С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Orb написа:Карам с масла Shell. В сайта им избор на най-подходящо масло след въвеждане на модела. Скъпите моторни масла се изплащат, защото на увреждат двигателя и го предпазват.
Колега добър опит за реклама, ама тия неща се плащат навсякъде.
Ако обичаш не пускай линкове с комерсиялна цел, докато не си платиш за реклама, за повече информация чети правилата на търговските раздели.

vld написа:Orb написа:Карам с масла Shell. В сайта им избор на най-подходящо масло след въвеждане на модела. Скъпите моторни масла се изплащат, защото на увреждат двигателя и го предпазват.
Колега добър опит за реклама, ама тия неща се плащат навсякъде.
Ако обичаш не пускай линкове с комерсиялна цел, докато не си платиш за реклама, за повече информация чети правилата на търговските раздели.
Фирмата е прекалено голяма за да изпадне до нежелани съобщения във форуми. Това, което бях публикувал, е сигурен начин за избор на подходящо моторно масло въпреки, че в случая то не е евтино.
Orb написа:Карам с масла Shell. В сайта им избор на най-подходящо масло след въвеждане на модела. Скъпите моторни масла се изплащат, защото на увреждат двигателя и го предпазват.
Маслата на Шел няма как да са скъпи, освен ако търговеца не е решил да си сложи сериозна надценка. В немските интернет магазини повечето от тях могат да се намерят на цена между 5,5-7евро за литър, което не е цена на скъпо масло, а по-скоро е малко под средните цени. В Русия например, заради сравнително ниските си цени, техните масла са сред любимите на много автомобилисти. В сравнение с тях Кастрол и Мобил продават сходни по качество масла на цени 7,5-10е за литър.
Последна промяна zaharia на 10 Апр 2020, 20:17, променена общо 1 път
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Ааа.. много е интересно това с "немските" интернет магазини... В Германия литър Арал е около и над 20 евро литър на бензиностанция.. Как става това не знам.
В магазин същото е около 15 евро
В интернет магазин е 7 евро....
SpeedyMan написа:Ааа.. много е интересно това с "немските" интернет магазини... В Германия литър Арал е около и над 20 евро литър на бензиностанция.. Как става това не знам.
В Австрия литър масло на бензиностанция е 35е. Обикновено оттам купуват само закъсалите. Арала в немските интернет магазини според вида на маслото е 5,5-7,5евро, това ако се търсят оптимални цени и също спада към нескъпите масла като Шел. В обикновените магазини е нормално цените да са по-високи от тези в интернет, ясно е, че там имат по-високи разходи за издръжка. Затова лично купувам само от интернет, макар да се доплаща за доставка.
За пример едии читав магазин с ниски цени, за нещастие доставя само в Германия.
https://oelpiraten.de/pkw/motoroel/?p=1&o=2&n=12&s=8
Туба 20л Aral HighTronic 5W-40 - само 80,70 € * (4,04 € * / 1 Liter)
Туба 20л Aral SuperTronic 0W-40 - 114,00 € * (5,70 € * / 1 Liter) - това им е май най-скъпото масло.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Страшен пример
Оел Пиратен...

Оел Пиратен...

SpeedyMan написа:Страшен пример![]()
Оел Пиратен...![]()
На подобни писания по принцип не отговарям, но виждам се отваря удобен случай да направя малко реклама на момчетата от тоя магазин. Общо взето това е единствения продавач на масла в Германия на дребно, който внася известните масла Kroon Oil Poly Tech 10W-40, заменено в последствие от Kroon Oil Poly Tech 5W-40. Това е едно така да се нарече експериментално масло в базата на което освен ПАО и естери, се съдържат и разтворими полиалкилгликени(OSP/PAG). Разработвано е специално за руския пазар. Тъй като към това масло има особен интерес и от немските любителни на качествените масла, много от които са и членове на oil-club.de, този магазин се е превърнал в основения им източник за снабдяване с тези масла. Покрай тях разбира се, се купуват и други такива от асортимента. Преди време аз също съм им ползвал услугите като си взех от тях Kroon Oil Poly Tech 5W-30, когато още продаваха масла и през ebay. Маслото дойде в оригинална опаковка, така както са го получили те от завода производител в Холандия. Така, че по отношение качеството и произхода на маслата нямам никакво съмнение, нито аз, нито колегите от oil-club.de, които редовно пазаруват от него. Цените в този магазин, са на едни от най-ниските нива, предлага се почти пълния асортимент на Арал, и затова дадох точно него за пример като се заговори за ниски цени. Освен това собствениците на магазина, за известно време дори произвеждаха и продаваха масла със собствената си марка, но сега не ги виждам на сайта им, явно търговията не е потръгнала, което е обяснимо, защото все пак те са малък магазин с ограничен брой клиенти и възможности за реклама. Така, че място за насмешки в слуачая не виждам. Освен този магазин има още поне 5-10 като него, които продават масла на подобни ниски цени. Онзи който се интересува и търси, намира евтино масло, а който го мързи отива в обикновен магазин и си го взема с една 20+% надценка спрямо нормалната цена и после разправя, че било скъпо.
Последна промяна zaharia на 10 Апр 2020, 21:24, променена общо 1 път
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Е то в EMAG има BMW Twin Power Turbo за 13-14 лв. литъра. Също и в онлайн магазина на Пежо.
Не виждам далаверата някак си.
Не мога да схвана - как 20% надценка. като то става 300-400% до като иде на бензиностанцията в Германия?
Подобно е с маслата на Тотал - тук туба 5 литра Quartz 9000 е под 50 лв. , а в магазин за масла е около 50 евро. За бензиностанция не съм обърнал внимание, но при първа възможност ще ви направя снимки.
Не мога да схвана - как 20% надценка. като то става 300-400% до като иде на бензиностанцията в Германия?
Подобно е с маслата на Тотал - тук туба 5 литра Quartz 9000 е под 50 лв. , а в магазин за масла е около 50 евро. За бензиностанция не съм обърнал внимание, но при първа възможност ще ви направя снимки.
SpeedyMan написа:Е то в EMAG има BMW Twin Power Turbo за 13-14 лв. литъра. Също и в онлайн магазина на Пежо.
Такава му е мининалната цена и в немските магазини. Явно и тукашните търговци го вземат вече със същата отстъпка. Иначе това си е същото масло Shell Helix Ultra AM-L 5W-30, което се търгува още по-евтино. В момента са събрани пари за анализ и маслото е купено(BMW Twin Power Turbo 5W-30), не знам само дали вече е стигнало до лабораторията. Идеята ми беше да се потвърди предположението, че зад Shell Helix Ultra AM-L 5W-30 и BMW Twin Power Turbo 5W-30 се крие едно и също масло. На първото направихме анализ на oil-club.ru преди няколко месеца, сега ще видим и какво има във второто. И ако наистина маслата са еднакви то тогава вместо да се купува по-скъпото което е към 6.90 евро, ще може да се взема от другото което към 5-5,5 евро за литър в туба 5л.
Иначе нека дилърите да го продават по 21евро за литър мисля беше, мен не ми пречи.
Колега никой не те кара да купуваш масло на бензиностанция. Нито от магазин където ти го предлагат на двойна цена. Това, че има хора които не знаят какви са нормалните цени на маслото и като пазаруват не мислят, е друг въпрос. На мен например в български сервиз в Австрия когато отидох да питам колко ще ми струва смяната на маслото, човека гледайки ме в очите, без да трепва ми предложи цена от по над 20евро за литър, за масло което струва най-много 5 евро литъра ако си го купиш отнякъде сам. Разбира се повече в тоя сервиз не стъпих. Обаче има много хора които нямат представа кое колко струва и плащат като попове. Та за смяна на масло и филтър ми поиска общо 220 евро, от които мисля 40е бяха труд. Когато сам си купувам маслото(пълна синтетика, или с високо съдържание на такава), то не ми излиза повече от 35-40е за 6,5л. слагаме и 8-9е за филтър и 20е за смяна в друг сервиз, което дава до 60-70е. Та виждаш как за една и съща работа и материали, някои иска да те одере с още двойно толкова пари, които да отидат директно в джоба му. Та така и с другите търговци на масло.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Колега, има много ментета. За мен е смущаващо това, че PAO е доста скъпа суровина и в момента PAO масла се продават на цена близка до хидрокрек. Вероятно има доста хора, които знаят за цените в интернет, но в момента има и доста магазини в BG, които продават на интернетски цени.
Лично аз бих си взел масло, което се продава със сертификат за съответствие поне.
Лично аз бих си взел масло, което се продава със сертификат за съответствие поне.
Вече сме обсъждали и върпоса с ментетата и този с ценообразуването. Накратко нещата стоят така. В Западна и Централна Европа на менте е много трудно да попаднеш, защото там ментета не се правят, и ако има ще са вкарани отвън. Освент това търговец хванат с менте изгаря първо по закон и после по реноме. Затова може да се каже никой самоуважаващ се такъв и имащ малко разум в главата не поема подобни безсмислени рискове. В Русия е съвсем друго, там 30-40% от маслата в продажба са менте. В България сериозните магазини продаващи от години, с утвърдена клиентела също нямат проблем с ментетата, просто човек трябва да да ги издири и да пазарува от тях. Някои от тях работят с дирекните вносители, други предполгам имат връзка с производителите или дистрибуторите в чужбина. Цените в тях за голяма част от маслата, са на нивото на немските. Доколкото знам има и колеги във форума които също се снабдяват от надежни източници и нямат проблем с ментетата.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Тук всичко е прекрасно, но някъде се губи сертификатът за съответствие.
Та при ценообразуването, много зависи дали съответното масло е забъркано с руски базови масла или не. Просто руската суровина е доста евтина, за това и цените варират на различните пазари и оферти. Отделно, много от така наречения ХИДРОКРЕК, се право на практика от парафин, което не означава, че е лошо масло. (Ферари караха и може би все още карат с такова в F1).

Та при ценообразуването, много зависи дали съответното масло е забъркано с руски базови масла или не. Просто руската суровина е доста евтина, за това и цените варират на различните пазари и оферти. Отделно, много от така наречения ХИДРОКРЕК, се право на практика от парафин, което не означава, че е лошо масло. (Ферари караха и може би все още карат с такова в F1).
А как разбирате кои масла са менте ?
Аз в момента перкам с Тотал за 35лв 5 литра и двигателя си работи, както с другите масла... за сега
Аз в момента перкам с Тотал за 35лв 5 литра и двигателя си работи, както с другите масла... за сега

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Последно смених моето в БМВ по акцията им и смея да кажа съм доволен до момента. Иначе си купувам или от колегата laviatan във форума, или от сайта на Ravenol. Последно зимата имаха много добра промоция, колегата zaharia беше писал по-рано в темата.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Kurtov написа:А как разбирате кои масла са менте ?
Всъщност TOTAL е доста добра марка масла.