"Шеф" или "експерт"..?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Предпочитам да съм:

шеф
12
33%
експерт
24
67%

Общо гласове : 36
master of the force
Аватар

Re: "Шеф" или "експерт"..?

Мнение от alx » 25 Сеп 2020, 18:40

в големите сериозни компании често има по 5-6 индивидуални интервюта. има понякога и групови (3-4 човека те интервюират).

много зависи от фирмата разбира се. но успешните фирми не наемат бързо и подхождат към въпроса без особено бързане независимо колко им трябваш...

колкото по- високо нивото/ парите толкова повече интервюта.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 25 Сеп 2020, 18:49

Ако приемем, че отдела, в който работя е само от експерти, макар и на различно ниво, то нека споделя, че при нас на интервюто ходят началника ни, един колега, който смело мога да заявя, че е на над световно ниво и колежката от ЧР ! Т.е. мисля, че е по правилния начин. Кривото обаче е, че заводите около нас имат някакво негласно 'споразумение' и не си 'крадат' специалистите. Проверено и доказано доста пъти!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 25 Сеп 2020, 18:58

Nickelback написа:Аз рядко сменям, когато се чувствам комфортно и имам перспектива за развитие - от първата ми работа към последната (измерено в години):
2.5
3.5
1
3.5
6.5

Явно при айтьи-тата стандартите за "рядко" са други :mhihi:
Моите са:
6
0.25 :mhihi:
4
1 на текущата
И си мисля, че често ги сменям...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 25 Сеп 2020, 19:02

10
5
15
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 25 Сеп 2020, 20:48

TNT написа:някой позиции във VMware имало по 6-9 интервюта. Това е абсурдно, а пък компанията се слави като добра.

Не за някои, за всички позиции е така във "виемлеър" :mhihi: Но естествено това важи за редовния процес. Ако някой те препоръча или се знаете с някой меринджей и той реши да те вземе при него си може да минеш без каквото и да е интервю. Говорил съм хора минали нормалните 5-6 интервюта и общо взето накрая не е кой знае какво, нито като кинти, нито като работа, технологии и т.н. Виемлеър от едно известно време лежат на стари лаври и го карат на самотек. От лидери преди 10г. сега са страшно изоставащи...откъм всичко. Вече бивши техни кадри са ми споделяли, че от старите са останали само мързелите, всичко друго с поне 2 грама мозък се е изнесло или се изнася.

Иначе аз съм от често сменящите работа. Job hopper му викали :mhihi: Редовно си говоря с разни HR-и, рекрутъри и др. До същински интервюта стигам по-рядко по простата причина, че си искам подобаващо заплащане, което както може да се досетите далеч не се нрави на всички. Точно, както всички искаме нови БМВ-та, ама да не горят много, ама да не се чупят, ама да имат всички екстри и глезотии, ама и да са по-евтини от нова тата в индия, та по същия начин се получава и при мен. 2 страници изисквания, задължения и т.н. и накрая заплата, дето барман във вървежно столично заведение няма да хареса :mhihi: Е, няма как да стане. Та ако стигна същинско интервю горе-долу в 80-85% от случаите се стига и до оферта. Не, че и там няма изненади. С едни британци точно в началото на пандемията "много се харесахме" и ми направиха оферта.....обаче в обявата пише от хххх(минимум) до уууу(максимум) лв. чисто и офертата идва 500лв. под минимума....а аз съм дал рейндж от минимума до -500лв. от максимума. Отказах. Други от по-отскоро, немци, голямо име в ИТ средите. Дистанционно оттук. Изрично питах - може ли на граждански или контракторски. Може. Звъни ми някакъв, аз съм тука HR-а, да подписваме трудов :mhihi: И то набили същата сума, която реално с трудов щеше да е много по-ниска от тази, за която се разбрахме. Пак отказах.
Освен това не малка част се губят в нищото. Разбираме се примерно с HR-ите за техническо и дотам. Сеща се примерно след месец-два, айде на техническо. Мне, мерси :mhihi:

Иначе сменям работа често, щото стават прекалено много нещата, които не ми допадат в една типична организация, особено ако е с изцяло български мениджмънт. Нямам време, нерви и желание да се разправям с интриганти, гъзолизци, фурнаджийски лопати, скапан мениджмънт и т.н. сган. Отделно кофти, тромави процеси, туулове и т.н. допълнително затормозяващи странични фактори. Естествено всичко това е умело прикрито и колкото и да питаш и разпитваш понякога няма как да разбереш за каква л@йняна работа става въпрос всъщност докато не почнеш да я работиш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 25 Сеп 2020, 20:55

Относно последното - някои фирми предлагат да поработиш с тях 1-2 дни като част от процеса на подбор. Хем си срещаш бъдещите колеги, хем може поне да се придобие базова представа за процесите. Полезно е и за двете страни. Аз бих сменил работата догодина и със сигурност ще питам навсякъде за това.

младши ентусиаст
Аватар

Re:

Мнение от madafaka_donkele » 25 Сеп 2020, 21:24

3186 написа:Относно последното - някои фирми предлагат да поработиш с тях 1-2 дни като част от процеса на подбор. Хем си срещаш бъдещите колеги, хем може поне да се придобие базова представа за процесите. Полезно е и за двете страни. Аз бих сменил работата догодина и със сигурност ще питам навсякъде за това.

О, да, подкрепям с 2 ръце и 3 крака :mhihi: Тва ми го предложиха само на 1 единствено място - ESA в Холандия. Самолетни билети в двете посоки, трансфери до и от хотела с нова Е класа, 1 работна седмица на техни разноски в истински 5 звезден хотел + покриха и разходите за храна/румсървиз. Взех си 5 дни отпуск и никой от работата не разбра :mhihi: Самата работа обаче беше коренно различна, с много повече отговорности. Тва беше и единствената работа, където заплатата съответстваше, а и си беше най-високата, която съм договарял и тук и в чужбина. Реално, ако не беше тази пробна 1 седмица щях да се прееб@ и да съм принуден да постоя някой и друг месец да избия всички неминуеми разходи + да си изгубя текущата работа...както ми се получи, като ходих в UK например :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 25 Сеп 2020, 22:06

И аз може да се каже че job hopper-вам, за почти 11 години смених 8 фирми. Но както каза Моджо, докато си млад е момента за това. Смених доста бизнес домейни, видях много неща как се правят, още повече как не се правят. И мисля, че си намерих мястото последно, вече година и нещо съм на сегашната си работа и не мисля да напускам близките поне 5 години. Сега и акции на фирмата ще си напазаря, мисля че няма да е лоша инвестиция. :D Иначе и днес си говорих с една HR-ка, от кенефа...кво да направя там ме хвана :mhihi: 5 мин не мога да ѝ обясня как така не искам да си сменям работата и не става въпрос за пари. Толкова време ми отне да си намеря мястото, са да го зарежа за 1к отгоре...ми не мерси, парите не са всичко.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 26 Сеп 2020, 8:01

b_u_b_o написа:... Толкова време ми отне да си намеря мястото, са да го зарежа за 1к отгоре...ми не мерси, парите не са всичко.

Това си е точно така :yes: ! Парите не са всичко! При мен е малко по-различно, но пак същото, като при теб: Не мога да им обесня, че парите не са всичко и веднага бих си сменил работата с друга за по-малко пари!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525д 2001
Мечтае да кара: F13 с М буквичка.

Мнение от DiMIcha84 » 26 Сеп 2020, 9:25

ildivvy написа:
b_u_b_o написа:... Толкова време ми отне да си намеря мястото, са да го зарежа за 1к отгоре...ми не мерси, парите не са всичко.

Това си е точно така :yes: ! Парите не са всичко! При мен е малко по-различно, но пак същото, като при теб: Не мога да им обесня, че парите не са всичко и веднага бих си сменил работата с друга за по-малко пари!

Това според мен е много относително. Когато работиш в София и вземаш примерно 5-6к заплата, може би 1к отгоре наистина няма да са толкова значими, но когато работиш в провинцията и вземаш 1.5к и ти предложат 2.5к няма как да не се изкушиш.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Сеп 2020, 13:38

Хайде пак митовете.. във Варна е зле, но не е чак х3 заплатата за една и съща длъжност спрямо София.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 26 Сеп 2020, 14:11

Това на всички е ясно. По-скоро тези 1к зависи на какво ниво заплащане са. Ако взимаш 5к и ти предложат 6к е едно. Ама ако взимаш 900лв и ти предложат 1900лв става съвсем друго. Съответно колкото по-високо е заплащането, толкова по-маловажни стават парите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Сеп 2020, 16:44

И обикновено става така, че като ти предложат 1900 вместо 900, запленен от повечето пари се меташ кат риба на стръв. Напускаш си убавата работица, отивана новата и опааа дърво. Колектива скапан, работата скапана. отпуска нема, събота и неделя нема , социални нема, болнични сако ако си пред умирачка. Нерви, скандали... Сещате се. . Ами сори ама ще си седа на 900 и ако не ми стигат ще се опитам да поработвам втора работа или нещо да изкрънкам от шефа.
Наистина не всичко е пари, да не кажа че от една сума нагоре /при това не особено висока, поне за мен/ парите са най-малкия фактор. И тогава под повече пари се разбира минимум *2 на текущите и пак не е сигурно че ще хване дикиш такова предложение. Аз затова казвам да сменяте и да си намерите вашата работа. Работа, а не заплата.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 26 Сеп 2020, 17:15

Тя работата си е работа,ама докато я търся кой ще плаща сметките? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 26 Сеп 2020, 17:21

Готиният колектив :mhihi: