Аудио уредба

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Аудио уредба

Мнение от Jordana » 31 Дек 2021, 16:41

Ето ти нещо което е ще свърши работа . Ямахата мисля че ще ти пасне точно на звука който искаш .
https://avelectronics.bg/index.php?_rou ... -fi-system
Безумно е да вземаш в днашно време такова нещо без свърменните мрежови връзки и плейване от външно устройство със всички благинки на цифровия сигнал .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Дек 2021, 20:32

Nickelback написа:
SpeedyMan написа:Взамам един телефон SONY с добър микрофон, слагам му спектър-анализатор... записвам бял шум и честотите от 20 Hz до 20 kHz и може да се разходя да пробвам някои от системите.
По-добре си ги слушай със собствения слух ами не се занимавай с глупости... С бял шум и незнаен микрофон и софтуер на телефон точно нищо ще хванеш. Едно време затваряхме колоната в специално направена камера и тествахме с Behringer измервателен микрофон за 500 евра, като колоната я клатехме с чисто клас-А стъпало с 1 ампер начален ток и пак - уж я настройваш мериш със sweep 20Hz-20kHz (не бял шум) и накрая дойде клиента и вика - "това не ми 'аресва" :mhihi:

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Щото добрите технически характеристики не са критерии за хубав звук. И аз така с генератори и лабораторен микрофон индивидуално калибриран от фсбриката ама после си допълвам на ръка както ми харесва на мене :)))
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 31 Дек 2021, 22:06

И аз така с генератори и лабораторен микрофон индивидуално калибриран от фсбриката ама после си допълвам на ръка както ми харесва на мене

Какво допълваш на ръка и на какво че ми стана интересно ? Пишеш на ръка семпли за DSPто в тоя дрънкалник дето ще го купува или за супер пупер долби про ложик сараунда в домашното кино ? :lol:
С микрофон идеално калибриран от фабриката се снема АЧХ на драйвер , какво му допълваш на ръка не знам като това се прави с тестов сигнал ? :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 01 Яну 2022, 11:00

ЧНГ!

Вчера минах през един технополис, като от AKX серията беше останала налична само Panasonic SC-AKX320, която е една от най-евтините от серията.
Занулих всички корекции и пуснах sweep 20 Hz - 22 kHz.

Бас започва да се чува около 40 Hz, след това прави пик на около 60 до 100 Hz с около 5 dB (предполагам че е заради тонколоните и проектирането на бас-рефлекса), след това спада рязко и става равно АЧХ, до около 8 kHz, когато започва да нараства плавно до 12 kHz с около 5 dB, след това става отново равна, т.е. колоните си имат лека чайка.

Изненада ме приятно, а баТките, които се кефят на звук без корекции може би също ще се изненадат.

Така, че уредбата не е толкова зле. предвид, че повечето са настроени да нямат хептен никакви високи.

Другото, което изпробвах беше JVC RV-NB200BT, кефи ме идеята, че може да си я пренасяш има вход за китара.
Със занулени корекции и бас, даде добра сравнително равна АЧХ, всичко добре до около 9 kHz, където започна плавно да намаля и мога да кажа, че след 10 kHz нивото рязко забива.

Високите се чуват добре САМО когато говорителите са на нивото на ушите.
Басът е ОК, като за това което предлага уредбата, леко бумкащ, когато го засилиш.

Като цяло е ОК, иска си едни говорителчета за високи. Нямам идея защо JVC не са ги сложили... но лично бих й сложил за нивата над 10 kHz
Може и едни филтърчeта на баса над 100 Hz.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 01 Яну 2022, 15:13

Toва, което наблюдаваш за високите е напълно закономерно - просто винаги са насочени, освен ако не са взети конкретни мерки за разпръскването им (например омниполярни говорители).
Принципно се съмнявам, че това, което си слушал не се качва до 20кХц без никакви проблеми - просто над 15 са силно насочени.
Всичко, което спомена за кривините в ниските също е вярно - зависи от настройките на бас рефлекса, като подчертава "модерния" бас. Няма и как да е различно, защото се пести от материали и от там идват куп компромиси.
А дали ти е нужен плътен бас при 20Хц е въпрос на кинти и лични предпочитания. Същото важи и за високите. :yes:

В края на краищата, когато аз тръгнах да се занимавам с моя аудиопроект, главната и фундаментална цел, не беше какво казва спектралният анализ, колкото и да е субективен той, а какво и как чувам аз лично от акустичните инструменти, особено на големи симфонични оркестри. И да реално при мен 20-25Хц изобщо не са някаква енигма, а в горният сегмент стигам "само" до 17-18кХц, но начинът, по който възпроизвежда звука е най-главният фактор, въпреки несъвършенствата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 01 Яну 2022, 16:19

Понеже тука пишат само гурута , ще задам един въпрос . Какво означава HI-FI ..? Означава High Fidelity или висока вярност на български . Това е възпроизвеждане на запис с максимална вярност спрямо оригинала . Не означава думкалници като тия дето в колата като думне правят стъклата брррр..
За да има хай фиделити записа се прави по определен начин с определни микрофони защото човек има две уши и възприема звуковата картина в две полусфери . Съответно се възпроизвежда с два отделни канала както е направен записа за да се предаде цялостна звукова картина като слушателя чува това което е било наживо . Всичко друго е просто стерео усилвател с два канала .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Яну 2022, 16:34

Jordana написа:Понеже тука пишат само гурута , ще задам един въпрос . Какво означава HI-FI ..? Означава High Fidelity или висока вярност на български . Това е възпроизвеждане на запис с максимална вярност спрямо оригинала .

cod-cdbp написа:В края на краищата, когато аз тръгнах да се занимавам с моя аудиопроект, главната и фундаментална цел, не беше какво казва спектралният анализ, колкото и да е субективен той, а какво и как чувам аз лично от акустичните инструменти, особено на големи симфонични оркестри. И да реално при мен 20-25Хц изобщо не са някаква енигма, а в горният сегмент стигам "само" до 17-18кХц, но начинът, по който възпроизвежда звука е най-главният фактор, въпреки несъвършенствата.

Ма чакайте сега, аз малко се объркАх :mihi: ХайФи ли търси чУвекУ, ХайЕнд ли, какво точно?
Единия говори за ХиФи, другия за втория хармоник на ламБата :mhihi:
Вторият хармоник подчертава "дървенията" и струната на акустичните инструменти и "стопля" звука, където играе психоакустиката и това е строго индивидуално. Мен ламБово звучене не ми е любимо и предпочитам чистото ХиФи на Джорданката, и мащаба му при alx :ok:

А тия пластмасовите уредби и "меренето" с телефонЯ е далеч и от двете, но всеки си е с разбиранията и е свободен да се самозаблуждава както намери за добре :ok:

Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 01 Яну 2022, 16:50

Както се казва:
Колумбе,Колумбе!..ти ева мамата на Америката... :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 01 Яну 2022, 16:57

Пичове, измервателното средство и метод за двете системи бяха едни и същи.
Панасоника се води hi-fi, JVC-то - не.

В техническите характеристики на панасоника няма дадена честотна характеристика, в тази на JVC има и пише 30 Hz до 20 kHz при +/- 3dB.
Но нещо не можах да го потвърдя измерванията над 10 kHz, за разлика от Панасоника, където си бяха на добро ниво и нарастващо, а не забиващо като при JVC

Относно стандарта за hi-fi по спомен АЧХ 50 Hz до 16 kHz при +/-3 dB

Относно бумкането - това е когато пуснеш подсилването на басите, иначе си звучат ОК, може да ги слушаш без корекции. Панасоник имат ръчни настройки на бас, средни и високи, JVC-то са само запаметени.

По принцип идеята за JVC-то ми харесва, понеже е преносимо, обаче в България не се предлага опционалния акумулатор, който ще ми излезе около 100 лв. от амазон. Може да му добавя и допълнителните пищялки за над 10 kHz един ден, ако го взема.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 01 Яну 2022, 22:51

Nickelback написа:Мен ламБово звучене не ми е любимо и предпочитам чистото ХиФи на Джорданката, и мащаба му при alx :ok:

Има ламБи и ламБи, има топологии и топологии, има изходни трафове и други такива ;)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 02 Яну 2022, 4:42

Jordana написа:
И аз така с генератори и лабораторен микрофон индивидуално калибриран от фсбриката ама после си допълвам на ръка както ми харесва на мене

Какво допълваш на ръка и на какво че ми стана интересно ? Пишеш на ръка семпли за DSPто в тоя дрънкалник дето ще го купува или за супер пупер долби про ложик сараунда в домашното кино ? :lol:
С микрофон идеално калибриран от фабриката се снема АЧХ на драйвер , какво му допълваш на ръка не знам като това се прави с тестов сигнал ? :dunno:

Моя процесор има автоматичен room eq- викат му optimizer pro… повечето хора знаят за audyssey защото е популярен, работи добре за 11.2 каналс или по- малко и го има във повечето приятни процесори. Оптимайзъра е подобен, но е малко по- добър като каналите станат много. Е, сз съм си калибрирал с него стаята (в момента съм със 13.4), но след него и преди крайните стъпала за главните 7.4 канала имам по едно minidsp които ги ползвам като активни цифрови кросоувъри защото предните ми 3 канала са с по два усилвателя всеки. Тези минидсп-та ги донастройвам на ръка за да си докарам звука както на мене ми харесва. Щото без тях от 7 до 20 херца съм на +-7 децибела а след това до 19 килохерца съм на +-3 и трябва да е много хифи ама… на мене не ми звучи добре. И затова ръчкам :) Темата е обширна и не е за тука… та така- тия от тринов ги разбират нещата ама те на ганя ще налагат стандарти за звук… ае у лево… :angel:

По темата- да взима най - евтиния рисийвър с Аудиси (някой от ентри левъл деноните) и да действа.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 02 Яну 2022, 8:39

но след него и преди крайните стъпала за главните 7.4 канала имам по едно minidsp които ги ползвам като активни цифрови кросоувъри защото предните ми 3 канала са с по два усилвателя всеки.

Битурбо си значи на всеки канал ...едно цифрово и едно аналогово турбо в паралуел.. :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 02 Яну 2022, 10:14

Spunky написа:
Nickelback написа:Мен ламБово звучене не ми е любимо и предпочитам чистото ХиФи на Джорданката, и мащаба му при alx :ok:

Има ламБи и ламБи, има топологии и топологии, има изходни трафове и други такива ;)

Да кажеш да не съм им мислил схемотехниката с шефчето, навивал трафовете на ръчичка с колАнгата, да не съм им мерил до милиметър сребърните проводници по звездообразната топология на омасяването и да не съм се наслушал на всевъзможни наши "топологии", а и на наши партньори, та да приема опити за "открехвания" какво имало, ама тоо... аз оттам идвам :ok:
Много добре знам какво има, няма, кое как е, и най-вече защо е така, как работи в детайли и т.н, просто беше преди 15 години, а не вярвам нещо да се е променило кой знае колко оттогава :)

Става въпрос за вкус, а моят е далеч от тоя на чистата ламБа. Както и не харесвам хорни. Който иска да си ги слушка :ok:

Това, което ставаше за нещо по моя вкус беше Hypohybid-а на Божо (вероятно и други купешки с подобна концепция), по чийто прототип работехме преди повече от 15 години. С триодче на входа и биполярки байъснати на почти един ампер в клас А в изхода. Хем има тягата на транзистора, хем и мекия привкус на ламБата като си решил да го слушаш тихо с нЕкое джазче :ok:
Дани Доцов си клатеше системите баш с няколко хайпохайбрида.
А бе спомени, като го докарам до хайфайски хайенд при мен нЕкой ден, ще скалъпя един хибрид :mhihi: Ама са ми мааалко по-други приоритетите в момента :ok:

Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 02 Яну 2022, 20:21

немо написа:Отиваш, гледаш, слушаш, решаваш какви са ти приоритетите и така....Тези неща, които си посочил не съм сигурен дали изобщо стават за "тунинг" . Бих предположил, че АЧХ-то ще е тип "лястовичка" ,което се харесва на масовия вкус.

SpeedyMan написа:ЧНГ!

Вчера минах през един технополис, като от AKX серията беше останала налична само Panasonic SC-AKX320, която е една от най-евтините от серията.
Занулих всички корекции и пуснах sweep 20 Hz - 22 kHz.

Бас започва да се чува около 40 Hz, след това прави пик на около 60 до 100 Hz с около 5 dB (предполагам че е заради тонколоните и проектирането на бас-рефлекса), след това спада рязко и става равно АЧХ, до около 8 kHz, когато започва да нараства плавно до 12 kHz с около 5 dB, след това става отново равна, т.е. колоните си имат лека чайка.

Ако измерването ти е сравнително коректно май познах ? Това, което описваш е типична loudness корекция, която се изразява в повдигане на честотите около 100Hz и 10кХз с около 5dB. Както написах масовката харесва "дум-дум" и "цъс-цъс" . Не съм противник на корекциите, ама написа, че си занулил корекциите и пак имаш "лястовичка", нали така ? :lol:

А Nickelback ще го помоля ако се познава лично с Дани Доцов да му обясни, че от равна АЧХ няма смисъл, ами да си конструира ОТ-тата с АЧХ тип "лястовичка" :lol: заради особеностите на човешкия слух :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 02 Яну 2022, 20:41

don_gori написа:Я да изпозлвам темата на колегата понеже и аз съм на такава вълна. Обаче вече си поръчах нещата останаха само кабели, та какви кабели да избера.
Разстоянието от ресивъра до говорителите е 1.5м макс , говорителите са тези.
https://www.qacoustics.com/products/303 ... eaker-pair

А това е усилвателя
https://www.denon.com/bg-bg/shop/amplifier/pma600ne

Да се повторя :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата