Колата ми се запали в движение.Климатроник?
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Колата ми се запали в движение.Климатроник?
Колеги днес ми се случи нещо много лошо. Колата ми се запали в движение и за малко да изгори цялата.Днес при пътуването ми от Сливен до Ямбол при влизането ми в Ямбол при първия светофар се чу едно силно бучене от предницата. Климатика беше включен и след бученето първо взе да влиза топъл въздух и след това дим със мирис на изгоряла пластмаса. Веднага спрях климатика и почна да пуши цялата предница (това при червен светофар на кръстовището и всичко започна като спрях) колата не мина 10-20 метра и угасна сама и веднага отбих с инерция в един паркинг.При слизането и отварянето на предния капак пламъка стигаше до 2 метра височина.Всичкото това стана за около 1 минута. Първата ми реакция разбира се да излязат всички от колата и веднага изкарах пожарогасителя който е от тия малките.Един съвет тези пожарогасители са само за пред контролните органи в реална ситуация не помагат грам.Изразходих моя и добре, че имаше добри хора за да ми помогнат и ми дадоха още един със същия размер който също за 2-3 секунди свърши. Веднага спрях един микробус и слава богу момчето имаше по голяма бутилка и с нея овладяхме пожара поне докато дойде пожарната. Голямо благодаря и на пожарникарите от Ямбол които реагираха доста бързо на сигнала! На пръв поглед огъня е тръгнал от най-предната част на колата от перката и там всички пластмасови компоненти и маркучи са се разтопили ,както има и ролки за смяна, а по двигателя няма поражения.Фаровете също са непокътнати, но двата бъбрека са изгорели като има поражения на предния капак който трябва да се боядиса.
Въпросът ми към вас колеги е от какво се самозапали колата? Аз на 95% съм сигурен, че е от климатроника, защото и преди ми е правил такъв проблем с бучене от предницата САМО при включен климатик и САМО при спиране на колата(примерно на светофар) И предните пъти след бученето за момент докато не тръгна пак почваше да духа топло в купето и след като тръгна се оправяше и почваше да духа студено, но този път колата се самозапали. Какъв проблем може да има климатроника, че да направи такава голяма беля?

Въпросът ми към вас колеги е от какво се самозапали колата? Аз на 95% съм сигурен, че е от климатроника, защото и преди ми е правил такъв проблем с бучене от предницата САМО при включен климатик и САМО при спиране на колата(примерно на светофар) И предните пъти след бученето за момент докато не тръгна пак почваше да духа топло в купето и след като тръгна се оправяше и почваше да духа студено, но този път колата се самозапали. Какъв проблем може да има климатроника, че да направи такава голяма беля?

- valdes4yyy
- Потребител
-
- Кара: Е46
- Детайли за колата: 2.2i 170hp, 2003год.
Re: Колата ми се запали в движение.Климатроник?
Много съжалявам колега, важното е ,че всички сте невредими и сте добре ! Според мен причината ти е в инсталацията, нагоряла изолация и някъде е замасявала и просто й е дошъл момента, в който е пламнала. За съжаление не караме нови коли, а (с извинение) коли забравени, че съществуват от запада .. Основните причини за самозапалване са ел.проблеми, което предполагам...
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Такива високи пламъци...да не би да са от запален фреон,който е изтичал от някъде? Като пламне веднъж,после всичко е лесно запалимо отпред!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
ако имаш втори вентилатор той се пуска само като ти тръгне климатика. тези вентилатори имат навика да блокират ама бавно (че не горят бушони) и товарят ел. системата и може да са пламнали кабелите към вентилатора. веднъж като пламне там и пластмасите тръгнат вдигат температура и са ти разтопили мъркучите на климатика. от там не знам какво въртиш (не е фреон), но повечето охладителни течности под налягане и при достатъчна температура горят много силно.. допълнително маслото за смазване на компресора което е вътре в охладителната течност гори също много добре.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Палят се горими материали. Бензин няма. Предполагам някъде се е получило прегряване на кабели (може и да е от укъсяване) и в един момент е тръгнало. Кабелите под напрежение греят и с годините може да се получи пак късо и тръгва огън. От разстояние нещата са много комплексни. На мен ми се е палила кола четири часа, след като я бях паркирал и угасил. Не беше БМВ, но това няма значение. Всичко е пласмаса и се разгаря с много висока скорост. Декоративните пожарогасители са само за украса. Не дай си Боже да ви потрябват. Понякога дори бутилка с вода върши повече работа от ония спрейчета. Е, бензина не го броим.
От пожарогасител не се икономисва.
Колега, дано си с каско.
От пожарогасител не се икономисва.
Колега, дано си с каско.
- Yanko Petrov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 купе
Аз не мога да предположа причината за запалването, но двуметровите пламъци са от отварянето на капака. Приятели, които се занимават с пожарогасители ме бяха предупредили, че ако не дай си Боже се запали нещо в двигателния отсег, в никакъв случай да не вдигам целия капак, а да го повдигна само малко колкото да мога да напръскам. Не ми се е налагало и дано не се налага Важното е, че при теб няма пострадали и не е изгоряла колата!
Изпратено от моят MI 6 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят MI 6 с помощта на Tapatalk
- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
За жалост каско нямам, защото последно време много рядко се караше колата. Оставих я в един сервиз и добре, че момчетата там се заеха да я правят. Казаха, че ще стане и не е тотал щета. Колата е 320д Е46 136 коня. Не знаех, че дизелова кола може да пламне по този начи
А защо само при намаляне на скороста и спиране при само включен климатроник се получаваше това бучене от предницата? Нещо налягането в системата на климатика не беше наред както е било и предните пъти но не бях обърнал внимание. Вече ще ме е страх да си пусна климатика
Само съм сигурен, че проблемната дойде от скапания климатроник и имам чувството, че като спрях на светофара перката спря или даде на късо(не знам не ги разбирам) и заради горещото време лумна много бързо 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
При запъната перка на тоя вентилатор налягането в климатика почва да се покачва над допустимото . Това товари компресора и ако има някаква интервенция - примерно шунтиран пресостат или повреда по климатичната система може да запали дори феродото на електросъединителя . Възможно е и компресора на климатика също да е бил пред блокиране и да е давал тая вибрация . Най вероятно са пламнали кабели от късо , токовете и в перката на климатика и в електромагнитния съединител не са малки изобщо .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Yanko Petrov написа:двуметровите пламъци са от отварянето на капака.
Отвориш ли капака и вкарваш моментално нов кислород. +1
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
И според мен е запънала перка на климатика, която е последвала в претоварване на ел. инсталацията.
Духаше ли "по-топло" климатика преди да стане това?
Духаше ли "по-топло" климатика преди да стане това?

- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Аз мога да споделя при мен от какво се запали, но за щастие много лесно го овладях тогава - с хубав пожарогасител.
Блокирал компресор на климатика - шайбата и от там ремъкът приплъзва и от триенето си се запали като пич... За щастие усетих навреме, че не е ОК, бях тръгнал към сервиза за демпферна шайба, а то компресор бонус.
От тогава пропагандирам ремъци да не се пипат освен при симптоми, защото го бях сменил точно преди този инцидент, но явно новият по-натегнат ремък доскапа всичко останало.
Блокирал компресор на климатика - шайбата и от там ремъкът приплъзва и от триенето си се запали като пич... За щастие усетих навреме, че не е ОК, бях тръгнал към сервиза за демпферна шайба, а то компресор бонус.
От тогава пропагандирам ремъци да не се пипат освен при симптоми, защото го бях сменил точно преди този инцидент, но явно новият по-натегнат ремък доскапа всичко останало.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
Колеги,
съвсем случайно ходих до БМВ и се оказа, че моята е90 има отворена сервизна акция точно за регулатора на перката отпред и инсталацията му. Днес я оставих като казаха, че се стапяли кабелите, нагаряли и може да се образува пожар. Проверете си колите.
съвсем случайно ходих до БМВ и се оказа, че моята е90 има отворена сервизна акция точно за регулатора на перката отпред и инсталацията му. Днес я оставих като казаха, че се стапяли кабелите, нагаряли и може да се образува пожар. Проверете си колите.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
andy написа:Акцията за перката при Е9х е поне от 1г
...И точно от толкова чакам да ми се обадят да им я закарам...
Може ли да споделите какъв пожарогасител е добре да има в колата. Аз имам 1КГ прахов и знам, че той за 3-4 секунди свършва. Вие какво ползвате?
Аз не ползвам и се надявам да не ползвам
Но в личната ми кола е ето това

17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2