Морална тема.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Морална тема.

Мнение от Borymeckata » 29 Май 2019, 7:42

Замисляме ли се за морала - позабравено понятие, почти екзотично в последно време?

Около себе си виждаме обратните примери - кражби и корупция, престъпност, алчност, лъжи и измами навсякъде, в сервиза ти режат катализатора, на пазара ти продават боклуци, крадат ти огледалата или фаровете на улицата, полицаят чака да го "почерпиш"... И все пак - има ли място моралът в живота ни? Виждаме ли го в ежедневието?

Били сте изправени пред морална дилема - когато да постъпиш "правилно" и личният интерес са несъвместими? Как сме възпитани ние и как възпитаваме децата си по отношение на моралните ценности? И как това възпитание влияе на живота ни - чувствате ли го като пречка за "успеха" си? Глупаво ли е да бъдеш честен, да държиш на думата си, да помагаш безкористно на хората около себе си? Или напротив?

Ето такива въпроси за размисъл... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Морална тема.

Мнение от bum_bum » 29 Май 2019, 8:01

Аман от тоя морал.. да си държиш на думата в днешно време те прави пълен балък и неудачник.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се на вода

Мнение от frizzante » 29 Май 2019, 8:02

Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 29 Май 2019, 8:07

Да бъдеш честен, възпитан, човек с ценности, отзивчив, любезен и човек с морал в днешно време не се цени, дори напротив. В случая ти си балъка защото познати и непознати ти се качват на главата, мислят те за глупак и се опитват да те клатят. Дори едно малко добро или жест към непознат като да задържиш вратата, да отстъпиш място или ред се приема все едно си се преебал и няма дори едно мерси или кимване с глава.

Когато някой непознат се държи любезно с мен или направи някой от гореспоменатите жестове аз седя като гръмнат защото за мен вече е изключително неочаквано, толкова рядко се случва...

Доживях да ми се смее човек, че чета книги което било загуба на време и, че въпреки, че съм имал кола се возя в градския транспорт, ходя пеша или карам колело. Аз лично съм тотално разочарован от обществото и заобикалящата ни среда, а от ден на ден става все по-зле.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 29 Май 2019, 8:12

Едно време имаше такъв предмет в училище - "Морал и право".
Само дето морала не се учи в училище. Учи се вкъщи, в средата, в която живееш. Няма как да живееш заобиколен с дива чалга, схеми, корупция,лъжи и прочие и да се запазиш от тяхното влияние. Кой да е добрия пример? Като, нали, за да успееш трябва да си крадец, мутра,нагаждач,лъжец и все подобни неща. Иначе изпадаш от социалната среда и си никой. Зависи от нас, родителите, да даваме пример. От обществото да дава глас на добрите неща, а не само апартаменти, бойковци и кой кого утрепал или заклал. То е достатъчно да пуснеш кои и да е новини, за да разбереш, че обществото ни е много болно. Разбира се ако знаеш изобщо какво е да си здрав.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 29 Май 2019, 8:28

Всичко зависи от социалната среда - толкова просто!

Заобиколен ли си от хора, които не "лъжат" и ти няма да "лъжеш".

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Май 2019, 9:08

Моджо написа: Иначе изпадаш от социалната среда и си никой.

Точно..
Съгласен съм с всички по-горе изказали се, без VladO - за мен средата не е оправдание за възрастен (над 18 години) човек.
Едно ужасно бреме е всичко това. Да слугуваш на душата си вместо на егото/гъза си е нещо, което ще ти тежи много винаги. А още по-кошмарно става (даже това май е най-трудната част) е да имаш същите очаквания към другите..
В тази графа на "вредно" възпитание слагам и учтивостта.. :(
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 29 Май 2019, 9:12

bum_bum написа:Аман от тоя морал.. да си държиш на думата в днешно време те прави пълен балък и неудачник.

Story of my life...и все пак все още яростно си отстоявам и спазвам принципите и убежденията, както и държа на думата си
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Май 2019, 9:20

Добре де, това е ясно - нали всички живеем същия живот, информираме се от същите медии, виждаме едно и също около себе си... Не става въпрос за някакви морални подвизи, саможертва и спасяване на света. Питам ви за съвсем дребни жестове в ежедневиято - като да обещаеш нещо и да го изпълниш, да намериш изгубена вещ и да я върнеш на собственика, да отбележиш коректно скрит дефект на стока, която продаваш, да помогнеш на непознат човек, да спасиш животно, такива дребни неща... :dunno: :dunno:

Има ли ги, виждате ли ги в ежедневието си? И още по-важното - правим ли ги тези неща? Дори и да изглежда глупаво за околните... Ако думата "морал" ви дразни, нека го наречем етика, нравственост... както и да е... става въпрос да постъпваш коректно спрямо другите.
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 29 Май 2019, 9:30

Аз се опитвам да постъпвам морално. Дали на някойму изглежда глупаво? Ма хич не ме интересува. Скоро спорих с един познат за едно дарение. Той много държеше да знае за какво точно ще се ползват двата лева дето е дал. Дали па нема си ги сложат в джоба и подобни. Аз се опитвах да го убедя, че акта на дарение трябва да му е достатъчен , за да се чувства добре. Па ся, дали некой ше ги открадне тия пари е друг въпрос. Ми не успях да го убедя. А за мен е точно така, на мен ми е хубаво, че съм дал. Важно ми е да помогна. За щастие повечето хора, с които общувам са добри и морални.
Ама не сме представителна извадка. Връшал съм пари и документи. На мен са ми връщали забравен лаптоп в магазин и то чак след един ден. И на душата е хубаво да се слугува, ако не постоянно то поне често.
Хм,хм...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Май 2019, 9:31

Има ги, виждаме ги, но и аз като комбина се учудвам до "сащисване".
Дори приятелите ми (препратка към другата тема..) от детинство вече са станали 95% задници, че и се гордеят едва ли не с това..
Добрината е рядкост почти колкото свестните жени.
Мисля си, че винаги е било така, дори може би нещата векове назад са били доста по-груби..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Мнение от E.5KOV » 29 Май 2019, 9:41

Според мен моралът върви заедно с достойнство. Не може да имаш едното без другото...

Потребител
Аватар

Мнение от Unlim » 29 Май 2019, 9:50

Непрекъснато съм пред дилемата лична изгода или чиста съвест. Съвестта надделява. Това ми навлича неприятности, без видими позитиви.

На живо всички са светци, в интернет всички са тарикати, а истината е по средата.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 29 Май 2019, 9:53

Изключително благодарен съм на родителите ми, че са ме възпитали на нещата, които авторът на темата сборно нарича морал.
Изключително благодарен съм на съдбата, че ме срещна с приятелите ми, който имат същите виждания за морал, истина, ценности и т.н. като мен.
Изключително благодарен съм на родителите на приятелите ми, че са възпитали тези качества у тях.

Когато не виждам тези качества у заобикалящите ме хора - тези хора спират да ме заобикалят - стремя се да е толкова просто, за да не се обременявам излишно с мисли "колко затъпяват младите", "съсипаха я тая държава", "как се промениха приятелите ми" и т.н.

Когато околната среда (бакшиш идиот, колоездач идиот, пешеходец идиот или какъвто и да е дебил) ме срещне с предизвикателство за нервната ми система - стремя се да отбележа идиотията и да се опитам да отуча идиота от нея, но не се вглъбявам в нея и не и позволявам да ми въздейства. Нервите и времето са ресурс, който колкото и здраво да бачкам - няма да мога да си набавя. Всичко останало, което мога да си произведа или купя - рано или късно ще го имам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Май 2019, 10:28

Тези които нямат морал също се сдружават в групички , защо смятате че само моралните изграждат връзки ? Това са критерии които задава обществото , ако то толерира някакво поведение защо да е неморално ? В затвора също може да попаднеш на хора . Политиците са гъсти с политици , клошарите с клошари , доктори с медицински сестри и т.н Живота е пъстър ..:mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Следваща

Назад към Извън Темата