Ново vs. старо строителство!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ново или старо строителство?

1. Новото строителство е много по-добре
13
17%
2. Старото е по-добро
18
23%
3. Зависи от качеството
44
56%
4. Не ми пука, стига да е на добра цена
0
Няма гласували
5. Не мисля да инвестирам в недвижимост в България
3
4%

Общо гласове : 78
големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Ново vs. старо строителство!

Мнение от BMW_POWER » 07 Яну 2020, 17:58

Dextuar написа:
TNT написа:Няма лошо кредит. Даже е задължително да има.
Това пък защо?

Защото рано или късно едни лоши хора могат да почукат на вратата ти и да попитат, откъде имаш толкова пари.

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 07 Яну 2020, 18:00

Ако са изкарани честно и без измами какъв е проблема?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 07 Яну 2020, 18:06

Е това е малко странно - какво като попитат лошите хора при положение, че всичко е декларирано/обложено с данък/заработено и прочее :D

Иначе аз мисля, че кредит на сегашните лихви не е лош изобр, дава ти гъвкавост до някъде стига да можеш да го погасиш в рамките на до 5 години. За София млад човек на нормална работа в момента трудно ще се справи без кредит (освен ако няма помощ от родители/половинка) особено ако се търси жилище на по-краен етап (тогава трябва да се извадят и повече пари на куп) или ако целя да оставя някакви средстава за черни дни (което е редно). Реално бих гледал след покупка да разполагам винаги с около 1/3 или 1/4 от наличният ми капитал, тук кредит помага.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 07 Яну 2020, 21:06

Dextuar написа:
Това пък защо?

Причини много. Без много да се замислям:

Живееш на квартира - плащаш наем. Събрал си (примерно) 50% от сумата за нов апартамент. Останалите 50% защо трябва да ги даваш като наем, ако вноската ти е колкото наема ? За мен и тук е правилния момент за теглене на ипотека. Когато наем/ипотека е приблизително същото.

Имаш 100к евро кеш. Евала, гоУем си. Купуваш си жилище, за да пестиш 400е наем. А с тези 100к евро кеш можеше да отвориш един Събуей някъде, където някой щеше да ти каже "купи това и това, сложи го тук и там, това го режеш така". И този Събуей ще вади 5-10к еврА месечно. А с 5-10к евро месечно дали не може да си вземеш ипотека ? А горе имаше примери и за апартаменти по 400к евро :clap: (за 1 минута го намерих - продава се хотел )

Трети вариант. Има криза, пари се обезценяват. В последните 25 години не е като да не е имало катаклизми в България. През 90-те пари за апартамент са ставали пари за телевизор (така съм чел във форума :mhihi: ). Може и КТБ да има. Тогава има значение и в каква валута ти е заема. На едни им се обезценяват спестяванията, а на други заемите :yes: После бързо се става милионер. И това не сме го виждали ? :mhihi:

Сигурен съм, че ако помисля малко, ще се сетя и за още сценарии.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 07 Яну 2020, 21:31

DaGa написа:Ако са изкарани честно и без измами какъв е проблема?

Може да си докараш неканени ортаци, чувал съм го като слух само, но по-скоро бих се изненадал ако няма такава опасност :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 07 Яну 2020, 21:47

TNT написа:Живееш на квартира - плащаш наем. Събрал си (примерно) 50% от сумата за нов апартамент. Останалите 50% защо трябва да ги даваш като наем, ако вноската ти е колкото наема ? За мен и тук е правилния момент за теглене на ипотека. Когато наем/ипотека е приблизително същото.

А ,защо никой не се замисля теглиш ипотека ,за 5 ,10,15 години,че има и за.повече... Хайде да кажем и за 5 дори да е . Изхвърлят те от работа, не можеш да си намериш друга да покриваш ипотеката и айде на улицата и без имот.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 07 Яну 2020, 21:56

Не само ще си на улицата и без имот, а и вероятно ще дължиш пари на банката, защото ще ти продаде имотчето на някой с връзки на леко непазарна цена.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 07 Яну 2020, 22:13

DaGa написа:
TNT написа:Живееш на квартира - плащаш наем. Събрал си (примерно) 50% от сумата за нов апартамент. Останалите 50% защо трябва да ги даваш като наем, ако вноската ти е колкото наема ? За мен и тук е правилния момент за теглене на ипотека. Когато наем/ипотека е приблизително същото.

А ,защо никой не се замисля теглиш ипотека ,за 5 ,10,15 години,че има и за.повече... Хайде да кажем и за 5 дори да е . Изхвърлят те от работа, не можеш да си намериш друга да покриваш ипотеката и айде на улицата и без имот.

И каква е разликата между не мога да си внасям вноските по ипотеката и не мога да си внасям наема ? Като останеш без работа - има борса, има спестявания. Това, че имаш заеми и ипотека, не значи да нямаш два лева кеш заделени. Плюс това жилище обикновено се купува, когато има и семейство. И двамата ли по едно и също време ще ги изгонят от работа ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 07 Яну 2020, 22:19

Хоя с кредитите е голем. От както преди година наследих 750лв вноски по чужди кредити, заради починал близък силно се отвратих от банките и държавната политика за законен рекет на обикновени хора. Твой роднина почива, ти може и да не говориш с него от 10г, нооо при смърт банката търси наследници по веригата. Вариант 1 отказваш се от наследство и банката преминава към следващия наследник и така по веригата длъжник може да стане дори 1дно годишния ти син примерно... Ако се откажеш от наследство пак не бягаш от ситуацията. Та сега се замислете с кредит за 200к утре ставате нетрудоспособен и губите работа или умирате какво става с вашите близки направо ги вкарвате в гроба и тях. Примерно аз за момента да кажем изкарвам 2к лв. и се чувствам господ, утре ставам инвалид по ред причини да кажем катастрофа, фирмата няма да ме държи на работа като не мога да извършвам работата за ,която ми плаща, а аз съм основен финансов източник у нас и какво правим? Пак казвам от както наследих чужди кредити и сега трябва да изкарвам 750лв + нашите сметки започнах по друг начин да гледам на кредитите за дълъг период и висока сума. Да лизинг за 4-5к лв няма ядове все някак се издължава ама 200-300к лв си е сума можеща да доведе до смърт от нерви някои хора.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 07 Яну 2020, 22:52

Много "ако"-та казваш. След като може да те челоса някой на пътя и да те приключи, това спряло ли те е да шофираш? Или да си спрял да ядеш, защото може да се задавиш фатално?

Кредитите не са лошо нещо - особено когато не ти натоварват бюджета и имаш заделени пари да издържиш няколко месеца без доходи. Лошата им слава идва от хората, които едва свързват двата края и взимат отчаяни кредити с 200-300% годишна лихва. Аз лично предпочитам разумни кредити при по-скъпи покупки - не защото не ми достига кеша, а защото именно той ми носи по-голяма доходност от лихвите, които плащам.

Да - случват се кофти неща, но живота е шарен и (засега) се живее веднъж.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 07 Яну 2020, 23:00

Borymeckata написа:
DaGa написа:Ооо да, като правих ремонт на апартамента ми - панелка от 60те, в левия горен ъгъл при тавана на кухнята зад 2см гипс имаше хралупа около 20 см в диаметър запълнена с парче от чувал гипс и вестник Работническо дело

Мен пък ме впечатлява как "строената набързо соц-панелка с много пропуски и дефекти" е изкарала половин век експлоатация и е преживяла поне няколко земетресения. Най-вероятно - без основен ремонт, само с кърпене и боядисване...
И ми е интересно новите сгради след 50 години какво ще представляват.

Колега понеже си в строителството имал ли си допир до тия панелки, щото някои са наистина добре направени (особенно тия за определени хора), но други са "олеле" (много квартали са строени набързо за работници в дадено предприятие, завод или подобно). Единственото обяснение за мен, че още стоят е, че материалите са били по-качествени и не се е пестяло толкова като сега.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 07 Яну 2020, 23:35

TNT написа:
Dextuar написа:
Това пък защо?

Причини много. Без много да се замислям:

Живееш на квартира - плащаш наем. Събрал си (примерно) 50% от сумата за нов апартамент. Останалите 50% защо трябва да ги даваш като наем, ако вноската ти е колкото наема ? За мен и тук е правилния момент за теглене на ипотека. Когато наем/ипотека е приблизително същото.

Имаш 100к евро кеш. Евала, гоУем си. Купуваш си жилище, за да пестиш 400е наем. А с тези 100к евро кеш можеше да отвориш един Събуей някъде, където някой щеше да ти каже "купи това и това, сложи го тук и там, това го режеш така". И този Събуей ще вади 5-10к еврА месечно. А с 5-10к евро месечно дали не може да си вземеш ипотека ? А горе имаше примери и за апартаменти по 400к евро :clap: (за 1 минута го намерих - продава се хотел )

Трети вариант. Има криза, пари се обезценяват. В последните 25 години не е като да не е имало катаклизми в България. През 90-те пари за апартамент са ставали пари за телевизор (така съм чел във форума :mhihi: ). Може и КТБ да има. Тогава има значение и в каква валута ти е заема. На едни им се обезценяват спестяванията, а на други заемите :yes: После бързо се става милионер. И това не сме го виждали ? :mhihi:

Сигурен съм, че ако помисля малко, ще се сетя и за още сценарии.
Гледаш много романтично - к’во правим, ако не изкараш нищо и си -100к €?

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Ново vs. старо строителство!

Мнение от TNT » 08 Яну 2020, 0:37

Добре, че не всички мислят така и има бизнеси, различни от строителство на апартаменти. Примера го дадох като нискорисков за мен бизнес - франчайза. Ти колко Събуея знаеш да са затворили ? Аз не знам. За Макдоналдс също не се сещам. Както каза и колегата по-горе - много “ако”-та станаха

По другите ми примери нищо не казваш. Като цяло ми беше ясно, че ще измислиш някое “ако” само защото ти си решил да си го вземеш кеш, ама не исках да го пиша в предното мнение.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Unlim » 08 Яну 2020, 1:27

TNT написа:Ти колко Събуея знаеш да са затворили ? Аз не знам. За Макдоналдс също не се сещам.

Бургас на главната пешеходна улица имаше, ама вече няма Макдоналдс.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 08 Яну 2020, 9:32

///M Power написа:Колега понеже си в строителството имал ли си допир до тия панелки, щото някои са наистина добре направени (особенно тия за определени хора), но други са "олеле" (много квартали са строени набързо за работници в дадено предприятие, завод или подобно). Единственото обяснение за мен, че още стоят е, че материалите са били по-качествени и не се е пестяло толкова като сега.

Да, имам някои наблюдения върху ЕПЖС (едропанелното жилищно строителство). Както правилно отбелязваш, самите панели (сглобяемите СБ елементи) не са проблемни, защото са изпълнявани в заводски условия (помните домостроителните комбинати от соц-а). Съвсем накратко - панелите са отливани в специални метални кофражни форми, при все пак някакъв контрол върху материалите и технологията. Калпавите панели се трошат още при ваденето от кофража и транспорта, така че до обекта стигат елементи с що-годе някакво качество... Проблемите при панелките са основно от монтажа. Там ключовите моменти са три:

- монтажните заварки между закладните части;
- замонолитването на дюбелите и фугите между сглобяемите СБ елементи;
- АКЗ на монтажните възли между елементите.

Качеството на панелния блок като цяло зависи от изпълнението на горните 3 броя СМР. Не случайно и точно тези работи се правят (повторно) при основен ремонт. Ако те за изпълнени качествено - няма проблем с конструкцията на блока за години напред. И обратното... Иначе за ЕПЖС можем да си говорим дълго. Не е трудно да се направи списък с предимства (да, има и такива!) и недостатъци (тях всички ги знаят...) на тази система. Тя наистина е измислена за бързо строителство и осигуряване на жилища - това е основното й предназначение. Освен това панелните блокове са мислени и строени като временни - 30 до 40 години експлоатация максимум. Естествено, за лукс не е ставало въпрос, но все пак са фунционални.
Excellent! Steven is my name!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата