Европа ,колите и задължителните системи който ще ги оскъпят

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Няма BMW ;-)
Мечтае да кара: Нова

Европа ,колите и задължителните системи който ще ги оскъпят

Мнение от Venelin1111 » 19 Апр 2019, 8:57

Евро парламентът одобри списъка на задължителните системи за колите, което ще вдигне цените им.

Изображение

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/reshenie-na-evroparlamenta-vdiga-cenite-na-kolite-6094466
Няма вече BMW

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Re: Европа ,колите и задължителните системи който ще ги оскъ

Мнение от host » 19 Апр 2019, 9:07

Не виждам защо се пишат тия спекулативни "ШОК" заглавия , естествено че производителя няма "да поеме удара" и задържи цените, а просто ще начисли екстрите в цената ... но след 2-3 поради още по-големия брой едрови поръчки за тия модули и т.н. цените им ще паданат и няма да кой знае какво.

Така е било и с коланите, и с АБС модула и какво ли не още. Докато не ги задължат не ги вкарват, все едно сега на някой му пука, че в цената влиза АБС и ЕСП.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Апр 2019, 11:55

Ама си е друго да ти го предложат като "екстра" :)) Освен това нещата са вече толко унифицирани, че нещото е напрвено веднъж, става за всички и отдавна си е избило парите и спокойно могат да го продават евтино. Не че ще го направят.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Апр 2019, 13:41

А ще мога ли да влизам в новата си кола одобрена от европарламента когато сметна за добре ? Или ще мога само да стоя зад волана и да прая буу буу буу с тия всичките дивотии :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 19 Апр 2019, 16:08

Филмът " Idiocracy" -2006 почва много бързо да се сбъдва като реалност и политиците,както винаги мислят за нас. :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Апр 2019, 16:33

Benord написа:Филмът " Idiocracy" -2006 почва много бързо да се сбъдва като реалност и политиците,както винаги мислят за нас. :mhihi:

това е култов филм които винаги силно препоръчвам на всеки да го гледа...

по темата - с изключение на духалката за алкохол другите екстри вече ги има във почти всички автомобили така или иначе. дори камерата отзад е задължителна във щатите от 2018 насам... а автоматичното спиране мисля, че е задължително от 2020 нататък
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cerberus » 19 Апр 2019, 16:54

alx написа:а автоматичното спиране мисля, че е задължително от 2020 нататък

Винаги съм, се чудил, какво ще стане, ако колата реши автоматично да спира, щото пред мен изскочи да кажем овца, (или някакъв друг добитък), а на задната броня имам 40 тонен камион със 100км/ч... :dunno:
Ако съм сам - о'кей - ще се видя с предците си, ми ако съм натоварил половината рода? :dummy:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Апр 2019, 20:25

Ще е умна и ще пусне аварийните преди овцата да излезе на пътя и онзи ще почне да намаля, но няма да спрерязко. Това в мечтаната ситуция де, иначе други развития бол.

Иначе наистина е шок заглавие. Нищо няма да оскъпи, както писа човека по-горе едва ли някой знае, че плаща пари за колаи АБС.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Апр 2019, 20:42

До тогава и овцете ще имат чипове , не се притеснявайте - овцата и колата ще си комуникират през 15G мрежа така че няма да може да изскочи на асфалта . Ще и се включи и на нея ABSа :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525 TDS

Мнение от ben_g » 19 Апр 2019, 21:00

Те и камионите ще имат такива системи, така че по дефиниция и камиона зад теб трябва да спре :) ама това само на теория...

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cerberus » 19 Апр 2019, 21:58

Наречете ме старомоден, но при никакви обстоятелства не ме кефи колата да взема решения вместо мен.
Вярно е, че ще оправи статистиката, предвид каква разсеяна и малоумна сган е по пътищата...
Но когато зависят животите на близките ми и не само, предпочитам аз да контролирам нещата.
Още не съм убеден, че машина може да вземе адекватно решение в непознати ситуации...
Имаше една изцепка, че разпознавали ръст на пешеходци и при ситуация на избор, удряли възрастните с презумпцията децата, (които са по-ниски), да оцелеят. Но така и не споделиха какво става ако пресичат 80 годишно джудже и някоя млада майка с дете на ръце, пак примерно...
Иначе системите са хубаво нещо когато само помагат, като абс-а, ама да взема самосиндикално решения - не.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Апр 2019, 0:27

cerberus написа:Наречете ме старомоден, но при никакви обстоятелства не ме кефи колата да взема решения вместо мен.

... защото не си карал такава кола или ако си карал, не се е "проявявала".

аз карам такава кола и мога съвсем отговорно да ти заявя, че поне в един случай, ме е отървавала от катастрофа- приближавам кръстовище с две ленти от моята страна. лявата за ляв завой, дясната за направо. в лявата има колона от коли чакащи за ляв завой. аз съм за направо с около 40км и в моята лента няма никой. . малко преди кръстовището отдясно има улица. като съм на 20 метра от улицата в дясно от противоположната страна на кръстовището изведнъж някаква жълта без да спира, без да се оглежда прави ляв завой при нулева видимост (колите в лявата за мене лента се движат много бавно и не дават никаква видимост)... тази изскочи пред мене като бях на около 10 метра от пролуката между колите от която изскочи. аз нямаше да мога да отреагирам, но системата ми наби спирачките, изправи ми облегалката на седалката, натегна ми колана и ми затвори прозореца. колата спря на 50 см от гъската дето като ме видя наби и тя спирачки просто спря напреко на пътя ми. това ако беше само аз да карам докато вдигна крака от газта и натисна спирачката и щях да съм я ударил.

така че - аз съм вярващ в тези системи в повечето случаи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 20 Апр 2019, 0:44

Духалките за алкохолна проба са задължителни за водачи, които вече са хващани да карат пили. Дори имат лампичка отпред, която свети нощем и куките знаят, че това си ти.

Пълните с електроника коли на бъдещето. Защо младите задават въпроси, какво да учат и в какво да влагат средства??? Да идат да целуват ръка на Нилълбека и да започват :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 20 Апр 2019, 11:29

cerberus написа:Наречете ме старомоден, но при никакви обстоятелства не ме кефи колата да взема решения вместо мен.
Вярно е, че ще оправи статистиката, предвид каква разсеяна и малоумна сган е по пътищата...
Но когато зависят животите на близките ми и не само, предпочитам аз да контролирам нещата.
Още не съм убеден, че машина може да вземе адекватно решение в непознати ситуации...
Имаше една изцепка, че разпознавали ръст на пешеходци и при ситуация на избор, удряли възрастните с презумпцията децата, (които са по-ниски), да оцелеят. Но така и не споделиха какво става ако пресичат 80 годишно джудже и някоя млада майка с дете на ръце, пак примерно...
Иначе системите са хубаво нещо когато само помагат, като абс-а, ама да взема самосиндикално решения - не.

Аз също се присъединявам към старомодните. Мен също не ме кефи колата самосиндикално да взима решения против моята воля. Хубаво е да има разни подпомагащи системи, абс, есп ако щеш, камери за задно виждане и други подобни, подобряват сигурността и това е хубаво, но наистина да разчитам колата да взима решения и да поверя живота си на нея изцяло - не мерси. Освен това, като се погледне и с какво качество се правят продуктите в днешно време, мога да си представя тая кола като направи няколко годинки какви ядове ще създава със всичките тея технологии. Наскоро гледах някакво предаване за самолетни катастрофи, в което две катастрофи се бяха случили поради дефектен датчик, който подава грешна информация към самолета и самият самолет сам решава и забива носа надолу, което води до две катастрофи - и вътре има двама пилоти, които просто няма какво да направят.. Не ми се мисли какво ще стане, когато електрониката на колата също откачи, а това ще се случи в някакъв момент от живота на колата.. Представям си как както си карам ми нацепва спирачките по магистралата.. Надявам се да имам право да си карам по-стар автомобил възможно най-дълго време - вкарат ли прекалена автоматизация и автономност в колите, вероятно ще си купя колело.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 20 Апр 2019, 11:51

Тая тема може би е уместно да бъдя слята с оная другата за AI в автомобила . Мен лично ми се струва че следващата тъпа директива е автомобилите да са без волан - ще управлява само изкуствения интелект щото не пие не пуши и набива спирачки ако предния и той спре рязко :dunno:

Следваща

Назад към Извън Темата