Търговска тема.
Модератор: Общи модератори
45 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Търговска тема.
От доста време се чудя по един такъв въпрос... та реших да питам. Смятате ли се за "търговци"? Удава ли ви се да купувате и продавате "на сметка"? Умеете ли да се пазарите, да убеждавате, да отстоявате интересите си при преговори? Какви качества (или недостатъци...) са необходими за това? Това умение (да търгуваш успешно) - вродено ли е? Или се учи, придобива, усвоява?
Дядо ми (на когото съм кръстен) е имал любил лаф... нещо от сорта, че "Търговията е проста работа, но не е за прости хора". Вие как го разбирате това?
Дядо ми (на когото съм кръстен) е имал любил лаф... нещо от сорта, че "Търговията е проста работа, но не е за прости хора". Вие как го разбирате това?
Excellent! Steven is my name!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Търговска тема.
Дарба си е. Не се учи, ако го нямаш. Аз не ставам. Плащам каквото ми кажат или не купувам. Когато продавам също не слагам цена върху която да се пазаря. Който не е готов да я плати не му продавам.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
И аз съм като Иво, но и зависи какво продаваш и купуваш. Дарба си е. Но с времето се обиграваш натрупваш опит.
Да купиш и продадеш на печалба е въпрос на информация и усет. За преговори може да преговаря този който е по силен, ако си в положение на продавач повечето пъти не си в позиция да се пазариш, особено ако си на зор и другия го знае.
Да купиш и продадеш на печалба е въпрос на информация и усет. За преговори може да преговаря този който е по силен, ако си в положение на продавач повечето пъти не си в позиция да се пазариш, особено ако си на зор и другия го знае.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
Аз под търговец разбирам човек, който по начало обича да се пазари - като се започне от купуването на кило домати от пазара и се стигне до сключването на големи сделки. Според мен това е вродено и или го имаш, или не. Аз категотично не съм от този тип хора, да не кажа, че ненавиждам пазарлъците - като купувам нещо, предпочитам да му знам недостатъците и да преценя дали цената си струва да бъде платена, според конкретните ми нужди. По-скоро съм от хората, които се занимават със създаването на даден продукт (в моя случай - архитектурни проекти). Та, ако продуктът е качествен, нямам никакви проблеми да го представям, да се опитам да го пласирам и т.н., общо взето цялата търговска страна на нещата. Но ако е зле и е недомислен - предпочитам да прекарам Х на брой часове, докато не стане "годен" за продажба, според моите представи. Смятам, че търговците по душа не се интересуват чак толкова от качеството на продукта, колкото от това къде би минал номера и къде би се пласирал този продукт (за справка - автоборсата в Горубляне
).

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, съвсем правилно интерпретирате темата... Не става въпрос само за купуване / продаване на стока, предмети на пазара. Имам предвид също предлагане на някакви услуги, специални умения и компетентност. Например при събеседване за работа - ние (като работници) предлагаме... нещо, а работодателят решава дали и как да го купи. Да продадеш добре уменията и знанията си на "пазара на труда" е също вид "търговия". Изобщо, в доста сфери на ежедневието ни се изисква "търговски талант"...

Excellent! Steven is my name!
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Студена вода с лед в пустинята няма да мога да продам, такъв "търговец" съм
Като цяло по-голямата част от тази "наука" е bulshitting, надцакване, манипулиране и залъгване.
Не го казвам, щото хич не го мога, просто си е така. Хубавият продукт не се нуждае от реклама и убеждаване.

Като цяло по-голямата част от тази "наука" е bulshitting, надцакване, манипулиране и залъгване.
Не го казвам, щото хич не го мога, просто си е така. Хубавият продукт не се нуждае от реклама и убеждаване.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Зависи от продукта. Аз придавам продукти, които са по-добро качество от конкурентните в Бг. Но ако на клиента не му натъртиш разликите трудно ще схване сам. Още повече, че за да се задържа на един ужасно конкурентен пазар съм принуден да продавам на цените на конкуренцията, като така имам 30-40% по-малка печалба от тях.Bogat-Beden написа:Студена вода с лед в пустинята няма да мога да продам, такъв "търговец" съм![]()
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз мисля, че "hard work beats talent"
Всеки може да се научи. Поне до едно ниво. Като е цяло е умение, което трябва да се придобие. И архитект да си - трябва да можеш да си "продадеш проекта". На интервюто за работа трябва да можеш да се "продадеш". И то по-скъпо. Ако човека-пикъп беше тук, щеше да каже, че трябва да се продадеш в Плаза
При нов бизнес, собственика е продавача. Трудно от първия ден ще намери талантливият търговец, роден с дарба
А че продукта сам се продава е пълна глупост. Ако никой не знае за продукта, ще продадеш... хОй 

- Bogat-Beden
-
-
TNT написа:На интервюто за работа трябва да можеш да се "продадеш".
Това е едно от най-омразните ми неща.
Първо, трябва да продаваш труда си, изглежда дребнаво като уточнение, защото уж се подразбира, но прекалено много жалкари/ки си продават и г-зетата на шефовете, още от самото начало..
Отделно, ако фирмата гледа само колко най-малко може да ти плати и при цялото инфо, което им даваш на длан, не могат да преценят колко заслужаваш, за да те задържат дългосрочно, значи е.вем ти и фирмата, не искаш да си там дълго време..
Към бум-бум - говорех дългосрочно, времето е най-големият изравнител.
П.С.Ти с твоя не Ганьовски манталитет не си за тука, не знам как си се адаптирал.
Последна промяна Bogat-Beden на 18 Авг 2020, 9:48, променена общо 1 път
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- TNT
- младши ентусиаст
-
И за 5 часа интервюта (както е модерно), не знам колко толкова ще преценят какво можеш
Факт е, че вече в почти всяка фирма има хора на една позиция с доста различни заплати. И не е според колко са добри в работата, а колко добри са били на интервюто. 200лв отгоре са почти 10 бона за 4 години
В ИТ сферата тази цифра за 4 години може и да е първоначална вноска за апартамент. Иначе не знам някой да обича интервюта.

- Bogat-Beden
-
-
TNT написа:И за 5 часа интервюта (както е модерно), не знам колко толкова ще преценят какво можешФакт е, че вече в почти всяка фирма има хора на една позиция с доста различни заплати. И не е според колко са добри в работата, а колко добри са били на интервюто. 200лв отгоре са почти 10 бона за 4 години
В ИТ сферата тази цифра за 4 години може и да е първоначална вноска за апартамент. Иначе не знам някой да обича интервюта.
Не си чел всичко, което съм писал, такава фирма не ти трябва, текучеството ще е огромно. Такива разлики в заплатите не остават тайна, каквото и да подпишеш като договор. Рибата се вмирисва откъм главата, щом шефа/собственика е г.омно, фирмата от-до е също шит, независимо колко са големи.
Ако не могат да преценят колко можеш и какъв си като човек след подробно CV и интервю, значи са смотани.
Но все пак акъл не се налива, акъл се изстрадва.
Определено не ми идва отвътре. В университета успяха да налеят познания в сферата, а след това ми се наложи да го работя за кратко и ми костваше страшни усилия. В крайна сметка с много труд успявах да изпълня санитарния минимум, докато други колеги родени търгаши се сцепваха от сделки и пари.
Мен обаче това ме натоварваше психически - не мога да гледам хората в очите и да ги лъжа открито.
И аз не се се пазаря по пазари и т.н. точно обратното, плащам повече когато знам, че другата страна предлага качествен продукт и се е сцепила от работа, за да го произведе.
Бабата от която зимам млякото примерно го продава на 1.20лв/л, всеки ден има някакви дето чакат да стане обяд, за да има тя причина да го продаде преди да се развали и се пазарят за 0.90лв/л.
Аз ходя рано сутрин и плащам повече от исканата цена, защото не купувам само мляко, а се опитвам да финансирам и следващото нейно идване на пазара образно казано.
Обратната страна на монетата са колите и редките части, Там вероятно заради превъзхождащата информация която имам, постоянно правя някакви изгодни покупки, въпреки че не се пазаря с продавачите. Това си е вид арбитраж, което е основно умение в търговията и не е обвързано с "пазарлъка".

И аз не се се пазаря по пазари и т.н. точно обратното, плащам повече когато знам, че другата страна предлага качествен продукт и се е сцепила от работа, за да го произведе.
Бабата от която зимам млякото примерно го продава на 1.20лв/л, всеки ден има някакви дето чакат да стане обяд, за да има тя причина да го продаде преди да се развали и се пазарят за 0.90лв/л.

Обратната страна на монетата са колите и редките части, Там вероятно заради превъзхождащата информация която имам, постоянно правя някакви изгодни покупки, въпреки че не се пазаря с продавачите. Това си е вид арбитраж, което е основно умение в търговията и не е обвързано с "пазарлъка".
- TNT
- младши ентусиаст
-
Да се пазариш навсякъде и в случая с млякото за 20-30ст. си е бай-ганьовщина. Но пък, ако знаеш, че има къде да се поддава - защо не
Като влезнеш в оптиката в мола и продавачката сама започва да сваля цената, как да не "натиснеш"
Аз и в Алиекспрес съм се пазарял с китайците
Тях изглежда хич ги няма, щото почти всеки път поддават.
П.П. С работодателите не виждам какво е различно спрямо търговците. Единият търси да продаде максимално скъпо, другият да купи максимално евтино. Ако има "засечка", има и сделка.

П.П. С работодателите не виждам какво е различно спрямо търговците. Единият търси да продаде максимално скъпо, другият да купи максимално евтино. Ако има "засечка", има и сделка.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
TNT написа:Но пък, ако знаеш, че има къде да се поддава - защо не![]()
Зависи, едно е да се пазариш с търгаша който като ти намали цената няма да вземе 50% печалба ами "само" 40%. Съвсем друго е да се пазариш с производител(в случая бабата) който в някакъв момент е принуден да продава на загуба само и само да минимизира щетите. Щото ще го направиш 5-10-20 пъти, на бабата ще спре да ѝ излиза сметката да гледа животни и ще купуваш мляко в кутия от била после.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Аз не мисля чак толкова задълбочено. По-скоро имам някаква идея къде горе-долу как се работи и съответно колко усилия би ми коствало да си изпазаря нещо. Реално почти навсякъде може. Оператора ще ти даде някви минути или някой ТВ канал бонус, на ризата ще ти сложат инициали... но това са кокошкарски истории. По-скоро в горният пример с очилата в мола - доставната цена им е около 90лв, те го продават на 420лв. Да, имат 5 бона наем и няколко хубавици на 600лв заплати вътре, ама има бая къде да сваляш от цената и спокойно може да ги вземеш на 300лв
И то без много зор, щом разговора се почва със "за вас може да са на 360лв". А на пазара за домати и мляко да се пазариш за някакви стотинки или 1-2лв... си е бай-ганьовщина. Ще отидеш 10 пъти на пазар, ще спестиш 10лв. Най-много да ти набутат стари домати, като те научат къв си циганин
А и като цяло търговията е доста различна на ниво домати/краставици и на ниво къщи и премиум коли. А на бизнес проекти и т.н. съвсем друго. А реално всичко си е търговия.
И не всичко е в цената. Като цяло в България е голям проблем, че често не получаваш стойност, срещу това, което плащаш. Ако нещо е стойностно - по-високата цена не е проблем. Тук идва обаче и момента на търговеца да те убеди, че неговата стока е по-стойностна.

И не всичко е в цената. Като цяло в България е голям проблем, че често не получаваш стойност, срещу това, което плащаш. Ако нещо е стойностно - по-високата цена не е проблем. Тук идва обаче и момента на търговеца да те убеди, че неговата стока е по-стойностна.

45 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3