Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- turieca
- кандидат ентусиаст
-
Re: Земеделска тема
В нашия си живееха врабчета. Познай защо в минало време.
Тая гад го опасе за два дена.

- Eмилио Димитров
- младши ентусиаст
-
ceco_kd написа:Eмилио Димитров написа:....
Аз тая година съм доволен от доматите след като послушаш чичката, от който вземам разсада за един трик при засаждането....
Еми колега, дай сподели трика на чичо ти, или само да се похвалиш искаше?
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
То не е някаква тайна, но чичака ме посъветва да направя доста дълбоко засаждане. Минимум дълбочина, колкото две кофички от кисело мляко. Реално оставам съвсем малко да се подава от растението при засаждане в земята. Най-лесно и бързо копаенето на дълбока дупка става с ръчния свредел.
Миналата година ми бяха на плитко и ми бяха доста дребни доматчетата. И не е само до разсада, защото и тази и миналата година имам смесен разсад - от чичото до нас и от родните места. А тази година огромните домати ги има и от двата вида разсад.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Преди 3 години купихме един нар от Турция и след 1300 км дундуркане в колата някой ме разочарова, че не се опрашват сами и трябва още един...
Но тая седмица има изненада:
Но тая седмица има изненада:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Интересно, дали ще успее да узрее? Нарът наистина изглежда много готин - дори само като декоративно растение.
Някаква статия четох вчера - домашното земеделие имало и друга полза (освен самата продукция) - било вариант за... дигитален детокс май му викаха... Значи докато си гледаш зеле и пипер, заебаваш всякакви високо-технологични дигитални устройства, не влизаш в социални мрежи и даже не си проверяваш пощата - това било много полезно за един уикенд, примерно. Имало даже такъв проект - водели деца на село без смартфони и таблети и там ги карали да бачкат. В това отношение нашият тиквеник е извадил луд късмет - изкара целия уикенд даже без телевизия и го изгърбих да кара тор с количката.
Като се замисля - за втори път в живота си хващам някакъв модерен тренд... Първият беше преди 20-тина години, тогава случайно си купих една Витара, боядисана в черно и бяло, а след това излезе такава мода и аз бях в крак с новите тенденции...

Някаква статия четох вчера - домашното земеделие имало и друга полза (освен самата продукция) - било вариант за... дигитален детокс май му викаха... Значи докато си гледаш зеле и пипер, заебаваш всякакви високо-технологични дигитални устройства, не влизаш в социални мрежи и даже не си проверяваш пощата - това било много полезно за един уикенд, примерно. Имало даже такъв проект - водели деца на село без смартфони и таблети и там ги карали да бачкат. В това отношение нашият тиквеник е извадил луд късмет - изкара целия уикенд даже без телевизия и го изгърбих да кара тор с количката.
Като се замисля - за втори път в живота си хващам някакъв модерен тренд... Първият беше преди 20-тина години, тогава случайно си купих една Витара, боядисана в черно и бяло, а след това излезе такава мода и аз бях в крак с новите тенденции...

Excellent! Steven is my name!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Въпроси:
искам да засадя малко цветя в градината. Там където искам да ги засадя обаче, почвата е не достатъчна.
Горе долу размер на градината е широчина 1 метър, дължина около 10 метра.
Първия въпрос е , от къде и каква почва да закупя (за района на Пловдив).
И вторият въпрос е, колко почва да закупя?
искам да засадя малко цветя в градината. Там където искам да ги засадя обаче, почвата е не достатъчна.
Горе долу размер на градината е широчина 1 метър, дължина около 10 метра.
Първия въпрос е , от къде и каква почва да закупя (за района на Пловдив).
И вторият въпрос е, колко почва да закупя?
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
За вида на почвата - всякакъв хумус ще свърши работа. По принцип при изкопни работи хумусът (горния слой с дебелина 30 - 50 см.) се отстранява и запазва, за бъдеща рекултивация. На нашия обект е складиран на огромно депо, което почти веднага обрасна яко с буренак...
За количеството... не си представям напълно ситуацията - в момента какво има там? Отдолу бетон ли е, някаква настилка, или друга почва? Отстрани какво е? Ако е настилка, ще трябва да оградиш "градинката" с бордюри, иначе първият дъжд ще разнесе насипаната почва по двора... Сложи някоя снимка и ще мислим.
За цветя 25 см. хумус трябва да е достатъчен, значи: 1,00 х 10,00 х 0,25 = 2,5 м3.
Да кажем, че 2,5 - 3 кубика хумус ти трябват. Малко странно ми се вижда да купуваш почва, но... Гледам, че има обяви за доставка на хумус, чернозем, почва за озеленяване, ама цените са... 50 - 70 лева на кубик, егати...
Сигурно е толкова заради натоварването и транспорта, самата почва нищо не струва...
Ето - безплатен хумус в Пловдив: https://www.olx.bg/ad/humus-50-100-kubika-bezplatno-CID262-ID7OIhf.html#b41693c6ce
Ама нещо много ми жълтее тоя "хумус" - гледай да не ти набутат някаква глина или льос. Почвата трябва да е черна и ронлива, и да мирише на... пръст. Ако депото не е обрасло с трева - не е добре...

За количеството... не си представям напълно ситуацията - в момента какво има там? Отдолу бетон ли е, някаква настилка, или друга почва? Отстрани какво е? Ако е настилка, ще трябва да оградиш "градинката" с бордюри, иначе първият дъжд ще разнесе насипаната почва по двора... Сложи някоя снимка и ще мислим.
За цветя 25 см. хумус трябва да е достатъчен, значи: 1,00 х 10,00 х 0,25 = 2,5 м3.
Да кажем, че 2,5 - 3 кубика хумус ти трябват. Малко странно ми се вижда да купуваш почва, но... Гледам, че има обяви за доставка на хумус, чернозем, почва за озеленяване, ама цените са... 50 - 70 лева на кубик, егати...

Сигурно е толкова заради натоварването и транспорта, самата почва нищо не струва...
Ето - безплатен хумус в Пловдив: https://www.olx.bg/ad/humus-50-100-kubika-bezplatno-CID262-ID7OIhf.html#b41693c6ce
Ама нещо много ми жълтее тоя "хумус" - гледай да не ти набутат някаква глина или льос. Почвата трябва да е черна и ронлива, и да мирише на... пръст. Ако депото не е обрасло с трева - не е добре...

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Хумуса не е черен,а точно като от обявата.Трябва да е светлокафяв и със структурата на пясък почти.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Зависи от къде е. В северна и източна България почвите са много по-тъмни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Този хумус, който гледам на депото, е тъмно сив (като е сух) и почти черен (когато е влажен). Нали е черно-зем...

За консистенцията е така - почвата трябва да е рохкава и да не се слепва на топка, като я стиснеш.
Близо до селската ни къща има блато и тази пролет идваха с багери да копаят пръст. Карат я накъде с камиони и чух, че я пакетират и продават като "торф за цветя". Аз естествено, не пропуснах да си докарам две ремаркета , които хвърлих в лехите на доматите и пипера...
Мисълта ми е, че въпросният "торф" може би е най-добрата почва за цветна леха.

За консистенцията е така - почвата трябва да е рохкава и да не се слепва на топка, като я стиснеш.
Близо до селската ни къща има блато и тази пролет идваха с багери да копаят пръст. Карат я накъде с камиони и чух, че я пакетират и продават като "торф за цветя". Аз естествено, не пропуснах да си докарам две ремаркета , които хвърлих в лехите на доматите и пипера...

Мисълта ми е, че въпросният "торф" може би е най-добрата почва за цветна леха.

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Боримечка,
благодаря за съветите.
Всъщност, на мен градинките са ми оформени с почва и висок ръб, Но ми се щеше малко да извадя от съществуващата почва, защото има повече пясък. Да изровя от горният слой около 5-6 см и да сложа друга почва. Мисля, че ще се поразходя с буса до някое поле на около и ще "понабера" малко пръст , която да изсипя в дупката
благодаря за съветите.
Всъщност, на мен градинките са ми оформени с почва и висок ръб, Но ми се щеше малко да извадя от съществуващата почва, защото има повече пясък. Да изровя от горният слой около 5-6 см и да сложа друга почва. Мисля, че ще се поразходя с буса до някое поле на около и ще "понабера" малко пръст , която да изсипя в дупката

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Ясно. А не може ли почвата само да се натори? Щом е за цветя и не гониш еко- и био- продукция - има една фосфатна тор на гранули...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Ясно. А не може ли почвата само да се натори? Щом е за цветя и не гониш еко- и био- продукция - има една фосфатна тор на гранули...
Това https://www.home-max.bg/universalna-pochva-terranovo-70l/ дали ще свърши работа?
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
По-скоро НПК и суперфосфат. С тая торба торопочвена смес нищо няма да направиш. Ако искаш да има ефект с подмяна на пръстта ще ти трябва фадрома и самосвал, а не бус

Ubi dubium, ibi libertas
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Е, 10 квадрата градина да се насипе 10 сантиметра - това е един кубик, може и с буса.
Аз не бих купувал пръст, но... всеки си решава.
Аз не бих купувал пръст, но... всеки си решава.