Как да стана програмист?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: корав барутарник
Мечтае да кара: по-корав барутарник

Re: Как да стана програмист?

Мнение от Venko » 06 Юни 2020, 19:00

DevOps е оптимално ако знаеш как работят клаудите. Иначе се бъхташ до безкрай, за да навържеш 2 инстанции.
Java-та бива, но е прекалено тромава за това, което предлага. Все повече влизат go, python, scala, kotlin.
ORM+Spring family си е стандарт, който не те прави конкурентен. Всеки може да набие 2 maven команди и да вдигне един spring boot с hibernate. Тъпо е/

А за фирмите, които търсят така нареченият fullstack - това са "доячници" на хора. Няма такова понятие като fullstack developer. Ако си говорим за някой, който да навърже 2 html-a с API и зад APIто да сложи един spring boot с orm - това не е девелопер, защото той мисли в много тесен аспект и няма да те докара до нещо повече от hello world на java+angular/react.

За еквиваленти - виж само какво правят библиотеките на python и можем да отворим пак разговора :).

Извинявам се ако звуча нападателно, но професия се учи с години, а не с 2 курса и после някой да бърше гъзове с години....

Nukem написа:Последно като говорих с мой познат който е на доста добра позиция, каза че оптимално като заплащане/положен труд в момента DevOps било най-актуално.
Аз избрах да се насоча към Java и back-End, обаче и аз наблюдавам, че масово търсят fullstack.
В момента откривам благинките на orm-те и spring по точно, мисля че възможностите който ти дава spring и java нямат еквивалент в момента в друга платформа. Така че Java мисля е добрият избор, повече обяви има и повече се търси.
Митко Павлов - където и да отида анцузите ме преследват

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 06 Юни 2020, 19:31

А с години? Верно? Шегуваш се. Тука с некви курсове за 6 месеца стават царе ти години.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 06 Юни 2020, 19:50

Е колега то е ясно че една java, db и spring не е кой знае колко впечатляващо, ние говорим за навлизане в бранша, да почнем от някъде, най-вероятно поне от това накъде ми се движат нещата ще почвам като тестер при един френд, миналата година изкарах itqb fundamentals-a, а това което си казал че всеки можел да дигне орм и да направи еди какво си, не знам как може да го кажеш, в цялата АПИ/Агенция Пътна Инфраструктора/ по едно време миналата година нямаше кой да направи една екселска таблица, а в провинцията повечето са черни манго неиндертлаци, ти всеки орм вдигал.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Venko » 06 Юни 2020, 20:04

Почнах да се напивам нещо, а и жената ме нервира, та се извинявам ако звуча остро.
Започването не е от frameworks, доброто начало е от извора, където разбираш как работят нещата, които ползваш.
Колкото и ORM-а да вдигнеш - все тая (това са 2 реда скрипт), ама да разбереш sql engine, mapping, performance ... това иска време и опит.
Почнете от извора и ще се изненадате колко "профита" можете да фанете по бели гащи.

За селекцията на АПИ и държавните организации - нямам коментар, защото там не виждам програмисти.
Преди месец цъкахме с едни от Информационно обслужване, за да приберем едни пари по еврофонд около Короната - wordpress инсталация и двама, трима дето могат да въртят цикли на php. Ако се сравняваш в "програмисти" в държавна организация, може само да си навредиш :).

За тестер - отвори udemy, плати 20лв за курс по пайтън, дай си стабилна основа. В основата на automation testing е пайтън. Manual testing в 2020 е отживелица, не знам каква инвестиция и начало правиш :).

Nukem написа:Е колега то е ясно че една java, db и spring не е кой знае колко впечатляващо, ние говорим за навлизане в бранша, да почнем от някъде, най-вероятно поне от това накъде ми се движат нещата ще почвам като тестер при един френд, миналата година изкарах itqb fundamentals-a, а това което си казал че всеки можел да дигне орм и да направи еди какво си, не знам как може да го кажеш, в цялата АПИ/Агенция Пътна Инфраструктора/ по едно време миналата година нямаше кой да направи една екселска таблица, а в провинцията повечето са черни манго неиндертлаци, ти всеки орм вдигал.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 06 Юни 2020, 20:14

Е колега за automation говорим, за инвестицията дали си заслужава ще видим, дават ми начално 1.8к което за мен си е отлично, аз като инженер 10 години такава заплата не съм виждал.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 06 Юни 2020, 20:57

Venko написа:Няма такова понятие като fullstack developer.

Абе то и девопс няма, ама го наложиха еваните скръмаджии, аджайладжии, лийнаджии, уотърфоуладжии и всякакви такива отрепки без работа(в масовия случай, знам че има кадърни и можещи PM-и). Най-големия парадокс е, че същите тези поддръжници на девопс са и върли фенове на итил, което само по себе си е толкова евана патова ситуация, че няма накъде повече. ITIL-а казва за всичко отделни хора демек за базите базаджия, за мрежите мрежар и т.н. Правилно разпределяне на FTE-та по отговорности и задължения и същевременно стегнато security(мрежар няма достъп до бази, базаджия няма достъп до ОС-а и т.н.). Първо си вкараха автогол със сисадмините, като казаха 1 позиция да прави всичко - мрежи, сървъри, сторидж, виртуализации, клауд, бази, апликейшъни и какво ли още не, съответно сисадмина е с админски права навсякъде. Демек, ако те перат лимките малко повече, достатъчно си бърз и сръчен и си във финансова институция можеш да си преведеш някой и друг милион наведнъж(почти не се прави) или много пъти по малко без да те усетят(най-често). За последното 100% сте чували по новините, дали ще е някоя захлюпена влюбена банкерка, дали ще е тъп футболист, дето не си проверява сметките редовно пробойни има винаги. И това са най-обикновени служители/юзъри, експлойтване със social engineering 101. Я админа ще го мързи да вади рипорти и ще даде админ права не на когото трябва, я някой ще услужи на колега/колежка с креденшъли, които последния ще ползва за втора/супервайзорска/админска оторизация и превода ще мине, няма значение, пробойната пак си остава крайния потребител.
Сега с девопса си го набиха още по-голям, освен всичко изброено дотук сега админа/девопса има достъп и до самия код/сорс, репота, CICD-та, да може да прави още по-големи бели :mhihi: Да, знам, че на мастър репото не пипа всеки и си има мърдж рикуести, ама аз ако тръгна да правя бели ни мастър репо ми трябва, ни мастър ноуд да ми направи билда. Ако правата не са гранулярно зададени(както в масовия случай) с една виртуалка минавам и мажа всичко наред, като възстановяването от бекъп ще е най-малкия проблем.

С този постоянен стремеж към кост сейвингс всеки ден изкарват някаква нова шитня и все повече и повече мешат повече от 2 роли в 1 позиция, а парите в най-добрия случай са като за 2 роли. Наскоро някаква тъпа рекрутърка беше постнала обява за фулстак с извънземни изисквания и някакъв пич беше коментирал "thats not a full-stack, thats a whole IT department" :mhihi:

И аз до последно бягах от девопс, но нормалните сисадмински позиции просто са кът, от 100 обяви ако има 1 сисадминска пак добре. Така, като гледам чистите сисадмини ще останат само в дейтацентрове, навсякъде другаде ги бутат към девопс. От едно известно време и аз го раздавам девопс, но усещам някакъв нов тренд да се търси и набляга много повече на кодерски умения. В смисъл гледаш обявата и освен всичко останало пише very good .net/java skills или very good skills in at least 2: и се изреждат 20 езика за програмиране :mhihi: Усещам как след някоя и друга година девопсите ще мигрират постепенно към фулстак. Набелязал съм си node, vue, angular и подобните да се пробвам фронт фулстак(нямам нерви, а и съм дрът за бекенд :mhihi: ), но все пак дано не се стига дотам, че почват да ми писват амнайсе хиляди нови шитни всяка година да заучавам. Са, верно девопс са поне 50% по-високи заплатите от сисадминските, тавана в момента е към 6к за старши девопс във софия и 7к пак за старши, ама в повечето случаи и с ТЛ и/или архитектски функции, демек ако не си бръмнал ще бръмнеш сигурация :mhihi:

Ше взема да се метна накрая на един тир за 4-5к на месец да го ева и ИТ-то да го ева :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Venko » 06 Юни 2020, 21:26

Много се напих вече, та не ми вземайте думите насериозно.
Казах, че devopsa е добър ако знае клаудите - едва ли има някой под 30г в момента на пазара, който може да ти вдигне инфраструктурата с два клик-а.

За аджайл коучовете и всякаквите лайнари дето се навъртат - 100% съм съгласен, пълен боклук, добавящ 100 срещи на ден с абсолютно малоумни аджен

madafaka_donkele написа:
Venko написа:Няма такова понятие като fullstack developer.

Абе то и девопс няма, ама го наложиха еваните скръмаджии, аджайладжии, лийнаджии, уотърфоуладжии и всякакви такива отрепки без работа(в масовия случай, знам че има кадърни и можещи PM-и). Най-големия парадокс е, че същите тези поддръжници на девопс са и върли фенове на итил, което само по себе си е толкова евана патова ситуация, че няма накъде повече. ITIL-а казва за всичко отделни хора демек за базите базаджия, за мрежите мрежар и т.н. Правилно разпределяне на FTE-та по отговорности и задължения и същевременно стегнато security(мрежар няма достъп до бази, базаджия няма достъп до ОС-а и т.н.). Първо си вкараха автогол със сисадмините, като казаха 1 позиция да прави всичко - мрежи, сървъри, сторидж, виртуализации, клауд, бази, апликейшъни и какво ли още не, съответно сисадмина е с админски права навсякъде. Демек, ако те перат лимките малко повече, достатъчно си бърз и сръчен и си във финансова институция можеш да си преведеш някой и друг милион наведнъж(почти не се прави) или много пъти по малко без да те усетят(най-често). За последното 100% сте чували по новините, дали ще е някоя захлюпена влюбена банкерка, дали ще е тъп футболист, дето не си проверява сметките редовно пробойни има винаги. И това са най-обикновени служители/юзъри, експлойтване със social engineering 101. Я админа ще го мързи да вади рипорти и ще даде админ права не на когото трябва, я някой ще услужи на колега/колежка с креденшъли, които последния ще ползва за втора/супервайзорска/админска оторизация и превода ще мине, няма значение, пробойната пак си остава крайния потребител.
Сега с девопса си го набиха още по-голям, освен всичко изброено дотук сега админа/девопса има достъп и до самия код/сорс, репота, CICD-та, да може да прави още по-големи бели :mhihi: Да, знам, че на мастър репото не пипа всеки и си има мърдж рикуести, ама аз ако тръгна да правя бели ни мастър репо ми трябва, ни мастър ноуд да ми направи билда. Ако правата не са гранулярно зададени(както в масовия случай) с една виртуалка минавам и мажа всичко наред, като възстановяването от бекъп ще е най-малкия проблем.

С този постоянен стремеж към кост сейвингс всеки ден изкарват някаква нова шитня и все повече и повече мешат повече от 2 роли в 1 позиция, а парите в най-добрия случай са като за 2 роли. Наскоро някаква тъпа рекрутърка беше постнала обява за фулстак с извънземни изисквания и някакъв пич беше коментирал "thats not a full-stack, thats a whole IT department" :mhihi:

И аз до последно бягах от девопс, но нормалните сисадмински позиции просто са кът, от 100 обяви ако има 1 сисадминска пак добре. Така, като гледам чистите сисадмини ще останат само в дейтацентрове, навсякъде другаде ги бутат към девопс. От едно известно време и аз го раздавам девопс, но усещам някакъв нов тренд да се търси и набляга много повече на кодерски умения. В смисъл гледаш обявата и освен всичко останало пише very good .net/java skills или very good skills in at least 2: и се изреждат 20 езика за програмиране :mhihi: Усещам как след някоя и друга година девопсите ще мигрират постепенно към фулстак. Набелязал съм си node, vue, angular и подобните да се пробвам фронт фулстак(нямам нерви, а и съм дрът за бекенд :mhihi: ), но все пак дано не се стига дотам, че почват да ми писват амнайсе хиляди нови шитни всяка година да заучавам. Са, верно девопс са поне 50% по-високи заплатите от сисадминските, тавана в момента е към 6к за старши девопс във софия и 7к пак за старши, ама в повечето случаи и с ТЛ и/или архитектски функции, демек ако не си бръмнал ще бръмнеш сигурация :mhihi:

Ше взема да се метна накрая на един тир за 4-5к на месец да го ева и ИТ-то да го ева :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 07 Юни 2020, 13:33

Мда. На днешно време цялата IT инфраструктура и "кодене" се свеждат до проста необходимост от много бързо и находчиво сглобяване на отделни елементи-полуфабрикати. Изключително рядко се налага писане от нулата, въпреки че хич не липсва желание от маса хора, което като цяло е безмислено да се открива топлата вода, но...
Та затова се омешаха яко нещата - всеки трябва да разбира от всичко, или поне да знае как се навръзват нещата на "интерфейсно" ниво без голяма нужда от познаване на "вътрешностите"...

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 07 Юни 2020, 19:54

От програмисти ме остана кой да копа нивите...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Юни 2020, 20:49

bioz написа:От програмисти ме остана кой да копа нивите...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Намират се, вчера на един фермерски пазар искаха за масло уж смес биволско и краве, ама не се знае от кое колко процента има по 35лв/кг. На всичкото отгоре не можеше да се пробва.., даваш 10лв и пробваш във вас.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 08 Юни 2020, 9:51

madafaka_donkele & Венко - съжалявам, че не сте попаднали на добри scrum master-и. Абсолютно удоволствие е да се работи с такива хора - питайте lead-овете :)

Един въпрос и към двамата имате ли direct reports и колко души са?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 08 Юни 2020, 10:15

Определено добрия скръм мастър помага много. В момента изпълнявам отчасти такива функции, докато намерят нов и не ми се вярва.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 08 Юни 2020, 10:32

vlad0 написа:добри scrum master-и...
...такива хора

По дефиниция в скръма няма такова животно скръм мастъра да си е специално assign-нат човек май, ако не бъркам :) Има entity "екип", и всеки "член" от него, в даден момент, може да е "скръм мастър" наред със съпътстващите го дев. задължения по-принцип, но в намален процент процент естествено. На ротационен принцип дори. Това в утопията на "агилето" нали, ама колко му се получава не знам :mhihi: С две думи всички са равни, могат, искат и правят всичко, ама някои са по-равни :mhihi: Дейбиш и комунизмата :mhihi:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 08 Юни 2020, 15:24

Nickelback написа:
vlad0 написа:добри scrum master-и...
...такива хора

По дефиниция в скръма няма такова животно скръм мастъра да си е специално assign-нат човек май, ако не бъркам :) Има entity "екип", и всеки "член" от него, в даден момент, може да е "скръм мастър" наред със съпътстващите го дев. задължения по-принцип, но в намален процент процент естествено. На ротационен принцип дори. Това в утопията на "агилето" нали, ама колко му се получава не знам :mhihi: С две думи всички са равни, могат, искат и правят всичко, ама някои са по-равни :mhihi: Дейбиш и комунизмата :mhihi:

Като цяло дълга тема, това е опция, но им тежи обикновено на хората в екипа и не винаги се приветства добре.

Разковничето за автономен екип е да имаш стабилна основа за "екип". Първо трябва да има екип и после автономност - зрялост(maturity) на екипа, seniority на екипа, съвкупността от умения/know how, са фактори, които също спомагат да се вземе решението.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 08 Юни 2020, 20:29

vlad0 написа:madafaka_donkele & Венко - съжалявам, че не сте попаднали на добри scrum master-и. Абсолютно удоволствие е да се работи с такива хора - питайте lead-овете :)

Един въпрос и към двамата имате ли direct reports и колко души са?

Ненапразно казах, че има и добри ПМ-и, ама са 1 на милион примерно, малко като умната блондинка и НЛО-тата - всеки е чувал за тях, но никой не ги е виждал :mhihi:

За direct report-ите не разбрах кво общо има с ПМ-ите или девопсите или програмистите и за коя страна питаш:

-> аз ->

Рипортвал съм винаги и продължавам да рипортвам за щастие в последните няколко работи/проекта баш директно към СТО-тата. Прескачам всякакви PM, CM и т.н. и директно се разбираме какво, кога, с какво и как трябва да се направи. И за тях и за мен това е най-добрия вариант. Естествено няма бягане от РМ-ите особено, когато се инициира нещо от бизнеса, но и тях успяваме да ги шунтираме в зародиш :mhihi:
Иначе, ако питаш за другата страна последно преди нова година едно българско СТО в немска фирма ми закачи "малък" екип от 10-на немски 6 волтови аборигени, които издържах цифром и словом точно 2(два) месеца :mhihi: Преди това пак за кратки срокове и по-скоро като interim са ми закачали някой и друг човек, ама дотам. Процеси, процедури, рипорти, документации, презентации и да лъжа СхО хора мога много добре, ама за пийпъл мениджмънт не ме търси, даже и в ТЛ роля :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата