Ново vs. старо строителство!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ново или старо строителство?

1. Новото строителство е много по-добре
13
17%
2. Старото е по-добро
18
23%
3. Зависи от качеството
44
56%
4. Не ми пука, стига да е на добра цена
0
Няма гласували
5. Не мисля да инвестирам в недвижимост в България
3
4%

Общо гласове : 78
master of the force
Аватар

Re: Ново vs. старо строителство!

Мнение от alx » 09 Яну 2020, 21:59

zAcK написа:[[i][color=#0000FF]2.1. Heat insulation
With this exterior wall-system, a u-value of 0.12W/m2K (passive house standard) can be reached
without the use of additional insulation (upgraded insulation on the exterior). The values of the energy
performance certification are respectively positive:

0.12 u value = 8.3 R value...

само да кажа...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 09 Яну 2020, 22:01

Jordana написа:Е той тоя поротерм е със пълнеж каменна вата самата тухла вътре , затова е с такъв коефициент 0.12 колкото на дървото.

Даже мисля е 0.07... :bchug:
Естествено цената е 3-4 пъти по-висока от стандартна тухла :D

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 09 Яну 2020, 22:04

alx написа:
zAcK написа:[[i][color=#0000FF]2.1. Heat insulation
With this exterior wall-system, a u-value of 0.12W/m2K (passive house standard) can be reached
without the use of additional insulation (upgraded insulation on the exterior). The values of the energy
performance certification are respectively positive:

0.12 u value = 8.3 R value...

само да кажа...

В една друга тема беше писал за някаква нафта и т.н.? Т.е. имаш уж брутално изолирана къща, но заради прозорците се отопляваш на дизел :shock: :mhihi: Така ли излиза в края на краищата :roll: Пък и лесно може да се сложи каменна вата за външна изолация и нещата стават наистина много приятни. Както казах в другата тема, външната изолация в България не е никак скъпа :roll:

alx написа:аз само ще ти кажа, че моята дървена къща има R40 в стените и R60 в тавана. падението ми са прозорците (имам ги страшно много) защото са само с двоен стъклопакет с инертен газ вътре, но въпреки това са само R2.3... което си е дупка в стената...
оставям те да си правиш изводите какви стени трябва да имаш ако си тухла и бетон и колко изолация трябва да набиеш за да получиш R40 в стените и R60 в тавана...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Яну 2020, 22:14

zAcK написа:В една друга тема беше писал за някаква нафта и т.н.?

уви, да- нямам газ до къщата (в моя квартал изобщо няма) и затова нафтата е единствената оферта... говорих с газовата компания преди години- искат $80к да ми прекарат тръба до къщата (те покриват другите 50% за приятната сума от 160к...). правих сметката и тия пари няма да ги избия почти никога... нафтата в момента е $2.50 на галон- устройва ме...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 09 Яну 2020, 22:21

Не ме разбирай погрешно - не се заяждам. За мен примерно е удоволствие да зная, че живея в нещо солидно. За пример ще ти дам гълъбарниците ми(гледам пощенски гълъби), които са от стоманобетон, тухли, мазилка и т.н. :mhihi: Могат да се мерят по качество на строителството с някой нови апартаменти в БГ :mhihi: :mhihi: :mhihi: Искам като реша да закача нещо на стената, да не го мисля и те така :bchug: За други хора пък е важно, да стане по-бързо нещото, или да е по-евтино.

Пък и да приемем, че тухлената къща е ОК като топлоизолация. Най-лесното е да й сложиш 20 см. каменна вата, или нещо друго и да коригираш нещата :bchug:

P.S. Някой сега да не каже нещо за изолация на гълъбарници - поне едната им стена трябва да е отворена с мрежа. Студът не им пречи, затвореното помещение - да :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Последна промяна zAcK на 09 Яну 2020, 22:32, променена общо 2 пъти
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 09 Яну 2020, 22:26

zAcK написа: Пък и лесно може да се сложи каменна вата за външна изолация и нещата стават наистина много приятни. Както казах в другата тема, външната изолация в България не е никак скъпа :roll:

Дори друг вид изолация да е - коефицентът на ефективност/топлоотдаване им е почти сходна...
Но виж ако говорим комплексно за изолиращи свойства/цена/устойчивост на пожар... особено последното накланя везните силно в полза на тухли + каменна вата, спрямо дървото.

П.П. Аз като гледам дървото е с по-лоши изолационни свойства/коефициент на топлоотдаване/ дори от кухи тухли. Аз ли нещо не разбрах? Явно и дебелината оказва влияние, колко са дебели тези стени за R40?

П.П.2. Ако не се лъжа регулациите в Европа за енергоефективност сякаш са доста по-сериозни от тези в САЩ (реално информацията, която имам аз е, че такива регулации произлизат именно от Европа)... та мисля, че опитът в топлоизолирането на Стария Континент е на високо ниво.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Яну 2020, 23:25

.
...R-Value: The thermal resistance of insulation is measured by what’s commonly known as the R-value, and the higher the R-value, the better. Fiberglass has an R-value of approximately 2.2 to 2.7 per inch of thickness. Mineral wool has a slightly higher R-value, ranging between 3.0 and 3.3 per inch......

https://www.thehousedesigners.com/blog/ ... nsulation/
R60 с добра изолация прави 18 инча или 46 см стена или таван ....което е малко притеснително . 4 см ПДЧ със 40 см вата :mhihi:
В случай че на някой му се смята . R коефициента е термичното съпротивление на стената спрямо дебелината , а U е загубата на м2 така че двете не могат да бъдат приравнени или превърнати едно в друго . :dunno:
https://www.thegreenage.co.uk/article/t ... implified/
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 10 Яну 2020, 1:04

alx написа:
zAcK написа:Слагам си 38 или 50 см. тухли, да станат по-широки външните стени и това е. Всякакви панели, гипсокартони по стените и т.н. съм ги отписал.

със същия успех можеш да си направиш един аквариум от стъкло да живееш в него- термоизолацията му ще е точно същата (близо до нулата) :mhihi:

Това е пълна глупост.
Долу Зак е дал коефициенти на топлопроводимост и разликата между бетон и тухла е в пъти, а именно:
Стоманобетон - 1,6 W/m.K
Плътна тухла (единичка) - 0,5-0,7 W/m.K
Тухли „четворки” – 0,33-0,43 W/m.K
Само можеш да направиш сравнение, че дори с плътните тухли, които играят носеща функция, помещението ще е 3 пъти по-добре изолорано от гола бетонна стена. При тухлите чертворки нещата отиват към 5 пъти. Отвън се слага и 10-12 см вата и забравяш.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Яну 2020, 1:21

Jordana написа:В случай че на някой му се смята . R коефициента е термичното съпротивление на стената спрямо дебелината , а U е загубата на м2 така че двете не могат да бъдат приравнени или превърнати едно в друго . :dunno:

R = 1/ U ... най- просто казано

от там тия тухли 4-ки са с 1/ 0.3 = 3.3 (R value)... после поглеждаш и виждаш, че това е колкото един двоен стъклопакет... което е ... дупка в стената на практика

.
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Яну 2020, 1:42

Старото строителство е ясно. Относно "новото" имам въпрос към собствениците тук:

Да речем правите купон и един от поканените е инвалид с електрическа количка. Има ли шанс да влезе вътре, без да се налага да бъде носен на ръце?

Иначе по темата. Рано или късно ще се повтори Вранчанското земетресение. Ще видим тогава, кой, какво и как.

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 10 Яну 2020, 3:34

alx написа:
zAcK написа:В една друга тема беше писал за някаква нафта и т.н.?

уви, да- нямам газ до къщата (в моя квартал изобщо няма) и затова нафтата е единствената оферта... говорих с газовата компания преди години- искат $80к да ми прекарат тръба до къщата (те покриват другите 50% за приятната сума от 160к...). правих сметката и тия пари няма да ги избия почти никога... нафтата в момента е $2.50 на галон- устройва ме...

А gas tank не може ли да си наемеш?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 10 Яну 2020, 6:33

BMW_POWER написа:Старото строителство е ясно. Относно "новото" имам въпрос към собствениците тук:

Да речем правите купон и един от поканените е инвалид с електрическа количка. Има ли шанс да влезе вътре, без да се налага да бъде носен на ръце?

Иначе по темата. Рано или късно ще се повтори Вранчанското земетресение. Ще видим тогава, кой, какво и как.

То пък щото в панелките е пълно с рампи и подобни :mhihi:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Ново vs. старо строителство!

Мнение от Dextuar » 10 Яну 2020, 7:48

BMW_POWER написа:Старото строителство е ясно. Относно "новото" имам въпрос към собствениците тук:

За разлика от панелките, асансьорът стига до партера, а не само до първия етаж ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 10 Яну 2020, 9:29

alx написа:
Jordana написа:В случай че на някой му се смята . R коефициента е термичното съпротивление на стената спрямо дебелината , а U е загубата на м2 така че двете не могат да бъдат приравнени или превърнати едно в друго . :dunno:

R = 1/ U ... най- просто казано

от там тия тухли 4-ки са с 1/ 0.3 = 3.3 (R value)... после поглеждаш и виждаш, че това е колкото един двоен стъклопакет... което е ... дупка в стената на практика

.

Формулата за R е дебелината на материала върху термичното съпротивление на материала или сбора от коефициентите на използваните материали . Ако ползваш R = 1/ U ... трябва да добавиш и термичните загуби от пренос .
Да не си се заблудил с тия американски мерки ? R 60 коефициент на таван R40 на стена как се получава при положение че тия постройки са с ПДЧ и вата стените ? R3.3 ти е на 8см качествена минерална вата , нормално е с две ПДЧ плоскости общо примерно 4см и 15см вата да имаш 20см стена със R6-7 , а на таваните 4 .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 10 Яну 2020, 9:42

В по голямата си част oт новите сгради няма да има никакъв проблем.Аз живея в 10г кооперация и няма нито едно стъпало или праг от входната врата до вратата на апартамента.Отделно асансьора и стълбището са по широки от стандартните в 8 етажните блокове.
Последна промяна kiko на 10 Яну 2020, 10:47, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата