Екстри за апартамент - идеи

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Екстри за апартамент - идеи

Мнение от b_u_b_o » 08 Юли 2019, 12:55

kiko написа:това да са ел. на мен ми идва в повече все едно си сакат и не можеш да дръпнеш едно въженце ебаси.

Айде още един се изказва неподготвен. Под автоматични не се разбира да отида до тях и да им цъкна копчето да се дигнат или да се свалят. Автоматични значи през лятото като напече слънцето джама и да се пуснат, когато е на сянка да се дигнат. Обратното зимата, да са вдигнати само докато слънцето грее през прозореца и да са пуснати през останалото време. Ти ако имаш желание да обикаляш джамовете и да пускаш и вдигаш щори, някой си имаме и по-интересни занимания.

Dextuar като най-лесен вариант за псевдо умни щори бих сложил такива с ел мотор + по едно Shelly 2.5. Така ще имаш възможност да си направиш таймери кога да се затварят и отварят щорите. И разбира се да ги командваш от телефона докато си на дивана, ама тва ще кажат, че е само за мързеливци. :mhihi: Аз възнамерявам да си изкарам по един luminosity sensor на всяка щора и да меря осветеността и спред нея да свалям или пускам щората, но тука ще трябва да почетеш как да станат нещата, не е тривиално ама не е и сложно.

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 08 Юли 2019, 13:39

b_u_b_o написа:Айде още един се изказва неподготвен.

Това, че ти имаш фикс идея дори и кенефа да ти се пуска автоматично, не означава, че трябва да я наложиш на другите. За мен пък всичките тези твои смарт-хоум-нововъведения са тотална глупост :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 08 Юли 2019, 14:02

Комбина написа:
b_u_b_o написа:Айде още един се изказва неподготвен.

Това, че ти имаш фикс идея дори и кенефа да ти се пуска автоматично, не означава, че трябва да я наложиш на другите. За мен пък всичките тези твои смарт-хоум-нововъведения са тотална глупост :roll:

Аз не налагам нищо, просто ме дразни чертата на хората да отричат нещата които не разбират. Ама ваше право си е да смятате така, щом ви кефи да ви е студено/топло в грешния сезон, или да разхищавате ресурси за отопление/охлаждане дърпайте си щорите на ръка кога се сетите :angel:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 08 Юли 2019, 14:46

b_u_b_o написа: Под автоматични не се разбира да отида до тях и да им цъкна копчето да се дигнат или да се свалят.

Всъщност точно това се разбира. Казвам ти го, като инженер по автоматизация. Всяка замяна на дейност извършвана от човек с машина е автоматизация.

Мога само да споделя, че не е вариант да ползвате една торба устройства, всяко през собствен облак и/или през облака на Амазон Алекса или Гугъл хоум за капак. Ако толкова държите да управлявате нещо, вземете си едно ардуино, LOGO или подобно контролерче и правете каквото си искате, като си пуснете твърди връзки и изключите нета от уравнението. И пак ще имате достъп през нета. Хубаво е да ги цъкате от Токио или Ню Йорк, но ако умре нета, сървърът или фирмата и духате супата иначе.
По отношение на щорите, b_u_b_o идея си нямаш колко бързо ще заминат ако си ги свързал към някакъв датчик и той нон стоп ги вдига и сваля. Това което си показал е просто две релета в общ корпус с възможност да ги управляваш през интернет, освен през ключа. Това няма аналогов вход, т.е. ще си играеш с настройка на осветеността на датчика, за сигналите на сработване. И понеже обикновено са с един НО контакт, ще ти трябва и реле за двете команди.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Юли 2019, 7:47

Истинската технология е стъкла които селективно се затъмняват при интензитет на светлината над определено ниво . Дори мисля че могат да са едностранно пропускливи от вътре навън да се вижда , тоест да не се закрива просвета . Без кутийки с релета писане на код ардуино мардуино и разни висящи кабели с моторчета .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 09 Юли 2019, 8:05

ID A написа:
b_u_b_o написа: Под автоматични не се разбира да отида до тях и да им цъкна копчето да се дигнат или да се свалят.

Всъщност точно това се разбира. Казвам ти го, като инженер по автоматизация. Всяка замяна на дейност извършвана от човек с машина е автоматизация.

Мога само да споделя, че не е вариант да ползвате една торба устройства, всяко през собствен облак и/или през облака на Амазон Алекса или Гугъл хоум за капак. Ако толкова държите да управлявате нещо, вземете си едно ардуино, LOGO или подобно контролерче и правете каквото си искате, като си пуснете твърди връзки и изключите нета от уравнението. И пак ще имате достъп през нета. Хубаво е да ги цъкате от Токио или Ню Йорк, но ако умре нета, сървърът или фирмата и духате супата иначе.
По отношение на щорите, b_u_b_o идея си нямаш колко бързо ще заминат ако си ги свързал към някакъв датчик и той нон стоп ги вдига и сваля. Това което си показал е просто две релета в общ корпус с възможност да ги управляваш през интернет, освен през ключа. Това няма аналогов вход, т.е. ще си играеш с настройка на осветеността на датчика, за сигналите на сработване. И понеже обикновено са с един НО контакт, ще ти трябва и реле за двете команди.

Shelly2 има два отделни NO изхода, та не, никакво допълнително реле няма да му трябва ;)
Мисля, че коментираш наизуст без да знаеш какво точно и как го прави b_u_b_o. Но той ще ти отговори вярвам ;)
Иначе си имаме темичка за IoT и автоматизация 'ма тя е малко Омрела, не'нам що :mhihi:

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 09 Юли 2019, 8:20

Изображение
MAXIMUM LOAD PER OUTPUT 10A :mhihi:
И после що нямало хора в темата на боговете, сигурно щото не искат хората да си запалят домовете с тея хоум мейд Вай Фай реленца :yes:
Мислех че сте се хванали за нещо по хай левъл, ама то като Сонофчетата из продавалниците дето ги раздават :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 09 Юли 2019, 8:46

don_gori написа:Изображение
MAXIMUM LOAD PER OUTPUT 10A :mhihi:
И после що нямало хора в темата на боговете, сигурно щото не искат хората да си запалят домовете с тея хоум мейд Вай Фай реленца :yes:
Мислех че сте се хванали за нещо по хай левъл, ама то като Сонофчетата из продавалниците дето ги раздават :mhihi:
Аз за чистата Shelly2-ка говоря, не за 2.5. Което е без значение, тъй като 10A са напълно достатъчни за щори :winky:
А теб че те нЕма в темата, те нЕма и на картата, ма ти много добре си го знаеш, затова скачаш като ощипана госпожица, без някой да те търси за жив :ok:

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 09 Юли 2019, 9:43

Пак ще попитам, коя е тази карта ?
Иначе не амперите са проблем, лесно могат да се прекарат всички щори(с еднакво изложение) през контактор и тая джаджа да управлява всички. Проблем е самия размер и как в такова малко чудо са побрали 2 релета по 10А :D
Виждал съм на живо такова изгоряло 10A сложено уж да вкл/изкл някаква печка 2kW в таймер, късмет е било че не е станал пожар. Та от тази гледна точка казвам да се внимава с тея ампери, които ги пишат защото знам колко голямо трябва да е едно истинско 10 амперово реле :winky:
Хубаво е като хвърляте такива "умни" ключета и давате съвети за "направи си сам вкъщи" да покажете поне и една схема какво трябва в допълнение, че само с мотор и това вай-фай реле щорите ще станат на хартия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 09 Юли 2019, 10:13

b_u_b_o написа:
kiko написа:това да са ел. на мен ми идва в повече все едно си сакат и не можеш да дръпнеш едно въженце ебаси.

Айде още един се изказва неподготвен. .

Щом те кефи да си даваш парите за глупости Айнщайн ок,ама аз не съм прекалил с фентъзи филмите от бъдещето и просто сутрин преди да тръгна за работа с 1/едно/движение ги спускам и щом се прибера и след като се скрие слънцето пак с 1/едно/ движение ги вдигам..не виждам какво толкова съм се затормозил :dunno: удоволствието е в простите неща :idea:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 09 Юли 2019, 10:22

don_gori написа:Пак ще попитам, коя е тази карта ?
Иначе не амперите са проблем, лесно могат да се прекарат всички щори(с еднакво изложение) през контактор и тая джаджа да управлява всички. Проблем е самия размер и как в такова малко чудо са побрали 2 релета по 10А :D
Виждал съм на живо такова изгоряло 10A сложено уж да вкл/изкл някаква печка 2kW в таймер, късмет е било че не е станал пожар. Та от тази гледна точка казвам да се внимава с тея ампери, които ги пишат защото знам колко голямо трябва да е едно истинско 10 амперово реле :winky:
Хубаво е като хвърляте такива "умни" ключета и давате съвети за "направи си сам вкъщи" да покажете поне и една схема какво трябва в допълнение, че само с мотор и това вай-фай реле щорите ще станат на хартия.

Виж пич, не съм казал, че Shelly e панацея. Аз самият, когато го монтирах, отрих сериозен проблем в управлението на щори специално. Подробно съм го описал в строителната тема. Писах на тия от Шели, почнаха да ми умуват и как аз съм кривия "юзър". Е да, ама след като им дадох осцилограми и ги насочих къде да гледат за проблема казаха "извиняваме се, ще ви пратим нови Шелита". Та толкова за картата и кой къде е :) Оттам нататък бях скептичен, но се оказа, че тая джаджа работи вече една година повече от стабилно. Никога не се е налагало да ги рестартирам или пък да направи друг проблем. Това са релетата вътре (това е повреденото мое). Не мисля, че са от най-некачвествените някак :dunno: Размера да е от такова значение, колкото качеството на контактите... не мисля.
Печки и бойлери не включвам, а и няма да включвам някога, нито пък един болюк щори в паралел. Губи се функционалността поне при мен.
За допълненията - ами в конзолката няма място за нещо повече. Аз така съм го заварил и така съм го направил :dunno:

Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 09 Юли 2019, 10:55

Разбрах, само дето говорим за доста различни неща(заварено положение и ново строителство). Ти ми говориш за електротехника от типа - "направи си сам" в което няма нищо лошо, аз ти говоря от страната на електропроектант. Като кажеш на инвеститора ще ти сложа едни wi-fi ключета от Амазон (примерно) и ще те напуснеш бързо бързо картата. Затова и отначалото съм против да се слагат такива неща в ново строителство. Да ти имаш осцилоскоп, знаеш какво и как да гледаш ама 99% от хората си нямат понятие какво е това, камоли да тръгнат да изследват кое и защо не им работи по щорите :dunno: Затова препоръчах на колегата да потърси решения от имена в тази сфера, а той ми се изсмя че се програмирали на Уиндоус :dunno: Сега като гледам какви "нови технологии" препоръчва, тип свързваш с телефона и настройваш ми се струва още по-несериозна цялата история с т.н. Автоматизация.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 09 Юли 2019, 10:57

kiko написа:
b_u_b_o написа:

Айде още един се изказва неподготвен. .

Щом те кефи да си даваш парите за глупости Айнщайн ок,ама аз не съм прекалил с фентъзи филмите от бъдещето и просто сутрин преди да тръгна за работа с 1/едно/движение ги спускам и щом се прибера и след като се скрие слънцето пак с 1/едно/ движение ги вдигам..не виждам какво толкова съм се затормозил :dunno: удоволствието е в простите неща :idea:

Явно продължаваш да не схвашащ идеята, хубаво тотална глупост е и си пилеем времето и парите, спи спокойно :ok:

@don_gori Тая 2кВ печка на 220в си е доста в горната граница на 10А, не виждам нищо чак толкова изненадващо, че е изгорял. Тия работи са наистина с малки реленца и не са за големи товари. Сам си го написал, като ще включваш голям консуматор слагаш един контактор и си ти.

ID A написа:

За терминологията сигурно си прав, но все си мисля че това което колегата питаше е да става без негова намеса,. Щото за мен дали ще дръпна въженце или ще натисна копче е едно и също, пак изисква присъствието ми там и извършване на някакво действие. Не знам какво ще им се случи толкова на тия щори като се пускат и вдигат един път на ден, просто ще е когато трябва, а не когато се сетя или имам време. :dunno: Моята система не я мисли, тя и изцяло в локалната ми мрежа. Но съм вложил малко повече време и четене за да я направя, на колегата на дали му се занимава и шелито ще му свърши чудесна работа. Пък ако някой ден им умре сървъра в китай(бтв те са български продукт и сървъра може да е и тук, не съм се интересувал) мисля ще преживее, че в тоя ден не са се вдигнали/пуснали щорите.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 09 Юли 2019, 14:35

Nickelback написа:
ID A написа:.....
Това което си показал е просто две релета в общ корпус с възможност да ги управляваш през интернет, освен през ключа. Това няма аналогов вход, т.е. ще си играеш с настройка на осветеността на датчика, за сигналите на сработване. И понеже обикновено са с един НО контакт, ще ти трябва и реле за двете команди.

Shelly2 има два отделни NO изхода, та не, никакво допълнително реле няма да му трябва ;)
Мисля, че коментираш наизуст без да знаеш какво точно и как го прави b_u_b_o. Но той ще ти отговори вярвам ;)
Иначе си имаме темичка за IoT и автоматизация 'ма тя е малко Омрела, не'нам що :mhihi:

Виж сега, аз с автоматизация си вадя хляба. И бтв още не съм срещнал този дето ще ми покаже, еле пък ако и не се занимава с автоматизация. Има причини да се учи по 4 години за бакалавър само.
Ако това няма възможност за интегриране на цяла система, а то няма като хвърлих бегъл поглед, си е просто едно реле с възможност за управление през нет. И понеже нямам време и не ми се чертае ще ти дам едно кратко описание.
Става въпрос, че купешки сензор има един НО контакт. Купешки, защото тези не предлагат свои да си контактуват през нета на високо ниво. Този контакт трябва да размножиш с едно допълнително реле и двата сигнала светло тъмно ще се вържат паралелно на двата входа за команди за вдигане сваляне. Чудесно, но двата сигнала по някакъв начин трябва И да се изолират, когато не искаш да работиш според сензора, а директно от ключа. През телефона може и да е предвидено да се изключват входовете от ключове. След това, за една интегрирана система, тези щора се управлява и според вътрешната температура. Да, може щората да има вградено око, но пак тогава ще се появят други ограничения.
Най-общо казано "С трици маймуни не се ловят!". Това са изсмукани от пръстите решения, приложими индивидуално, но иначе...не.
Това че има вграден сървър и можеш да го бъзикаш по локалната си мрежа, ОК за днеска, а след 5 години? Какво ще си пазиш стария телефон, че новите браузъри не го бръснат и за слива ли?
Има си индустриални стандарти. Слагаш си контролер/ри, тъч панели по стаите, достъп през телефон и след 5, айде и 10 години става, само подменяш техниката, другото си е същото. След 10 години проводниците ще се удървили и ще е голямо приключение свалянето и слагането на нови шелита, сомфита или както са там и завирането им обратно по конзолите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Юли 2019, 17:39

Показаните релета в това Shelly JV12S-KS са 5 амперови , и според мен за да си ползвате дълго време тоя боклук е добре да не се комутират повече от 3-4 ампера . 10А кога минат през тия релета , излиза магическия сив пушек и веднага трябва да кажете заклинанието а пръстите да са на калъч . Иначе освен релетата магически пушек пускат и комутираните разни там моторчета лампички и други умни джунджуриики :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата