пак го делиш на 2, за да получиш с точно колко се повдига колата. Общо взето не е за препоръчване.
не съм съгласен. можеш да подбереш такъв размер, че да повдигнеш малко колата. При мен от 195\60\15 до 205\65\15 разликата беше че с първите опирах навсякъде и не можех да вляза в гаража си, а с вторитв не съм имал никакви проблвми. Разликата е 33мм в диаметъра, което е нищо, но на мен ми върши чудесна работа.
Това е нестандартен размер, не се препоръчва и ти повдига колата точно 1.5см.
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Dextuar написа:Едва ли би дал близо 200лв/бр за 225/45/17 и после да ти сервират гума над 2г лежала и съхранявана незнайно как и къде и да не ти пука.vicho написа:аз купих от дианата за мен и за приятели, всички дот 19 ... :Р не знам какво и къде пазарувате
Щото ако е нЕква гума под 100лв за тоя размер, бих рискувал с квото дойде, ама не е.
Та ти какви гуми взе?
Добре де, ти смяташ да се пенсионираш ли с тия гуми? Съхранявани са там, където и тези на няколко месеца, по същия начин. Ако пипнеш гума с DOT на 2 години и чисто нова силно се съмнявам, че ще ги различиш. Цената им пада най-малко с 1/3 на година след като са напуснали склада, независимо дали ги караш или просто стоят в гаража. Твърде много сметки на дребно за един консуматив, та чак "риск" поемаш

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
Летни гуми
Като ти набутат криви гуми и обикаляш 1 месец различни майстори на не знам квити специална машини и никой да не може да я сложи, за да не бие и в крайна сметка трябва да купиш пак нова гума, щото не понасяш нещо да не ти е ок по колата, ще спреш да разсъждаваш такаIn_Memoriam написа:Dextuar написа:Едва ли би дал близо 200лв/бр за 225/45/17 и после да ти сервират гума над 2г лежала и съхранявана незнайно как и къде и да не ти пука.vicho написа:аз купих от дианата за мен и за приятели, всички дот 19 ... :Р не знам какво и къде пазарувате
Та ти какви гуми взе?
Добре де, ти смяташ да се пенсионираш ли с тия гуми? Съхранявани са там, където и тези на няколко месеца, по същия начин. Ако пипнеш гума с DOT на 2 години и чисто нова силно се съмнявам, че ще ги различиш. Цената им пада най-малко с 1/3 на година след като са напуснали склада, независимо дали ги караш или просто стоят в гаража. Твърде много сметки на дребно за един консуматив, та чак "риск" поемаш

Не ме притеснява дот-а, а как е съхранявана, по-добре да е съхранявана кофти за по-малко време отколкото по-дълго, не мислиш ли?
Отделно 225/45/17 е супер масов размер гума...
Абе то хляба няма какво да му стане като седи на рафта 1-2 дена ама всеки търси най-мекия и тоя дето са го докарали тая сутрин
Айде стига с това лицемерие .. гумите със стар ДОТ били същите като тея с новия, ама ние си търсим такива с нов де
При една и съща цена не виждам смисъл като клиент да не изискваш такава с нов ДОТ вместо 2-3 годишна, пък нека да ги търкаляш ако ще и 5 месеца 

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
Равносметката при мен, става въпрос за едни и същи гуми, модел, производител, индекс, всичко 1:1:
Преди 4г - 176лв/бр
Миналата година края на лятото купих същите гуми 145лв/бр
Днес купих същата гума (ДОТ 4117), защото от миналогодишните 1-та беше крива - 163лв/бр
Миналата година дадох 60лв по реглажи само и само да докажа, че 1-та гума е крива, щото си измиваха ръцете с джантата, то не бяха обикновени реглажи, динамични реглажи, hunter машини, въртене на гумата на различно място, абе всичко.
Така че колега, аз сметки на дребно не си правя, ама като си плащам, искам стоката да е читава и да не ми бягат по тъча и да не ми губят 1 месец време.
Пък ти ако искаш, може да си купуваш всеки ден гуми с къвто ДОТ ти изпаднат, съхранявани ама както ти паднат, докато уцелиш 4 читави, твой избор
Преди 4г - 176лв/бр
Миналата година края на лятото купих същите гуми 145лв/бр
Днес купих същата гума (ДОТ 4117), защото от миналогодишните 1-та беше крива - 163лв/бр
Миналата година дадох 60лв по реглажи само и само да докажа, че 1-та гума е крива, щото си измиваха ръцете с джантата, то не бяха обикновени реглажи, динамични реглажи, hunter машини, въртене на гумата на различно място, абе всичко.
Така че колега, аз сметки на дребно не си правя, ама като си плащам, искам стоката да е читава и да не ми бягат по тъча и да не ми губят 1 месец време.
Пък ти ако искаш, може да си купуваш всеки ден гуми с къвто ДОТ ти изпаднат, съхранявани ама както ти паднат, докато уцелиш 4 читави, твой избор

In_Memoriam написа: Твърде много сметки на дребно за един консуматив, та чак "риск" поемаш
Последна промяна Dextuar на 26 Мар 2019, 11:13, променена общо 1 път
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
извода е "големите" търговци в БГ не държат нищо на имиджа, на името или клиентите си ... те считат такива случаи за капка в морето ... минал и заминал , има още милиони които ще прекарат преди всички да разберат, че не им пука и пробутват всичко каквото има залежало по складовете на "топ цени"
в още доста други бизнеси е така
в още доста други бизнеси е така

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
И искам да попитам нещо по-запознатите: Казах му на гумаджията да ми напомпа гумата на 2.7, задните ги карам на толкова. И той не пожела, щял съм да скъсам конците на гумата, защото лятото на жегата щяла да отиде на 3 атмосфери
На тебелата ми пише задни 2.6, ако не се лъжа, но Е9х излиза само с рънфлат, поради което аз ги помпам с 0.1 атмосфера нагоре, тоест 2.7. Обясних му това и той ми каза, че съм щял да пръсна конците и каза, че максимума е 2.5 и я напомпа на толкова. Говорим за XL гума.
Сега, аз ли 4 години си карам гумите с грешно налягане или той просто по някаква необяснима за мен причина не пожела да ми я напомпа като хората?

На тебелата ми пише задни 2.6, ако не се лъжа, но Е9х излиза само с рънфлат, поради което аз ги помпам с 0.1 атмосфера нагоре, тоест 2.7. Обясних му това и той ми каза, че съм щял да пръсна конците и каза, че максимума е 2.5 и я напомпа на толкова. Говорим за XL гума.
Сега, аз ли 4 години си карам гумите с грешно налягане или той просто по някаква необяснима за мен причина не пожела да ми я напомпа като хората?