Котел на пелети?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Котел на пелети?

Мнение от Моджо » 27 Ное 2020, 14:15

Аре бе, че идеш до Симитли да си набереш :))) Един джугань и си ти :)) :D :D
Брат ми рече, че ся пролетта са давали да си береш безплатно по Предел, че имало много паднали. Дали па не беше лани...
Пумите не бера ле нелегално, родопски ?
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 27 Ное 2020, 14:35

Дървата тук във Велинград са по-евтини от в Разлог(с изключение на разпалките :mhihi: ), а пелетите са им по-скъпи и ги има по-малко.
Бере се здраво и законно и незаконно - по лични наблюдения от преминаващите камиони и купките из града :mhihi:

Всичко е сурово обаче, а аз исках готово пале сухи дъбови.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Ное 2020, 17:43

Така, когато взехме къщата, предишните собственици бяха монтирали някаква печка на дрЪва в кухнята, която е с преход към хола (60м2 на етаж) и казваха, че с тая печка се отопляват чудесно, че дори на вторият етаж, където се намира едната спалня се отоплява чрез плочата и чрез комина, който минава от там.
Разбира се, бяхме супер ентусиазирани но не ползвахме печката, защото , когато взехме къщата вече беше топло.
Но дойде зимата, стана доста студено и реших да запаля печката.
Радостта беше все едно си попаднал на екзотичен остров, само първите 2-3 дена.
Както на острова установиш, че не всичко е гледка, плаж и пясък, а си трябва топла вода, тоалетна и храна, така разбрах, че няма по-голяма мизерия от това, през 30-50 минути да бухаш цепеницата в печката, докато си до печката да ти грее само гърба , а когато се отдалечиш да не ти е толкова топло. Когато излезеш от стаята с печката, все едно си излязъл на вън. Къпането си е направо екстремно, приготвяш се, палиш духалки , някакъв студ и въобще пълен ужас.
Примерно, прибирам се от работа, паля печката и се стопля около печката. Ама сутринта? Пълна мизерия, почвам да чистя печката и да я подготвя за довечера , когато се прибера да я запаля. Дървата са или до печката или отвън. Всяко местене на дърво носи боклуци на всякъде...В един момент (може би 10 дена в подобна среда) решихме, слагаме локално парно на пелети!
Дойдоха хората, поставиха пелетният котел, на всякъде поставихме радиатори, един голям бойлер и един слънчев колектор и нещата заспаха.
Няма такъв кеф , излъчвана топлина от радиатор. Няма климатик или друго. Пускам котела автоматично да се пали 45 минути, преди да се прибера и си влизам в къщи, все едно е съвсем различно място. Една домашна приятна топлина на всякъде. В банята може да откараш часове, яко топла вода и топлина в самата баня. Вечерта котела се изключва в 20:30 часа , поставил съм едно електрическо одеяло под чаршафите да стопли леглото за 30 минути и всичко е супер.
Сутрин паля парното в 5:30 и сега , когато съм хоум офис от почти 9 месеца почти не се гаси през деня. Когато стане по студено, го паля автоматично в 02:30 за час и после в 5:30.
Харчи по около 5-7 лева на ден , когато сме в къщи, и за мен този разход е ок, за къща на 2 етажа и по 65м2 на етаж си е добре.
Чистя котела на около 4 дена и не е чак такава хамалогия, като при печка на дърва. Далеч по лесно е.
Мисля, че ако имаше газопровод в района, в който съм, бих се включил. За сега няма, пък и не знам каква ще е цената, но вероятно, ще е по-евтино от на пелети.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: "пъргава" 316-ка
Мечтае да кара: IS-ka

Мнение от 6per40 » 01 Дек 2020, 9:44

Извинявам се, че полвам темата на колегата, но имам питане относно парно. Най-накрая дойде газта до моя блок и следващото лято ще се прави инсталация във всики стаи + топла вода. Апартаментът е със спалня, кухня, хол, коридор, кухня и кенеф, като в кухнята, коридора и банята на моменти е ледена епоха. Отопляваме се с хубав климатик в хола и спалнята, като пускаме и конвектор на моменти. Питането е дали парното да е с радиатори или конвектори. В къщата ми има парно на дърва с радиатори, но тя е в планински град и там много трудно загрява и не може в никакъв слуай да достигне 24 градуса вътре. Искам тук в апартамента да съм на 23-24 градуса зимата. Няма как да сложа подово, защото всичко трябва да разбия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Дек 2020, 10:37

Конвектора заема по малко място . Има принудителна циркулация и затопля по бързо и по ефективно от радиаторите , но има минуси . Духа , шум , цена , подръжка .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 01 Дек 2020, 10:51

Ако отидеш на вариант конвектори то задължително ползвай такива в който имаш термовентили и управление на вентилатора по температура.
Същите не духат когато конвектора е достигнал зададената в помещението температура и термовентила е затворил.Това допринася за комфорта,защото няма по-гадно нещо от това конвектора да ти се струва,че духа студено когато трябва да духа топло. :mhihi: Другото което се печели от такива конвектори е оптимизацията на самата система.
Газовият котел достига работна температура и изключва.Конвекторите достигат работна температура и затварят вентилите си и те.
Имаш дълъг цикъл в който хем си достигнал желаната стайна температура хем нямаш разход на енергия.Оттам икономия.
Ако не можеш да си позволиш такива конвектори чиято цена с окомплектовката отива около и над 1000лв за брой моят съвет е да се монтират най-обикновени радиатори с термоглави.Евтино и работещо решение.Панелните радиатори по-принцип са с по-добро излъчване от алуминиевите така,че да не те притеснява ако бюджета стига до там.
Взимаш си триредови и си в играта.
Котела задължително двуконтурен.Един кръг отопление и един бгв.Ако имаш бойлер то той ще бъде забравен като вечна резерва. :mhihi:
Успех в начинанието. ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 01 Дек 2020, 11:46

Сипах последното чувалче и едното пале свърши. Утре почваме второто. 2 месеца и 1 ден ;)
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 07 Авг 2021, 9:24

Пфффф....примъкнах 2 палета с пелети , са почивка. Има още 2. Изморих се бря...
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 07 Авг 2021, 9:26

Мълчи, че ако са дърва бая има да пуфтиш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 07 Авг 2021, 11:20

Аз премъкнах 6 палета и 10 кубика дърва.Имам и още 1,2 за дорязване.
Да рева или да се радвам, че ще ни е топло и тая зима. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 07 Авг 2021, 13:53

Моджо написа:Пфффф....примъкнах 2 палета с пелети , са почивка. Има още 2. Изморих се бря...

От дека зимаш на колко пари убави ле са доволен ле си ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 07 Авг 2021, 14:07

Е нали ти казах. Тука са си от Софийско. Поне като склад.
Не са евтини, но съм доволен.
https://nmg-group.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be ... g-pellets/
Нещо такова са. Малко им е по-различна опаковката.
Гледам велинградска е фирмата. Балканстрой не правят ли вече?
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 07 Авг 2021, 14:52

Балкане отдавна спряха. За велинградските съм чувал че са хубави.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 07 Авг 2021, 15:00

Стигнах до извода как се тестват пелети.
Взимах 2-3 парченца пелети, капваш няколко капки вода и ако до 2-3 минути се разпаднат-добри са.
Ако обаче са си цели, тези пелети са пълен боклук. Правени са от раздробени плоскости за мебели и всякакви подобни боклуци, каквито пелети не трябва да съществуват. Печката ще се задръсти, комина ще стане супер черен и ще е пълна мизерия.
В региона на Пловдив, пелетите са между 350 и 370 лева за тон.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 07 Авг 2021, 15:44

Току що ги пробвах по този начин. Издуват се като пуканки и се разпадат. В рамките на 10 секунди.
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата