Море в Гърция 2020

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Re: Море в Гърция 2020

Мнение от sub_eleven » 15 Май 2020, 23:31

Ама така кажи, боли ме и мен фара :)

Колега, я кажи на тоя Слънчак какво се е случило толкова, че бягаш като дявол от тамян? Да не са те е.б.а.л.и групово батки на някоя кебапчийница там?

:D

П.п. точно така, нищо не знам за готвене и редукции, ама 90% от нещата им ще ги сготвя, смятай.

Кое ще ме затрудни, да нарежа гръцката салата или да изпържа дзукините и гавроса?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Мнение от devent » 16 Май 2020, 0:49

В тази тема се държите все едно някой ще ви наеВе ако не е вашето :mhihi:

Не забравяйте, че почивката освен да киснете по цял ден на плажа и да ядете, е свързана и с това да пътувате на нови места, да търсите някакви яки емоции, да ядете храна, която я няма в държавата ви, да покарате по някой остров бмв-то, да видите подводен свят, с животни, които ги няма в държавата ви, да отидете с каяк до остров, да се гмурнете в пещера, да пиете шотове на бар във вода и т.н. Ако седнете да сравнявате дали пясъка е по-хубав в Гърция или в България.. ми все тая.. Ако сравнявате пържените картофи.. Ми пак все тая.. Сладоледът и той е все тая 8)

Пътувайте, вижте свят, обиколете острови, запознайте се с хора, трупайте спомени. Тях ще видим някой ден да ни се прожектират като си заминем, не къде ви е било по-евтино, къде пържените картофи били не знам си какви..

И това, цялото, да не се чете, че не харесвам България, напротив. Бил съм на толкова много некомерсиални и комерсиални места из нашето черноморие и си го обичам. За мен винаги ще има място в сърцето ми, но просто толкова съм го обикалял от най-северно до най-южно, че вече с нищо не ме грабва.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 16 Май 2020, 5:41

devent написа:В тази тема се държите все едно някой ще ви наеВе ако не е вашето :mhihi:

Не забравяйте, че почивката освен да киснете по цял ден на плажа и да ядете, е свързана и с това да пътувате на нови места, да търсите някакви яки емоции, да ядете храна, която я няма в държавата ви, да покарате по някой остров бмв-то, да видите подводен свят, с животни, които ги няма в държавата ви, да отидете с каяк до остров, да се гмурнете в пещера, да пиете шотове на бар във вода и т.н. Ако седнете да сравнявате дали пясъка е по-хубав в Гърция или в България.. ми все тая.. Ако сравнявате пържените картофи.. Ми пак все тая.. Сладоледът и той е все тая 8)

Пътувайте, вижте свят, обиколете острови, запознайте се с хора, трупайте спомени. Тях ще видим някой ден да ни се прожектират като си заминем, не къде ви е било по-евтино, къде пържените картофи били не знам си какви..

И това, цялото, да не се чете, че не харесвам България, напротив. Бил съм на толкова много некомерсиални и комерсиални места из нашето черноморие и си го обичам. За мен винаги ще има място в сърцето ми, но просто толкова съм го обикалял от най-северно до най-южно, че вече с нищо не ме грабва.

:clap: :bowdown: :clap: :bowdown: :clap:
Е от това по точно няма как да се напише...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 16 Май 2020, 6:52

По-точното е, че не е приложимо за всеки... водих го тоя спор с приятел наскоро.

Човекът иска Гърция/Египет/Турция, 7 дена лежиш и се печеш на един шезлонг в хотелския комплекс и т'ва е. Всяка година ходи по 2-3 пъти в Гърция и поне веднъж в Египет задължително да прави същото.
Аз това с шезлонга няма да го издържа и втори ден, какво остава за 7. Искам всеки ден нещо различно, да видя, да обикалям, да пробвам... затова и тая година от горе до долу на Италия и ще спя в най-затънтените селца и ще пия всеки ден от на различен дядо виното за обяд, ще се къпя и на източните и на западните плажовеи и к'вото още успея да си набележа за седмица там.
Хората са различни :dunno:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 16 Май 2020, 7:49

grkv написа:Човекът иска Гърция/Египет/Турция, 7 дена лежиш и се печеш на един шезлонг в хотелския комплекс и т'ва е. Всяка година ходи по 2-3 пъти в Гърция и поне веднъж в Египет задължително да прави същото.
Аз това с шезлонга няма да го издържа и втори ден, какво остава за 7. Искам всеки ден нещо различно, да видя, да обикалям, да пробвам... затова и тая година от горе до долу на Италия и ще спя в най-затънтените селца и ще пия всеки ден от на различен дядо виното за обяд, ще се къпя и на източните и на западните плажовеи и к'вото още успея да си набележа за седмица там.
Хората са различни :dunno:

Темата е за море :dunno: И ние обичаме подобни разходки, или пък да навъртаме по 25+ км. пеша в Рим, или Виена над ден, ама не ходим лятото в жегите :mhihi: :bchug: Лятото в Гърция отиваме, за да не правим нищо :mhihi: А не да се чудя, къде да си спра колата и от кои храсти ще ми излезе баДка, да ми иска пари :no: :no: :no:

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 16 Май 2020, 7:55

devent написа:...

Еми да, всеки има нужда и си почива по различен начин. Твоето обикаляне нон стоп, за някой ще е хамалогия и всичко друго, но не и почивка. Някои хора, смея да твърдя повечето, си искат нещо, което им е познато, към което са свикнали, където са били, за да се отпуснат и да си починат. Примерно Зак си търси разядките, без тях не става. :mhihi:

Аз лично виждам плюсове и минуси във всеки вариант на почивка. Но не можем да искаме от човека насреща да му харесва каквото и на нас.

Останалото са си факти, неоспорими. Като например, че гърците не са никакви кулинари. :mhihi:

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 16 Май 2020, 8:31

Е, за разлика от тях българите са едни изтънчени, възвишени прасета (пардон кулинари)...
Такова ни е географското и историческо положение, че тук винаги се готви и отглежда продукция единствено за оцеляване и изхранване на максимално много хора с минимални стредства и усилие. Морето ни е мъртво, климата не особено подходящ за множество по-изтънчени ще ги нарека култури, има сезони и практически малко време за отглеждане на качествена и разнообразна храна.
Народите по средиземноморието в този ред на мисли са просто галеници на природата - достъп до уникални морски дарове, много повече слънчеви дни, научени са да обработват и използват всяко късче земя...
Ти ако искаш се изтъквай че можеш да ИМИТИРАШ средиземноморско готвене, но си си с векове програмиран да си българин и да ядеш скучна и общо взето безполезна храна, не че си виновен за това ...
Only dead fish follow the stream...

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 16 Май 2020, 8:42

MadChicken написа:...
Ти ако искаш се изтъквай че можеш да ИМИТИРАШ средиземноморско готвене, но си си с векове програмиран да си българин и да ядеш скучна и общо взето безполезна храна, не че си виновен за това ...

Не само аз, ще хвана днес някой от улицата и ще спаси положението за деня да е готвач в някоя гръцка таверна.
Някои хора се изживявате все едно сте еволюирали над нивото на останалите... Но щом това ви топли, нека бъде така, сноби

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 16 Май 2020, 9:03

Само да ви светна, че отмина времето, когато беше модерно да парадираш пред съселяните си, че си ходил по чужбината еле па в Гърция на море като върха на сладоледа. Тва беше, когато имахме визи и се редяхме като най-големите балъци пред посолството на Орлов мост. Разбирам, че тази тенденция се е запазила сред провинциалната част на българите и още кара по инерция. Та в тоя ред на мисли ви молим аре стига с тая Гърция. Разбирам да ми я хвалите ама ако сте мръднали малко по-надолу къде ходи Кристиано Роналдо. Обаче със селски дестинации като Тасос и ръкавите изпъквате само в очите на слепите. И стига с тва плюене на българското. Ква е тая тъпа тенденция като дойде лятото и почва масово плюене по медии и къде ли не антиреклама на нашето :kuku: Тва само дълбоко комплексиран народец като нашия може да го прави. Верно е има си много кусури ама такава ни е държавата. Преди много много години си е било топ дестинация и след време пак може да стане. То си стои, нема да избега.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 16 Май 2020, 9:08

По-полека с епитетите ще те помоля...
Аз също съм българин и като такъв съм отгледан със скучна и еднотипна храна, разбирай всички вариации на бобови, зърнени и кореноплодни култури, характерни за нашия климат.
Същественото което исках да добавя е че за някои култури/нации храната и съответно приготвянето и е религия, отделя и се много време и се полагат съзнателни усилия.
Е ние за жалост не сме еволюирали в тази посока (и в тази посока) и основно гледаме да се натъпчем с нещо калорично и мазно, това е.
Кой как може да готви е индивидуален успех, но е обречен на неминуем провал, защото няма общодостъпни продукти с които да го прави.

П.С. Средиземноморието дори не е критерий за качествена храна, в Азия какво нещо е ...
Only dead fish follow the stream...

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 16 Май 2020, 9:27

Сега ще ви кажа нещо, което жена ми ми каза като й разказах за спора с Гръцката кухня.

Само хора, които са израстнали в семейства, в които не се е готвило или цял живот са им готвили буламачи. Само те я възхваляват.

Иначе азиатската ми допада и на мен много. И Гръцката ми допада, но пак казвам, не е кой знае какво за приготвяне, не може и да се яде повече от няколко дни. И Сръбската скара е хубава, ама и тя повече от два-три дена идва мъка...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 16 Май 2020, 9:40

Някакъв безумен спор ... А спрете се!
Щом па и жената е казала вече всички млъкваме :ok:

Квито сирена има в Гърция някой да ми каже дали правим такива ?

Чупете гипса и се радвайте на уикенда!
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Май 2020, 11:48

Има хора, ходещи в чужбина и все си търсят българското, дори за седмица се мъкнах ракии, постоянно се мрънка каквото и да се яде, как не било както в България и се дават примери за баница за закуска, през бирата Каменица или Загорка и се стигне до кебапчета наблъскани с кимион.
На тях няма как да им хареса каквото и да е било различно от това на което са свикнали да ядат цял живот, това е.

На мен ми е интересно какво точно има много вкусно и интересно което да го няма в съседните страни, освен разни кебапи, които не са лоши, но са много подобни и не са нищо особено за правене.

Точно хората, които нямат култура на хранене и не са пробвали различни неща, храни, кухни, яли са само на баба или на мама манджата цял живот и такива , както и такива които винаги търсят количество, а не качество могат да кажат, че в Гърция или където и да е по средиземноморието е зле яденето..няма ли яко сол, люто, чубрица какво му го хвалиш.

За такива няма как друга храна да бъде нещо по-добро от това на което те са свикнали, без значение какво е, от коя държава и кой го е правил.

Същото е с хората, за които тяхната ракия е най-добрата, тяхното вино е най-доброто и т.н., но в повечето случаи е точно обратното.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 16 Май 2020, 12:02

Средиземноморската кухня е една от най-разнообразните и здравословни. Не случайно хората в тези райони живеят най-дълго. Човек трябва да има култура на хранене и да е отворен да пробва различни неща по ресторантите, тогава може би ще осъзнае, че нашите "манджи" не са нещо уникално а ги има и в Гърция и Турция и най-вероятно от там са взаимствани през годините - това си е балканска кухня. Иначе ако някой си мисли, че гироса е върха на гръцката кухня или че пица с дебела плънка и съставки царевица и грах, полята с гнусен кетчуп, майонеза и незнам още какво и воняща на кофи за боклук е италианска храна е в дълбока заблуда! Но върха на бургаристанския вкус несъмнено е "пиле с корнфлейкс", това е висша кулинария и ресторантите щяха да фалират, ако не го предлагаха навсякъде.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 16 Май 2020, 12:11

Щом "Една жена каза", следва да замълчим :mhihi:

Сега ще ти покажа защо ми харесва храната в Гърция, пък дано ме разбереш :bchug:
Като ми се хапват морски храни и съм в Ивайловград, от години ходим до едно селце на 3-4 км. от границата, на 9 км. от Ивайловград, на 120 км. от морето. Може да разгледаш чичака какво готви на линка по-долу. Повтарям, това е забутано село на границата с България, с няколкостотин души население, на 120 км. от морето :bchug:

Толкова вкусно готви чичката, че идват хора от Одрин, Свиленград, Хасково и Стара Загора там да хапват :mhihi: :ok: Ама явно и те са се объркали :mhihi: Баси гадната морска храна, на Слънчака готвят по-вкусно :mhihi:

https://www.facebook.com/pg/To-steki-Kiprinos-%CE%A8%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B1-184245331651974/photos/?ref=page_internal

Младежът, дето бачката там идва с ей такива подноси, да си избираш рибата, салати също, примерно 10 салати и разядки на посноса, да ги видиш, да избереш коя да ти направи и т.н. И това е едно забутано село в северна Гърция :mhihi: Почти като при нас, нали :mhihi:

P.S. Бил съм в доста държави, над 25 мисля, та все съм имал шанс да опитам различни храни. Вкусно си готвят по моите критерии, щото обичам средиземноморската кухня. Дори клишираният нахут от книгата "Мед, маслини, октопод" от Тасос като го опиташ, разбираш защо го хвалят :ok: Ами вкусен е, да го еба и нахута! Тука що някой не се сети да го сготви така, а :?: Нали е много просто :?: Може би, защото времето за приготвяне е колкото за печено агне :mhihi:

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата