Строително-ремонтна тема
Модератор: Общи модератори
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Re: Строително-ремонтна тема
Покрива и аз го мисля да е с битум май.Сегашния е такъв и ми харесва.А и май лесно се слага.
Беше ми интересно за тия металните керемиди.
А колкото до тухлите - аз също нещо са ми съмнителни тия с ватата в тях ... Но от друга страна сега обръщам внимание , че немците така си правят къщите.Гледам че слагат изолация само по колоните.Та не знам .. може при нас да не е популярно още.
Колкото до договора ще договарям възможно най-фиксирано.Такива работи , да ми звънне неска на обяд и да ми каже - абе ей тука тъй едни хиляда лева че нам кво си , пък той да си пълни буса с матерял за другия обект.Не съм фен.
А , колега за парното на 100% ще е подово , но тия термо помпи не са ми ясни още.Попитах сигурно 10 човека и никой нищо не знае.И в направи си сам няма много инфо.Ще ми се да видя нещо като цена на първоначална инвестиция, принцип на работа такива неща.Или някоя фирма ,която предлага-монтира , трябва да се разровя по сериозно.Но ми е каша - не знам кое по напред -майстори , тухли , керемиди.
Беше ми интересно за тия металните керемиди.
А колкото до тухлите - аз също нещо са ми съмнителни тия с ватата в тях ... Но от друга страна сега обръщам внимание , че немците така си правят къщите.Гледам че слагат изолация само по колоните.Та не знам .. може при нас да не е популярно още.
Колкото до договора ще договарям възможно най-фиксирано.Такива работи , да ми звънне неска на обяд и да ми каже - абе ей тука тъй едни хиляда лева че нам кво си , пък той да си пълни буса с матерял за другия обект.Не съм фен.
А , колега за парното на 100% ще е подово , но тия термо помпи не са ми ясни още.Попитах сигурно 10 човека и никой нищо не знае.И в направи си сам няма много инфо.Ще ми се да видя нещо като цена на първоначална инвестиция, принцип на работа такива неща.Или някоя фирма ,която предлага-монтира , трябва да се разровя по сериозно.Но ми е каша - не знам кое по напред -майстори , тухли , керемиди.

- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Строително-ремонтна тема
Аз работех със “Ангро” с техен превоз, купуваш , плащаш и е ОК. По принцип бях сравнил цени и с др стройтелни борси обаче , бетонов възел един от който вземах бетон придружен със сертификат и железарски двор направиха заготовки по плана + сертификат . Първо си намери от къде ще пазаруваш, стройтеля ще иска това онова , машина , ел трион...к*р , даваш само пари за труд и му казваш , че не искаш разхищение на материал, всичко може да се изчисли приблизително точно. И не се подвеждай на евтин майстор , няма да е добър и ще ти скъса нервите. Добри и точни майстори е малко трудно да се намерят и трябва сега да го търсиш щото напролет вече са по обектите пазарени зимата.
Sent from my iPhone Х using Tapatalk
Последна промяна Venelin1111 на 29 Яну 2020, 22:37, променена общо 3 пъти
Няма вече BMW
Като стигнеш до подовото пиши.Ще ти обясня кое как,колко пък с какво ще го топлиш е твоя работа.И от сега да кажа,че само подово като такова не стига като мощност дори навито максимално гъсто.Т.е. желателно е да бъде комбинирано или с радиатори или с конвектори,ако не искаш да имаш и по стените,че там пък друга мъката.
Ако комбинираш с радиатори и само топлиш е по-евтино за изпълнение.
А при нужда от охлаждане така или иначе ще ти трябват конвектори.
Най-приятно става подово и конвектори в комбинация с нискотемпературна термопомпа.
Имаш вариант бързо затопляне/охлаждане при нужда след липса вкъщи и спряна/намалена система.
След това като загрее подовото може просто да помагат конвекторите при нужда.(по-ниски температури или пък през деня на конвектори,а вечер с цел спокойствие да се гасят).
Най-скъпо е така обаче за изпълнение.
Има и вариант с газов/пелетен котел и радиатори/подово.Може да се комбинират термопомпа и пак пелетен/газов с цел при ниски температури термопомпата да не си пуска ел.нагревателите и да се прави на електрически котел.Щото той струва нищо и харчи пак толкова ток.
Абе много работи могат да се направят.Ама се иска бюджет и задание какво да се прави.
И кадърен човек да го направи.....а него къде ще го търсиш....
Успех пожелавам с начинанието.
П.С. АНГРО=ЕВТНИНИ БОКЛУЦИ в 99% от случая
Ако комбинираш с радиатори и само топлиш е по-евтино за изпълнение.
А при нужда от охлаждане така или иначе ще ти трябват конвектори.
Най-приятно става подово и конвектори в комбинация с нискотемпературна термопомпа.
Имаш вариант бързо затопляне/охлаждане при нужда след липса вкъщи и спряна/намалена система.
След това като загрее подовото може просто да помагат конвекторите при нужда.(по-ниски температури или пък през деня на конвектори,а вечер с цел спокойствие да се гасят).
Най-скъпо е така обаче за изпълнение.
Има и вариант с газов/пелетен котел и радиатори/подово.Може да се комбинират термопомпа и пак пелетен/газов с цел при ниски температури термопомпата да не си пуска ел.нагревателите и да се прави на електрически котел.Щото той струва нищо и харчи пак толкова ток.

Абе много работи могат да се направят.Ама се иска бюджет и задание какво да се прави.
И кадърен човек да го направи.....а него къде ще го търсиш....

Успех пожелавам с начинанието.

П.С. АНГРО=ЕВТНИНИ БОКЛУЦИ в 99% от случая

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
drago_pavlov написа:bum_bum написа:Тухли бих взел тия с изолацията и не бих се занимавал с вати и стиропори по стените (изолират се само колоните с фибран, като тухлите се надзидват).
За тези ли става въпрос?
https://www.wienerberger.bg/resheniya/t ... eshto.html
Аз лично не виждам как това е по-добро от обикновена тухла и външна изолация с вата![]()
Керамиката какво я спира да изкарва топлото навън?
Тук не говоря за топлото. Една дебела вата сигурно ще изолира по-добре, въпросът е да се прецени колко добра изолация е нужна. При ватата и стиропора има вече риска да не се направи както трябва. Ако всеки лист не е затворен перфектно се получава т.нар. куминен ефект под нея. Топлия въздух се движи нагоре и така охлажда стената. Някои изолации ги ядат мишките. Други мухлясват. Всичките са относително крехки. Аз се мотаех около къщата с една мотика веднъж и като се обърнах ударих стената, та стана дупка в изолацията.

Тия тухли са близо 40см широки и тежат 15кг едната, пълни с вата или множество отвори с въздух. Не ги бъркайте с 4-ка или 25 сантиметровите с които обикновено се строи.
Гледам, че на изолацията на стените се обръща огромно внимание, а всъщност 80% от топлото бяга през тавана.
Въпрос на избор де. Аз съм строил с тези и знам и че след 100 години стената ще си е там непокътната. Докато с разните изолации малко божа работа.
Кокото до Ангро, аз от там не бих взел нищо различно от пирони и тел. След 3 построени къщи за последната не съм ползвал нищо, освен мапей и рьофикс. Но въпрос на бюджет, тя затва си седи и още на тухла

- venelin11111
-
-
Binev_OuT написа:Да пише всичко - 2 или 3 папки са , но ми се иска още мнения , да не се осланям само на архитекта.
Ти примерно казваш че си строил колега - какво избра при изпълнението , доволен ли си?
Защо са само 2-3 папки? Аз имам спомени , че са повече на брой, мисля 7.Казвам за 2010г( брой папки), сега може да са 2-3 само.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Да попитам дали някой е правил подобно нещо и дали въобще става.
Проблема е следният,
на долният етаж на къщата не съм правил задълбочен ремонт, само разни шпакловки , нови бои и това е.
Кухнята, която заварих е в чудесно състояние и само поради тази причина не направих ремонт сега, а го отложих да каже за догодина (2021)
Все пак реших да добавя някой елементи към съществуващата инфра структура и добавих пералня и миялна машина.
Преди това обаче, поради ремонт на вторият етаж, бях сменил всички тръби, за съжаление не предвидих новите елементи за включване.
Повиках един майстор за спешно свързване и общо взето човека сътвори нещо, което изглежда на двигател на совалка под мивката.
До онзи ден не ме притесняваше, докато не усетих теч в "двигателният отсег" на под мивката.
На първо четене мисля, че тече от някой от сглобките, или гумено уплътнение или...
Накратко:
Хрумна ми да си направя моя си версия на въпросният двигател на НАСА, като поставя някакъв кран с един вход и 5 изхода за студената вода.
Виждал съм подобни кранове , слагат на парна инсталация за направата на отделен кръг.
Въпроса ми е, някой знае ли, дали има подобни кранове с размери 1/2 ?
Проблема е следният,
на долният етаж на къщата не съм правил задълбочен ремонт, само разни шпакловки , нови бои и това е.
Кухнята, която заварих е в чудесно състояние и само поради тази причина не направих ремонт сега, а го отложих да каже за догодина (2021)
Все пак реших да добавя някой елементи към съществуващата инфра структура и добавих пералня и миялна машина.
Преди това обаче, поради ремонт на вторият етаж, бях сменил всички тръби, за съжаление не предвидих новите елементи за включване.
Повиках един майстор за спешно свързване и общо взето човека сътвори нещо, което изглежда на двигател на совалка под мивката.
До онзи ден не ме притесняваше, докато не усетих теч в "двигателният отсег" на под мивката.
На първо четене мисля, че тече от някой от сглобките, или гумено уплътнение или...
Накратко:
Хрумна ми да си направя моя си версия на въпросният двигател на НАСА, като поставя някакъв кран с един вход и 5 изхода за студената вода.
Виждал съм подобни кранове , слагат на парна инсталация за направата на отделен кръг.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
bum_bum написа:
Кокото до Ангро, аз от там не бих взел нищо различно от пирони и тел.
Обаче с избора на персонал нямат проблем, има едни каки - аз бих си взел някоя и друга, да си поиграем малко.

Ubi dubium, ibi libertas
- venelin11111
-
-
“Ангро” през 2008 и сег има мнооого голяма разлика. Цялата къща ми е с материали от рам и няма ядове.
- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Е.Димитров написа:Да попитам дали някой е правил подобно нещо и дали въобще става.
Проблема е следният,
Накратко:
Нещо подобно ли?
https://tagemal.net/index.php/product/k ... anove-2br/
http://www.tiemme.com/bul/1822sh_prodotti-det_63725.php
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
sean-john написа:Е.Димитров написа:Да попитам дали някой е правил подобно нещо и дали въобще става.
Проблема е следният,
Накратко:
Нещо подобно ли?
https://tagemal.net/index.php/product/k ... anove-2br/
http://www.tiemme.com/bul/1822sh_prodotti-det_63725.php
Точно това ми трябваше. Благодаря.
- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Само като търсиш имай предвид,че тези са за адаптори на PEX/AL тръби...не,че няма да стане с повече тефлон или калчища,но все пак....
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Някъде в темата (или друга беше) имаше мнения за шумоизолация...Чудя се дали да направя нещо на една от стените в една от стаите..? Не е голяма стената...Давайте някакви идеи!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Шумоизолацията или я правиш на цялата стая или изобщо не я правиш. С изолация на 1 стена абсолютно нищо няма да постигнеш.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
bum_bum написа:След 3 построени къщи за последната не съм ползвал нищо, освен мапей и рьофикс. Но въпрос на бюджет
И накрая готово смятал ли си колко ти излиза на квадрат ? Любопитно ми е.