"Шеф" или "експерт"..?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Предпочитам да съм:

шеф
12
33%
експерт
24
67%

Общо гласове : 36
ентусиаст
Аватар

Re: "Шеф" или "експерт"..?

Мнение от vlad0 » 25 Сеп 2020, 11:10

Nickelback написа:...

Сега ще пусна една бомба, която малко я прескачаме. Това, че си много кадърен и умен експерт не те прави добър "hiring". Това е и причината да имаш среща с мениджър и HR. Дали е достатъчно, много зависи от опита на мениджъра и HR-a. Това е и причината да има компании с по-дълъг процес - 2-3 интервюта, задача и т.нат.

Интервюто е двупосочен процес и хората, които взимат решението дали да те наемат или не, трябва да вземат предвид двете гледни точки, дали компанията би те харесала и дали ти би харесал компанията.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 25 Сеп 2020, 11:37

vlad0 написа:Дали е достатъчно, много зависи от опита на мениджъра и HR-a.

Точно! Затова най-добре да си домъкнат И експерта на еднофазните интервюта, за да не се излагат :ok:

Другото е ясно ;)

ПП: Като гледам к'во чудо е напоследък откъм търсене и "предлагане" по "по-нишови" направления и позиции, ако много-много "отсяват" разчитайки на HR-ски "вкус" си остават поредните посредственяци без хора с опит, ама търсещи "хора с опит" :ok:
ПП2: Аз ако трябва да отделям няколко дни по няколко часа за многофазни интервюта само на една компания при положение, че искам да си избера едно от десет предложения не знам къде ще му излезе края. Ако не бях напуснал, сигурно трябва една годишна отпуска да им отделя, де да знам :dunno: Все си мисля, че за да прецениш един човек дали става или не са необходими 2-3 часа :dunno:
Последна промяна Nickelback на 25 Сеп 2020, 11:43, променена общо 1 път
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 25 Сеп 2020, 11:43

Колега, ти с твоите умения вероятно и на експерта ще обясняваш кое как се прави :D Не вярвам нещо да се промени, ако и той се появи :D.

Иначе при нас интервютата са по 3-4. След толкова отсяване, наемат поредната партида кръгли идиоти, явно кандидатстващите са тотал щета.

Аз предната есен бях на интервю в една фирма - може би най-адекватния меринджей, с който съм разговарял. Успя така да води разговора, че да се получи доста добър диалог. Иначе обикновено ми говорят разни празни приказки, ама аз като по-прост невежа и притеснителен човек, и на това се връзвам :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 25 Сеп 2020, 11:50

drifty написа:Колега, ти с твоите умения вероятно и на експерта ще обясняваш кое как се прави :D Не вярвам нещо да се промени, ако и той се появи :D.

А бе не е така, има си хора дето си говорим на един език :mhihi: И аз твърдо вярвам, че такъв човек трябва да има на интервюто, за да даде своите адекватни 50 с'тинки като мнение :yes:

drifty написа:Иначе при нас интервютата са по 3-4. След толкова отсяване, наемат поредната партида кръгли идиоти, явно кандидатстващите са тотал щета.

Тъжно е, но поне трябва да се взимат хора с потенциал и желание да се развиват. Ако са някакви мърди, по-добре не :dunno:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 25 Сеп 2020, 12:08

Nickelback написа:... еднофазните интервюта....

Tи се радвай, че са еднофазни. Аз ако случа на такива ще черпя :mhihi: Уви при мен са минимум 3. Едно с HR, едно техническо, едно с меринджея. По-често е HR->задание/задания за вкъщи->техническо->меринджей +- още някое друго по тяхно усмотрение нали. И тва за нищо и никакви позицийки. Видя ли такъв тромав процес ги отсвирвам. Гледам да са макс 2 интервюта, които да ми отнемат макс 2 астрономически часа. Всичко друго отива в кофата. То така или иначе всичко в повече е чиста загуба на време, лаладжийски истории. По някакъв неписан закон на мърфи при мен поне колкото повече интервюта толкова по-еб@на се оказва работата впоследствие и обратно, колкото по-малко интервюта толкова по-реалистична се оказва работата, по-добре се разбирам с всички и работата върви повече, като цяло.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 25 Сеп 2020, 12:16

madafaka_donkele написа:Видя ли такъв тромав процес ги отсвирвам...
...
Всичко друго отива в кофата.

А баш! Като ми дадат думата ги питам да ми разкажат за процеса им на работа, какви туулове ползват и т.н. Това ми говори адски много колко са напредничави и колко са си оптимизирали дивелъпмънта. Единици са тези дето си признават, че процесът им е в кома, но се радват, че би им помогнал да го развият.
И други неща технически питам, от които пак си правя изводи, ама обикновено мениджърчето не може да ми отговори и вика "колегите от екипите знаят". Е къде ги тия колеги, давай да ги чуя! :ok:
Последна промяна Nickelback на 25 Сеп 2020, 12:16, променена общо 1 път
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Сеп 2020, 12:16

На колко време си сменяте работите? Като гледам колко сте в час с интервюта и подробности имам чувството, че постоянно ходите на такива и сменяте работите по 1-2 пъти в година.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 25 Сеп 2020, 12:21

alekangg написа:На колко време си сменяте работите? Като гледам колко сте в час с интервюта и подробности имам чувството, че постоянно ходите на такива и сменяте работите по 1-2 пъти в година.

Аз рядко сменям, когато се чувствам комфортно и имам перспектива за развитие - от първата ми работа към последната (измерено в години):
2.5
3.5
1
3.5
6.5

Иначе от време на време се пробвам ей така, за да съм в час с пазара на труда и какво се търси, пък и изскочи нЕкой часпром :ok: :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Сеп 2020, 12:23

Да, за спорта е добре понякога да се ходи на интервю, хем да не се притеснява човек и да им отговаря свободно и подобаващо на шаблонните идиотски въпроси на HR-ките.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 25 Сеп 2020, 12:33

ЧР у нас ако не бяха зловредни, щяха да са просто безполезни..

Какво прави чр когато се пенсионира? (пак нищо :mhihi: ..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 25 Сеп 2020, 12:34

madafaka_donkele написа:
Nickelback написа:... еднофазните интервюта....

Tи се радвай, че са еднофазни

Любимото ми е как преди години бях на 3 интервюта с обща продължителност над 5 часа. 2 интервюта на английски, задачи, презентация трябваше да подготвям за последното. Компанията е абсолютен световен лидер в сферата, в България конкуренция почти липсва. Позицията беше за търговец. Реално в първите 10 дни, 9 дни рязах ламарини. Като получих СМС-а от банката за първата заплата, мениджъра получи обаждане, че напускам. Предвид и другите смотани работи, които съм имал... наистина може би има зависимост "колкото по-дълъг процес на подбор, толкова по-смотана работа". Макар че в ИТ сферата съм чувал, че за някой позиции във VMware имало по 6-9 интервюта. Това е абсурдно, а пък компанията се слави като добра.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 25 Сеп 2020, 14:11

Аз съм в компанията, където работя от 5 и половина години. Сега поне HR-ите говорят английски / работя в call center /

2015та, когато започвах, реално откриваха офиса в Търново и бяха назначили един меринджей тук, връзкарче, който едвам връзваше 2-3 изречения на развален английски. На мен не ми е водил интервю, но колегите, които почнаха малко след мен са имали възможност да са на интервю с него и е било плачевно :D.

Иначе HR са трагедия, там експерти - няма. На мен лично двама HR-и отделно ми звъняха за всяко интервю, с 1 ден разлика. И на втория като кажа, че вече съм го минал това интервю и се чуди какво се случва. 3 интервюта и накрая - офертата 490лв + 60лв ваучери и бонус след 3тия месец :D. Само дето на третия месец се оказа, че по бонусната им система, с колегата трябва да взимаме заплата х2, понеже така си наредихме нещата и естествено преди да почна да получавам бонус, схемата беше сменена и орязана наполовина. Ама като си 20 годишен новоизлюпил се студент в малък град - нямаш голям избор.

Те затва е най-добре да си експерт, ама наистина добър, за да не си оставяш магарето в калта. Та евала на Никълбека, шапка му свалям за уменията и познанията, които е натрупал!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 25 Сеп 2020, 15:32

Nickelback написа:
madafaka_donkele написа:Видя ли такъв тромав процес ги отсвирвам...
...
Всичко друго отива в кофата.

А баш! Като ми дадат думата ги питам да ми разкажат за процеса им на работа, какви туулове ползват и т.н. Това ми говори адски много колко са напредничави и колко са си оптимизирали дивелъпмънта. Единици са тези дето си признават, че процесът им е в кома, но се радват, че би им помогнал да го развият.
И други неща технически питам, от които пак си правя изводи, ама обикновено мениджърчето не може да ми отговори и вика "колегите от екипите знаят". Е къде ги тия колеги, давай да ги чуя! :ok:

Аз пък не мога така, след като напуснах началото на годината моята фирма,веднага си пуснах 2-3 CV-ta в конкурентни фирми. Опитът и уменията които имам, са повече от 99% от кандидатстващите и го знам и те го знаят.Също така хората в тази бранш са малко и ме познават. Още на първото място започнах и на третия ден не издържах ..
Една и съща позиция и работа, но прекалено аматьорско. Опитах се първия ден още да улесня работата тройно със методи, които съм научил на старото място. Казаха ми, че тук така се работи и да го правя така. На втория ден направих забележка на един колега, който бил там от не знам си колко години, че едно нещо не се прави така и му показах как трябва да се направи.
От там ми казаха, че от 100 години го правели така и аз така да го правя .. На 3-тия ден не отидох .. След няколко дни почнах в друга фирма и същата работа .. Така че, не знам дали е оферта да си над другите. Може би просто трябва да си на нивото на колегите ти, защото иначе не се чувстваш пълноценен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 25 Сеп 2020, 15:47

Ако сте уверени в себе си и докато сте млади сменяйте работи, за да си намерите вашата. Само да не е прекалено често, че и това води до някакви изводи :))
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525д 2001
Мечтае да кара: F13 с М буквичка.

Мнение от DiMIcha84 » 25 Сеп 2020, 18:05

В тази ИТ сфера голямо ходене по интервюта, голямо чудо. Аз съм в строителството на позиция техн.р-л сменил съм 5 или 6 фирми и до сега на интервю не съм ходил, даже и СV не съм си писал никога. Лошото е че ако ми се наложи ще имам проблем. :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата