Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от drago_pavlov » 15 Апр 2020, 14:26

Bogat-Beden написа:
Borymeckata написа: Именно връзкитемежду панелите стареят най-бързо и точно те са (трябва да бъдат) първи обект на т. нар. саниране на панелките..
Което всъщност никъде в Бг не направиха..
А 3те най-големи града са в райони с висока сеизмична активност/опасност..
Затова аз си мисля, че от старото строителство най-добре биха се представили ЕПК при земетръс (ама сигурно чувството да се люшкаш на 15+ етажа е кошмарно..) - Иска ми се да няма нужда да разбираме, естествено..

П.С. Мерси за разяснението :bchug:

На 15-тия се люшкаш по-малко, отколкото на 5-тия.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 15 Апр 2020, 14:32

айде ве, ще се люшкаш по малко, я Боримечката да ти обясни за ламбда и строиноста на колоните, и как със всеки етаж ти се кава степента на неопредленост и има там едно кси в числителя на една формула като го оразмеряваш на земетръс и ще се клатиш по малко ама друг път.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 15 Апр 2020, 14:36

Е най-много, ако си сутрин на трона, да ти се изплакне дУпитУ :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 15 Апр 2020, 14:57

То люшкането бая зависи от това как клатиш :angel: А и не е все тая къде е тая люлееща се сграда :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 15 Апр 2020, 15:03

Nukem написа:айде ве, ще се люшкаш по малко, я Боримечката да ти обясни...

Ей, започнахте да плашите хората с мен... :mhihi: :mhihi:
Аз никога не съм работил като проектант и теорията ми е по спомени от следването (92-та година завърших) или ако нещо ми се е наложило да науча в процеса на работа.

На 15-ия етаж... зависи какво се разбира под "люшкане"? На последния етаж амплитудата и периодът трябва да са най-големи, поне при първа собствена форма на трептене. Ако обаче определящо е ускорението... не знам къде ще бъде максимално - това зависи от етажните спектри на реагиране. Възможно е при 0,2g на свободна земна повърхност да имаш 10 пъти по-голямо ускорение в някоя точка на сградата, като не е задължително тази точка да е на последния етаж... :dunno: :dunno:

Това, че в големите градове земетръсът бил най-силен... нали не го вярвате? Как пък още преди 2 000 години са успели да напраявят София точно върху хипоцентъра... :mhihi: :mhihi:
Просто при съставяне на земетръсните норми са писали по-голям сеизмичен коефициент на по-гъсто населените райони. Ако утре 2 милиона се изнесат от София към Одоровци, ще установите с учудване, че и въпросното село внезапно е станало силно сеизмична зона... :mhihi: :mhihi:
Последна промяна Borymeckata на 15 Апр 2020, 15:14, променена общо 3 пъти
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 15 Апр 2020, 15:07

е то и аз говоря по спомен от унито, аз съм пътен инженер имам право мисля че до 3 етажа да проектирам, но пък стоманобетона ми беше голяма страст като предмет, обожавах го.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Апр 2020, 15:34

Без да съм професионалист, имам няколко съвсем практични въпроса.
Говорим за
- проектанти
- изпълнители
= подизпълнители
Стоманобетон е ОК. Ама ако не е вибриран като хората и започнат течове, изненадата от ръждясалата арматура идва като неприятна изненада.
- видове земетресения
Събрани нещата накрая не винаги дават единица.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 15 Апр 2020, 15:37

Аз пък грам нищо не разбирам, ама си мисля, че най-доброто е качественото изпълнение. Всички сме виждали мизерии по всичките от обсъжданите строителства.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Апр 2020, 15:41

BMW_POWER написа:Ама ако не е вибриран като хората и започнат течове, изненадата от ръждясалата арматура идва като неприятна изненада.

Ще ме нападнат пак... ама по време на комунизма не знам дали и на картинка са виждали какво е вибриране на бетон.
Влезте в което и да е соц мазе и неща лъсват яко.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 15 Апр 2020, 15:46

BMW_POWER написа:Без да съм професионалист, имам няколко съвсем практични въпроса.
Говорим за
- проектанти
- изпълнители

Изпускаш един важен "играч" - независимия надзор (ICS). Ако си инвеститор, разчиташ точно надзорът да играе за теб и да ти осигури в натура това, за което плащаш...

За да се успокои колегата Стиин - да, единствено при капитализма са възможни принудени хармонични трептения. Мога да го докажа с цитат от Адам Смит, но сега не ми се рови... :mhihi: :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 15 Апр 2020, 15:48

Borymeckata написа:
BMW_POWER написа:Без да съм професионалист, имам няколко съвсем практични въпроса.
Говорим за
- проектанти
- изпълнители

Изпускаш един важен "играч" - независимия надзор (ICS). Ако си инвеститор, разчиташ точно надзорът да играе за теб и да ти осигури в натура това, за което плащаш...

За да се успокои колегата Стиин - да, единствено при капитализма са възможни принудени хармонични трептения. Мога да го докажа с цитат от Адам Смит, но сега не ми се рови... :mhihi: :mhihi:

Мен точно надзора ме плаши.

(Личен опит)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 15 Апр 2020, 15:49

то един независим надзор, аз последния път като се опитах да правя конус на абрамс и се изсипаха една ж-класа мутри, ядох шамари и всичко по стару му. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 15 Апр 2020, 15:59

Ааа, без Абрамс и без кубчета не пускаме миксера да припари на площадката. И всичко се документира...
Национално хранилище за РАО - нема мърдане... :mhihi: :mhihi:

Ако произвеждаш макарони например и си строиш нов цех - кой ще контролира изпълнителя да не те преметне? Авторския надзор е едно, ами ако проектантът идва всяка сряда за по два часа? Затова плащаш на надзора и спиш спокойно - поне така би трябвало да бъде на практика...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от RageBg » 15 Апр 2020, 16:07

Nukem написа:е то и аз говоря по спомен от унито, аз съм пътен инженер имам право мисля че до 3 етажа да проектирам, но пък стоманобетона ми беше голяма страст като предмет, обожавах го.

Нямаш право на нищо такова вече. :mhihi:
Най-горния етаж би следвало да са най-високи деформациите , ако се натрупат на всеки етаж с по милиметър примерно на 15тия си вече 14+деформациите от твоя етаж.
Не се сещам за момента какво може да ги ограничи на горе, ако имаш депмфер на тавана (да речем басейн :lol: ) ще седят по друг начин нещата, но не съм убеден, че аз със мостове се занимавам.

Borymeckata написа:Ааа, без Абрамс и без кубчета не пускаме миксера да припари на площадката. И всичко се документира...
Национално хранилище за РАО - нема мърдане... :mhihi: :mhihi:

Ако произвеждаш макарони например и си строиш нов цех - кой ще контролира изпълнителя да не те преметне? Авторския надзор е едно, ами ако проектантът идва всяка сряда за по два часа? Затова плащаш на надзора и спиш спокойно - поне така би трябвало да бъде на практика...

По наще обекти надзора е малко фиктивен, при всеки проблем с нещо сериозно се обажда на проектанта да плачка, но си е уж "независим" контролен орган, трябва да го има.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бас Барабас

Мнение от Яро » 15 Апр 2020, 16:45

RageBg написа:
Nukem написа:е то и аз говоря по спомен от унито, аз съм пътен инженер имам право мисля че до 3 етажа да проектирам, но пък стоманобетона ми беше голяма страст като предмет, обожавах го.

Нямаш право на нищо такова вече. :mhihi:
Най-горния етаж би следвало да са най-високи деформациите , ако се натрупат на всеки етаж с по милиметър примерно на 15тия си вече 14+деформациите от твоя етаж.
Не се сещам за момента какво може да ги ограничи на горе, ако имаш депмфер на тавана (да речем басейн :lol: ) ще седят по друг начин нещата, но не съм убеден, че аз със мостове се занимавам.

На прима виста да, но зависи от формата на трептене, земетресението, дуктилността, височината. Виж 3 форма.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Всеки шут в задника - крачка напред!
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата