"Шеф" или "експерт"..?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Предпочитам да съм:

шеф
12
33%
експерт
24
67%

Общо гласове : 36

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: "Шеф" или "експерт"..?

Мнение от Bogat-Beden » 19 Сеп 2020, 10:25

ivoaudi написа: Важното е това, което работиш да ти харесва.
Никога не ми се е случвало :shock:
Имам познат, който е шофьор на камион, казва ми как няма търпение да дойде сутринта, да отиде на работа :shock: :kuku: :dunno:
Не знам какво е това усещане
:lol:

@vladO - може да се справяш отлично и пак да "прегориш", не ги бъркай нещата ;)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 19 Сеп 2020, 10:29

slatanic написа:А ако сме почивали за 5 години 10 дни какви сме?

Будали. След още 5г. в същия режим и ще почне да ти излиза през г*за цялото тва юркане.
Такова раздаване никога не съм го разбирал. Няма уикенд, няма празник, няма пандемии, сутрин, вечер, он е 24/7/365 на линия :dunno: Сегашния ми шеф/инвеститор е точно такъв типаж и се опитва да го наложи тва и върху подчинените си. СТО-то ни се предаде и пое и той същата идиотология "аааа, щом той се раздава и ние трябва да се раздаваме". Ummm, no bitch, we don't have to. Той е founder, owner, investor, аз съм обикновен бачкатор. Той е длъжен да се раздава на всички фронтове, аз не. Та ше се разделяме скоро ми се струва :mhihi:
Затова и не ми допадат шефските позиции. Не, че не драпах и не го играх ТЛ за малко на малък екип. Всеки дърпа към себе си, никой не отстъпва, товариш се с хорските проблеми, отделно трябва ти да буташ всички и всичко, трябва да си на линия по всяко време на денонощието за по-големите шефове и да им докладваш, като ученичка всичко, да им се обясняваш, когато неминуемо някой олигофрен от екипа осере нещата и т.н. Да, парите са повече, но пак не си заслужава. Работа/натоварване vs пари отношението е много по-зле при шефските позиции. Например, ако си програмист и взимаш 5 то мениджъра ти в масовия случай ще взема 6, в някои по-редки случаи 7, но отговорностите, натоварването и т.н. ще са в пъти повече. Мен тая схема не ме устройва. По-добре да си чопля кодчето, в края на деня да си къмитна промените, да си тръгна и да не се занимавам с нищо свързано с работа до следващия ден. Не съм почитател на прекарването на повече от 8-9ч. на ден за неща свързани с работата. Сега с работата от вкъщи е супер. Сядаш в 9, ставаш в 6. Преди пандемията беше ад. Ставаш в 7, излизаш в 8 за да си на работа в 9, после излизаш в 6 за да си в 7 вкъщи. Т.е. реално губиш 12ч на ден за работа, но ти се признават едва 8. Но иначе, ако пострадаш на път към или от работа се води трудова злополука :mhihi:
Затова експерт до колкото позволява. Щото и експертите не са това, което са. Програмистите, например особено по-опитните, отдавна не остават само с коденето. Работодателите ги товарят с всевъзможни л@йна покрай кода - секюрити, тестове/валидации, инфраструктури някъде, особено фронт-ендовете. Като гледам обявите скоро май няма да остане чист фронт енд, болшинството обяви вече са фул стак фронт енд. Демек вдигаш си сам и инфраструктурата и си кодиш сам и кода. Всичко за да се спести от сисадмин/девопс.
При мен е същото. До последно бях сисадмин, ама измислиха л@йното наречено девопс. Та освен сисадминските неща, трябва да се пише и доста код, всяко нещо се прави с код вече. Появиха се и вариации, като девсекопс(хващаш и всичкото секюрити, че не ни се дават пари за CISO) и разни други опс, съчетаващи все повече и повече отговорности. Тъпото е, че и за девопсите започнаха да изискват on-call-и, работа по уикенди, празници, че даже и на смени, па аз точно от такова бягам цял живот, та ако стане масова практика няма накъде да се бяга вече :ranting: :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 19 Сеп 2020, 11:00

Какъв шеф и какъв експерт? В България в повечето случаи, шеф се възприема като собственик на фирмата/предприятието. (отскоро шеф се вика на готвач, но всичко знаем, че е супер дебилно)
В момента обикновен ръководител на 10-20 човека или да речем 50 човека ресотрнат е по-зле от специалист IT или главен готвач в ресторанта. Винаги може да се спори де, но в моите очи в общия случай, да си средностатистически специалист и да изкарваш между 3к и 5к на месец е много по-добрия вариант, отколкото да си да "малък" шеф/управител и да носиш 1000 отговорности за същите доходи.
Тънкия момент е обаче,че малка част от малките шефове, могат да станат наистина сериозни мениджъри и тогава освен отговорност, дохода и облагите (дори само официалните) растат геометрично.

Но ако трявба са обобщя този дълъг и безсмислен пост - най-добре си напъни задника 3-4 години да се научиш да пишеш и после си живей спокойно (макар и с гадна работа) и си живуркай с 3-4-5 на месец, може и повече ако често се сменя работата

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Сеп 2020, 11:12

А шефът не трябва ли да е експерт? Ако няма идея кво работят тия под него как може да им бъде шеф? Това е пъдар, не шеф.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 19 Сеп 2020, 11:25

За трябването трябва. Даже е от първостепенна важноста това да е така, ама реалността често... знаеш как е. Обстоятелства разни и всевъзможни. И не е само в България това, из цял свят неправди колкото щеш.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 19 Сеп 2020, 11:34

Bogat-Beden написа:
ivoaudi написа: Важното е това, което работиш да ти харесва.
Никога не ми се е случвало :shock:
Имам познат, който е шофьор на камион, казва ми как няма търпение да дойде сутринта, да отиде на работа :shock: :kuku: :dunno:
Не знам какво е това усещане
:lol:

Уверявам те, че с мен е точно така, както с приятеля ти. Мислех дори да допълня, че баш варианта е да работиш например хобито си :D
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 19 Сеп 2020, 11:37

Затуй имам органична неприязън към шефове и експерти, особено от тоя тип, които носят фешън костюмчета с панталон 2 размера по-малък от необходимия, тетрадка да си записват "важни" неща и спят с книгата "как да бъдем по-добри меринджеи" под възглавницата. Може да работя 5 пъти повече сега, отколкото преди, но се радвам, че напуснах тоя свят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 19 Сеп 2020, 11:43

Жалка картина да. За мен също са супер дразнещи подобни същества, ама ко да прайш, то комай света натам върви. Това е вървежно и хората буквално се израждат, ценностите също.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 19 Сеп 2020, 11:57

steeN написа:Да ама работата е там, че всеки може да работи лесно с такива хора. Те просто не се нуждаят от управление.
Наистина добрите мениджъри могат както му викат разглезените западняци - да управляват "стадо от котки".
Това вече е много трудно и си е точно експертиза.

Разбирам какво казваш до някъде съм съгласен, че наистина е по-лесно, но това не е задължително. Някои мениджъри обичат да държат контрола/каиша докато не си изгонят качествените хора.

Нека перафразирам за мен добрия експерт не го е страх да поеме инициатива, отговорност и ownership. И всичко това примесено с добра експертиза.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 19 Сеп 2020, 12:06

bum_bum написа:Затуй имам органична неприязън към шефове и експерти, особено от тоя тип, които носят фешън костюмчета с панталон 2 размера по-малък от необходимия, тетрадка да си записват "важни" неща и спят с книгата "как да бъдем по-добри меринджеи" под възглавницата. Може да работя 5 пъти повече сега, отколкото преди, но се радвам, че напуснах тоя свят.

хахаха, да, точно.. :yes:
И аз се опитвам да стана фин. независим, доста по-назад съм, ама за начало и за хляба ми стига
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 19 Сеп 2020, 12:29

bum_bum написа:А шефът не трябва ли да е експерт?

Ни най-малко, особено вАжи за родната ни действителност :mhihi:

bum_bum написа:Ако няма идея кво работят тия под него как може да им бъде шеф?

Зависи от шефското ниво. Малките шефове, които са директен лайн на нормалните бачкатори обикновено знаят на много общо ниво кой за какво отговаря. Примено иван е по счетоводните неща, марийка е офис администраторката и т.н., но в никакъв случай не знае в детайли кой какво прави. Като трябват месечни отчети някакви например знае да търси иван или да насочи към иван дадено запитване например. По-големите шефове се осведомяват какво става във фирмата от малките шефове, които им снасят всичко. Тази седмица имахме такива проблеми, свършихме еди каква си работа, трябва ни еди какво си и т.н.

bum_bum написа:Това е пъдар, не шеф.

Е, да, в масовия случай е така :mhihi: То ненапразно има хиляди meme-та по темата:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Излишно е да се казва, че босовете са мнозинство, а лидерите - кът. Никога не съм работил с/за лидер btw.....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Сеп 2020, 12:57

vlad0 написа:...

Разбирам и аз какво имаш предвид, но това с каиша е просто другия край на спектъра, където само командваш хората под теб. Това за мен също не е управление на хора, въпреки че масата хора така си представят.
Все пак в общия случай имаш някаква комбинация от хора с различни силни и слаби страни, които се допълват някакси и затова към всеки трябва да има индивидуален подход от митичния шеф.
Мисля, че най-добрата школа затова е да отиде човек да преподава нещо някъде... Идеален тест. Не успееш ли да спечелиш уважението на "класа" явно не си толкова експерт и освен това ти е рано за шеф.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 19 Сеп 2020, 12:59

Аз съм имал лидер, ако трябва да съм обективен и честен. Бачкаше като луд, даваше пример, поемаше отговорност и т.н и т.н.. НО, когато трябваше да заеме позиция пред голям клиент или пред голям началник и да защити мен и/или нашето екипче, сещате се кого избираше...
Та така.. За съжаление е или приемаш, или се махаш, системата отгоре-надолу не се променя, особено пък от единици...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 19 Сеп 2020, 13:31

Аз не съм съгласен, че лидерът трябва да бачка като луд. Може и да не пипва работа и всички да са доволни и щастливи от него.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 19 Сеп 2020, 17:31

Това Бос/Лидер е идеализирано и в училище се учи като утопична идея, която няма как да има реално приложение. В смисъл, ако царя води битката, става войник и като войник, го убиват и после няма кой да... царува :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата