Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Интересно и неприятно за мен да го прочета, живея в тухлен блок от 60теBorymeckata написа:....

А нещо относно "зреенето" на бетона? ( каквото и да означава това..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Borymeckata написа:zAcK написа:Колко е експлоатационният срок на една стоманобетонна сграда?
Бих казал 50 - 60 години, ако се поддържа и експлоатира нормално. По принцип има много (двайсетина) деструктивни процеси, които съкращават проектния ресурс на конструкцията. Някои от тях действат постоянно, други - инцидентно, трети може изобщо да не са приложими за конкретния случай. Ако говорим за жилищна сграда (която се поддържа редовно и се експлоатира нормално, пак го отбелязвам), тогава лимитираща за "живота" на сградата е карбонизацията на бетона от въздуха. Не помня точно как протича процесът, но CO2 прави някаква реакция с калциевата основа в бетона и той (бетонът) губи свойството си да защитава армировката от корозия. Нещо такова беше... Този процес напредва бавно (примерно по 0,5 мм. на година), като скоростта на карбонизация зависи от атмосферните условия и покритието на бетонната повърхност (ако има такова). Та когато дълбочината на карбонизация стигне дебелината на бетонното покритие (което също варира, но да го приемем 25 мм.) - считаме, че започва ОБЩА корозия на армировката в стоманобетона и ресурсът ма конструкцията е изчерпан.
Оценката на оставащия ресурс на една строителна конструкция не е толкова просто нещо (всъщност изобщо не е, занимавал съм се с такива задачи), но се опитах възможно най-просто да го обясня.
25 мм. бетонно покритие / 0,5 мм. карбонизация на година = 50 години.
Може да е повече, ако бетонът има някакво трайно покритие или при подходящ климат (реалната дълбочина на карбонизация се определя с лабораторни тестове).
Може и много по-малко, ако сградата има продължителни течове, някакви сериозни конструктивни дефекти, проектантски грешки, фактори компрометиращи земната основа, други такива...
То това трябва да важи и за тухлената кооперация?
Нали и тя се крепи на бетонни основи, колони и плочи.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Пак казвам, дълбочината на карбонизация зависи от няколко фактора и се определя с лабораторни тестове. Ако бетонната повърхност не е директно изложена на въздух и атмосферни въздействия, процесът значително се забавя. Предполагам, че блокът е измазан? Може в твоя случай карбонизацията да е 5 мм. или дори по-малко...
Зреене... вероятно се има предвид постоянното набиране на якост на бетона във времето. Примерно, ако на 28-ия ден якостта е 100%, след 10 години е 125, след 20 - 140, след 30 години - 150, процесът се забавя с времето. Нещо подобно беше... (по спомени пиша).
Основната разлика между ЕПК и ЕПЖС са връзките между панелите (при ЕПК просто няма такива връзки). Те са най-слабият и уязвим елемент на конструкцията, която иначе е СБ масивна и в двата случая. Именно връзките между панелите стареят най-бързо и точно те са (трябва да бъдат) първи обект на т. нар. саниране на панелките.
Тухлените стени по принцип имат само преградна и изолационна функция. Те не са носещ елемент, освен ако не са проектирани и изпълнени като такива. Керамиката и стоманобетонът са съвсем различни материали и стареят по различни механизми. Керамика имаме от преди 10 000 години, а стоманобетон - от 100.

Зреене... вероятно се има предвид постоянното набиране на якост на бетона във времето. Примерно, ако на 28-ия ден якостта е 100%, след 10 години е 125, след 20 - 140, след 30 години - 150, процесът се забавя с времето. Нещо подобно беше... (по спомени пиша).
Основната разлика между ЕПК и ЕПЖС са връзките между панелите (при ЕПК просто няма такива връзки). Те са най-слабият и уязвим елемент на конструкцията, която иначе е СБ масивна и в двата случая. Именно връзките между панелите стареят най-бързо и точно те са (трябва да бъдат) първи обект на т. нар. саниране на панелките.
Тухлените стени по принцип имат само преградна и изолационна функция. Те не са носещ елемент, освен ако не са проектирани и изпълнени като такива. Керамиката и стоманобетонът са съвсем различни материали и стареят по различни механизми. Керамика имаме от преди 10 000 години, а стоманобетон - от 100.
Excellent! Steven is my name!
- Bogat-Beden
-
-
Което всъщност никъде в Бг не направиха..Borymeckata написа: Именно връзкитемежду панелите стареят най-бързо и точно те са (трябва да бъдат) първи обект на т. нар. саниране на панелките..
А 3те най-големи града са в райони с висока сеизмична активност/опасност..
Затова аз си мисля, че от старото строителство най-добре биха се представили ЕПК при земетръс (ама сигурно чувството да се люшкаш на 15+ етажа е кошмарно..) - Иска ми се да няма нужда да разбираме, естествено..
П.С. Мерси за разяснението

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Така и така сте отворили тема какво ще кажете за ППП(пакето повдигащи плочи)? Аз съм в такъв но ми е интересно да чуя мнения.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Не изпадайте в паника с карбонизацията , за да има такава сериозна трябва да има постоянно течаща вода, разходете се в някой стар подлез , при фугите където тече постоянно вода ще видите бели образования ( като в пещера сталактити и т.н.) това е извличането на калциев хидроксид. Дълъг процес е. Старите сгради от 60-те по скоро проблема, е че не е имало противоземетръсни норми, а само конструктивни мерки, тоест да речем колони в краищата на сградите и прочие, вместо носещи елементи специално за земетръс.
Още един неудачен способ за бързо строителство от коми времената. Плочите се изливат една върху друга , повдигат се и се изпълняват елементите между тях, още по ония времена не е било удачен метод, за това и по-малко построени блокове има по тоя начин , предполагам чисто заради проблеми при изпълнението. Като цяло нямам много информация за този метод.
Точно , Borymeckata много добре го е обяснил.
bioz написа:Така и така сте отворили тема какво ще кажете за ППП(пакето повдигащи плочи)? Аз съм в такъв но ми е интересно да чуя мнения.
Още един неудачен способ за бързо строителство от коми времената. Плочите се изливат една върху друга , повдигат се и се изпълняват елементите между тях, още по ония времена не е било удачен метод, за това и по-малко построени блокове има по тоя начин , предполагам чисто заради проблеми при изпълнението. Като цяло нямам много информация за този метод.
Bogat-Beden написа:Което всъщност никъде в Бг не направиха..Borymeckata написа: Именно връзкитемежду панелите стареят най-бързо и точно те са (трябва да бъдат) първи обект на т. нар. саниране на панелките..
А 3те най-големи града са в райони с висока сеизмична активност/опасност..
Затова аз си мисля, че от старото строителство най-добре биха се представили ЕПК при земетръс (ама сигурно чувството да се люшкаш на 15+ етажа е кошмарно..) - Иска ми се да няма нужда да разбираме, естествено..
П.С. Мерси за разяснението
Точно , Borymeckata много добре го е обяснил.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Borymeckata написа:Пак казвам, дълбочината на карбонизация зависи от няколко фактора и се определя с лабораторни тестове. Ако бетонната повърхност не е директно изложена на въздух и атмосферни въздействия, процесът значително се забавя.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
RageBg Интересно ми е тогава според теб, кое е най-добрия избор, ако утре трябва да купуваш жилище, какво би избрал(панелка, тухла...)... ? Въпроса важи и за Боримечката.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Bogat-Beden написа:Затова аз си мисля, че от старото строителство най-добре биха се представили ЕПК при земетръс (ама сигурно чувството да се люшкаш на 15+ етажа е кошмарно..) - Иска ми се да няма нужда да разбираме, естествено..
Тия, като китайската стена в Младост не бяха ли и те ЕПК, имам предвид, че май има и дълги , не само високи

Ubi dubium, ibi libertas
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
ЕПК-то са измазани от вън, това което виждаш че е бетон всъщност не е. Най големия проблем им е изолацията. Зимата няма стопляне тоя бункер, а лятото като го напече слънцето вътре можеш да пукнеш. '90 години съм живял в такъв блок, без ТЕЦ, без изолация и без климатик на 12 етаж. Иначе ако се опакова с изолация както трябва нещата придобиват съвсем други измерения. Също и като квадратури и разпределения няма как да се сравняват с 90% от новопостроените недоразумения
Gesendet von meinem Mi A3 mit Tapatalk
Gesendet von meinem Mi A3 mit Tapatalk
ivanski_2 написа:RageBg Интересно ми е тогава според теб, кое е най-добрия избор, ако утре трябва да купуваш жилище, какво би избрал(панелка, тухла...)... ? Въпроса важи и за Боримечката.
Двуетажна къща извън София.

Тези ППП, след като се повдигнат плочите се изпълняват колоните, които са сглобяеми и те, и понеже плочите са безгредови колоните не са в краищата на плочите, а по-навътре което пък води до елементи в стаите и неусвояване на пространство, пък сигурно е и грозно. Стълбищните клетки са монолитни. А в плочите има и допълнителни отвори за веригите за повдигане на елементите. Края на 70-те и началото на 80-те са били проектирани повече. Сглобяемо строителство , като цяло не бих казал, че е оптимално.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
bioz написа:Така и така сте отворили тема какво ще кажете за ППП (пакето повдигащи плочи)? Аз съм в такъв но ми е интересно да чуя мнения.
Пак по спомени, ППП е "леко" побългарен вариант на американската система ПП (повдигани плочи или lift slab). И при двете системи плочите са СБ безгредови и се изливат долу. Основната разлика е, че в оригиналната система колоните са стоманени и непрекъснати (от долу до горе, а плочите имат отвори около колоните и се повдигат една по една. При нашата система плочите са цели и се повдигат "на пакет" (оттам е и първото П в съкращението), а колоните се монтират "на парчета" на всеки етаж. Стълбищните клетки се изпълняват монолитно и играят като противоземетръсни шайби. Отделно монолитни шайби се изпълняват някъде по периферията на сградата, но те също са прекъснати от плочите, дори при перфектно изпълнение.
С две думи, проблемът при ППП е пространственото укрепване (земетръсните шайби) и то не по проект, а по-скоро като пропуски при изпълнението - трудно се армира и бетонира вертикална шайба на парчета, между плочите на всеки етаж.
Последна промяна Borymeckata на 15 Апр 2020, 14:06, променена общо 1 път
- Bogat-Beden
-
-
hell's angel написа:Bogat-Beden написа:Затова аз си мисля, че от старото строителство най-добре биха се представили ЕПК при земетръс (ама сигурно чувството да се люшкаш на 15+ етажа е кошмарно..) - Иска ми се да няма нужда да разбираме, естествено..
Тия, като китайската стена в Младост не бяха ли и те ЕПК, имам предвид, че май има и дълги , не само високи

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
ivanski_2 написа:RageBg Интересно ми е тогава според теб, кое е най-добрия избор, ако утре трябва да купуваш жилище, какво би избрал(панелка, тухла...)... ? Въпроса важи и за Боримечката.
Въпросът е като за колите - каква марка, модел, двигател, трансмисия? И обикновено стигаме до извода, че определящо е състоянието на конкретния автомобил, а другите фактори са второстепенни.
Въпреки, че съм конструктор... лично за мен конструктивната схема не е толкова важна. Досега не знам блокове да падат на парчета, а и аз няма да живея вечно. Интересува ме разположението, разпределението, изложението... Преди няколко години ми трябваше апартамент и си купих... панелка от 1976-та година, да. Изкривен соц-панел, няма грешка - един от първите панелни блокове в града. Но пък сградата се поддържа, не видях значими течове, хареса ми изложението - три стаи излизат на 11-метров южен балкон, а отдолу има градинка с големи дървета, даже една липа е опънала клони на самия балкон и като цъфне - мирише приятно. Блокът е в самия център, на 60 метра фронтално срещу общината, без обаче да е на пътя и да минават коли прод прозорците ми. Има удобен достъп от няколко страни и паркинг пред входа. А връзките между панелите... още 15 години да изкарат, после не ме интересува...

Теоретично "новото строителство", когато е изпълнено качествено естествено, трябва да е най-добре подсигурено срещу земетръс. Аз бих заложил на него или на разни дипломатически блокове и подобни гъзарии за наши хора, строени 70те и 80те. От новото само от доказани строители, които знаят какво правят. Нито един от горните 2 варианта не е достъпен естествено и няма да стане по 500€/м2 в кризата, освен ако не го продава някой закъсал за кеш.