Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Re: Икономическата криза 2020

Мнение от sub_eleven » 09 Фев 2021, 0:40

alekangg написа:Всеки ще има по няколко празни имота скоро, с идея да се пенсионира и да живее с наеми, ама няма да стане.

Те хората по един апартамент не могат да изплатят за 30 години, ти всеки ще има по няколко?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Фев 2021, 5:13

Jordana написа:Прогнозата на СМНС е за 5 до 28% спад на цените в имотния сектор в различните градове и провинции . Конкретно за торонто -28% Просрочените жилищнш кредити са вече със сериозен ръст . Отделно има невиждан до сега брой новостроящи се дървени къщурки , което комбинирано със тия дето продават принудени от липсата на кинти ще свали доста цените . Знам че в момента мед ти капе като гледаш цените и очакваш деня когато ще продадеш кочината с дебела печалба , след което скачаш в караваната и пътешестваш по света . Но не разчитай на това много , просто приятелски съвет :mhihi:

Спад имаше в Албърта с падането цените на петрола. Да, ама той се вдигна последните два-три месеца. Големите градове сега са празни, заради грипа. Нормално е да има спад, ама в цените на наемите. Може би и малко в цените на апартаментите. Пак уточнявам, апартаментите.
Кога има спад в една цена? Когато има търсене според теб? Бясната емиграция и увеличаване на населението, как биха спомогнали в това? Все едно София да нараства с едни 20-25 хиляди човека на година и цените на жилищата да паднат. Как ще стане това? Отделно тук се плаща земята. Бараката е бонус :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 09 Фев 2021, 10:24

sub_eleven написа:
alekangg написа:Всеки ще има по няколко празни имота скоро, с идея да се пенсионира и да живее с наеми, ама няма да стане.

Те хората по един апартамент не могат да изплатят за 30 години, ти всеки ще има по няколко?

Зависи, стана малко като свинското със зеле по комунизма.
Масово хората има по 1, че и 2 инвестиционни апартамента, без да броя личния.
Разбира се има и по 2-3 поколения в един.
Не случайно по статистиките вадят, че дори в София поне 30% от апартаментите са необитаеми, а други 30% са пренаселени.

Но целта на почти всички е една и съща, да не се плаща наем-води се пари на вятъра и затова точно се купува кой каквото може, криви малки стаи, без улица и т.н., веднага след това е следващата цел, да се купи друг, от който да капе наем.
Ама като всички искат така, кой ще дава пари за наем в един момент, дори сега се вижда колко много излязоха на пазара, а всяка година има стотици нови сгради.
Не сме място, на което да идват разни чужденци масово, нито растем, в един момент необитаемите ще станат и 40% и ще си седят празни, а цените като са толкова нагоре и сега е почти безсмислено да се купува с цел наем.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 09 Фев 2021, 15:30

Докато масово продължават всички да идват предимно в София, това няма да стане близките 30г.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 09 Фев 2021, 16:55

alekangg написа:Ама като всички искат така, кой ще дава пари за наем в един момент, дори сега се вижда колко много излязоха на пазара, а всяка година има стотици нови сгради.
Не сме място, на което да идват разни чужденци масово, нито растем, в един момент необитаемите ще станат и 40% и ще си седят празни, а цените като са толкова нагоре и сега е почти безсмислено да се купува с цел наем.

Звучи логично, но не всеки има топки да тегли кредит в такива смутни времена. А с готови пари, колко са хората успели да спестят 200+ бона примерно? А каквото и да си говорим, почти всяка покупка е на кредит.
И не е толкова масово хора с по повече от един апартамент.
И панелките, в които живее половината население на София, колко още живот мислите имат? Някои са на по 50 години вече. Не е далеч времето, когато ще ги събарят.

кандидат ентусиаст
Аватар

Икономическата криза 2020

Мнение от alekangg » 09 Фев 2021, 19:06

Не знам защо реши, ча масово се купува на кредит.
По-скоро масово вадят в кеш, как е друг въпрос, това ми е наблюдението или с ипотека от 50% максимум.
Имам доста познато купувачи и строители които го потвърждават, дори има строители, които като чуят кредит и не се занимават с евентуалния купувач.

Никоя банка не дава кредит на чертеж, а масово се изкупуват на дупка имотчетата както знаете.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Фев 2021, 19:17

Те се купуват на дупка ама на дупка не могат да им взимет парите като на готов . Акт 15 чак тогава , на черепа в комплекса беше нещо от 10% на дупката и си барабар петко с мъжете :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 09 Фев 2021, 19:25

alekangg написа:Не знам защо реши, ча масово се купува на кредит.
По-скоро масово вадят в кеш, как е друг въпрос, това ми е наблюдението или с ипотека от 50% максимум.
Имам доста познато купувачи и строители които го потвърждават, дори има строители, които като чуят кредит и не се занимават с евентуалния купувач.

Никоя банка не дава кредит на чертеж, а масово се изкупуват на дупка имотчетата както знаете.

:yes: И аз имам такива наблюдения. Строители и брокери чуят ли за ипотека почват да мрънкат как другите купувачи им идвали с кеша и се мръщят, че ще трябва да почакат 1-2 седмици повече. Да са спестени не вярвам, поне не и в масовия случай, по-скоро от продажба на наследствени имоти или "усвоени" :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 09 Фев 2021, 19:46

alekangg написа:По-скоро масово вадят в кеш, как е друг въпрос, това ми е наблюдението или с ипотека от 50% максимум.

Към кредитите включвах и ипотеките.

Пак не виждам къде са тези хора, които имат по 200+ бона спестени и пазаруват апартаменти. Почти не познавам такива, даже и за един не се сещам. Не знам, сигурно само баровци познаваш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 09 Фев 2021, 20:16

Не, по-скроро всеки второ е продал нещо, работил някъде в чужбина и др. Има и много с черни-сиви пари, ама много.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 09 Фев 2021, 21:01

streetz написа:
alekangg написа:Не знам защо реши, ча масово се купува на кредит.

:yes: И аз имам такива наблюдения. Строители и брокери чуят ли за ипотека почват да мрънкат как другите купувачи им идвали с кеша и се мръщят, че ще трябва да почакат 1-2 седмици повече. Да са спестени не вярвам, поне не и в масовия случай, по-скоро от продажба на наследствени имоти или "усвоени" :mhihi:

Тия с кеша, в повечето случай са прекупвачи, нормалния човек такива пари няма :kuku:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15

Мнение от theraven_nz » 10 Фев 2021, 1:16

Кеш можеш да извадиш и да доплатиш за "довършителни работи" за да покриеш разликата от данъчната оценка, на която се изповядва и пазарната цена. А сумата за закупуване по данъчна оцента нотариусите я искат по банков път, с представени платежни, поне по моя опит наскоро. Така че между кеш и "кеш" (спестени в банка) има разлика.
---

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 10 Фев 2021, 7:18

theraven_nz написа:Кеш можеш да извадиш и да доплатиш за "довършителни работи" за да покриеш разликата от данъчната оценка, на която се изповядва и пазарната цена. А сумата за закупуване по данъчна оцента нотариусите я искат по банков път, с представени платежни, поне по моя опит наскоро. Така че между кеш и "кеш" (спестени в банка) има разлика.

:OT:
Много относително, вчера бях при нотариус, платих в кеш, вярно сумата беше малка около 1к, но все пак явно си е до човек(нотариус).
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 10 Фев 2021, 8:35

Не е до човек. ;) Има си праг, след който си по банка задължително. Мисля беше 5 хил. лева. А всяко плащане над 10000лв по банка изисква деклариране на произход на средства, което стана доста подробно. Ако пишеш спестявания, ти искат от какво и за какъв период. И тегленето над 10000лв в брой също искат декларация. Шпионска му работа. Да може някой ден НАП да кажат - виж тук какво си писал и си декларирал.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 10 Фев 2021, 8:41

sub_eleven написа:Не е до човек. ;) Има си праг, след който си по банка задължително. Мисля беше 5 хил. лева. А всяко плащане над 10000лв по банка изисква деклариране на произход на средства, което стана доста подробно. Ако пишеш спестявания, ти искат от какво и за какъв период. И тегленето над 10000лв в брой също искат декларация. Шпионска му работа. Да може някой ден НАП да кажат - виж тук какво си писал и си декларирал.

Ясно това не го знаех за прага.

А кой иска тази декларация банката или нотариуса, защото нотариуса не ти "иска" доказателства, просто пишеш "спестявания от заплата" и толкова , ако заплатата ти е по-голяма всичко е точно :D

При банката вече може да е друго. :dunno:
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата