"Шеф" или "експерт"..?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Предпочитам да съм:

шеф
12
33%
експерт
24
67%

Общо гласове : 36
старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

"Шеф" или "експерт"..?

Мнение от Nickelback » 18 Сеп 2020, 12:40

Ей така гледайки сеира на разни хора по разни фирми, почнах да си мислА...

Често пъти "шефът" е човекът носещ отговорност за това нещата просто да се случват в едно "предприятие", търси краен резултат, яде л@*на, с извинение, както и бълва л@*на, само и само да вървят нещата. Ако е читав пък, би трябвало да филтрира л@*ната, нататък по-веригата максимално :ok: С цената на нещо, разбира се ;)

Експертът от своя страна обикновено си разбира от едно нещо, една област, работи си в своята "кутийка", и обикновено съвестно (ако е читав) си върши работата - при "хубав" и добре дефиниран "input", вади стойностен "output". Работата на "шефовете" покрай него е да му осигурят условия за работа, въпреки че доооста рядко се случва :dunno:

Естествено има и размитост между "шеф" и "експерт" и често дейностите се препокриват, като също така и нивото на "шефство" и "експерност" може да варира в мнооого широк диапазон по различни нива :)

Та - какви предпочитате да бъдете в по-голяма степен - "шефове" или "експерти"? :ok:
Последна промяна Nickelback на 18 Сеп 2020, 12:58, променена общо 1 път
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: "Шеф" или "експерт"..?

Мнение от Bogat-Beden » 18 Сеп 2020, 12:57

Предпочитам да работя за себе си.
Иначе, при зададените ограничения - 100 процента експерт, с почти изцяло (доколкото се може) самостоятелна работа. Никъде не са ме мъмрели за лошо свършена работа, но виж с така наречения "колектив" концепцията не я харесвам. Да трябва да се разбираш със всякаква сволоч, не е за мен :dunno:
Бил съм 1во ниво меринджей (шеф на малък екип в оперативен отдел), добре че колегите бяха млади и готини, беше песен. Ако отделът е 200 човека не се виждам всеки ден аз или някой подчинен ще яде бой :lol: (ок, образно казано, но нещата ще клонят натам..)
Дано това отговаря на въпроса :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 18 Сеп 2020, 12:58

Категорично експерт! Ако си силен в нещо, такъв оставаш до живот. Където и да идеш винаги можеш да се издигнеш по стълбицата и нещата все зависят повече от теб, а не от шефа.

Обратно, ако поради някави си там причини са те издигнали в шеф, след време в други фирми директно може да си останеш доживот бай... й, бидейки нула в областта.
А иначе си мисля, че експерт или шеф, по-важно и преди всичко останало ще е хубаво да се научиш да си Човек! Другото е по-маловажно..
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 18 Сеп 2020, 13:08

ivoaudi написа:по-важно и преди всичко останало ще е хубаво да се научиш да си Човек! Другото е по-маловажно..
Това е доста тежко бреме.. трябва да си силен да търпиш негативите му..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 18 Сеп 2020, 13:23

И аз за себе си съм избрал "експерния" клон на кариерното развитие. Искаха едно време в предна фирма да ме правят TL ама категорично им казах да си гледат работата. Просто си знам, че няма да се справя и ще е мъка и за мен и за екипа ми. Предполагам всички сме виждали множество примери на принципа на Питър, е аз не искам да съм от тях. Има хора на които от вътре им идва да организират работата, мен ме бива да я върша :mhihi: Преди години си мислех, че е до опит и възраст. И като натрупам повечко ще се замисля, сега вече съм почти сигурен, че колкото и опит да имам няма да ми се занимава с тая работа. В момента тийм лийда ми е най-младия в нашия екип, и е най-добрия с който съм работил. 0 напрежение върху екипа, той обира всичко и то не по начин по който да е върху него, ами просто нещата се случват така че няма такова. Води почти цялата комуникация извън екипа и на нас ни спестява излишно висене в срещи, абе рай е :lalala: Единственото кофти което му повтарям е, че по тоя начин се превръща в single point of failure и ако го няма има моменти в които не знаем какво да правим :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X3 G01 M40i

Мнение от Alex_P » 18 Сеп 2020, 13:28

На този етап определено предпочитам да съм "експерт". Работя в ИТ сферата и тъй като до момента съм сменил няколко значително различаващи се по големина и структура организации имам изградено мнение върху менижирането в тях. Първо, конкретно в ИТ сферата, ако си наистина добър експерт можеш да носиш доста голяма стойност за компанията. Като цяло липсва чувството за "шеф" над теб, това е по-скоро човек, който ти помага да си вършиш по-лесно нещата (както според мен трябва и да бъде). Говоря за мениджърите на екипите конкретно. Кофтито за тях е, че обират всички негативи от шефа над тях и всички негативи и капризи на експертите и трябва да лавират между двете. Второ, конкретно в ИТ сферата, ако говорим чисто финансово нещата не са толкова по-добре за мениджърите спрямо senior хората и архитектите например. И трето, когато станеш мениджър, спираш да се интересуваш и занимаваш толкова с технологиите, знанията залиняват и ако в даден момент решиш да си търсиш работа или те съкратят, е доста по-трудно да си намериш работа, тъй като ръководните позиции са в пъти по-малко. В големите организации пък (с над 2-3к човека), когато "задуха вятър", често първо падат директорите на отделните звена, но там вече финансово наистина има доста голям смисъл и се взимат яки бонуси. Отново говорейки през призмата на ИТ сферата, според мен си струва човек да се замисли за ръководна позиция с напредване на възрастта, тъй като ученето става по-трудно с годините.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

"Шеф" или "експерт"..?

Мнение от steeN » 18 Сеп 2020, 14:34

Зависи от нивото на шефа. На ниско ниво трябва да е ескперт в областта, в която се занимава в смисъл такъв, че да има дълбоки познания по тясно специализирана тема. Колкото по-нависоко се отива е нужна експертиза в други области... от финанси до умения за управления на хора (разрешаване на конфликти, лидерство)... но и да има широки познания в областта т.е. голямата картинка. Това е утопията, сега как всеки ще се впише в нея и къде малко божа работа за мен. Хората са различни с различни умения и наклонности, универсална рецепта не мисля, че има.
Последна промяна steeN на 18 Сеп 2020, 14:35, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 18 Сеп 2020, 14:34

Така казано, експерт. Шеф е добре да си "баш шеф", т.е. да няма отгоре. Иначе по средата взимаш яко негативи, ама без всичките плюсове.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 18 Сеп 2020, 14:44

а може ли хибридно? в първата фаза на професионалната кариера - експерт с привкус на шеф... във втората фаза- шеф с привкус на експерт.

и да си яко шеф не е работа... може никой да не ти е стъпил на врата ама... само компромиси...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 18 Сеп 2020, 14:53

Аз съм сигма male, не искам да водя никого, но ненавиждам да ме водят, особено недостойни индивиди, лоши професионалисти, нулеви личности и т.н., схващате идеята :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 18 Сеп 2020, 15:39

Странно, дотук анкетата се развива не както очаквах, приятно съм изненадан :ok:

Bogat-Beden написа:
ivoaudi написа:по-важно и преди всичко останало ще е хубаво да се научиш да си Човек! Другото е по-маловажно..
Това е доста тежко бреме.. трябва да си силен да търпиш негативите му..

Мдаа... :dunno:

b_u_b_o написа:принципа на Питър

В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност.

Хахаха, доста вярно, не се бях замислял :lol:

b_u_b_o написа:Преди години си мислех, че е до опит и възраст. И като натрупам повечко ще се замисля, сега вече съм почти сигурен, че колкото и опит да имам няма да ми се занимава с тая работа.

И аз така, ама понякога мнооого ми се иска да набивам канчетата на определени хора, просят си го :ok:

ivoaudi написа:Категорично експерт! Ако си силен в нещо, такъв оставаш до живот. Където и да идеш винаги можеш да се издигнеш по стълбицата и нещата все зависят повече от теб, а не от шефа.

Alex_P написа:...И трето, когато станеш мениджър, спираш да се интересуваш и занимаваш толкова с технологиите, знанията залиняват и ако в даден момент решиш да си търсиш работа или те съкратят, е доста по-трудно да си намериш работа, тъй като ръководните позиции са в пъти по-малко.

Ей това (технологиите) мен лично да ми е двигател "номер 1", който ми помага да уча нови и нови неща. Оттам нататък следва и сигурността да имаш гарантирана заетост като експерт. Чак жал ми става за закостенелите мениджърчета насам и натам, които са толкова надълбоко в задника на съответния им "шеф", страхувайки се да не литнат, че едва ли някога ще излязат оттам :ok: Скоро някои мениджъри и HR-и ще трябва да кодят и да дебъгват, понеже не останаха хора :mhihi: Нищо лично към никой, просто си спомням конкретни личносто от практиката ми :yes:

Alex_P написа:Отново говорейки през призмата на ИТ сферата, според мен си струва човек да се замисли за ръководна позиция с напредване на възрастта, тъй като ученето става по-трудно с годините.

Това и аз не го изключвам за себе си, но при вариант да го почна изначало в малка фирма с тенденция тя да расте :yes: В корпорация да ставам "шеф" - ай сиктир засега :ok:

TNT написа:Шеф е добре да си "баш шеф", т.е. да няма отгоре. Иначе по средата взимаш яко негативи, ама без всичките плюсове.

Ами според мен "баш шефът" е "баш шеф", ама и "баш експерт", иначе няма как да стане :ok: Поне аз така го виждам като съм си мислел за мой си бизнес :)

alx написа:а може ли хибридно? в първата фаза на професионалната кариера - експерт с привкус на шеф... във втората фаза- шеф с привкус на експерт.

Ако съумяваш да си крадеш време във втората фаза, за да учиш новото и липсващо от първа фаза, защо не! :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 18 Сеп 2020, 15:42

Да си експерт се искат знания, за шеф - талант. Не всеки може да работи с хора. А хората напускат не защото нямат знания, а защото в над 80% от случаите причината е, че шефът е трагедия.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 18 Сеп 2020, 15:50

до тук всички са експерти, сладка работа, чоплиш си там твоята си задачка и нищо не те интерсува.
лошото е аз като клиент като попадна на такива свещени крави. самочувствие до небето, а не може да ти свърши за 5 стотинки работа, защото трябва да вземе решение, което му излиза извън зоната на комфорт.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 18 Сеп 2020, 15:58

Експерт изобщо не означава мързелив, безотговорен човек.
Мн елементарно мислиш
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 18 Сеп 2020, 16:06

къде прочете мързелив?

Следваща

Назад към Извън Темата