Оправяне на лак по боята на кола

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E60 525D 177к.с. 2005г

Оправяне на лак по боята на кола

Мнение от stanislqvi » 03 Юли 2021, 23:33

Здравейте!

Тъй като не съм голям разбирач, но имам няколко люспи по боята които ме дразнят (предполагам от камъчета от пътя е наранен лака). Та дали може да ми препоръчате някъде в София човек който да оправи проблема с лака, става на въпрос за 4-5 малки люспи и не ми се лакира целия капак. Но както казах - не съм разбирач и не съм наясно как се случват нещата. Не съм сигурен дали е възможно качествено поставяне на лак само на определени места или трябва цялостно прелакиране. Благодаря ви!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Оправяне на лак по боята на кола

Мнение от Моджо » 08 Юли 2021, 9:26

С пастиране няма ли да стане по-добре ?
Хм,хм...

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 08 Юли 2021, 10:53

Люспа? Ако е обелен лака, само пребоядисване (прелакиране, ама това трудно ще ти го направят качествено) оправя проблема.

Ако е stone chip т.е. "кратер" в боята от камъчета, "Пастиране" няма как да коригира подобни дефекти... това е "дупка" в лаковото покритие, която много често е достигнала до основата (праймъра) или дори до ламарината...

Единствен вариант е чрез "запълване", ама това е голяма играчка и малко хора са навити да го правят... защото в повечето случаи си личи доста. Най-лесно, можеш да пробваш и сам... взимаш си 100мл (не по-малко, защото иначе трудно ще ти уцелят цвета т.е. няма да има достатъчно от всички цветове, че да стане както трябва) боя (но забъркано като акрил т.е. да има и лак вътре, или направо акрилна боя, в твоя цвят), под формата на шишенце с "четчица"... взимаш една карфица, примерно, и пробваш леко да запълваш... имай предвид, че преди това местата за третиране трябва да се почистят много добре (измиване, обезмаслител, почистване с алкохол). Най-много да го направиш да си личи, но дефектите ще са запълнени. Ако си много внимателен и търпелив, може да стане прилично.

Най-добре става, когато се направи запълване, което в последствие се полира. Само че си иска як майсторлък, че после да не личи.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Юли 2021, 15:39

stanislqvi написа:Здравейте!

Тъй като не съм голям разбирач, но имам няколко люспи по боята които ме дразнят (предполагам от камъчета от пътя е наранен лака). Та дали може да ми препоръчате някъде в София човек който да оправи проблема с лака, става на въпрос за 4-5 малки люспи и не ми се лакира целия капак. Но както казах - не съм разбирач и не съм наясно как се случват нещата. Не съм сигурен дали е възможно качествено поставяне на лак само на определени места или трябва цялостно прелакиране. Благодаря ви!

ако имаш хубав телефон снимай отблизо люспата и я увеличи и виж до къде стига дупката...

ако е леко чукнато(не стига до боята) може да се полира и да не личи много. ако е стигнало до боята или ламарината не се занимавай- щото само ще го направиш по-лошо/ по- видно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Назад към Извън Темата