Дронове и други летящи и пълзящи гадини...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Дронове и други летящи и пълзящи гадини...

Мнение от alx » 08 Дек 2020, 4:08

Nickelback написа:...който да охранява периметъра около сградата като патрулира наоколо

https://www.theverge.com/2020/9/24/2145 ... res-amazon
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 08 Дек 2020, 10:42

Nickelback написа:Преди електрониката и софтуера трябва да потърся дали ще намеря готово стабилно шаси и яки мотори.

МАтори има бол, всякакви. Даже има малки производители, дето могат да ти направят къстъм такива, ако поръчаш повечко бройки. Шаситата при дроните се водят рамки. Има разни готови за хекса и окта конфигурации, но ако искаш макс ефект почти винаги опираш до къстъм рамка. DJI имат огромен избор и конфигурации за рамки, ама са скъпички. При къстъм рамката реално няма нищо сложно, щото формулите за пресмятане са достъпни навсякъде, че даже има и готови онлайн калкулатори. Захващането/монтажа на моторите е стандартно. Остава да си избереш някакъв дизайн и да дадеш на някой да го изреже на CNC, aко ще е халумин или да ти го излее, изреже, изшлайфа, ако ще е от карбон. Има и готови алуминиеви и карбонови профили на метър, взимаш и режеш. Виж магазина на hobby king и този форум за идеи, проекти и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 08 Дек 2020, 11:51

ID A написа:Ба го тоя дрон, дет ще може да издържи 2х0,75 проводвика на 100-нина метра. Не че няма, ама размерът е друг. Вземи едно 100 м топче и прецени колко тежи. Отделно, че винаги може да се закачи по земята и да смъкне дрона.

Бах 100 метра :shock: Всъщност мисля да мина с 25 метра 3x0.5мм2, от които не повече от 5 метра ще са над земята като товар "на борда". Останалите 20 ще се влачат и няма да му тежат чак толкоз. Няма къде да се закачи, защото дворът не е голям и е абсолютно чист, и се поддържа като такъв.

ID A написа:Аз бих подходил по друг начин, някаква докинг зареждачка и дрона да се командва през домашната вифи мрежа с външна антена. Така ако видя нещо на камерите, да мога да го вдигна и от
другия край на света да разузнае и пак да го паркирам на докинг станцията да се зарежда.

Със зареждачката е интересно, но му намалява автономността.
Иначе идеята ми е точно обратната - не аз да гледам за нещо съмнително, а той да го прави вместо мен и да алармира мен, пък когато поискам и аз да мога да поема контрола :ok:

alx написа:
Nickelback написа:...който да охранява периметъра около сградата като патрулира наоколо

https://www.theverge.com/2020/9/24/2145 ... res-amazon

Това е интересно, но е като играчка, не става за двор :ok:

madafaka_donkele написа:
Nickelback написа:Преди електрониката и софтуера трябва да потърся дали ще намеря готово стабилно шаси и яки мотори.

МАтори има бол, всякакви. Даже има малки производители, дето могат да ти направят къстъм такива, ако поръчаш повечко бройки. Шаситата при дроните се водят рамки. Има разни готови за хекса и окта конфигурации, но ако искаш макс ефект почти винаги опираш до къстъм рамка. DJI имат огромен избор и конфигурации за рамки, ама са скъпички. При къстъм рамката реално няма нищо сложно, щото формулите за пресмятане са достъпни навсякъде, че даже има и готови онлайн калкулатори. Захващането/монтажа на моторите е стандартно. Остава да си избереш някакъв дизайн и да дадеш на някой да го изреже на CNC, aко ще е халумин или да ти го излее, изреже, изшлайфа, ако ще е от карбон. Има и готови алуминиеви и карбонови профили на метър, взимаш и режеш. Виж магазина на hobby king и този форум за идеи, проекти и т.н.

Поредно ценно мнение по темата :yes: Трябва да сметна каква подемна сила ще ми трябва и съответно каква обща мощност мотори на база допълнителното (нежизненоважно) оборудване дето си мисля да слагам - камера, прожектор, малък рупор и т.н. и т.н. стига да има тяга :ok: :mhihi:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Дек 2020, 12:17

Съдбата на всяка домашна птица оставена без надзор :mhihi:
dutch-police.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 08 Дек 2020, 13:24

Nickelback написа:Трябва да сметна каква подемна сила ще ми трябва и съответно каква обща мощност мотори на база допълнителното (нежизненоважно) оборудване дето си мисля да слагам - камера, прожектор, малък рупор и т.н. и т.н. стига да има тяга :ok: :mhihi:

То сметките са 90% от проекта :mhihi: https://ecalc.ch/xcoptercalc.php тва е най-разпространения калкулатор, но както си пише и на сайта е по-скоро ориентировъчно, колкото да си прецениш към каква рамка, мотори, витла и ESC-та да се насочиш. За 100% достоверни данни трябва да си сметнеш сам. Няколко тънки момента:
- колкото и да са хвалени и добри мАторите никога не се доверявай напълно на техническите характеристики. Абсолютно винаги са завишени. Като си харесаш марка/модел търси в тоя форум дето писах. Там има много ентусиасти, на които производителите им пращат или те си купуват различни класове мотори(за FPV, racing, cinematic и т.н.) и пичовете си ги тестват обстойно - power draw, load, thrust и т.н. Има огромни ексели с резултати, ама трябва да ги потърсиш.
- означенията на мотора са винаги за макс пауър. Ако пише 100 вата например тва е 100 вата максимални при макс throttle т.е. неизползваемо, щото не можеш да пържиш мотора постоянно на 100% throttle. Залагаш колкото позволява повече мощност. Ако ще ти трябва 100 вата от мотор, гледаш не 100 а поне 125-130 вата мотори.
- същото и за ESC-тата. Поне 20-30% резерв с амперите, ако може повече още по-добре. Не искаш да ти изпуши ESC-то по време на полет и да останеш без мотор заради ESC-то :mhihi: По същата причина и гледай индивидуални ESC-та, без 4 в 1 и подобни изпълнения.
- внимавай с витлата/перките. Тънки и дълги може да загребват по-малко от къси и широки и съответно вторите могат да правят много повече тяга, но power draw-a да е многократно по-висок. Пак може да изпуши ESC-то и да останеш без мотор mid air :mhihi: Даже еднаква дължина, но няколко мм по-широки могат да се окажат проблем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 09 Дек 2020, 9:00

Това с патрулиращия дрон е доста интересно като идея, но дали наистина ще върши работа?
Ще лети на около 5 метра от земята, но останалият кабел няма да е безтегловен като се влачи по земята.
Ще лети през нощта когато хората спят и ще вдига шум. Дали няма да започнат оплаквания от съседите?
За колко време ще обикаля двора? Колко слепи зони ще има и за колко време ще са слепи докато дойде дронът?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 09 Дек 2020, 10:07

Продават едни селско стопански дронове за пръскане на масиви.
Цената им беше мисля около 20 000 лева и могат да носят доста товар.
С лека доработка, може да се направи въоръжен дрон за патрул :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 09 Дек 2020, 10:50

Железния човек ще му измисли и някакви фойерверки, няма начин :ok:

https://www.youtube.com/watch?v=ASSr5tg ... ElliotChoy
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 09 Дек 2020, 11:27

M5 написа:Това с патрулиращия дрон е доста интересно като идея, но дали наистина ще върши работа?
Ще лети на около 5 метра от земята, но останалият кабел няма да е безтегловен като се влачи по земята.
Ще лети през нощта когато хората спят и ще вдига шум. Дали няма да започнат оплаквания от съседите?
За колко време ще обикаля двора? Колко слепи зони ще има и за колко време ще са слепи докато дойде дронът?

Не знам какво толкова го мислите тоя кабел :dunno: По тоя дето споменах мога да му закарам по най-елементарния начин 1-2 киловата горе, ако реша и повече с малко повече усилия "от земята" ;) Вземат да стигнат два киловата да си носи хомота дали :ok:
Зоната основно е една, където ще прекарва 90% от времето. При другата зона ще ходи, когато получи нотификация от други сензори дето съм монтирал по оградите.
За шума - ще шуми (евентуално) само и единствено на нас. Съседите са доста далеч.

madafaka_donkele написа:...
- внимавай с витлата/перките. Тънки и дълги може да загребват по-малко от къси и широки и съответно вторите могат да правят много повече тяга, но power draw-a да е многократно по-висок. Пак може да изпуши ESC-то и да останеш без мотор mid air :mhihi: Даже еднаква дължина, но няколко мм по-широки могат да се окажат проблем.

О, това е много важен момент :yes:

Е.Димитров написа:Продават едни селско стопански дронове за пръскане на масиви.
Цената им беше мисля около 20 000 лева и могат да носят доста товар.
С лека доработка, може да се направи въоръжен дрон за патрул :mhihi:

Ще разгледам, ама си е пари :ok: Не че като тегля накрая чертата след години няма да доближа най-вероятно сумата, но ми е по-важно какво ще науча от цялата работа. Очертава се да се занимавам с близки неща идната година, та затова искам да си направя един playground да си тествам сензори и perception&fusion алгоритми. Най-хубавите неща стават като си ги направиш :yes: Пък и да имам причина пред себе си и пред жената защо ми е дрон, досега нямах нещо що-годе смислено предвид :mhihi:

TNT написа:Железния човек ще му измисли и някакви фойерверки, няма начин :ok:

Ще има обратна връзка някаква, да :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 09 Дек 2020, 13:54

Кажи си ,че искаш да дебнеш комшийката кога чисти с прахосмукачката...по чорапи. И дрона сам да ходи като чуе звук и да записва видео :D :D
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 09 Дек 2020, 15:32

Nickelback написа:За шума - ще шуми (евентуално) само и единствено на нас.

No chance :mhihi: Не гледай самолетоподобните UAV-та, че са безшумни, те използват самолетния принцип на работа, имат 1 мАтор само и т.н. 4 моторно, особено DIY хвърчило си се чува и шуми стабилно, като стой та гледай :mhihi: Никакви подложки, дъмпери и т.н. не вършат раЛта :mhihi: На съседа мавика като го пусне и го чувам стабилно докато набере височина, та представи си конфигурация с 6, 8 или 10 мАтора кво ще :mhihi: Ше трябва да търсиш някакви много специални мотори, ако не искаш да шумиш на комшиите.
Сетих се за още 1 сериозен проблем. И фантомите, и индустриалните са мислени за 30-40мин. полет в масовия случай. Малко повече, ако не са много натоварени, но преко сили не знам дали и 1 час е реалистичен. RTK фантомите са с 2 батерии и даже и ненатоварени ги дават по-малко от час. Масовите мотори не са предназначени за такива продължителни натоварвания. Трябва да гледаш мотори с възможно най-висок MTBF и да помислиш за охлаждане някакво, ако мислиш да ги рънкаш повече от 30-40 мин. без паузи.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 09 Дек 2020, 16:24

Това и аз си го помислих, къде половин час, къде 6 часа полет. Също и евентуално подгряване на електрониката. И пак за кабела, ако нямаш някаква система за навиване, гаранция че ще го направиш на възел за две три прелитания отгоре му.

Моджо написа:Кажи си ,че искаш да дебнеш комшийката кога чисти с прахосмукачката...по чорапи. И дрона сам да ходи като чуе звук и да записва видео :D :D

:OT: Нъкъл ти колко комшийки имаш бре човек?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 09 Дек 2020, 18:46

madafaka_donkele написа:Сетих се за още 1 сериозен проблем. И фантомите, и индустриалните са мислени за 30-40мин. полет в масовия случай.

ID A написа:Това и аз си го помислих, къде половин час, къде 6 часа полет. Също и евентуално подгряване на електрониката. И пак за кабела, ако нямаш някаква система за навиване, гаранция че ще го направиш на възел за две три прелитания отгоре му.

А давате ли си отговор защо греят купешките дронове и как може да пребори този проблем на абсолютно къстъм такъв, където няма ограничения откъм нищо?

Няма да имам система за навиване, ще си планирам правилно траекторията.
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 09 Дек 2020, 19:50

https://hoverflytech.com/

С някакъв вид радар няма ли да е пи_лесно?
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 10 Дек 2020, 9:50

Моджо написа:С някакъв вид радар няма ли да е пи_лесно?

Точно микровълнови радари ползвам по оградите, но има доста фалшиви сигнали и си трябва многостъпална проверка, та затова е дронът :ok:

Изображение

Моджо написа:https://hoverflytech.com/

Ааамджък :ok:
Unlike battery-powered drones that have 20-40-minute flight times, Hoverfly’s products can fly for hours, days and weeks to enhance the overall public safety and security operating picture.

The BigSkyTM is a tether-powered folding-frame quadcopter sUAS that carries multiple payloads up to 8.8lbs.

Какво да говорим повече :ok:

Изображение

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата