Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Модератор: Общи модератори
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Майка им мръсна, за затвор са тияNukem написа:то един независим надзор, аз последния път като се опитах да правя конус на абрамс и се изсипаха една ж-класа мутри, ядох шамари и всичко по стару му.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Яро написа:На прима виста да, но зависи от формата на трептене, земетресението, дуктилността, височината. Виж 3 форма.
Извадихме учебниците, мислех си да погледна че са до мен , ама ме домързя.

Особено ако имаш и нерегулярност в конструкцията нещата се усложняват.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Borymeckata написа:За да се успокои колегата Стиин - да, единствено при капитализма са възможни принудени хармонични трептения. Мога да го докажа с цитат от Адам Смит, но сега не ми се рови...![]()
Айде сега, бъди честен и признай, че чак някъде покрай перестройката почва да се ползва масово

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
Borymeckata написа:На 15-ия етаж... зависи какво се разбира под "люшкане"? На последния етаж амплитудата и периодът трябва да са най-големи, поне при първа собствена форма на трептене. Ако обаче определящо е ускорението... не знам къде ще бъде максимално - това зависи от етажните спектри на реагиране. Възможно е при 0,2g на свободна земна повърхност да имаш 10 пъти по-голямо ускорение в някоя точка на сградата, като не е задължително тази точка да е на последния етаж...![]()
При проектиране на високи сгради за комфорт на обитателите по време на силни ветрове под "люшкане" се разбира най-често етажно ускорение. Ускорението по време на бури и земетръс в общия случай намалява във височината на сградата с увеличаване периода на трептене. Във високата сграда земетресението ще се усети "по-меко", с по-малко вибрации отколкото в ниската, но ще люлее с по-голяма амплитуда, което може да е по-страшно. Нещо като разликата между возията на Фиат Пунто със спортно окачване и БМВ 7-ца с изпуснали амортесьори

Borymeckata написа:Това, че в големите градове земетръсът бил най-силен... нали не го вярвате? Как пък още преди 2 000 години са успели да напраявят София точно върху хипоцентъра...![]()
![]()
Просто при съставяне на земетръсните норми са писали по-голям сеизмичен коефициент на по-гъсто населените райони. Ако утре 2 милиона се изнесат от София към Одоровци, ще установите с учудване, че и въпросното село внезапно е станало силно сеизмична зона...![]()
Тук не съм съгласен, колега. При съвременните модели на затихване сеизмичните коефициенти не зависят от демографски фактори, а от местонахождението и характеристиките на разломите и вида на почвите, където е фундирана сградата.
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
стана ми интересно колега, може ли да дадеш поне една формула за оразмеряване на сграда където да има коефицент пряко или коствено свързан с разлом по някакъв начин, аз такова нещо не съм срещал в нашите норми ил учебниците по стоманобетон.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
То на терени с активни разломи изобщо не би трябвало да се строи - пише го в нормите, още в началото някъде беше...
Чл.2. (2) При избор на стоителна площадка да се има предвид, че:
...
3. непригодни за строеж в земетръсни райони са:
а) терени с пасивни и активни свлачища, ако не са предварително укрепени;
б) терени с активни разломи.
Аз имах предвид как се смятаха сеизмичните сили по старите земетръсни норми (1987 г.) , защото еврокодовете не ги познавам...
Значи там имаше цяла редица от разни коефициенти - на значимост, на реагиране... Говорех именно за коефициента Кс - т. нар. сеизмичен коефициент, съгласно който е направено сеизмичното райониране:

Не знам как точно се определя той, но един преподавател ни каза, че освен всичко останало, е отчетена и къстотата на населението в него...
Погледнете къде Кс е най-нисък (0,10) и ми кажете кои големи градове влизат в тази зона? Май само Бургас...
Абе я да си направим една сеизмична тема (май имаше и такава...) и да не занимаваме колегите с нашите глупости... На кой му е интересно да чете за собствени форми и честоти, амплитуди, ускорения и периоди на трептене...

...
Аз имах предвид как се смятаха сеизмичните сили по старите земетръсни норми (1987 г.) , защото еврокодовете не ги познавам...
Значи там имаше цяла редица от разни коефициенти - на значимост, на реагиране... Говорех именно за коефициента Кс - т. нар. сеизмичен коефициент, съгласно който е направено сеизмичното райониране:

Не знам как точно се определя той, но един преподавател ни каза, че освен всичко останало, е отчетена и къстотата на населението в него...

Погледнете къде Кс е най-нисък (0,10) и ми кажете кои големи градове влизат в тази зона? Май само Бургас...
Абе я да си направим една сеизмична тема (май имаше и такава...) и да не занимаваме колегите с нашите глупости... На кой му е интересно да чете за собствени форми и честоти, амплитуди, ускорения и периоди на трептене...

Excellent! Steven is my name!
- steeN
- старши ентусиаст
-
Варна също на твоята карта е в най-ниската зона.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Borymeckata написа:То на терени с активни разломи изобщо не би трябвало да се строи - пише го в нормите, още в началото някъде беше...
...
Не знам как точно се определя той, но един преподавател ни каза, че освен всичко останало, е отчетена и къстотата на населението в него...![]()
![]()
Абе я да си направим една сеизмична тема (май имаше и такава...) и да не занимаваме колегите с нашите глупости... На кой му е интересно да чете за собствени форми и честоти, амплитуди, ускорения и периоди на трептене...![]()
Имах предвид при самото изчисление къде се отчита това за разлома в кой коефицент и формула, защото така го беше формулирал колегата, от чисто любопитство питам.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, разбрах те. Би трябвало точно сеизмичният коефициент Кс да отчита конкретните особености на терена, няма къде другаде...
Аз съм бил ученик тогава, мислиш ли, че съм заглеждал на кой строеж как вибрират бетона? Май съм виждал нещо като площен вибратор, като отливаха плочите на ППП блока до нас...
По принцип ЕПК без вибриране няма как да стане, особено за по-високите вертикални елементи. Също и сглобяемите СБ елементи в заводски условия ги вибрираха - това съм сигурен, защото като студент съм ходил на практика в домостроителен комбинат и съм го виждал.
Масово... те и сега вибраторите са някаква екзотика, най-много да мернеш някой иглен от най-евтините. Вибрирането трябва да се прави с акъл, прекаленото вибриране също е вредно (както и липсата му).

steeN написа:Айде сега, бъди честен и признай, че чак някъде покрай перестройката почва да се ползва масово
Аз съм бил ученик тогава, мислиш ли, че съм заглеждал на кой строеж как вибрират бетона? Май съм виждал нещо като площен вибратор, като отливаха плочите на ППП блока до нас...

По принцип ЕПК без вибриране няма как да стане, особено за по-високите вертикални елементи. Също и сглобяемите СБ елементи в заводски условия ги вибрираха - това съм сигурен, защото като студент съм ходил на практика в домостроителен комбинат и съм го виждал.
Масово... те и сега вибраторите са някаква екзотика, най-много да мернеш някой иглен от най-евтините. Вибрирането трябва да се прави с акъл, прекаленото вибриране също е вредно (както и липсата му).
- steeN
- старши ентусиаст
-
От моите наблюдения ЕПК са предимно от началото на 80те и после 90те бързо ги приключват. В София евентуално да е по-рано, ама в другите градове не е така. Интересното е, че и ти потвърждаваш, че не ти пука след 10-15 години какво ще стане със сградата... знам, че е на майтап... ама от това, което слушам, явно масата хора изобщо не им е притеснение това.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Аз утре ставам на 53, затова не ми пука...
Иначе ако мислех да живея в това жилище следващите 40 години - щеше да ми пука и още как...
Казах (написах) го в друг смисъл. Досега поне няма случай жилищен блок да се е сринал без външна причина. Може да падне някой фасаден панел и това е. А има много случаи хора да живеят в гаден мизерен апартамент, без слънце и без балкони, директно над булеварда - шум, прах и изгорели газове денонощно, и други такива "екстри"... Затова казах, че разположението на жилището е по-важно за мен, отколкото строителната схема, по което е изпълнено. Важното е да те кефи, пък дали е ЕПК, "тухлено", дървена барака или даже панел, щом стои и не пада - какво значение...
Излолации, настилки и мазилки можеш да си налепиш всякакви, но ако апартаментът ти е обърнат на север и е заврян на 3 метра от гол калкан - нямаш много полезни ходове...

Иначе ако мислех да живея в това жилище следващите 40 години - щеше да ми пука и още как...

Казах (написах) го в друг смисъл. Досега поне няма случай жилищен блок да се е сринал без външна причина. Може да падне някой фасаден панел и това е. А има много случаи хора да живеят в гаден мизерен апартамент, без слънце и без балкони, директно над булеварда - шум, прах и изгорели газове денонощно, и други такива "екстри"... Затова казах, че разположението на жилището е по-важно за мен, отколкото строителната схема, по което е изпълнено. Важното е да те кефи, пък дали е ЕПК, "тухлено", дървена барака или даже панел, щом стои и не пада - какво значение...

Излолации, настилки и мазилки можеш да си налепиш всякакви, но ако апартаментът ти е обърнат на север и е заврян на 3 метра от гол калкан - нямаш много полезни ходове...
- Bogat-Beden
-
-
Ето смислена инвестицийка, макар че вероятно и на това ще му падне цената в близките 1-2 годинки
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Кога ще е следващия срив в цените на имотите?
Аз пак да попитам, че Зак миналия път не ми отговори. Не ви ли е кофти да вземете нещо, в която ясно си личи, че внуците са чакали бабата да ритне камбаната и на следващия ден да го качат в имот.бг ? За мен това също е едно от преимуществата на новото строителство - никой преди теб да не е живял там.Bogat-Beden написа:Ето смислена инвестицийка, макар че вероятно и на това ще му падне цената в близките 1-2 годинки
Sent from my iPhone using Tapatalk
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Borymeckata написа:Казах (написах) го в друг смисъл. Досега поне няма случай жилищен блок да се е сринал без външна причина. Може да падне някой фасаден панел и това е. А има много случаи хора да живеят в гаден мизерен апартамент, без слънце и без балкони, директно над булеварда - шум, прах и изгорели газове денонощно, и други такива "екстри"... Затова казах, че разположението на жилището е по-важно за мен, отколкото строителната схема, по което е изпълнено. Важното е да те кефи, пък дали е ЕПК, "тухлено", дървена барака или даже панел, щом стои и не пада - какво значение...![]()
![]()

Ако си в апартамент с тавани 2.35 метра, стаи по 10 м2, заврян на кучето в гъза, и 30см. изолация да имаш, все тая

Dextuar написа:Аз пак да попитам, че Зак миналия път не ми отговори. Не ви ли е кофти да вземете нещо, в която ясно си личи, че внуците са чакали бабата да ритне камбанатаBogat-Beden написа:Ето смислена инвестицийка, макар че вероятно и на това ще му падне цената в близките 1-2 годинки
На кое да ти отговоря точно? Аз го купих от бабата

И какво ми пука кой е живял в него, като си го ремонтирам и направя, както искам

P.S. Поне зная, че това при мен никога не може да се случи

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Bogat-Beden
-
-
Първо, трите най-важните неща за един имот са локация,локация,локация.
Второ, написах за инвестиция- очевидно повечето хора не биха скочили в тая мизерия, иска си основен ремонт което е доста време и пари. Отделно вече все по-малко хора искат да живеят точно до Орлов Мост, а и става все по-непрактично и нездравословно.
Трето, един интелигентен човек по би се притеснявал от кола втора употреба, от апартамент "2-ра" употреба..
Не знам докога ще отлагам решението ми да спра да отговарям на глупави въпроси..
Второ, написах за инвестиция- очевидно повечето хора не биха скочили в тая мизерия, иска си основен ремонт което е доста време и пари. Отделно вече все по-малко хора искат да живеят точно до Орлов Мост, а и става все по-непрактично и нездравословно.
Трето, един интелигентен човек по би се притеснявал от кола втора употреба, от апартамент "2-ра" употреба..
Не знам докога ще отлагам решението ми да спра да отговарям на глупави въпроси..
Последна промяна Bogat-Beden на 16 Апр 2020, 15:15, променена общо 1 път