Курс по електротехника
Модератор: Общи модератори
51 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- sasho_starta
- Потребител
-
Курс по електротехника
Здравейте колеги много често ми се налага да търся помощ за различни проблеми свързани с ел инсталации. Интересува ме ако някой знае къде провеждат някъкви базови курсове за запояване за работа с мултицет и така нататък. Идеята ми е да мога сам да се занимавам с по-основни работи на моята кола - централно заключване аудио системи осветление и тн и да придобия базови познания. Знам че има подобни курсове по заваряване например и затова реших да попитам тук ако някой е запознат.
Благодаря.
Благодаря.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: Курс по електротехника
Колега не си сериозен, това се учи по 4 години в техникум за да имаш основа и после още 4 години в университет ако искаш да си инженер.
Няма такова нещо като курс за един два месеца и да ти светне лампата.
Вярно е, че има много неща които може и никога да не то потрябват ама си се учат за обща култура.
Да може да ти се покажат някои неща, ама ако не знаеш основни понятия и принципи и си повярваш няма да е далеч времето в което може да ти се подпали колата.
Няма такова нещо като курс за един два месеца и да ти светне лампата.
Вярно е, че има много неща които може и никога да не то потрябват ама си се учат за обща култура.
Да може да ти се покажат някои неща, ама ако не знаеш основни понятия и принципи и си повярваш няма да е далеч времето в което може да ти се подпали колата.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Ако няма курсове купуваш учебници и четеш. За теорията. За практиката ба ли го.... Купуваш си един поялник и тренираш.
https://www.alo.bg/3955907
Набързо намирам това.
https://www.alo.bg/3955907
Набързо намирам това.
Хм,хм...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Почни с учебници по физика за 8-9-10 клас. Ако научиш каквото е там, ще имаш напълно достатъчно знания да си работиш по колата. Нещата са меко казани елементарни.
Ако разбереш закона на Ом и какво е делител на напрежение, ще знаеш повече от 90% от тия дето завършват техникумите в момента
Ако разбереш закона на Ом и какво е делител на напрежение, ще знаеш повече от 90% от тия дето завършват техникумите в момента

Последна промяна steeN на 10 Фев 2020, 20:24, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
https://alison.com/courses/electrical
Примерно. В Youtube също има доста DIY клипчета. Колегата обаче ти е дал добър съвет, че хората бая време го учат това. Аз лично без значение дали става въпрос за колата или за нещо вкъщи - като не разбирам, не пипам. Или поне преценям колко тежки биха били щетите
Примерно. В Youtube също има доста DIY клипчета. Колегата обаче ти е дал добър съвет, че хората бая време го учат това. Аз лично без значение дали става въпрос за колата или за нещо вкъщи - като не разбирам, не пипам. Или поне преценям колко тежки биха били щетите

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
sasho_starta написа:Здравейте колеги много често ми се налага да търся помощ за различни проблеми свързани с ел инсталации. Интересува ме ако някой знае къде провеждат някъкви базови курсове за запояване за работа с мултицет и така нататък. Идеята ми е да мога сам да се занимавам с по-основни работи на моята кола...
Колега, като човек активно занимаващ се и с теоретичната част на нещата, и с практическата, както и с преподаване, "съвсем отговорно мога ти заявя" (господи прости ми, че ползвам словата ти

Препоръчвам ти да започнеш с този сайт и за всичко неясно там, да ползваш ютюб, за да си онагледяваш "сухата" теория и да знаеш какво стои зад нея

https://www.allaboutcircuits.com/textbook/
Оттам натък за практиката се е заринало с клипове из нета... за всичко! Всичко опира до ентусиазъм, сръчност накрая и достатъчно прецизна апаратура и инструменти... за всичко!

Ако все пак изникнат у теб въпроси, на които не намираш отговор винаги можеш да се регнеш в някоя специализирана група във фейсбук. Обикновено отзивчиви са хората и помагат

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:sasho_starta написа:Здравейте колеги много често ми се налага да търся помощ за различни проблеми свързани с ел инсталации. Интересува ме ако някой знае къде провеждат някъкви базови курсове за запояване за работа с мултицет и така нататък. Идеята ми е да мога сам да се занимавам с по-основни работи на моята кола...
Колега, като човек активно занимаващ се и с теоретичната част на нещата, и с практическата, както и с преподаване, "съвсем отговорно мога ти заявя" (господи прости ми, че ползвам словата ти![]()
), че в днешно време можеш да се самоподготвиш доста добре с достатъчно четене на теория, гледане на клипове и мааалко сръчност
Препоръчвам ти да започнеш с този сайт и за всичко неясно там, да ползваш ютюб, за да си онагледяваш "сухата" теория и да знаеш какво стои зад нея
Оттам натък за практиката се е заринало с клипове из нета... за всичко! Всичко опира до ентусиазъм, сръчност накрая и достатъчно прецизна апаратура и инструменти... за всичко!![]()
Ако все пак изникнат у теб въпроси, на които не намираш отговор винаги можеш да се регнеш в някоя специализирана група във фейсбук. Обикновено отзивчиви са хората и помагатЧе питай и тук, к'во, чат-пат отговаряме
аз съм напълно съгласен с раба Божий...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
alx написа:Nickelback написа:sasho_starta написа:Здравейте колеги много често ми се налага да търся помощ за различни проблеми свързани с ел инсталации. Интересува ме ако някой знае къде провеждат някъкви базови курсове за запояване за работа с мултицет и така нататък. Идеята ми е да мога сам да се занимавам с по-основни работи на моята кола...
Колега, като човек активно занимаващ се и с теоретичната част на нещата, и с практическата, както и с преподаване, "съвсем отговорно мога ти заявя" (господи прости ми, че ползвам словата ти![]()
), че в днешно време можеш да се самоподготвиш доста добре с достатъчно четене на теория, гледане на клипове и мааалко сръчност
Оттам натък за практиката се е заринало с клипове из нета... за всичко! Всичко опира до ентусиазъм, сръчност накрая и достатъчно прецизна апаратура и инструменти... за всичко!![]()
Ако все пак изникнат у теб въпроси, на които не намираш отговор винаги можеш да се регнеш в някоя специализирана група във фейсбук. Обикновено отзивчиви са хората и помагатЧе питай и тук, к'во, чат-пат отговаряме
аз съм напълно съгласен с раба Божий...
И аз съм съгласен. Ако електрониката ти е интересна има супер много уникално добре поднесена информация в момента

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:аз съм напълно съгласен с раба Божий...
Мда, пред фактите и "боговете" мълчат

sasho_starta написа:...
Ето тук колега, има страхотни визуализации на тема И електротехника. Аналогиите, които вкарват са лесни за възприемане и запомняне

https://www.youtube.com/user/EugeneKhutoryansky/videos
Лето две и седемнаесто.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Nickelback написа:Колега, като човек активно занимаващ се и с теоретичната част на нещата, и с практическата, както и с преподаване, "съвсем отговорно мога ти заявя" (господи прости ми, че ползвам словата ти![]()
alx написа:аз съм напълно съгласен с раба Божий...
Имам спомен,че Божието Слово гласеше ,че автомобил може сравнително лесно да бъде обявен за тотална щета заради електронен проблем....а то излиза,че било проста работа....

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Тя "електротехниката" има много раздели. Да се научи цялата отнема мнооого време. Та колегата кое точно иска да разбере? Как работи стартерът на автомобила, как работи компа на двигателя или как работи аудио системата? Централното на старите коли е сравнително просто, но за нещо по-ново ще трябват доста знания, за да се ремонтира. Ел инсталацията в къщата също е проста работа, но само на пръв поглед. В крайна сметка най-опасни са и най-много щети причиняват специалистите, които разбират от всичко по малко.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
ukelichko написа:Тя "електротехниката" има много раздели. Да се научи цялата отнема мнооого време. Та колегата кое точно иска да разбере? Как работи стартерът на автомобила, как работи компа на двигателя или как работи аудио системата?
То тия последните две отиват вече към електроника по моите разбирания

немо написа:Разклатихте ми вярата в Бога....![]()
![]()
'Найш ли, има нещо...

Лето две и седемнаесто.
Колегите са прави, ако имаш мерак и ти се занимава можеш да се подготвиш сам, курс надали ще намериш за това как да премериш дали има някъде напрежение, верига или да измериш тока на утечка
.
Но иска четене, варианта с клипчета по интернет малко ми убягва, реално там всичко ти идва наготово смелено и ти само правиш "това и това", а реалния смисъл на нещата се изгубва и ги научаваш "машинно".

Но иска четене, варианта с клипчета по интернет малко ми убягва, реално там всичко ти идва наготово смелено и ти само правиш "това и това", а реалния смисъл на нещата се изгубва и ги научаваш "машинно".
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Колега, електротехниката е елементарна и не сложна.
Има само няколко стъпки, като основната е последователност и следващата е практика.
Започни от някаква задача, като поставяне на алармена инсталация на автомобил. Взимаш алармата и четеш описанието как се свързва.
Подсигуряваш се на всякъде с бушони и свързваш.
Трябва ти малко увереност.
Следващата стъпка е диагностициране на проблема и проследяване на връзките. Виждаш кое не работи (примерно клаксон) и започваш да проследяваш от волана към таблото, като първите неща са да провериш бушоните и след това релето (има схеми в нета за автомобилите и кое реле/бушон се търси), като накрая проверяваш и самият клаксон, като му подадеш ток. После следваш кабелите, които са цветни. Взимаш си един мултицет и използваш само функцията му за затворена верига (мултицета пищи при затворена верига) и следваш кабела.
Запояването също не е сложно, препоръчвам ти един поялник от лидъл за 20 кинта , има едни гумени маркучета, дето го играят топла изолация (след като запоиш връзката, нагряваш и те се свиват и уплътняват по-добре от изолирбанд). Също така има и студени съединения, пак се продават едни китове вътре с клещи и различни по размер и дебелина съединения.
Това е в общи линии, както и да гледаш клипчета в нета кое как се прави.
Успех
Има само няколко стъпки, като основната е последователност и следващата е практика.
Започни от някаква задача, като поставяне на алармена инсталация на автомобил. Взимаш алармата и четеш описанието как се свързва.
Подсигуряваш се на всякъде с бушони и свързваш.
Трябва ти малко увереност.
Следващата стъпка е диагностициране на проблема и проследяване на връзките. Виждаш кое не работи (примерно клаксон) и започваш да проследяваш от волана към таблото, като първите неща са да провериш бушоните и след това релето (има схеми в нета за автомобилите и кое реле/бушон се търси), като накрая проверяваш и самият клаксон, като му подадеш ток. После следваш кабелите, които са цветни. Взимаш си един мултицет и използваш само функцията му за затворена верига (мултицета пищи при затворена верига) и следваш кабела.
Запояването също не е сложно, препоръчвам ти един поялник от лидъл за 20 кинта , има едни гумени маркучета, дето го играят топла изолация (след като запоиш връзката, нагряваш и те се свиват и уплътняват по-добре от изолирбанд). Също така има и студени съединения, пак се продават едни китове вътре с клещи и различни по размер и дебелина съединения.
Това е в общи линии, както и да гледаш клипчета в нета кое как се прави.
Успех
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Колега, електротехниката е елементарна и не сложна.
Айде почна се с глупостите

"Елементарна" била, ама в същото време и не сложна

Колко е елементарна можеш да го твърдиш 'га прочетеш и най-вече осмислиш това, което постнах, а за да го осмислиш трябва някоя и друга годинка

Това само един пълен ламер може да го твърди, че е елементарна

Иначе това дето даде за напътствия е една дреебна песъчинка от нещата, съвкупност от заучени положения, но все пак приложими, колкото човек да се прави на "електротехник"

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Лето две и седемнаесто.
51 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4