Ежегодно плащане на шофьорска книжка
Модератор: Общи модератори
34 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Ежегодно плащане на шофьорска книжка
Изобщо не я разбирам тая икономика... или тая политика... икономическа политика... или полит-икономика...
Уж стоят някакви милиарди излишък, пък като питаш защо караме по такива пътища - няма пари...

Добре е Стийн-а да обясни.

Уж стоят някакви милиарди излишък, пък като питаш защо караме по такива пътища - няма пари...

Добре е Стийн-а да обясни.
Excellent! Steven is my name!
c04 написа:zvetiko написа:С една дума- виновен- невинен трябва да платиш, ако искаш да караш, нямаш време да обжалваш... И точно защо и в името на какво? Откровени убийци ги пускат с условни присъди. Този който има пари и връзки си кара както си иска- нали по едно време бяха изкарали, че има списък от коли, които не трябва да се спират защото са на наши хора.
Това щях да напиша и аз, а това с удебеления шрифт 1:1.
Сумата е съвсем фиктивна. Може да се плаща навсякъде и практически опашки няма. Обжалването тук става многи бързо. Както и плащането. Най-обикновен паркинг тикет е $75. След 15 дни става $95 и т.н. нагоре расте. Малко са тези, дето не си плащат. Тичат (буквално) в общината да обжалват и после в съда, ако не са съгласни. Паркинг тикетите ги издава общината. Същото е и с полицейските "честитки" за червен светофар, неспиране на СТОП, спийдинг и т.н. Повярвайте ми, никой не "чува" за такива неща след две-три години или пък му "отпада по давност".
Лафове от сорта "не съм го получил", "забравих", "ама не знам за това" не минават. В съда не минават, повЕрвайте ми.
Може да съм малко бавен от времето, но аз не схващам защо да плащам тая, макар и символична сума? За какво ми е нужна тая допълнителна бюрократска простотия? Не схващам идеята да си губя времето с още нещо, за да може държавата да си събира по-ефективно глобите???
Ми като отидеш да си платиш данъците, хоп 3те глобички от 2018, не искаш, хоп запор на сметката и ги дърпат от там и се приключва всичко.
Ще се занимава цялото общество с неква излишна глупост, която на 3 милиона трудещи се ще загуби общо към 500 000 часа на година (ако предположим, че човек губи 10 минути да си плати) и ще генерира още 20 милиона с неясна функция и посока???
Тва за мъртвите души наистина не го разбирам, какъв е проблемът, кара се с техните книжки ли, или какво?
Ми като отидеш да си платиш данъците, хоп 3те глобички от 2018, не искаш, хоп запор на сметката и ги дърпат от там и се приключва всичко.
Ще се занимава цялото общество с неква излишна глупост, която на 3 милиона трудещи се ще загуби общо към 500 000 часа на година (ако предположим, че човек губи 10 минути да си плати) и ще генерира още 20 милиона с неясна функция и посока???
Тва за мъртвите души наистина не го разбирам, какъв е проблемът, кара се с техните книжки ли, или какво?
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Няма смисъл всички да даваме 1,2 или 10 лв на година заради нарушителите. Просто като му треснат глоба го уведомяват и ако в някакъв срок, да кажем 1 месец или колкото е там в закона, не заплати - книжката става невалидна и ако го хванат да шофира ще яде уя. Тънкия момент е с уведомяването - нито можеш да си сигурен през сайта им дали е вярна информацията, нито пък ще се занимаваш да висиш на гишета да питаш дали случайно нямаш задължения. Най-редно в случая би било КАТ да уведомява - интегрират се с мобилните оператори и банките и се почва. КАТ подава ЕГН-то и операторът праща на номера(та) собственост на това ЕГН SMS. Или пък от страна на банката - заставаш на банкомата да теглиш и преди да ти даде парите ти изскача на целия екран с големи букви да се явиш да си платиш глобата или ако желаеш още на момента с едно натискане на бутон да ти ги вземе от сметката. В идеалния случай човекът е уведомен и си плаща, в останалите (уведомен, но отказващ да плати или изобщо не разбрал, че дължи пари) - един кол център с 20-ина човека ги почват наред с данните от мобилните оператори (свързани лица, роднини) и ги издирват, писма ще пращат ако трябва. Баси, хиляди хора това работят по цял ден ...щом банките и лихварите имат право, защо и държавата да не може да си издирва длъжниците?
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Повер, я кажи имате ли такова нещо като "постоянен адрес" по канадско ? И ако си по постоянен адрес във Ванкувър, ма живееш в Торонто ще те карат ли да идеш до Ванкувър да си смениш книжката или да си я подновиш.
И то първи път да идеш да подаваш заявление и втори /след 1 месец/ да си я вземеш / Щото тука е така. Та да направят един портал в който да се регнеш , да си избереш услуга каква искаш, да си я платиш веднага /с избор от поне три начина/, да можеш да се снимаш в кое си искаш фото и да им прикачиш снимката ако трябва. И накрая готовите неща да ти ги пратят на посочен от теб адрес с куриер. И то не след 5 месеца , а до няколко дни. Ако трябва електронен подпис ще си изкарам, ама да ми го направят лесно и удобно и в крайна сметка по-евтино за данъкоплатеца. Е, моето синьо талонче е изпрано и прилича на гъз, ама за да го сменя трябва да се дигна до Благоевград и до скоро имаше и срок 2 дни май беше /ся гледам са махнали срока от сайта/ За едно пикливо картонче попълнено с химикал да чакам два дни, като то се попълва за 1 минута. И сега май е веднага, но въпреки това трябва да ида в Благоевград, разбира се в работно време. Щото там се вода на отчет. Или съм вкарал нова кола, да си запиша час , не да кесим цел ден да я регистрирам. БТВ, как стои въпроса при вас с колите "нов внос" нещо на канали дигат ли ги, такива работи?
Е като оправят всичката тая безумна бюрокрация съм склонен по 10 лв всеки месец да им давам.
И то първи път да идеш да подаваш заявление и втори /след 1 месец/ да си я вземеш / Щото тука е така. Та да направят един портал в който да се регнеш , да си избереш услуга каква искаш, да си я платиш веднага /с избор от поне три начина/, да можеш да се снимаш в кое си искаш фото и да им прикачиш снимката ако трябва. И накрая готовите неща да ти ги пратят на посочен от теб адрес с куриер. И то не след 5 месеца , а до няколко дни. Ако трябва електронен подпис ще си изкарам, ама да ми го направят лесно и удобно и в крайна сметка по-евтино за данъкоплатеца. Е, моето синьо талонче е изпрано и прилича на гъз, ама за да го сменя трябва да се дигна до Благоевград и до скоро имаше и срок 2 дни май беше /ся гледам са махнали срока от сайта/ За едно пикливо картонче попълнено с химикал да чакам два дни, като то се попълва за 1 минута. И сега май е веднага, но въпреки това трябва да ида в Благоевград, разбира се в работно време. Щото там се вода на отчет. Или съм вкарал нова кола, да си запиша час , не да кесим цел ден да я регистрирам. БТВ, как стои въпроса при вас с колите "нов внос" нещо на канали дигат ли ги, такива работи?
Е като оправят всичката тая безумна бюрокрация съм склонен по 10 лв всеки месец да им давам.
Хм,хм...
Най-обичам тия дето са напуснали Родината да дават акъл какво трябва да се направи в нея
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Имат го , бюрокрацията си е бюрокрация навсякъде по света .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
A не искате ли ежегодна такса от 10лв, за да сме български граждани ??? 
А хипотетично - защо пък държавата не ми дава 1000лв годишно, защото съм неин гражданин?

А хипотетично - защо пък държавата не ми дава 1000лв годишно, защото съм неин гражданин?

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
cod-cdbp написа:А хипотетично - защо пък държавата не ми дава 1000лв годишно, защото съм неин гражданин?
`щото ако ти дава 1000 годишно понеже си неин гражданин, ще трябва да ти взема 100к по същата причина

По-добре трийте темата докато някой гламар от тея дето мислят законите не я е прочел че като нищо ще ни треснат по едни бързи 10лв + бонус 1 ден висене по опашки в кат. Всъщност доколкото познавам ганьо 90% ще се изсипят да плащат в последния ден от там ще са едни блокирали системи ,отсрочки, телевизий ще е чудеса
Да не говорим плащаш си и ситемата те отчита след месец. През това време ако те спрат глоба за изтекла книжка
Пък знам ли може да вържат суперкомпютърът и да става за седмица 

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Ти живееш в друга държава. Първо идеята ще е за 100лв и след 6 месеца дебати ще се стиснат ръцете на 30лв/годишно 

Е то тва е ясно ще тръгнат от някакво абсурдно число след 1-2 седмици рев по телевизийте и глупости ще се измъкне ББ и ще "спаси" народа като смъкне сумата наполовина
След тва някой ще направи няколко десетки милиона от електронната система която естествено няма да работи докато пак не се измъкне ББ да накаже някой зам. министър като го прати да си харчи милионите на спокойствие и така 

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
1лв даже не бих дал. По МАЛОУМНА държава не съществува. Пресен пример е как имам някъв е-фиш от декември миналата година, който от пощата са се опитали да дойдат на адрес на 2.1.2019. Да точно така на 2 януари, колко малоумен трябва да си да си мислиш, че ще намериш някой вкъщи на 2ри януари? Както и да е, 6 месеца по късно ми се обажда кварталния и ми връчва лично е-фиша, плащам го и след 5 дена получавам по мейла писмо от НАП, че било прехвърлено там. И сега аз трябва като пълен идиот да си погубя 1 ден отпуска примерно, за да ходя в НАП да пускам там молби и да показвам платежни, че вече е платено задължението към пътна полиция. И да не може да стане по интернет или по телефона, 2019г трябва да си роб на комунистическо-бюрократичната система и да ходиш по гишета и да чакаш на опашки, една глоба не може да си провериш с номера на книжката, това нормално ли е? А тая система и тя струваше милиони и не работи, като всяко друго звено в тая държава.
Моджо написа:Повер, я кажи имате ли такова нещо като "постоянен адрес" по канадско ? И ако си по постоянен адрес във Ванкувър, ма живееш в Торонто ще те карат ли да идеш до Ванкувър да си смениш книжката или да си я подновиш.
Тук (почти съм сигурен за цяла Америка) шофьорската книжка е официален документ. На нея ми е написан домашния адрес и при смяна на адреса съм длъжен (не помня срока) да сменя и нея. Анархията българска тук е НЕВЪЗМОЖНА. Т.е. може, ама е скъпо, ако те хванат. Не можеш да живееш в една провинция и да имаш документи от друга. Абсурд е да си в Торонто (Онтарио) и да идеш във Ванкувър (Британска Колумбия), за да си смениш книжката. В Кебек плащаш книжка всяка година (малко под $90). Не можеш да я платиш, ако имаш неизчистени задължения (от какъвто и да е вид). Може да се договориш на разсрочено плащане, при съответната лихва. В Онтарио плащаш плейта всяка година или веднъж на две (дават фиктивна отстъпка). Не можеш да платиш, ако имаш някакъв тикет. Има разни врътки да не платиш, но те са прекалено сложни. Държавата и банките са на един принцип. Дългът ти е пожизнен и само трупаш лихви. Няма да платиш, ако си биеш шута и не се връщаш повече тук. В момента се работи по свързване на банковите системи на Канада, САЩ и ЕС в единна система. Тогава задълженията от една държава ще ти ги дърпат директно от банковата сметка. Книжка се вади за 10-30 мин, в зависимост от навалицата. Даваш си документите на гишето в общината, снимат те на място и ти дават временна хартиена книжка. Твоята идва до няколко дни по пощата. Без нея си много зле. Банките искат много пъти два документа със снимка. Здравната книжка е единия. Вариант за втори е международен паспорт (не всеки ума) или шофьорска книжка. Без нея е зле. Защо? Ми за да запишеш децата ти искат доказателство, че си на този адрес. Книжката е това. За да регистрираш абонатен номер за каквото и да е, искат документ. Ток, вода, каквото и да е. Банката може да ми откаже услуга, ако не ми е регистриран истинския адрес при тях. Данъчни декларации, как го мислиш? Колата се води на един адрес, книжка на втори, абсурд.
Ние все гледаме в канчето на другия и законите все важат за тях. Дай да преебем системата, само останалите да плащат. Пуснах анкета, видя се какъв е процента на тези, правили застрахователни измами. Защо един нормално каращ човек да плаща толкова, колкото друг, правещ по Х нарушения неплащащ нищо? Тия 10лв са само средство, да се съберат парите от тези, дето са далеч по-хитри от останалите. Какви опашки, какви пет лева? Плащаш в рамките на 30 дни преди рождения ден и си ОК. Кой не ходи редовно по банки или каквито и да е институции? Пет минути на година няма да уморят никого

34 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3