Кредит - нов, рефинанс и тн.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Кредит

1. Висока вноска + къс период
12
46%
2. Ниска вноска + дълъг период
14
54%

Общо гласове : 26
Потребител
Аватар

Re: Кредит - нов, рефинанс и тн.

Мнение от Petrolhead » 08 Дек 2021, 18:41

не е само да финансова култура. живеем в бананова държава. няма кой да защити права ти.
ако утре инвестираш 100те бона от апартамента на баба ти в бизнеса с гуми втора употреба да брадовчед си, шанса да получиш на геврека дупката е огромен.
единствения начин да си сигурен, че инвестицията ще ти донесе нещо е или бизнеса да е твой или да инвестираш в компании извън България

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 08 Дек 2021, 20:16

Тези сметки за мен се правят на % от дохода. Ако гониш оптимум за ипотека - трябва да е 8 години. Но това се сещаме, че е трудно. После идва все пак и какви пари вземаш. Парите днес, са винаги повече от парите утре (поне до сега е било така и исторически за 100-150 години имам около 100 пъти обезценяване). За мен може би балансирано и да не ми промени коренно начина на живот, но при всички случаи бих посъветвал всеки с ипотека да има поне пари за 6 месеца (включващи и вноските му) заделени, ако нещо се прецака. Без тях примката е много около врата и всичко дребно би "преобърнало каруцата"...

За инвестциите е ясно, много се говори, но реално супер малко хора имат идея как, в какво и т.н. 50% от тях каквото инвестират даже и го зануляват (покрай криптото много мои познати са с 5 цифрени суми назад, както бяха тръгнали да стават милионери...). Акциите/фондовете Long term може да са ок, но short term може да има сривове и трябва да можеш да сложиш пари, които да си ок да не буташ 5-10-20 години. Ако си ги сложиш с идеята, че ще скочат с х% за 1-2 години и после ще ти трябват и ще си ги изтеглиш и ползваш, може да останеш неприятно изненадан...
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Дек 2021, 3:21

Моите петстотинки по темата. Споделям като човек, който е изплатил три апартамента и в момента изплаща и къща. Говоря за ипотеки първо. Направете си добре сметката и не се изхвърляйте. При нас с женицата, дори единия да остане без работа, другата заплата поема сметките. Да, малко ще се наведем, но няма да останем на улицата. Не гледайте процентите сега. След 5-10-15 години може да са на съвсем различни нива. Аз съм виждал лихви под процент, виждал съм и 65%, че и плюс. Ипотечните са за дълъг период и всичко може да се случи. Искам да разкараме сегашния максимално бързо и да си гледам живота. Да, вкараните в повече пари мога да вложа в друго жилище, което ще се изплати с наеми след 20-25 години, ама аз тогава ще гоня 80 :mhihi: :mhihi: :mhihi: Имаме приятели на +55г с ипотеки за по над 700К. "Ще остане за децата". Ама заеби ги децата да си оправят живота сами :OT: Иначе казано, финансовата дисциплина е много важна. Тук има лаф "Само за...". И оттам се навръзват хиените. $100 за кабел и интернет, $150-200 телефони, $600 кола (нисък клас включително всички разходи по нея без гориво и поддържка), $1800-2000 вървят наемите ... и накрая сте толкова разкрачени, че нямате време да се обърнете.
В живота всичко се случва. Мислете за лошите варианти. Сиреч, връзвайте си гащите. Много хора рискуват, но малко печелят. Всеки иска да има всичко на 20г, ама не винаги се връзва. Това, че днес правиш някакви пари не означава, че ще ги правиш вечно. Фирми фалират, банки фалират, хората се разболяват, не дай си Боже и умират. Ние сме дали пари на познати, които никога повече няма да видим. И то много. Мъжът почина на 53-54г и остави жена си сама (имаха голяма разлика) с голям кредит и две деца. Голямата започна веднага работа, но пак си отиваха на улицата. Отделно бившата му жена и дъщеря от първия брак се появиха с претенции ...
You Never Know, както казва Стинката.
Потребителски кредит за нещо, там е много разтегливо. Ако е безлихвено изплащане на техника за дома го приемам. Ама всяка година безумни пари за нов телефон, това за мен е тъпотия.

Но, всеки си знае :OT:

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 09 Дек 2021, 7:30

Нещо сбъркано ми се вижда като чета темата. Оставам с впечатление, че кредити се теглят дори от хора, които нямат нужда от тях?

И другото - хора, които са теглили кредит говорят за инвестиции....?

Не се сърдете, така изглежда отстрани.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 09 Дек 2021, 7:56

Моля обясни, по какъв начин кредитите и инвестициите си пречат?
Кредитите не се теглят само защото нямаш пари.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 09 Дек 2021, 8:07

Хората, които имат истински пари имат 2 проблема, как да си похарчат парите, така че те да стават повече, а не да намаляват и как да не плащат данъци.
Така че всичко което имат е инвестирано в нещо, дали ще са акции, имоти, фирми, картини или ферарита, няма значение. Всички тези неща носят някаква доходност и не се дължат данъци, ако не ги продадеш. Ако доходноста от тях е по-висока от лихвите по кредитите, защо трябва да продаваш каквото и да било?
Отиваш в банката, подписваш поредния кредит, с част от парите купуваш акции на тесла, с остатъка покриваш предишния кредит и така. След година-две акциите вече са ти двойно по-скъпи, съответно можеш да вземеш следващия още по-голям кредит

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 09 Дек 2021, 8:11

Petrolhead написа:Моля обясни, по какъв начин кредитите и инвестициите си пречат?

Кредитите се теглят защото нямаш достатъчно пари. Нямаш колкото си си намислил, че ти трябват.

Не пречи да инвестираш пари, било твои или чужди. Като загубиш твои, не е чак толкова фатално.

Ако беше толкова лесно и без риск, банката щеше да инвестира сама и нямаше да ви дава изобщо кредит.

Кредит, пък докато изплащаш инвестираш - става малко голямото добрутро. Максимално сложно явно трябва да е. На гол тумбак чифте пищови.

Petrolhead написа:?
Отиваш в банката, подписваш поредния кредит, с част от парите купуваш акции на тесла, с остатъка покриваш предишния кредит и така. След година-две акциите вече са ти двойно по-скъпи, съответно можеш да вземеш следващия още по-голям кредит

Това е малко като всеки нов бизнес. На няколко човека се получава, другите получават скъп урок.

Това ми е мнението. Живи и здрави.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 09 Дек 2021, 8:27

Има неща които не са достъпни на простолюдието, които носят 100% сигурна печалба. Само един пример- автомобили, но не Ролсове или м3ки от магазина, а следващото Ферари или някое специално Порше. Ако имаш положението да купиш такава кола, можеш да си сигурен, че парите, които ще дадеш ще се удвоят само за няколко години.
След определено ниво е много трудно да направиш губеща инвестиция, просто си в среда, която няма навика да губи пари и ако просто правиш като другарите ти, няма шанс да си назад. И банките ги знаят тези неща и ще ти дадат колкото поискаш

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 09 Дек 2021, 8:33

Звучиш като човек, който само пари са му в главата.

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 09 Дек 2021, 8:33

Кредити се теглят, защото от 1000 лева днес имаш идея как да направиш 2000 лева утре.
Но в момента имаш 100 лева в джоба, но притежаваш неща за 10 000.
Вместо да продаваш нещо, което ти носи така или иначе някакви пари, отиваш в банката и взимаш колкото ти е нужно. Ако се осереш и сметките не излезнат, тогава вече можеш да мислиш да продадеш нещо

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 09 Дек 2021, 8:34

sub_eleven написа:Звучиш като човек, който само пари са му в главата.

Това са елементарни неща. Част от финансовата култура

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 09 Дек 2021, 9:42

sub_eleven написа:
Petrolhead написа:Моля обясни, по какъв начин кредитите и инвестициите си пречат?

Кредитите се теглят защото нямаш достатъчно пари. Нямаш колкото си си намислил, че ти трябват.

Кредит се тегли само ако може да покриваш месечната вноска без това по никакъв начин да те ограничава и пречи и не само за текущия момент, а години напред.
Затова написах,че без пасивен доход от нещо аз лично не бих изтеглил кредит независимо от моментната ми заплата, защото сега може да съм добре и да изкарвам толкова,
че по никакъв начин да не усещам вноската, но след 10г. никой не може да гарантира това дали ще бъде така.
Ако нямаш пари по добре да не теглиш кредит защото изхода от ситуацията е сигурен и е само един.

Един от най лошите вариант - взимаш имот в най голямата имотна помпа (горе долу като в момента), естевствено теглиш ипотека и влизаш с цялото си имущество в кредита защото ако не влезнеш с цялото лихвите са дооста по различни от тези на калкулаторите в нета и рекламите. Пука се балона след време, по някаква причина става така ,че не може да покриваш вноските, банката взима ипотекираното, не и достига за сумата която си теглил и почва да посяга към останалото ти имущество докато не покриеш сумата която си взел :ok:

От друга страна като изтеглиш кредит времето работи в твоя полза и парите се обезценяват, това което си теглил днес, след 10г. може да ти се струва като нищо заради обезценката.

Като сме на тема пари, живеем в интересни времена поне исторически погледнато скоро долара може да не бъде световна валута ако съдим по това колко е lifespan-a на една такава валута. Ако стане нещо такова ще бъде интересно и ще засяга всички валути.

Table-01.jpg

Източник: https://monetarygold.com/global-reserve ... urrencies/
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 09 Дек 2021, 13:48

Tenata написа:Та, което предпочитате?

В един идеален свят бих избрал максимално висока вноска за минимален период. Само че в реалността има твърде много променливи в уравнението, затова за себе си съм избрал някакъв среден вариант. Като теглих ипотеката можеше да избера примерно Х+550 лв и да изплащам 12 години или Х-300 лв за 30 години. Избрах вноска Х да я плащам 20 години. По този начин хем ако закъсам има мегдан за предоговаряне на вноската, хем мога да посрещам непредвидени разходи, защото няма да съм на ръба на месечния бюджет. Като се понатрупат неизразходвани пари погасявам предсрочно от време на време и за 2.5 години съм върнал над 1/3 от главницата вече. Сигурно съм можел тия 50-60 хиляди, вместо да ги върна предсрочно, да ги развъртя в акции, крипто или нещо друго, но не са за мен тия работи. Не съм рисков играч, а и не ми се занимава с неща от които разбирам твърде малко. А и като се сетя за разни финансово културни "инвеститори" в акции, крипто и имоти как не могат да купят пералня за 700 лв на жена си кеш и я взимат на изплащане (с лихвите става 800) и някакси предпочитам да си остана финансово прост :mhihi:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Дек 2021, 14:09

Кредит, за купуване на акции, хм. Кумът ми са много дебела реституция. Ама много. Тръгна да играе на борсата и загуби пари, с които аз бих живял до края на живота си.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 09 Дек 2021, 14:54

Много ме забавлява как се дават примери с хора които били назад от "инвестиции" :mhihi: Вариантите за това са няколко, или човека се е правил на трейдър и е "играл" с левъридж(което не е инвестиция), или е търсел големите печалби и се е набил в някакви шитни които са се занулили, или е влезнал алл-ин на върха и в някакъв момент като пазара е тръгнал на долу вместо да се радва и да купува още той е дриснал и е продал на загуба. Исторически погледнато пазара на всичко е такъв, че няма как да си назад за повече от 10 години дори и да си влезнал в най-неподходящия момент. Това важи за последните 150 години...вероятността да се промени сега не е голяма.

Тва съм го писал и в темата за имотния балон, той е факт благодарение на финансовата глупост на хората масово по света. Докато възприемаме жилището като инвестиция тва ще е положението. Жилището не е инвестиция, то е необходимост. И незнанието на хората какво да си правят парите, прави притежанието на собствено жилище все по-голям лукс.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата