Интересни хоби проекти
Модератор: Общи модератори
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Интересни хоби проекти
Е те тук е сложен :
Т'ва с повечето едри крачета е дисплей на фурна за вграждане. А го извадих щото от другата страна беше така :
И аз не знам к'во е щото и Шпециалистите си противоречат, едните го търсиха като резистор ама и там греда. Да съм пратил снимка някъде си с кльомба, за анализ
Та си викам, чЕй да пусна и тук.
Т'ва с повечето едри крачета е дисплей на фурна за вграждане. А го извадих щото от другата страна беше така :
И аз не знам к'во е щото и Шпециалистите си противоречат, едните го търсиха като резистор ама и там греда. Да съм пратил снимка някъде си с кльомба, за анализ

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ubi dubium, ibi libertas
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Хей, спецове... Кажете за тоя белия окис, дето се получава от изтекли батерии - с какво да го почистя? Само стъргане с нокти, или е по-добре да се разтвори (неутрализира...?!?) с нещо...

Excellent! Steven is my name!
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
hell's angel написа:И аз не знам к'во е щото и Шпециалистите си противоречат, едните го търсиха като резистор ама и там греда. Да съм пратил снимка някъде си с кльомба, за анализТа си викам, чЕй да пусна и тук.
Ей тук има писано доста подробно за дъртите кондензатори. Такъв не бях виждал доста отдавна всъщност и ми е доста странно защо са го забучили в такъв що-годе съвременен продукт

https://antiqueradio.org/recap.htm

Round molded paper capacitors also show their values. Some, like the red ones shown here, have values printed on the case. Others, like the black ones, have values indicated by color-coded bands.
The following diagram from an old service manual shows how to interpret color bands on round molded paper capacitors. (Click the small image to see a bigger view that you can print.) In the example given in the diagram, bands of the colors yellow-violet-red indicate a capacitor of the value .0047 mfd. A capacitor with the colors yellow-violet-orange has the value .047 mfd, and so on.
Do not confuse molded paper capacitors with carbon resistors, which are also color coded. Resistors are much smaller and their background coloring often is dull brown rather than shiny black. You can easily confirm that a part is a capacitor by checking for resistance across its leads. Remove one lead from the circuit to test the part. Compare the observed resistance on your meter with the predicted value indicated by the striping on the part.

Иначе според мен го мерни с един мултицет, най-много да му е паднал капацитета. А тоя "прах" около него обикновено е от наелектризиране си мисля... едва ли е от прегряване, ако това те притеснява

Borymeckata написа:Хей, спецове... Кажете за тоя белия окис, дето се получава от изтекли батерии - с какво да го почистя? Само стъргане с нокти, или е по-добре да се разтвори (неутрализира...?!?) с нещо...![]()
Не знам аз с какво се чисти

ПС: Книгите няма да имам място да ги приютя за съжаление, още моите не съм си оправил и е лудница голяма

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Nickelback написа: Аз лично не се наемам да кажа червеното дали всъщност не е кафяво, и сребристото сребристо ли е, не личи от снимката. Но няма логика да е по друг начин. Истината е някъде там![]()
И мен ме изкараха далтонист. Червено няма, и двете са оттенъци на кафявото, по - скоро първата им приличала на оранжева

Ubi dubium, ibi libertas
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Borymeckata написа:Хей, спецове... Кажете за тоя белия окис, дето се получава от изтекли батерии - с какво да го почистя? Само стъргане с нокти, или е по-добре да се разтвори (неутрализира...?!?) с нещо...![]()
Имам спомен, че Wurth имаха специализиран спрей за това. Потърси. Ако няма - виж кой от спрейовете за електроника също има почистващи свойства.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Ако е алкална , най вероятно е с калиева основа електроита . Оцет и после вода . Другите са с амониев хлорид , сода бикарбонат и вода .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, така се оказа - киселинен или алкален разтвор, в зависимост от типа на батерията:
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=43637
https://www.bg-mamma.com/?topic=496569.msg15110882#msg15110882
Лично на мен, идеята за спрея ми допада най-много...

https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=43637
https://www.bg-mamma.com/?topic=496569.msg15110882#msg15110882
Лично на мен, идеята за спрея ми допада най-много...

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Да доложа за цветните лентички - от Бош казаха 300+ кинта за ремонт и минимум седмица чакане, а аз проблемът си го реших за 38 ст.

Ubi dubium, ibi libertas
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
То хубаво трябваше да сглобявам тия дена, ама не съм си направил силовашката част да мигам белите ленти
Та реших всичко на една платка да е с ESP32-ката. От днес - "Work in progress", утре продължавам 
Най-накрая ще взема да ползвам стъргалката за платки, че бях обещал на Джорданката и ще пиша как е

Най-накрая ще взема да ползвам стъргалката за платки, че бях обещал на Джорданката и ще пиша как е

Лето две и седемнаесто.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Borymeckata написа:
Лично на мен, идеята за спрея ми допада най-много...![]()
Ей тая гняс би трябвало да ти свърши работа.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Почва да заприличва на нещо 

Оставих малко разширителни хедърси за някакви допълнителни платчета. Един господ знае какво ще ми скимне да му дозакача утре

Оставих малко разширителни хедърси за някакви допълнителни платчета. Един господ знае какво ще ми скимне да му дозакача утре

Лето две и седемнаесто.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Ааайде готови сме с "проектирането"
Минахме само с 5 мостчета като за елементарна платка като тази и ще се прави на еднослойка. Следва реализация

И така като сме на вълна платки, докато ровех за чаркалак попаднах на един добър стар мой проект на има няма 10 години
Прадядото-прототип на разни Dragy, Racelogic, Racebox и разни други модьерни боксове, който все още ги превъзхожда по замисъл и прецизност по няколко дисциплини. 'га нямаше ни Ардуино, ни Распбери, ни Нод-'Жей-Ес и "Ъпсурт не бЕха тол'ко комерсиални" с тъп PIC32, GPS и шест-осен акселерометър/жироскоп LSM330
Но ще дойде ден и ще се сетят да ги направят като хората
Вътре има 1000mAh батерия и неодимов магнит, които не успях да намеря
Ако бях седнал сериозно да го довърша сега да съм мЕльОнер

И така като сме на вълна платки, докато ровех за чаркалак попаднах на един добър стар мой проект на има няма 10 години

Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Nickelback написа:Ааайде готови сме с "проектирането"
Там отгоре пише JARVIS...
Верно бе, кво стана с това момиче?

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Докарахме го от тук:

до тук:

И как се случи това
Сетъп
Дълбаене на писти
Пробиване
Пробиване с визуализация
Пробиване на монтажни отвори
Фрезоване
Фрезоване - финал

Почти два дена си играх с тая простотия, като половината от времето беше борба с недоклатените софтуери (най-вече Candle - трябваше да си го компилирам, за да тръгне като хората
) и събиране на информация и настройки как точно се ползва тая машинка step-by-step. Няма го никъде синтезирано на едно място, много странно
Настройките са много и човек трябва да е много внимателен с тях, ако не иска да си почупи свредлата, да си извади очи и т.н.
Аз си измислих някакви доста консервативни като скорост (10мм/мин feed rate да речем) и съответно самото рисуване на пистите отне 7 часа
Можеше да е поне два пъти по-бързо, ама го карах на по 3 итерации на контур, което е напълно излишно при остро свредло като моето (0.1мм връх, 10 градуса ъгъл). Дълбочина на фрезоване 0.1мм (уж
). Остро, ама на 95-тия процент му се отчупиха около 0.5мм от върха и почна да недояжда и трябваше наново да търся нулата по Z-оста и да калибрирам. Точно при калибирането е интересно
Има си режим, в който прави "height map" на повърхнината отдолу (аз я направих на 4x4 точки) и прави интерполация и компенсира неравностите по време на дупченето. Колко работи - не съм сигурен предвид резултатите
А резултатите - честно казано не съм очаквал да е по-добре
В началото като тръгна се зарадвах - правеше перфектни прави писти без грам наръфано, ама след 50-тия процент почна да ръфа
Явно се е поизносил бита
Като стигна към края явно вече износено острието не сваляше така лесно медта (35 микрона) и е почнало да затяга. Бях отишъл да гледам филм с жената и като се върнах да го видя, беше почнало да си стърже във въздуха
Ама го хванах навреме - имаше едни около 5 сантиметра, които не бяха доизядени, та трябваше да сваля острието и да рекалибрирам, за да довърши силовата част на платката. И без това там кой знае каква прецизност не трябва, та минах и със счупен връх
При такъв остър milling бит човек трябва да е много внимателен с feed rate-a. Ако е много бързо почти сигурно веднага ще го счупи. Ако е много бавно - бавно ще стане платката. Вероятно на по-висока скорост на шпиндела (моето е на 10000об/мин) и по-износоустойчив бит ще се получи по-прецизно, не знам
Та за времето накратко:
- 7 часа рисуване на писти
- 1 час пробиване на отвори
- 2 часа фрезоване
(май трябваше да си я резна с ножовката, ама пуст мерак да пробвам)
Изобщо не включвам мануалния пре- и пост-процесинг

В обобщение мога да кажа, че подобна машинка става за мааалки и прости платки. Може и сложни, но трябва търпение и честа смяна на битове, правене на почивки и т.н.
За смесен дизайн SMD+Through hole не препоръчвам - дупките бягат от падовете, както се вижда, и при малки падове става грозно и некачествено.
За чисто SMD с остри и нови битове 0.5мм на пътечка и отстояния между пътечките става и там някъде му е лимита според мен
Ще пусна скоро една платка за TSSOP28 адаптер и ще се види става ли или не става
PS: И пускайте малко повече бордър, а не като мен, че крайната лява писта ми я няма

до тук:

И как се случи това

Почти два дена си играх с тая простотия, като половината от времето беше борба с недоклатените софтуери (най-вече Candle - трябваше да си го компилирам, за да тръгне като хората

Настройките са много и човек трябва да е много внимателен с тях, ако не иска да си почупи свредлата, да си извади очи и т.н.

Аз си измислих някакви доста консервативни като скорост (10мм/мин feed rate да речем) и съответно самото рисуване на пистите отне 7 часа

А резултатите - честно казано не съм очаквал да е по-добре

При такъв остър milling бит човек трябва да е много внимателен с feed rate-a. Ако е много бързо почти сигурно веднага ще го счупи. Ако е много бавно - бавно ще стане платката. Вероятно на по-висока скорост на шпиндела (моето е на 10000об/мин) и по-износоустойчив бит ще се получи по-прецизно, не знам

Та за времето накратко:
- 7 часа рисуване на писти
- 1 час пробиване на отвори
- 2 часа фрезоване

Изобщо не включвам мануалния пре- и пост-процесинг

В обобщение мога да кажа, че подобна машинка става за мааалки и прости платки. Може и сложни, но трябва търпение и честа смяна на битове, правене на почивки и т.н.
За смесен дизайн SMD+Through hole не препоръчвам - дупките бягат от падовете, както се вижда, и при малки падове става грозно и некачествено.
За чисто SMD с остри и нови битове 0.5мм на пътечка и отстояния между пътечките става и там някъде му е лимита според мен

Ще пусна скоро една платка за TSSOP28 адаптер и ще се види става ли или не става

PS: И пускайте малко повече бордър, а не като мен, че крайната лява писта ми я няма

Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Готино че си я подкарал . 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !