Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Икономическата криза 2020
TNT написа:Бонуси и т.н. могат да се орежат веднага. Всякакви социални придобивки. Всички знаем тези неща в колко фирми са описани в договорите и по какъв начин.
Всяка фирма трябва да е уредила тези неща във вътрешен правилник за работната заплата

При брат ми намалиха заплатите с 25%, но с уговорката, че всеки ще разписва каква сума не му е изплатена и когато се върнат нещата към нормалното си състояние тези суми ще бъдат изплатени за няколко месеца. Много зависи от работодателя как ще процедира - ако е готин ще се постарае да е максимално коректен към служителите (и ще се надява на малка "отстъпка" и от тях, в крайна сметка ситуацията е кофти за всчки), ако е гад - нищо не може да го спре и винаги ще намери начин да се измъкне.
Nukem написа:Ако си я докарал до това да треперш от увонение проблема е в теб нещо.
когато ножа опре до (финансовия) кокал _всеки_ е уязвим. достатъчно е някой да може да ти върши работата на 30% но да взима 50% от парите ти и си кандидат... този го ядох преди 20тина години и от тогава не си правя илюзии, че някой е незаменим.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Няма незаменими хора има ценни хора.
работодателя, може да те съкрати без да те пита.
Може и да ти намали заплатата, трябва да те пита дали си съгласен, но като другия вариант е съкращаване..... да не говорим, че осигуровките какви са и прочие...
Може и да ти намали заплатата, трябва да те пита дали си съгласен, но като другия вариант е съкращаване..... да не говорим, че осигуровките какви са и прочие...
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
alx написа: този го ядох преди 20тина години и от тогава не си правя илюзии, че някой е незаменим.
+1
Kнига мога да напиша. От друга страна, в бг понятието "лоялност" е практически равно на нула.
N.Mihaylovski написа:Няма незаменими хора има ценни хора.
Ти си шеф и знаеш. Хем искаш да запазиш хората си, хем не можеш да им плащаш, теглейки кредити за това. Отделно намаляването на заплатата може да е временно, докато нещата се завъртят отново. Всеки проблем трябва да се гледа от всички страни

Уволнението е най-лесното нещо

Ето нещо интересно за клиентите на Алианц:
https://www.allianz.bg/bg_BG/individual ... MAG-v0_sWE
- ben_g
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 525 TDS
https://kik-info.com/novini/novini-i-akcenti/Vazhni-zakonovi-promeni-za-rabotodatelite-vav-vrazka-s.157142.php
Има нови членове в Кодекса на труда даващи повече права на работодателите, а именно дискутираното по-горе намаляме на работното време. Уточнението обаче е, че тези правомощия са валидни само за периода на извънредното положение..
Sent from my iPhone using Tapatalk
Има нови членове в Кодекса на труда даващи повече права на работодателите, а именно дискутираното по-горе намаляме на работното време. Уточнението обаче е, че тези правомощия са валидни само за периода на извънредното положение..
Sent from my iPhone using Tapatalk
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
zAcK написа: Като ги разбираш толкова много
Аз не ги разбирам, ама съм в ИТ фирма , лидер в световен мащаб в дейността си и виждам кво става. Пък дали ги разбирам или не.. ти знаеш. Като чета и за други "квартални бакалий" с по няколко стотин човека в ИТ сферата има резачки. Може и частично да е, да не е за всички, но съществува. Пак в ИТ сферата - във фирмата на приятелката, направо почнаха със съкращенията. Всички в изпитателен - чао чао тинки-уинки. Ама тя е българска и сигурно спада към бакалиите

- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
проблема си е в хората, аз въобще и не ги разбрам тези помощи, раздане на пари, нямали пари за кредити и реване тъпотии. аз за 15 години в стоителството съм работил геодезист, проектант, авторски надзор, строителен надзор, техник и пто, мога да карам асфалтополагач и още няколко машини, имаме сервиз с един приятел, ловя раци в норвегия чат пат, консултирам една фирма в която винаги мога да почна работа, даже Бойко беше на обекта миналия ден и сега уча java вечер. Това че някой го мързи и в свободнато време предпочита да лежи и да пие ракия и да трепери от уволнение си е свъсем съвсем в неговата градина. Като ти кажат намалям с 20% заплатата си взимаш шапката и почваш по другата схема.
и това го казвам не да се хваля и т.н, казвма го защото предната криза го ядах големия, ама здраво, като спряха строителстовото и го видях какво е да не може да си платиш наема и да имаш 1 ябълка за вечера, глад и си **** майката, затова реших никога да не завися повече от една работа, колкото и да е квалифицирана и т.н.
и това го казвам не да се хваля и т.н, казвма го защото предната криза го ядах големия, ама здраво, като спряха строителстовото и го видях какво е да не може да си платиш наема и да имаш 1 ябълка за вечера, глад и си **** майката, затова реших никога да не завися повече от една работа, колкото и да е квалифицирана и т.н.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
TNT написа:zAcK написа: Като ги разбираш толкова много
Аз не ги разбирам, ама съм в ИТ фирма , лидер в световен мащаб в дейността си и виждам кво става. Пък дали ги разбирам или не.. ти знаеш. Като чета и за други "квартални бакалий" с по няколко стотин човека в ИТ сферата има резачки. Може и частично да е, да не е за всички, но съществува. Пак в ИТ сферата - във фирмата на приятелката, направо почнаха със съкращенията. Всички в изпитателен - чао чао тинки-уинки. Ама тя е българска и сигурно спада към бакалиите
Изпитателният срок е друга бира

Ако си на постоянен трудов договор обаче съкращенията са свързани с обезщетение. Уволнението е нещо друго, наясно съм, че могат да опитат да си изсмукат от пръстите нещо, но не могат да го направят за 30% от персонала - ще има последствия.
Фирмата разбира се може да обяви фалит и тогава правилата са други, но пък тогава също могат да попаднат под ударите на закона за фиктивен фалит и т.н.
В момента точно със съкращения се занимавам(и изобщо не ми е приятно). За да съкратим някой отделяме бюджет за съкращения. Без такъв бюджет съкращения няма, защото няма как да се платят обезщетенията.
Отвъд океана нещата са други - лично според мен правилата им са по-добри в ситуация като настоящата.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
TheDriver написа:Изпитателният срок е друга бира![]()
Да, напускаш работа, почваш нова и след 3 седмици чао. Густо.

Имало е да става
, това е живота.
Аз така пропуснах да освободя един в моя тим докато можех, че ми дожаля, а сега е късно и много сложно, а и неприятно.

Аз така пропуснах да освободя един в моя тим докато можех, че ми дожаля, а сега е късно и много сложно, а и неприятно.
TNT написа:TheDriver написа:Изпитателният срок е друга бира![]()
Да, напускаш работа, почваш нова и след 3 седмици чао. Густо.
Хората направили въпросната промяна между Октомври и Декември ги разбирам - изтеглили са късата клечка.

Имам обаче колеги които напуснаха Януари-Март заради повече пари и сега имат трудности да започнат на новото място.

Много лековато се взима изпитателния период от много хора, а той буквално си е изпитателен период и далеч не гарантира последващо назначение.
Пример - клиника наема две девойки за мед.сестри/асистентки на доктора. Работа има за една. След 3тия месец просто си избират тази която се справя по-добре, а другата и се прекратява договорът въпреки първоначалните обещания за заплата, придобивки и т.н.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
TNT написа:Е как... -20% на заплатата. Ако не те кефи - чао. Бонуси и т.н. могат да се орежат веднага. Всякакви социални придобивки. Всички знаем тези неща в колко фирми са описани в договорите и по какъв начин.
Да бе, как ще ми режат бонусите?!? Аз си взех великденския, даже май го и похарчих, покрай плащането на данъците... Егати далаверата - бонус за данъци...

Ама много имоти, ония от общината всяка пролет ми пращат метър и половина разпечатка и плащам за всичко. Оня ден 1 000 лева хвръкнаха, хем с отстъпката 5%...

Excellent! Steven is my name!
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Borymeckata написа:
Ама много имоти, ония от общината всяка пролет ми пращат метър и половина разпечатка и плащам за всичко. Оня ден 1 000 лева хвръкнаха, хем с отстъпката 5%...![]()
Че то за кола, апартамент и гараж са толкова и повече в София.

Borymeckata написа:TNT написа:Е как... -20% на заплатата. Ако не те кефи - чао. Бонуси и т.н. могат да се орежат веднага. Всякакви социални придобивки. Всички знаем тези неща в колко фирми са описани в договорите и по какъв начин.
Да бе, как ще ми режат бонусите?!? Аз си взех великденския, даже май го и похарчих, покрай плащането на данъците... Егати далаверата - бонус за данъци...![]()
![]()
Ама много имоти, ония от общината всяка пролет ми пращат метър и половина разпечатка и плащам за всичко. Оня ден 1 000 лева хвръкнаха, хем с отстъпката 5%...![]()
Много имоти и коли...