Керамичен или индукционен плот?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Керамичен или индукционен плот?

Мнение от Jordana » 14 Дек 2020, 13:00

Камъка по принцип е само за красота , за кухни дето се показват на гостите и толкова . Иска подръжка и се замърсява много лесно макар да им правят разни магии за устойчивост на такива плотове . А плоскостите които се ползват за плотове не са много подходящи за такова фрезоване на място с ръчни инструменти щото се нащърбва тоя повърхностния меламинов слой . На това отгоре на ръка няма как да стане идеално равно и после стои грозно и недомаслено колкото и да го фугираш . Просто лични впечатления.. :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 14 Дек 2020, 13:34

От камък до камък има доста разлика и не може да се обобщава.
Основно са естествени и изкуствени, като всяка група има подвидове с различни характеристики, като някои изкуствените са по-скъпи от естествените и са с перфектни параметри, нямат кусури така да се каже, примерно Krion.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 14 Дек 2020, 13:50

Функцията му е красота ако ще да е от марс камъка и да струва майка си и баща си . Като функционалност е същото като обикновен плот . Какво предимство имат каменните плотове освен че си оставаш завинаги с него , ако искаш да реновираш куфнята го изфърляш ? :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 14 Дек 2020, 13:54

Бе не знам, ама на моята кухня плот от изкуствен камък излизаше 8-9 бона...бах тоя плот бах тва чудо :kuku:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 14 Дек 2020, 14:30

За къв камък говорите, има няколко варианта за кухня с различна цена. Или само си разцъкваме клавиатурата...

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 14 Дек 2020, 14:44

Магарето чакам да се включи аз,че жената ме готви за кухня след Коледа.А пък знам,че е стар каменар и ги разбира тия работи. :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 14 Дек 2020, 17:30

Не знам какви камъни, но керамичните плотове са топ, просто трябва да си готов да дадеш 700 лева на линеен метър +-. За индукционен плот Neff има доста добри предложение, като има и матричен - грее само където е съда, та не го мислете за центъра му :mhihi:

И на двете минуса май е само цената им, малко като в темата за уискито и Макалана :lol:

Изображение
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 14 Дек 2020, 18:41

Еми не е като с макалана щото кухненското оборудване се купува за да върши работа , а онова е просто пукница :mhihi:
Не съм видял досега професионална кухня накичена с плотове изукствен камък по 700 кинта метъра . Оборудването също не клони към индукционни плочи макар да има и такива освен газта и керамичните плотове които са традиционни . Естествено всеки си купува това което смята че е за него идеално или това което е по джоба му . В случая нито индукционния котлон нито мраморния плот повишават качеството на приготвената храна . Ако това не е вярно, то препоръчвам ви да не консумирате храна която не е приготвена на индукционен котлон и на мраморен плот нарязана ...щото е гадна . :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 14 Дек 2020, 19:20

Това с професионалните кухни на няколко пъти се повтаря в темата. Професионалните МПС-та, например, са предимно дизел. Бавни и шумни. Това значи ли, че трябва да караме бусове и камиони? Може би примерът ми не е най-добрият, но все пак е авто форум :) Тезата ми е, че това, че нещо се ползва професионално, не го прави най-доброто за домашна употреба. Да не говорим, че още в откриването на темата пише, че газта не е опция. Кой да ти очаква, че тук пишат само финалисти на Мастър шеф...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Дек 2020, 19:50

Поръчах индукционния в крайна сметка, тройка, понеже стигнахме до извода, че 4 котлона няма как да ползваме никога едновременно, той и 3 няма, но пък сега третия реално е доста по-голям от другите два, което някога може да влезе в употреба. Не съм вземал евтин, жената чак не искаше да даваме според нея много пари за котлон, ама не мисля да купувам втори път след време, поне не и за тая кухня. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 14 Дек 2020, 19:54

Няма как да видите индукция в кръчма.
Няма защото след 12+ часа работа всеки ден ще втаса бързо, силовата електроника грее и не е вечна. Разбира се, че ще карат ня газ.
Само че са вкъщи е съвсем друго положението.
Лично съм виждаш хора с индукция, които не знаят, че има степен пълна мощност, boost или нещо от сорта, може на тях да не им загрява бързо.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 14 Дек 2020, 19:57

И аз не виждам за какво се сравнява с професионални кухни. Ти у вас 200кг месо на ден ли готвиш? То там и аспиратора е 5-10 пъти по мощен от най-мощният за домашна употреба, ще си избиеш нов комин и сложиш такъв ли? Отделно професионалните не гонят естетичното, а само практичното, тук питай жена си по въпроса :lol:

А за плота - керамиката има перфектни показатели на надраскване и топлоустойчивост + няма да попие като я залееш с червено вино или да се напука от горещ тиган сложен отгоре. Но всеки си преценява сам за себе си. То както всичко в България, всеки разбира от всичко и много знае, пък все накрая нямат пари и се чудят как да измислят някаква схема :mhihi:

За храната е тотално... естествено, че ако готвача не става, както и ако продуктите не са много читави, и в кухня за 200к най-професионалната и т.н. храната пак ще е боклук ;)

Тук пак аналогия с колите - Дачия също те вози от точка А до точка Б, ама искаш БМВ, нали?
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 14 Дек 2020, 20:45

Много ясно, че не.
Казвам как е там, защото няколко пити се обясни, че в професионалните нямат индукция, защото не е най-доброто и следователно не е най-добре за вкъщи.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 14 Дек 2020, 20:57

Вие па разбирайте под професионална такава, в която се готви често. По три пъти на ден например. Оти у дома така се готви и газта е номер едно. Ако е да си вариш яйца в неделя сутрин първо че може с обикновен котлон и второ е се тая дали е с индукция, термоядрен или с телекинеза и отиваме на да си почешем суетата.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 14 Дек 2020, 22:57

Ако три пъти на ден го имаш за професионално готвене значи спокойно мога да спечеля Мастър шеф :mhihi:
Първо искам да обясня за котлоните. Хубаво е да са вградени в плота поради няколко причини. Първо много по-лесно се почиства около тях,особено ако кипне млякото :lol:
Второ,когато е вграден,канта на котлоните е защитен от удари.Почти не съм виждал стар котлон със здрави кантове (нормално монтиран),освен ако не са с метална рамка.И трето,според мен, чисто визуално е по-добре.
Иначе не може да става и дума за сравнение между естествен камък и ламинирани плоскости,че дори и масив. Има камъни,които наистина имат нужда да бъдат импрегнирани,за да не поемат течности. Обикновенно това са мраморите и гранитите от по-светлата гама. Мраморите на всичко отгоре се драскат и не са устойчиви на киселини. Тук е момента да вметна,че има клиенти,които искат точно това-плотът да изглежда стар и използван,с драскотини и петна. Тия най-често работят с дизайнери :mhihi:
Аз съм превърженик на тъмните естествени камъни,наричани по-общо гранити (макар някои да не са). Повечето нямат нужда от импрегниране и не поемат никакви течности. Устойчиви са на всичко,което се случва в кухнята.Дори и след дълги години ползване остават като нови. При евентуално нараняване от удър по някой от кантовете лесно се поправят. Издържат топлината на горещия тиган или тава без проблеми.
Не съм превърженик изкуствените/техническите камъни,защото държат на топлина само до 180 градуса и понякога се пукат в ълъла ако са отрязани на L. Понякога се пукат и при отворите за котлоните. Този вид пукнатини би трябвало да се покрие от доставчика на камъка и да бъде отремонтиран безплатно! В допълнение,на мен лично ми изглеждат като пластмасови,което не е ок,защото струват един вагон с пари.
Порцелановите държат на жега,обаче са много уязвими по кантовете. При нараняване ремонтът е почти невъзможен.Иначе повърхността е МНОГО устойчива на надрасквания.Другото ,което на мен не ми харесва е,че шарката на плота е само отгоре,като кантовете са едноцветни,което също не е ок ,защото стуват два вагона пари :mhihi:
В крайна сметка изборът зависи от много индивидуални фактори и е хубаво всеки да направи информиран избор.
А ламинирана плоскост аз не бих сложил само заради това,че е въпрос на време да се раздуе по-снадките,износва се сравнително бързо и не държи на топлина. Отделно ограничава в размера и дизайна,което е важно за мен.

Ето и няколко снимки.Последната е мрамор в апартамент,където няма да се готви :mhihi:
cooktop.jpg

cooktop1.jpg

cooktop3.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата