Криптовалути
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Криптовалути
По казуса с Ел Салвадор.... при тях стане ли разплащателно средство... това не означава ли за всички други държави, че биткойн става чуждестранна валута ? С какво ще е по-различен от турската лира примерно ?

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Това е широко дискутирана тема, ама мисля, че ще го извъртят по някакъв начин от сорта на, че всички валути равни, ама криптото не е баш валута. То за мен няма разлика от сегашна позиция да го облагат и с доход щом да речем залог от футболен мач не е облагаем, ама...
За тоя Леджър ми говори одеве един колега, който си върти там някакви от миналата година, ама само шиткойни, има мизерна част в Биткойн и около два етера каза. Щял да има повече, но се подлъгал да продаде другите много евтино заради онзи Данчо в нета като му слушал акълите, че еди кога си бил момента за продан.
Ще помисля дотогава относно моите първи стъпки, понеже има начин там някаква сума с дарение да влезе по сметката на жената да речем от баба и те да необлагаеми и т.н. та до 50-100 не вярвам да погнат 80+ годишни, а и те с големи пенсии като нямат нищо на тяхно име, тоест цял живот има как да са ги събрали.
За тоя Леджър ми говори одеве един колега, който си върти там някакви от миналата година, ама само шиткойни, има мизерна част в Биткойн и около два етера каза. Щял да има повече, но се подлъгал да продаде другите много евтино заради онзи Данчо в нета като му слушал акълите, че еди кога си бил момента за продан.
Ще помисля дотогава относно моите първи стъпки, понеже има начин там някаква сума с дарение да влезе по сметката на жената да речем от баба и те да необлагаеми и т.н. та до 50-100 не вярвам да погнат 80+ годишни, а и те с големи пенсии като нямат нищо на тяхно име, тоест цял живот има как да са ги събрали.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

Аз също мисля, че е прекалено късно за убиване вече, освен с някакъв тип "тотална война", която едва ли ще се случи.
Не споделям мнението, че ще настане война/революция и т.н., мисля си, че един добре изигран "false flag" ще свърши работа
Някакъв крипто финансиран 11ти Септември.
Ще го отнесат обаче по кибер линия - хората които ще настъпят може да не скачат по площадите, но ще им спретнат някаква форма на GameStop в комбинация с ransomware-a от Тексас на стероиди.
Дали ще се случи или не зависи до голяма степен от това дали ще има път за "старите елити" и техните практики към крипто света. Ако са притиснати до стената всяко решение което сега ни се струва невероятно, ще стане оправдано.
Аз съм фен на пртискането до стената без входна виза в крипто света, заедно с всички последици от това. За това намирам влизането на хора като Мъск, Джак Дорси, Goldman компания и величаенето им за проблем. Мисля се видя, че нe им трябваше много време преди да опитат да манипулират пазара за собствени цели.
П.С. Парите пак трябва да дойдат от твой IBAN . От сметката на жена ти няма как да захраниш портфейла си в борсата.
Точно защото често се ползват дарения като оправдение се следят под лупа. Гледай да не вкараш в бабата в проблеми - не прекалявайте със сумата.

Не споделям мнението, че ще настане война/революция и т.н., мисля си, че един добре изигран "false flag" ще свърши работа

Ще го отнесат обаче по кибер линия - хората които ще настъпят може да не скачат по площадите, но ще им спретнат някаква форма на GameStop в комбинация с ransomware-a от Тексас на стероиди.
Дали ще се случи или не зависи до голяма степен от това дали ще има път за "старите елити" и техните практики към крипто света. Ако са притиснати до стената всяко решение което сега ни се струва невероятно, ще стане оправдано.
Аз съм фен на пртискането до стената без входна виза в крипто света, заедно с всички последици от това. За това намирам влизането на хора като Мъск, Джак Дорси, Goldman компания и величаенето им за проблем. Мисля се видя, че нe им трябваше много време преди да опитат да манипулират пазара за собствени цели.
П.С. Парите пак трябва да дойдат от твой IBAN . От сметката на жена ти няма как да захраниш портфейла си в борсата.
Точно защото често се ползват дарения като оправдение се следят под лупа. Гледай да не вкараш в бабата в проблеми - не прекалявайте със сумата.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Е, то ще е на името на жената разбира се, ама и да не е, пак си имам брак и реално дарението идва за нея и най-много да смени от единия джоб в другия, за което кръвопийците пак ще вземат пари. Да дойде ще го мисля. То беъра не се знае дали ще е скоро, а още повече някакво установено дъно или близко до него.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Visa купи някъв смотан CryptoPunk NFT за $150К...баси лудницата е с тия NFT-та. Според мен е полезна технология, ама не и по начина по който я ползват в момента 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Колко в момента струва нфт с първата забивка еър Джордан на Майкъл Джордан от конкурса с която забивка го печели? Иначе го чух и аз някъде това за тоя пънк тая сутрин и цената.
Ще я ползват след време по много рационални начини, ама...
Абе да попитам, сега мисля, че ще съм прав, но понеже не съм особено вещ още с тия криптота, ако купиш биткойн без значение кога на някаква цена и имаш за идея да стои дългосрочно без да го вадиш и махаш. Но го купуваш на цена от борсата и докато го изтеглиш в портфейл и после на хард някакъв цената се е вдигнала, тогава слагайки го на твърдото устройство не би трябвало да дължиш някакъв данък печалба, въпреки, че го дърпаш от борсата, нали така? Все пак е е бил сменян за фиат никога.

Ще я ползват след време по много рационални начини, ама...
Абе да попитам, сега мисля, че ще съм прав, но понеже не съм особено вещ още с тия криптота, ако купиш биткойн без значение кога на някаква цена и имаш за идея да стои дългосрочно без да го вадиш и махаш. Но го купуваш на цена от борсата и докато го изтеглиш в портфейл и после на хард някакъв цената се е вдигнала, тогава слагайки го на твърдото устройство не би трябвало да дължиш някакъв данък печалба, въпреки, че го дърпаш от борсата, нали така? Все пак е е бил сменян за фиат никога.
Последна промяна Top Gun Maverick на 24 Авг 2021, 14:17, променена общо 1 път

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
С 6 месеца уседналост в Португалия ок, но ще е интересно ако хората почнат да си правят разходки до Салвадор и си сменят там биткойните срещу долари как ще ги накарат да си плащат данъците?
Просто екскурзийка.

- TNT
- младши ентусиаст
-
Точно нашия НАП, ще си го изтълкува как му е кеф
В момента ни е 10%, което не е нещо фрапиращо. Само не съм сигурен дали по някое тяхно изтълкуване няма да поискат осигуровки до макс. осигурителен праг или за над 50к да те броят за фирма ? Няколко човека познавам в счетоводни къщи - никой хал хабер си няма по тая тема.

b_u_b_o написа:Visa купи някъв смотан CryptoPunk NFT за $150К...баси лудницата е с тия NFT-та. Според мен е полезна технология, ама не и по начина по който я ползват в момента
Супер евтина/достъпна маркетингова кампания

За да си струва разходката до там, трябва да сменяш някакви сериозни суми.
Превеждането им по банков път явно не е вариант, защото ще "светнеш".
Ако носиш куфари с пари пак трябва да ги декларираш.
Доколкото те разбирам ти гледаш на цялата работа като вид далавера - вкарвам един кеш за който НАП не знае към момента и след Х месеца излизам от далаверата с кеш х 3 без НАП да разберат.
На мен тази логика, не ми допада. Ето нещо друго което може и да не ти хареса, но е вариант.
Влизаш с да кажем 10к недеклариран кеш(дали ще е P2P или не няма значение). Тази стартова сума не я пипаш каквото и да стане(не просто за 6 месеца, а никога). Разликата в цената спрямо фиатните валути обаче си я "прибираш" периодично според обема на официалния ти доход. За още по-голяма сигурност, това което "прибереш" може да го минаваш през вноска по кредит, кредитна карта, фирма и т.н.
Превеждането им по банков път явно не е вариант, защото ще "светнеш".
Ако носиш куфари с пари пак трябва да ги декларираш.

Доколкото те разбирам ти гледаш на цялата работа като вид далавера - вкарвам един кеш за който НАП не знае към момента и след Х месеца излизам от далаверата с кеш х 3 без НАП да разберат.
На мен тази логика, не ми допада. Ето нещо друго което може и да не ти хареса, но е вариант.
Влизаш с да кажем 10к недеклариран кеш(дали ще е P2P или не няма значение). Тази стартова сума не я пипаш каквото и да стане(не просто за 6 месеца, а никога). Разликата в цената спрямо фиатните валути обаче си я "прибираш" периодично според обема на официалния ти доход. За още по-голяма сигурност, това което "прибереш" може да го минаваш през вноска по кредит, кредитна карта, фирма и т.н.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Не, не, нищо като далавера, нито някакви пари от престъпност или нещо такова. Ама нали се сещаш, имаш готови спестявания, а не си получавал заплата, бил Симба патентен данък, откъде приходи? Всъщност има от някаква заплата, ама фиктивна. Та идеята не е теглене периодично, а точно оставяне и чакане пък като минат поне 5 години може да се ослушам вятъра какъв е бил. Това с половината да речем. С другата половина някакво теглене като стане по10 на някой бичи и разликата вече си вземаш каквото ти е нужно да харчиш без да си променяш лайфстайла, другото връщаш в крипто като падне пак и в някой недвижим имот. Нещо такова ми изглежда като опция от сегашната ми позиция с тези ми наблюдения.

- TNT
- младши ентусиаст
-
Ако ще си ползваш някоя VISA карта да си харчиш крипто за пазарувките в кауфланд и за резервоара на колата... така става. Ама за по-големи суми тип "недвижим имот", няма как да не "светнеш". Или поне не си заслужава риска за 10% данък. На това, което си обменил, пак да кажа. Ако биткойна ти струва 200 бона, ама ти го обърнеш само половината във фиат, т.е. 100 бона... ще платиш на 100 бона данък. Това за мен не са пари от престъпна дейност, че да се правят някви баси сложните схеми. С малки покупки може да се мине метър, ама за големи моя съвет е да си платиш данъка и да не си отваряш проблеми. Еле пък за хора с "фиктивна заплата". Не съм чул някой да е останал щастлив от данъчна ревизия, съответно няма и нужда да си я търсиш с фенерче
Питай Пауърката да ти обясни за данъците 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Top Gun Maverick написа:С 6 месеца уседналост в Португалия ок, но ще е интересно ако хората почнат да си правят разходки до Салвадор и си сменят там биткойните срещу долари как ще ги накарат да си плащат данъците?Просто екскурзийка.
Бъркаш нещо понятията. Парите си ги изкарал там, където живееш. Къде ще ги осребриш е все тая за това може да си спестиш екскурзията. Като местно физическо лице всички доходи от страната и чужбина ти се облагат тук.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Е да, ама като ги смениш някъде, може тука да не разберат колко си осребрил. Абе то да се стигне дотам, мисля няма да има много недоволни, че ще дадат 10%.
Даже в тая тема мисля след време ще има криптомилионери и с кеф ще си дадат тия 10%-та.
Аз просто питам за всякакви всевъзможни варианти, нито имам крипто, нито утре точно ще имам.
Ама е малко нечестно спрямо всички купуващи и поели риска, понеже като спечелиш от мач няма данък или какъвто и да е хазарт, а тука хем всички ти обясняват как това е хазарт, хем е валута, пък всички искат да не освободят от данък за това.
Но мисля повечето трезвомислещи привърженици ще сменят една малка част и ще държат дотогава, докато почне биткойна да се възприема като разменна монета не само на приказки и пак няма да платят данък за голяма част от инвестицията си.

Аз просто питам за всякакви всевъзможни варианти, нито имам крипто, нито утре точно ще имам.

Ама е малко нечестно спрямо всички купуващи и поели риска, понеже като спечелиш от мач няма данък или какъвто и да е хазарт, а тука хем всички ти обясняват как това е хазарт, хем е валута, пък всички искат да не освободят от данък за това.
Но мисля повечето трезвомислещи привърженици ще сменят една малка част и ще държат дотогава, докато почне биткойна да се възприема като разменна монета не само на приказки и пак няма да платят данък за голяма част от инвестицията си.
Последна промяна Top Gun Maverick на 24 Авг 2021, 19:30, променена общо 1 път