Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Икономическата криза 2020
BMW_POWER написа:alx написа:drago_pavlov написа:2 млрд са гастербайтерските пари. Огромните 2% от бвп. Без тях сме фалирали до дни.
Два милиарда са парите преведени по банков път. Да ти обяснявам ли че всъщност тази сума е поне х3 щото “пари на ръка” е най- използвания метод?
Колко от хилядите берачи на цитруси, гледачи на болни, и т.н. нископлатени гастърбайтъри си превеждат парите по банков път? Колко от прибиращите се емигранти превеждат пари по сметка в бг, за да ги харчат там по време на ваканцията? Тези 2 милиарда са поне 20. И 90% от тях се изяждат, изпиват и плащат сметки на възрастни родители за ток, парно, вода и лекарства.
Въпроса не е за кора, Канада, бг, Чили или Норвегия. Ще ви го кажа направо:
ДОБРЕ ДОШЛИ В МАТРИЦАТА!

По-добре се отдай на лова на катерици

Ако приемем, че гастербайтерите са 1 млн., а те вероятно са по-малко, то значи всеки от тях носи в България по 20к лв годишно

Б@х тия родители, б@х тия сметки и лекарства - 1500 лв/месец

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
20к лв на година много ли ти се струват?
Почти всеки си е купил имот/и, следва обзавеждане.
Поне 1000лв дават на деца или възрастни и като се сложат имотите даже ще минат 20к на година. Отделно хвърлянето на 1-2 заплати като дойдат на ваканция.
Почти всеки си е купил имот/и, следва обзавеждане.
Поне 1000лв дават на деца или възрастни и като се сложат имотите даже ще минат 20к на година. Отделно хвърлянето на 1-2 заплати като дойдат на ваканция.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
В същото време за поредна година българските емигранти в чужбина вероятно ще се окажат най-големия инвеститор в страната. Миналата година частните банкови преводи към България възлязоха на рекордните 1.17 милиарда евро.drago_pavlov написа:BMW_POWER написа:alx написа:drago_pavlov написа:2 млрд са гастербайтерските пари. Огромните 2% от бвп. Без тях сме фалирали до дни.
Два милиарда са парите преведени по банков път. Да ти обяснявам ли че всъщност тази сума е поне х3 щото “пари на ръка” е най- използвания метод?
Колко от хилядите берачи на цитруси, гледачи на болни, и т.н. нископлатени гастърбайтъри си превеждат парите по банков път? Колко от прибиращите се емигранти превеждат пари по сметка в бг, за да ги харчат там по време на ваканцията? Тези 2 милиарда са поне 20. И 90% от тях се изяждат, изпиват и плащат сметки на възрастни родители за ток, парно, вода и лекарства.
Въпроса не е за кора, Канада, бг, Чили или Норвегия. Ще ви го кажа направо:
ДОБРЕ ДОШЛИ В МАТРИЦАТА!
![]()
![]()
![]()
По-добре се отдай на лова на катерици![]()
Ако приемем, че гастербайтерите са 1 млн., а те вероятно са по-малко, то значи всеки от тях носи в България по 20к лв годишно![]()
Не знам колко % от бвп са ама при положение, че бият с близо 800 милиона евро ПЧИ положението ако не беше срамно, щеше да бъде смешно.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
drago_pavlov написа:2 млрд са гастербайтерските пари. Огромните 2% от бвп. Без тях сме фалирали до дни
Leon написа::yes: Точно през "износа" на стомана и всякакви метални изделия е голямото точене на ДДС. Там реалният износ сигурно е 10% от декларирания.
Колко производители на стомана имаме, че от там е голямото "точене"?
След предното ти мнение мислех да те питам дали знаеш как работи тая схема, но след това вече съм сигурен, че само си чувал...
Не е много сложно. Всяка година НАП отписва по няколко милиарда несъбираемо ДДС от фирми на неграмотни и просяци, през които минават тия схеми

Never mistake motion for action...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
Leon написа:drago_pavlov написа:2 млрд са гастербайтерските пари. Огромните 2% от бвп. Без тях сме фалирали до дни
Leon написа::yes: Точно през "износа" на стомана и всякакви метални изделия е голямото точене на ДДС. Там реалният износ сигурно е 10% от декларирания.
Колко производители на стомана имаме, че от там е голямото "точене"?
След предното ти мнение мислех да те питам дали знаеш как работи тая схема, но след това вече съм сигурен, че само си чувал...
Не е много сложно. Всяка година НАП отписва по няколко милиарда несъбираемо ДДС от фирми на неграмотни и просяци, през които минават тия схемиИ не е нужно да си производител, за да правиш схеми с метали. Даже е желателно да не си
Тия схеми се правеха със селскостопанска продукция.
С металите е почти невъзможно. Ама щом мислиш, че знаеш как да надхитриш системата давай, неграмотни и просяци бол, фирма се регистрира за по-малко то месец заедно с регистрацията по зддс.
bum_bum написа:В същото време за поредна година българските емигранти в чужбина вероятно ще се окажат най-големия инвеститор в страната. Миналата година частните банкови преводи към България възлязоха на рекордните 1.17 милиарда евро.
Не знам колко % от бвп са ама при положение, че бият с близо 800 милиона евро ПЧИ положението ако не беше срамно, щеше да бъде смешно.
Това не знам кой го измисли като сравнение, но всички започнаха като папагали да го повтарят... А е толкова нелепо...
Какво общо има между инвестициите и парите на гастербайтерите? Едното създава бвп, другото отива в ново строителство или по-често в кенефа...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
ПЧИ или FDI е дъвка някаква. Същественото е колко е стойността на *брутните заплати* платени от фирми, в които чужди фирми имат контролиращ пакет.
Ако направим една анекта да не се окаже, че повече от половината във форума ще отговорят, че работят във фирми, които са собственост на чужди фирми или такива, в които чужди фирми имат съществен дял?
Ако направим една анекта да не се окаже, че повече от половината във форума ще отговорят, че работят във фирми, които са собственост на чужди фирми или такива, в които чужди фирми имат съществен дял?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
drago_pavlov написа:
Ако приемем, че гастербайтерите са 1 млн., а те вероятно са по-малко, то значи всеки от тях носи в България по 20к лв годишно![]()
200к са само с чикаго... по думите на консула ни там... общо около 400к само в Америка
Сега погледнах- за цял свят цифрата я дават 2.5 милиона
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
drago_pavlov написа:Това не знам кой го измисли като сравнение, но всички започнаха като папагали да го повтарят... А е толкова нелепо...
Какво общо има между инвестициите и парите на гастербайтерите? Едното създава бвп, другото отива в ново строителство или по-често в кенефа...
Не знам кой го е измислил. Така го пишат.
Начи, лелинчо ми по сватовска линия ми изпраща 100 евра от Германия да си имам. Аз отивам и ги хврълям в Кауфланд като капитан. Яденье, пиенье и т.н.. Какво имаме като резултат? Внасям валута от немско, купувам си немски, гръцки, английски или др стоки, внесени отвън срещу валута. Като добавената стойност към тях в голямата си част оново излита зад граница в края на годината. Какъв БВП създава чуждестранния инвеститор Кауфланд в случая?
alx написа:drago_pavlov написа:
200к са само с чикаго... по думите на консула ни там... общо около 400к само в Америка
Постоянно живеещи. А сезонните бачкатори, хилядите студенти дето берат ягоди или опаковат пилешко, риба и т.н. Броим ли ги?
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
alx написа:drago_pavlov написа:
Ти пращаш ли всеки месец пари до България

Тия в щатите, Канада, Австралия и т.н. отдавна са забравили за България...
Тук си говорим за тия дето работят в чужбина и издържат семейство в България. Те пращат ежемесечно и са далеч по-малко от общата бройка...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ясно е че не всички пращат пари , даже бих казал повечето от тия 2.5милиона са невъзвращенци и стари емигранти дето са били чертата и няма нищо общо с България . Само се водят българи на хартия . Официалния импорт на кеш е 1.2 милиарда евро , неофициалния е един бог знае колко . Има маса народ които не пращат а ходят работят няколко месеца и се прибират харчат тука и пак отиват . Преките инвестиците са под 1% от БВП малко под или около 1 млрд ...горе долу нищо , нямат никакво значение за икономиката в общи линии . Докато тия 1.2 милиарда са директно налети пари в икономиката . Това е все едно да имаш примерно 500 000 работни места без никаква инвестиция . Не знам къде ги сравнявате с разкритите двайсетина хиляди работни места от чуждите инвеститори . 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Валутата наливана в икономиката е в пъти повече от официалната.Съдя по собствените си преводи и всъщност после допълнителните вложени в брой.Две към три е гори долу разликата от превод и кеш.То май и затова се отваря вратичка за крадене без много ограничения от бюджета под маса,че има едни неотчетени излишъци,ей така, от вятъра.
Не знам кой колко превежда. Но нека смнетнем на колко родители, баби, дядовци и т.н. им се купуват самолетни билети и летят през Океана. Сложете 2000лв (1К евро кръгло) на калпак. Забравете ниско тарифните. Полетите до Амстердам, Париж, Франкфурт, Мюнхен и Лондон са все пълни. И оттам по Света. Не всеки купува от Експедия 

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
На мен не ми се смята вече...
Но темата ми беше полезна. Разбрах две неща:
1. В България нищо не се произведа, а износа е бутафорен, за да се "точи" ддс.
2. Ако не са гастербайтерите да ни пращат пари от чужбина сме умрели от глад.
Само не разбрах на мен кой ми праща, но ако чете темата да вземе да праща повече
Но темата ми беше полезна. Разбрах две неща:
1. В България нищо не се произведа, а износа е бутафорен, за да се "точи" ддс.
2. Ако не са гастербайтерите да ни пращат пари от чужбина сме умрели от глад.
Само не разбрах на мен кой ми праща, но ако чете темата да вземе да праща повече

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
drago_pavlov написа:2. Ако не са гастербайтерите да ни пращат пари от чужбина сме умрели от глад.
Аз нямам близък, или приятел, на който да пращат пари от чужбина, но наистина - ако чете тоя дето праща, да прати насам

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real