Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от TNT » 04 Май 2020, 21:46

drago_pavlov написа:...
20% ДДС, разход на фирмата (тука са още едни проценти), всички последващи разходи и фактури също са 20% надолу + разход. Ако е 6+1 и данъка е смешен. Накрая разни батки си купуват джипове и спестяват повече пари, отколкото струват половината коли във форума.

алх, това, за което говориш, върви на много сериозни пари + много сериозни разходи.
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 04 Май 2020, 21:49

alx написа:Човек може да си купи само някакво крайно число дрънкулки преди да разбере, че готиния Живот е в социалните контакти, обкръжението на човека, сигурноста и спокойствието...

:bowdown: тва направо е 10/10. Евала за тоя коментар!
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Май 2020, 21:53

TNT написа:алх, това, за което говориш, върви на много сериозни пари + много сериозни разходи.

Говориме за големите къщи- да. Една 4 етажна прогимназия неизмазана и празна по горните етажи се разминава с идеята за голямата къща и е достойна за съжаление...

За фирмените коли- в Америка е още по- лесно. Всяко возило над 2.5 тона купено за фирмата се води “комерсиално” и се отписва 100% като разход на фирмата още първата година. .. което дефакто ти смъква цената на возилото 50% надолу :) данъчните имат един списък с возилата дето се класират за това и повечето са лъскави големи сув-ове...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 04 Май 2020, 21:54

TNT написа:Накрая разни батки си купуват джипове и спестяват повече пари, отколкото струват половината коли във форума.

Аз не знам някой да е спестил от кола ...

Скъпа кола за пестене не знам па ич некой да купува.
Само като и платиш каското, което си пропуснал в сметките и целата далавера дето си описал е в гъбите

Да, въртят и сучат за да направят демиджа по-малък, но целта винаги е една да се барнем с най-новата тупалка

Та алх тоя път е безумно прав - позьори сме си ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Май 2020, 21:56

K_Ilkov написа:
TNT написа:Накрая разни батки си купуват джипове и спестяват повече пари, отколкото струват половината коли във форума.

Аз не знам някой да е спестил от кола ...

Скъпа кола за пестене не знам па ич некой да купува.
Само като и платиш каското, което си пропуснал в сметките и целата далавера дето си описал е в гъбите

Да, въртят и сучат за да направят демиджа по-малък, но целта винаги е една да се барнем с най-новата тупалка

Та алх тоя път е безумно прав - позьори сме си ...

... и строшения часовник е верен два пъти в денонощието :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 04 Май 2020, 22:02

:mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Май 2020, 23:44

alx написа:... и строшения часовник е верен два пъти в денонощието :ok:

Ти пак изригна и дано има кой да чете. Позьори са 95% от хората. Латиноси, китайци (Идете във Ванкувър, да видите какво е), карибски примати, източно европейци, азиатците като цяло, африканци ... Не сме само ние.

Прав си, че на човек акъла му идва с времето. Ама тогава вече левъла на секса зависи от състоянието на простатата, а не от това, каква кола караш :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 05 Май 2020, 8:30

K_Ilkov написа:Аз не знам някой да е спестил от кола ...

Това е вярно, но да кажем, че при тях сметката за нова кола излиза същата като за такава на 10-15 000км :wave: По другите страни е още по-брутално, заради по-големите данъци. Тук даже някой батка нарочно не си я купува на фирмата, за да не провокира данъчни проверки. Че ще му излезнат по-скъпо от ДДС-то :lol:

Позьорщината е при коли, имоти, дрехи, слънчеви очила, почивки... Макар и рядко срещано, но любимо: 500лв за часовник, реплика на такъв за 50 000лв :shock: :shock: :shock: Обикновено носен от хора, изкарващи 50к за 4-5 години. За 500лв има свестни часовници, които не са реплика.

Интересното е, че при купуване на жилище - има позьорщина. При наемане на жилище обаче... може би е рядко срещано.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 05 Май 2020, 8:41

TNT написа:Нормално е. Аз, ако не е на фирма, не бих взел нова кола. Прекалено голяма финансова загуба е. Виж, ако си с фирма... и според зависи от дейността... вече много разходи по тая кола много сериозно могат да се смъкнат.

Не се заяждам, но каква е разликата (освен ДДС) при покупка на една чисто нова, да речем, Октавия? Обезценяването й е същото, както при физическо лица, дори по-голямо. Как на фирмата "не й пука" за това обезценяване и защо не се вземе едно, да речем Е60 :mhihi: за 5 пъти по-малко пари, отново да се върне ДДС-то и разликата да инвестира в бизнеса :oops:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 05 Май 2020, 9:02

Е60 като цяло по-трудно ще го вземеш с фактура. Обезценяването при фирмите се казва амортизация :mhihi: При старите коли стоят различно нещата счетоводно. Ако щеш и с последващо обслужване. Дали ще ги смениш дисковете при бай Киро без фактура (и ще ти вземе по-малко) или ще ги смениш в реномиран сервиз с фактура (и ще си вземеш ДДС + ще го впишеш като разход), вече става приблизително едно и също. Тук също става модерно и оперативен лизинг, където на практика си взимаш колата под наем и цялата вноска влиза като разход директно. С това обаче се крият други рискове. Ако ти откраднат колата или стане тотал щета (примерно) - каското плаща на собственика, който в случая е лизинга. А ти си набивал 3 години вноски ей така. В България не е много далавера и защото никой не гарантира висока остатъчна стойност на колата. Примерно (казвам примерно), ако в Германия ти гарантират 40% остатъчна, тука повече от 25% няма кой да даде за същата кола. Немецо ще внася вноски на 60% от стойността, а Ганьо на 75%.

Много от нещата, които се случват в държавата с покупката на нови автомобили... не са много законни. Но ги правят. Що да вземат Х3, като за тея пари може да скочат на Х5 :wave:

3186 написа:за 5 пъти по-малко пари, отново да се върне ДДС-то и разликата да инвестира в бизнеса :oops:

Щото трябва да сме гъзари и позьори с кола от магазина :mhihi: Ти би ли си купил 3 цилиндрово БМВ или Мерцедес с двигател на Рено ? Отвънка нали има Мерцедес емблема, кво ти пука, че блока е същия като в Дачия :ok:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 05 Май 2020, 9:12

3186 написа:Не се заяждам, но каква е разликата (освен ДДС) при покупка на една чисто нова, да речем, Октавия? Обезценяването й е същото, както при физическо лица, дори по-голямо. Как на фирмата "не й пука" за това обезценяване и защо не се вземе едно, да речем Е60 :mhihi: за 5 пъти по-малко пари, отново да се върне ДДС-то и разликата да инвестира в бизнеса :oops:

На старите коли ДДС-то им изчезва някъде по пътя като мине собствеността през физическо лице, дори да се признава данъчен кредит за тях. А е60 се съмнявам някога да е имала признат данъчен кредит като нова едно на ръка.

При положение, че работиш с дадена кола, искаш да не се разваля, да не влиза в сервиза, да стигне от т.А до т.Б. Този дето я кара да не му върви заплатата, докато се е развалила някъде. Трябва ти нова. То и да имат собственост върху кола също нямат интерес повечето фирми. Най им е добре ако си върви като оперативен лизинг, така или иначе са си сметнали месечната вноска в парите, които колата ще изкарва за тях и не им пука.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 05 Май 2020, 9:43

Dextuar написа:..........Бях пускал преди време една тема във форума, че ми беше много любопитно - уж най-бедната страна в Европа, а постоянно движат премиум марки по улиците и тук не говоря кочини, които са били актуални преди 15 години. Не че и такива не са много в сравнение с по-обикновени коли. Отделно голям процент на собствени жилища. Са или не сме чак толкова бедни колкото ревем, че сме, или има някаква друга странна закономерност, която ми убягва. Уж и лихвите по кредитите са ни високи спрямо Европа. Вярно е, че има и много малко много богати, ама няма как всичко те да са изкупили и дори да беше така, много новите коли щяха да са доста по-малко. И не казвайте сега това е само в София, защото просто не е вярно. Аз толкова тупалки колкото в Пловдив видях за един ден, сигурно другаде в София не съм засичал. И не е само там. По морето знаете как е лятото.

Всъщност точно това е признак че сме бедни + кръчмите, дискотеките, храната до пръсване и т.н.

Като започнем от липсата на адекватен капиталов пазар и фондова борса, през частни пенсионни фондове(които без първото няма как да ги има), липса на инвестиционни инструменти като цяло(банките предлагат някакви неща, но отново вследствие на умрялата ни борса и този пазар е умрял), липса на добра банка с български собственик, много консервативно фирмено и частно кредитиране, липса на финансова култура.

И от друга страна(нали не всеки става за инвеститор)- ниво на образование, време инвестирано в курсове/семинари/обучения/сертификати, здравеопазване, качествена храна, чиста заобикаляща ни среда и т.н.

Това че ни минават някакви пари през ръцете и изтичат през скъпи коли, ядене и пиене, дрънкулки и т.н. изобщо не ни прави богати.

Разбира се не всичко е черно и все още имаме няколко фактора в наша полза.

1.Спестяваме - нивото на спестяванията в банките може и да е проблем, но и възможност. Разбира се ако не врътнат някаква схема и всичко не утече в канала.
2.Склонноста ни да имаме собствено жилище на всяка цена - това много икономисти биха го определили като проблем аз обаче смятам, че в нашата действителност е страхотен инстинкт за самосъхранение и без него щяхме да сме много по-зле. Справка ситуацията с наемите в Берлин.
3.Омразните ИТта :mhihi: и не само - изобщо една група работещи(в по-голямата си част млади) хора с някаква конкурентна квалификация имащи високи доходи. И то конкурентна на европейско или световно ниво.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Май 2020, 9:56

Това с капиталовия пазар е най-голямата пречка в момента. То влачи останалите неща след себе си. Ама то от една страна е умишлено, от друга е резултат от това, че законите се спазват леко избирателно. Щото не може да се разбере, че като нямаш достъп до капитал не можеш да развиеш нещо до голям мащаб или изобщо да започнеш. За тва при нас вървят само някакви кокошкарски истории или противоположно на другия спектър само чист интелектуален труд, щото там ти трябва лист, химикал и калкулатор и в най-лошия случай компютър в някое мазе и Интернет.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 05 Май 2020, 10:02

Съгласен съм напълно :yes:

И аз мисля, че е комбинация от умишлени усилия и общото състояние на политическата и съдебната система както и обществените отношения.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Май 2020, 10:10

Най-елементарното... кой има изгода да е изключително трудно да направиш IPO? Установените играчи, защото така заключват всички пенсионни фондове и хора да купуват техните акции, просто защото няма друга алтернатива. Перфектния ZERO SUM GAME.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата