Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
^ Ето и цяла статия, подкрепяща цифрите. Бая се тегли в момента.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/201 ... -hStMtspdY
https://www.capital.bg/biznes/imoti/201 ... -hStMtspdY
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Статия в Капитал от 2017-та
Интересно е още колко по скапан може да стане тоя пазар на имоти
И ми е интересно, кои са тия смелчаци, които купуват в момента от скъпото с кредити
В София незаетите жилища са 24%, в София-област - 48%. Въпреки това строителството е активно
Имотният пазар е в парадокс: в страната има излишък на жилища и въпреки че населението намалява, придобиването на имот става все по-скъпо и по-трудно. Разходите на домакинствата за покупка, наем и поддръжка на жилище нарастват по-бързо от средния доход. Проблемът е стигнал точка, при която от всички страни в преход в Централна и Източна Европа България има втория най-висок дял на разходи на домакинствата, свързани с жилищата. Освен това наемният пазар е почти неразвит, защото няма сигурност и стимули за наемодателите. Това са част от изводите на доклад на Световната банка, поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Имотният пазар страда от сериозно изкривяване, показва анализът. От една страна, в България има около 1.2 млн. незаети и необитаеми жилищни единици (или 30% от общия жилищен фонд, 43% от жилищата в селските райони и 25% от тези в градските райони). А обезлюдяването им се увеличава: броят на жилищата "в излишък" е нараснал от 677 хиляди през 2010 г. до 926.8 хиляди през 2014 г.
От друга страна, цената на жилищата е много висока в сравнение със средните нива на доходите.
И една статия от тия дни от news бг:
През последната година и половина се забелязва ръст на инвестициите на българи, живеещи на Острова, в апартаменти в столицата на България, разказа Десислава Петрова, управител на BESO Homes., цитирана от money бг
По думите ѝ, около 10 процента от сделките на компанията са именно такива - българи, които работят най-вече във Великобритания, както и в Германия и нямат намерение да се връщат скоро в България. Несигурността около Brexit обаче ги кара да влагат средствата си в позната инвестиция, а именно в апартаменти в столицата ни. "Някои от тях купуват и по 2-3 апартамента", посочи тя.
Според нейните наблюдения, въпреки значителното повишение на цените в София през последните години, все още значителна част от покупките на жилища в града са с цел инвестиция.
Забелязва се и увеличение на българи, живеещи в по-малки градове в страната, които купуват в София с цел инвестиция, като остават да живеят по родните си места.
В една друга статия пише, че много от купуващите никога не са виждали жилищата на живо, само на документи
Овча история
Инвеститори
Когато си омен бг чушкоберач и инвестираш та пушек се вдига 

Интересно е още колко по скапан може да стане тоя пазар на имоти

В София незаетите жилища са 24%, в София-област - 48%. Въпреки това строителството е активно
Имотният пазар е в парадокс: в страната има излишък на жилища и въпреки че населението намалява, придобиването на имот става все по-скъпо и по-трудно. Разходите на домакинствата за покупка, наем и поддръжка на жилище нарастват по-бързо от средния доход. Проблемът е стигнал точка, при която от всички страни в преход в Централна и Източна Европа България има втория най-висок дял на разходи на домакинствата, свързани с жилищата. Освен това наемният пазар е почти неразвит, защото няма сигурност и стимули за наемодателите. Това са част от изводите на доклад на Световната банка, поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Имотният пазар страда от сериозно изкривяване, показва анализът. От една страна, в България има около 1.2 млн. незаети и необитаеми жилищни единици (или 30% от общия жилищен фонд, 43% от жилищата в селските райони и 25% от тези в градските райони). А обезлюдяването им се увеличава: броят на жилищата "в излишък" е нараснал от 677 хиляди през 2010 г. до 926.8 хиляди през 2014 г.
От друга страна, цената на жилищата е много висока в сравнение със средните нива на доходите.
И една статия от тия дни от news бг:
През последната година и половина се забелязва ръст на инвестициите на българи, живеещи на Острова, в апартаменти в столицата на България, разказа Десислава Петрова, управител на BESO Homes., цитирана от money бг
По думите ѝ, около 10 процента от сделките на компанията са именно такива - българи, които работят най-вече във Великобритания, както и в Германия и нямат намерение да се връщат скоро в България. Несигурността около Brexit обаче ги кара да влагат средствата си в позната инвестиция, а именно в апартаменти в столицата ни. "Някои от тях купуват и по 2-3 апартамента", посочи тя.
Според нейните наблюдения, въпреки значителното повишение на цените в София през последните години, все още значителна част от покупките на жилища в града са с цел инвестиция.
Забелязва се и увеличение на българи, живеещи в по-малки градове в страната, които купуват в София с цел инвестиция, като остават да живеят по родните си места.
В една друга статия пише, че много от купуващите никога не са виждали жилищата на живо, само на документи

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Е нали го дъвкахме това. Голяма част от празните жилища са просто нежелани. Особено тези в София област, не мисля че там се избиват да купуват "старо" строителство, ако изобщо. А новото колко е на фона на това.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Как е цената на квадрат?
Добре де, аз ли се бъркам нещо, но обзавеждането не е ли глупаво? Каква е тая мания на нашите да се самозаблуждават, че ще станат аристократи така, или?
Сигурен съм, че е скъпо, но дали е удачно? 
Добре де, аз ли се бъркам нещо, но обзавеждането не е ли глупаво? Каква е тая мания на нашите да се самозаблуждават, че ще станат аристократи така, или?

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Bogat-Beden написа:Как е цената на квадрат?
Добре де, аз ли се бъркам нещо, но обзавеждането не е ли глупаво? Каква е тая мания на нашите да се самозаблуждават, че ще станат аристократи така, или?![]()
![]()
Ебати циганията титанична

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Добре де, аз ли се бъркам нещо, но обзавеждането не е ли глупаво? Каква е тая мания на нашите да се самозаблуждават, че ще станат аристократи така, или?![]()
![]()
Различни вкусове. Като станеш на 50+ години, с няколко милиона може и да ти хареса

Да впечатляваш селските златотърсачки че си голям естет.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Ей това ми харесА като обзавеждане. Нямам никаква идея дали е скъпо, не изглежда така, но и няма значка 
П.С. Без рисунката на кифленския идол ММ, разбира се

П.С. Без рисунката на кифленския идол ММ, разбира се

Последна промяна Bogat-Beden на 22 Яну 2020, 11:45, променена общо 1 път
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- UBAH5
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio

When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
barty написа:Различни вкусове. Като станеш на 50+ години, с няколко милиона може и да ти хареса
Да впечатляваш селските златотърсачки че си голям естет.
Не мисля, че вкуса е функция на възраст и пари ... Не се виждам в това нещастие и на 100+ и с няколко милиарда

Ако някой има афинитет към мутробарока и селските пръчки вероятно това ще е неизменно от 15 до 95 годишна възраст

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Сега последно не разбрах - оферта ли е да си купуваш нещо в момента или скоро може да очакваме спукване на балона...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
![]()
В тоалетната може да се наАкаш от златисто

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
На вкус и на цвет товарищи нет. На мен пък не ми харесва и то много меко казано.
Хм,хм...
Dextuar написа:Сега последно не разбрах - оферта ли е да си купуваш нещо в момента или скоро може да очакваме спукване на балона...
Аз лично следя пазара по-активно от 10тина години и по-скъпи и неадекватни по отношение цена/качество имоти не съм виждал, колкото последните 2 години. Цените сега в сравнение с 2015 са с около 40-50% нагоре, продуктът е абсолютно същият, само че адекватните имоти са продадени и са останали само безумия, дето и за полвината пари не си струват.
Това как ви се вижда, 3стаен на кръговото на Драгалевци за почти четвърт милион лева на шпакловка. За всички фенове на формула едно, ще живеят с тоя звук 24/7.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... 3CJLmEzbRs
Цитирам:
"Всичко това е със застроена площ от 115, 77 кв. м. с терасите и 78 кв. м. без терасите, обща площ с идеалните части 132 кв. м. !"
Тоест за 120к€ си купуваш няма и 80м2 жилище върху магистралата... Баси офертата.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Гледам и хаспела на снимките - сигурно цената е с него...
В обявата е отбелязана близостта на Лидл - сигурно това вдига цената поне с 2 000 евра. Да не забравя, ако някога продавам моя апартамент, да отбележа, че има Лидл наблизо.
Сега съм надиплил от кеша и чакам да се сринат цените. Само да не пропусна момента...

В обявата е отбелязана близостта на Лидл - сигурно това вдига цената поне с 2 000 евра. Да не забравя, ако някога продавам моя апартамент, да отбележа, че има Лидл наблизо.
Сега съм надиплил от кеша и чакам да се сринат цените. Само да не пропусна момента...

Excellent! Steven is my name!