Форуми и грамотно писане 101
Модератор: Общи модератори
52 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Форуми и грамотно писане 101
Друго се сетих - окончанието -ски, -ска, -ско е русизъм и трябва да се избягва:
не металически - метален;
не химически - химичен
не археологически - археологичен;
не математически - математичен;
не физически - физичен;
не педагогически - педагогичен (или педагожки)
Но понякога двете форми имат различно значение - тогава "руското" окончание си остава:
практически - практичен
икономически - икономичен
тактически - тактичен
не металически - метален;
не химически - химичен
не археологически - археологичен;
не математически - математичен;
не физически - физичен;
не педагогически - педагогичен (или педагожки)

Но понякога двете форми имат различно значение - тогава "руското" окончание си остава:
практически - практичен
икономически - икономичен
тактически - тактичен
Последна промяна Borymeckata на 21 Апр 2019, 22:10, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!
Определено липсва моят фаворит - варЯнт и всичките му производни.
Като видя таква тема....и спирам да чета. Едно е правописна грешка (няма начин да не правя и аз) друго е липсата на елементарни знания по български език.
Като видя таква тема....и спирам да чета. Едно е правописна грешка (няма начин да не правя и аз) друго е липсата на елементарни знания по български език.
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Я, каква интересна тема... 

а
Последна промяна Вуйчо на 31 Май 2020, 11:31, променена общо 1 път

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Що бре , Банишора е центъра на света ...ъъъ светът ..абе майната му на члена , на вселената с две думи или с една по точно 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Joro17
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: м си.
От Граматика БГ
1. Прилагателно име, което в мъжки род единствено число завършва на -нен, във формите си за женски, среден род и множествено число образува двойно н:
• странен → странна, странно, странни
• съвременен → съвременна, съвременно, съвременни
• ненавременен → ненавременна, ненавременно, ненавременни
• конен → конна, конно, конни
• военен → военна, военно, военни
2. Съществителни имена и наречия, образувани от такива прилагателни, също се произнасят и пишат с двойно н:
• странен → странност
• съвременен → съвременност
• конен → конница
• странен → странно (наречие за начин) Той ме погледна странно, като че ли нещо не разбираше (Как ме погледна? – странно; обстоятелствено пояснение за начин, изразено с наречие)
Но не забравяй: ако прилагателното име в м.р. ед.ч. завършва на -ен, във формите си за женски, среден род и множествено чесло се пише с едно н:
• писмен → писмена, писмено, писмени
• ненадежден → ненадеждна, ненадеждно, ненадеждни
• необикновен → необикновена, необикновено, необикновени
1. Прилагателно име, което в мъжки род единствено число завършва на -нен, във формите си за женски, среден род и множествено число образува двойно н:
• странен → странна, странно, странни
• съвременен → съвременна, съвременно, съвременни
• ненавременен → ненавременна, ненавременно, ненавременни
• конен → конна, конно, конни
• военен → военна, военно, военни
2. Съществителни имена и наречия, образувани от такива прилагателни, също се произнасят и пишат с двойно н:
• странен → странност
• съвременен → съвременност
• конен → конница
• странен → странно (наречие за начин) Той ме погледна странно, като че ли нещо не разбираше (Как ме погледна? – странно; обстоятелствено пояснение за начин, изразено с наречие)
Но не забравяй: ако прилагателното име в м.р. ед.ч. завършва на -ен, във формите си за женски, среден род и множествено чесло се пише с едно н:
• писмен → писмена, писмено, писмени
• ненадежден → ненадеждна, ненадеждно, ненадеждни
• необикновен → необикновена, необикновено, необикновени
С малката подорбност, че при прилагателните не говорим за родове, а за окончания. Прилагателните нямат родове, а различни окончания в зависимост от съществителното.
- Joro17
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: м си.
@2bar написа:С малката подорбност, че при прилагателните не говорим за родове, а за окончания. Прилагателните нямат родове, а различни окончания в зависимост от съществителното.
Не съм много съгласен за родовете на прилагателните, но не това е важно в случая

- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Любимото ми - деЦки вместо детски.
Но от друга страна и аз допускам грешки. Българския език не ми беше от любимите предмети.
Но от друга страна и аз допускам грешки. Българския език не ми беше от любимите предмети.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
klintan66 написа:Любимото ми - деЦки вместо детски.

klintan66 написа:Любимото ми - деЦки вместо детски.
Че то какъв български?! Не знам по вашето време как е било, но когато аз бях в гимназия (преди повече от 10 години) часовете по български, в които учехме правопис и граматика, бяха не повече от 10% от общите часове по БЕЛ. В останалото време - какво е искал да каже авторът...
Думата, която ми бърка най-дълбоко, когато видя сгрешена е "съжЕлявам"

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Ае всички правим грешки, мен запетаите взеха много да ме затрудняват, ама не съм сам в това отношение
Важното е да не е фрапантно.
Уча други езици и сякаш с тях позабравям правилата на нашия.Или е от годинките..

Важното е да не е фрапантно.

Уча други езици и сякаш с тях позабравям правилата на нашия.Или е от годинките..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
На мен ми е особено неприятно звученето на новите официални подобрения в някои форми на изказване и писане.Нашите умни академици прегазиха с лекота приети форми като обръщението "Вие","Ви" и вече нямало никакво значение как се изписва с малка или голяма буква.Отвратително ми е да слушам думи като"видеа","фламинга" и т.н. нови форми на множествено число.Това уж подобряване на езика не го разбирам.Отвратително е и отпадането на много гласни от българският език въобще.Прост пример е думата вяра как да се изпише и произнесе.
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Лично аз и в живота си съм небрежен към незначителните неща. По-важен е дългосрочния ефект.
В този форум искам да ме разберат като мислене и позиция а не като отличник по граматика.
Честно казано запетайките не ми правят впечатление. Отлично се вижда по написаното кой колко струва дори и да е допуснал много дребни грешки.
В този форум искам да ме разберат като мислене и позиция а не като отличник по граматика.
Честно казано запетайките не ми правят впечатление. Отлично се вижда по написаното кой колко струва дори и да е допуснал много дребни грешки.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
MapkoB написа:Че то какъв български?! Не знам по вашето време как е било, но когато аз бях в гимназия (преди повече от 10 години) часовете по български, в които учехме правопис и граматика, бяха не повече от 10% от общите часове по БЕЛ. В останалото време - какво е искал да каже авторът...
Вероятно защото правописът се учи преди гимназията

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
52 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4