Избор на настолен компютър.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Избор на настолен компютър.

Мнение от Nickelback » 11 Яну 2022, 12:09

П'а съм аз :mhihi: :ok:
Ш'е стане една година, още комп не съм поръчал :ok: :mhihi: Нещо все изчаквах да се нормализират цените, п'а и съвсем други грижи си имахме, та само до "компютри" ми е било. А то с цените стана по-зле, баси :roll: Но вече ми се изчака ми се чакалото нещо, п'а и добрият-стар лаптоп, на който си бачкам подмина 9 години официално, та леекинко трябва да почна да се мигрирам вече :dunno:

Та на въпроса - предвид всеобщата криза с електрониката, и промяната в технологичната ми позиция по отношение на Джарвис, сметнах за по-рентабилно да се откажа от Threadripper-а (предвид всеобщия дефицит и цена) и да заложа повече на сносна видеокарта още от сега. Под сносна имам предвид нещо с тензорни ядра, като тръгнах от RTX 3060.
Понеже времето ми вече е съвсем кът, а и спя по 3-4 часа на нощ напоследък, се отказах аз лично да си събирам компоненти и да си сглобявам комп. Ще взема от недоспиване да объркам нещо или да пропусна нещо важно в подбора на компоненти, и няма да е яко да опукам някой скъп компонент :mhihi: Та в тая връзка тръгнах да търся готови конфигигурации на местна почва с гаранция на цялото PC. Първо загледах това:

https://ardes.bg/product/ardes-game-mas ... vme-202028

Споделих с брат ми и той ме посъветва да търся нещо с RTX 3070 (с оглед на възможности за mining :ok: ), та загледах това:

https://ardes.bg/product/ardes-game-agm ... ssd-240870

После поразгледах из amazon.de и ми стана лошо каква драстична разлика има в цените спрямо БГ :no: И понеже привикнах с мисълта за нуждата да завиша бюджета и да се докопам до RTX 3070 направо почнах да гледам и RTX 3080 :mhihi:

Та в крайна сметка за момента гравитирам около това:

https://www.cyberport.de/pc-und-zubehoe ... i-dos.html

Какво мислите? Нахранете я подобаващо, за да търся друга :ok: :mhihi:

ПП1: От друга страна - има ли някой в темата, който си е поръчвал къстъм конфигурация от чужбина, сглобили са му я, и е дошла "цяла и непокътната" без да има драми с работата ѝ и евентуално гаранцията в последствие, да сподели мнение? :dunno: Конкретни проверени онлайн магазини търся, от които сте доволни (@madafaka-та сподели за Mindfactory, caseking, notebooksbilliger, computeruniverse, cyberport, alternate, но засега само cyberport ме грабват откъм асортимент, цени и готови смислени конфигурации май) :yes:

ПП2: Защо все включват и наср@н Windows в готовите конфигурации, цяла рядкост е да намериш такава без ОС :banghead:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Потребител
Аватар
Кара: 118d '06

Мнение от A.Velikov » 11 Яну 2022, 12:44

Nickelback написа:П'а съм аз :mhihi: :ok:
Ш'е стане една година, още комп не съм поръчал :ok: :mhihi: Нещо все изчаквах да се нормализират цените, п'а и съвсем други грижи си имахме, та само до "компютри" ми е било. А то с цените стана по-зле, баси :roll: Но вече ми се изчака ми се чакалото нещо, п'а и добрият-стар лаптоп, на който си бачкам подмина 9 години официално, та леекинко трябва да почна да се мигрирам вече :dunno:
...
:banghead:

Това не е ли същото като конфигурацията на ардес с 3070, но на доста по-добра цена:
https://www.technopolis.bg/bg/Nastolni- ... 7/p/519345

Каква би била причината за такава разлика :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 11 Яну 2022, 13:24

A.Velikov написа:Това не е ли същото като конфигурацията на ардес с 3070, но на доста по-добра цена:
https://www.technopolis.bg/bg/Nastolni- ... 7/p/519345

Каква би била причината за такава разлика :dunno:

Мда, само дето е с 16GB RAM. Идея нямам, явно яко спекула е всичко... :dunno:

Иначе не знам 'що съм пропуснал конфигуратора на alternate.de :dunno: Чудна конфигурацийка може да се нареди за прилични пари - по-добро дъно, захранване, RAM, кулер, спрямо готовите варианти. Съвсем произволно така:

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 11 Яну 2022, 13:53

1 TB няма да ти стига, минимум 2х1TB и задължително SSD-та, HDD не ти трябва

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Мнение от VladiE » 11 Яну 2022, 14:00

Кутията е отврат. Разгледай фрактал дизайн дифайн серията. Аз съм със стария модел 5 и съм много доволен.

Изпратено от моят SM-A528B с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 11 Яну 2022, 14:19

DigitalExile написа:1 TB няма да ти стига, минимум 2х1TB и задължително SSD-та, HDD не ти трябва

VladiE написа:Кутията е отврат. Разгледай фрактал дизайн дифайн серията. Аз съм със стария модел 5 и съм много доволен.

Благодаря за мненията, вземам ги предвид :bchug:

Кутията я цъкнах съвсем произволно, ще ги видя фракталите :yes:

А SSD-то е едно неголямо засега, понеже планирам да си взема и няколко харддиска отделно и да си довърша най-накрая домашния сторидж сървър на друга машинка.
Иначе после може да подобавя и малко SSD-та и в самия комп, вярвам няма да е драма :yes:

И в тая връзка - едно време лепяха лепенки по капаците на кутиите, за да ги запечатат и да личи ако ги отвориш да смениш нещо на гаранционен компютър на своя глава. И сега ли е така положението?
Немците как си "пазят" гаранцията на цяло PC?

И последен въпрос - как се транспортира подобно PC от немско без да се потроши? :ok:
Преди години пращахме 2 специално сетъпнати компютъра за CES в Лас Вегас и на единия му се беше откъртила видеокартата по време на траспортирането :roll: Не знам какво трябва да му се е случвало, за да стане това :banghead: За малко да ни фейлне демото :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 11 Яну 2022, 15:37

Можеш да метнеш и един поглед в mindfactory.de Действат супер бързо, аз поръчвам от там през gabieli понеже нямат директна доставка до тук, нещата идват горе долу за макс 2 седмици. Последно преди Коледа поръчвах от там, дойдоха по-бързо отколкото през Plesio.BG :mhihi: :mhihi:

https://www.caseking.de/en - също имат добри офери + директна доставка до тук през DHL/DPD и т.н.

От тукашните фирми позлвам само gplay.bg , поръчвал съм няколко готови конфигурации и нямам никакви оплаквания + могат да ти съдействат с оптималния избор на компоненти, цените по български са по-високи от Германито :mhihi:

Можеш да погледнеш също Vario.bg и nikem-bg.net и те държат що годе нормални цени.

Ardes :no: :no: цените им са с едно 40-80% надценка над нормалното + много чакане ако го нямат налично :kuku:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 11 Яну 2022, 18:42

don_gori написа:Можеш да метнеш и един поглед в mindfactory.de Действат супер бързо, аз поръчвам от там през gabieli понеже нямат директна доставка до тук, нещата идват горе долу за макс 2 седмици. Последно преди Коледа поръчвах от там, дойдоха по-бързо отколкото през Plesio.BG :mhihi: :mhihi:

https://www.caseking.de/en - също имат добри офери + директна доставка до тук през DHL/DPD и т.н.

От тукашните фирми позлвам само gplay.bg , поръчвал съм няколко готови конфигурации и нямам никакви оплаквания + могат да ти съдействат с оптималния избор на компоненти, цените по български са по-високи от Германито :mhihi:

Можеш да погледнеш също Vario.bg и nikem-bg.net и те държат що годе нормални цени.

Ardes :no: :no: цените им са с едно 40-80% надценка над нормалното + много чакане ако го нямат налично :kuku:

Мерси много - адски ценни насоки ми даваш! :bchug: А цял сглобен комп внасял ли си от чужбина?

Иначе се заприказвах с един колега и той ми промени перспективата тотално :mhihi: Вика - "що не си вземеш Intel Gen12, има си вградено видео и на него можеш да си бачкаш, докато RTX-а копа по невронните мрежи" :ok: Ъммм... :roll: Та да - последно - 12900K ще е проца :mhihi: :ok: Тупка райзените и с едно хубаво дъно отиваме на DDR5 и PCIe5.0 докато реша дали ще изчакам новите видеА от Intel, RTX 40xx на Nvidia, ще си купя ли сега 3070/80 или ще го отложа леко да им подбият цените :ok: Общо взето отиваме на първоначалния ми замисъл и сме "ready for the future" с Gen12 :ok: И най-важното - без видеокарта ще ми дойде леееко над 3к конфигурацията (дори под 3к ако поръчам от немско) и още по-важното е, че ще мога да си бачкам с вграденото видео докато се назландисам за това коя точно да е видеокартата :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 11 Яну 2022, 19:58

Гледай да си земеш дъно с м2 порт и nvme ssd.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 11 Яну 2022, 20:56

Nickelback написа:Мерси много - адски ценни насоки ми даваш! :bchug: А цял сглобен комп внасял ли си от чужбина?

Иначе се заприказвах с един колега и той ми промени перспективата тотално :mhihi: Вика - "що не си вземеш Intel Gen12, има си вградено видео и на него можеш да си бачкаш, докато RTX-а копа по невронните мрежи" :ok: Ъммм... :roll: Та да - последно - 12900K ще е проца :mhihi: :ok: Тупка райзените и с едно хубаво дъно отиваме на DDR5 и PCIe5.0 докато реша дали ще изчакам новите видеА от Intel, RTX 40xx на Nvidia, ще си купя ли сега 3070/80 или ще го отложа леко да им подбият цените :ok: Общо взето отиваме на първоначалния ми замисъл и сме "ready for the future" с Gen12 :ok: И най-важното - без видеокарта ще ми дойде леееко над 3к конфигурацията (дори под 3к ако поръчам от немско) и още по-важното е, че ще мога да си бачкам с вграденото видео докато се назландисам за това коя точно да е видеокартата :mhihi:

Цял не , но последно си поръчах кутия, охлаждане, РАМ, вентилатори и една копачка .. ъъъ видеокарта :) от там. То не е голяма философия сглобяването, даже мен ми прави супер кеф да си правя настолната машина.
Иначе въпроса с видеокартите е интересен .. и основно трябва да решиш за какво ще я позлваш, защото ако е нещо от сорта на RTX 3070 и нагоре си струва колкото всичко останало .. та :roll: Процесорите с вградено видео са разумен избор, аз за Коледа взех на синковеца точно такъв 5600G и за масовите игри на 1080р става, но той е малък и не се сеща още от графики, резолюции и т.н. та реших да си спестя едни 1000-1500лв за някое видео дето пак същата работа щеше да върши.
12 генерация на Интел е нещо добро на хоризонта след толкова години дупки, ако видеокаратата не ти е приоритет наистина един 12900K ще ти върши перфектна работа, а и ще има доста переспектива в него .. видеокарта винаги можеш да добавиш ако видиш зор ;)
За DDR5 паметта има много мнения, моето е ако си сглобявам конфигурация ще избера DDR4 , ето едно клипче

Иначе ето последния ми сетъп за вкъщи, май най-накрая мирясах :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 11 Яну 2022, 21:38

bioz написа:Гледай да си земеш дъно с м2 порт и nvme ssd.

То Z690-ка има ли без тях ?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 11 Яну 2022, 22:46

Nickelback написа:"ready for the future" с Gen12

Забравих да спомена, че като слагаш охладител трябва да си предвидиш брекет за LGA1700 сокета, понеже повечето не идват с такъв :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 12 Яну 2022, 17:46

don_gori написа:
Иначе ето последния ми сетъп за вкъщи, май най-накрая мирясах :mhihi:
Изображение

Добре изглежда :yes: :bchug: Стана ми любопитно - на какво си се спрял?

don_gori написа:
Nickelback написа:"ready for the future" с Gen12

Забравих да спомена, че като слагаш охладител трябва да си предвидиш брекет за LGA1700 сокета, понеже повечето не идват с такъв :yes:

Пак благодаря за hint-а - нямаше да се сетя да проверя :bchug: Повечето кулери наистина ги дават, че са готови да бачкат с LGA1700, но някъде с дребен шрифт пише (или изобщо не пише), че трябва допълнителна скоба :mhihi: :ok:
Ровнах още по-въпроса и се оказа, че си е уж наболял проблем охлаждането на Gen12, най-вече поради различния профил и фуутпринт, но явно с тия скоби се (по)оправят нещата :yes:

https://wccftech.com/older-cpu-coolers- ... ktop-cpus/

Изображение

Иначе съм почти готов с избора :) В крайна сметка реших да не е i9 12900K, ами i7 12700K :ok: Нещо тия ~500лв. нагоре в цената ми се струват неоправдани за още 4 "нишки", пък и (май) не целя някаква hi-end конфигурация чак, предвид че планирам 3070, макс 3080... Та i9-ката май ще стане на прасе звънче малко :ok: Като че ли предпочитам за тия пари и малко отгоре да си купя най-накрая дисковете за домашния NAS, което отлагам вече 3-4 години :banghead:

В крайна сметка реших дъното да е за DDR5 и се спрях на Asus Prime Z690-P :arrow: https://www.caseking.de/ASUS-PRIME-Z690 ... S-588.html

Изображение

По отношение на охладителя все още съм пред дилема дали да е въздушен или "воден", за момента клоня към въздушен Noctua NH-D15... Въпреки, че ми струват на картинка ааадски тежки и се чудя дали не кривят платката доста свирепо от тежеста :dunno:

Изображение

Кутията ще е MSI MPG GUNGNIR 110R, че ми пасва като размер и с 4 вентилатора, да не се занимавам да ги търся и тях, че достатъчно време си убих в рисърч :ok:

Изображение

Захранване Corsair RM850 - 850 вата ще му стигнат на звяра като добавя и RTX 3080 :ok:
Изображение

И Samsung SSD 980 PRO 1TB избрах засега. DDR5 ще взема от caseking.de някаква базова, че в БГ хич ги няма :dunno: По-нататък може да ъпгрейдвам към по-бърза :yes:
Мисля, че се получава разумна и балансирана конфигурация засега, но приемам критика разбира се :ok:

И в крайна сметка склоних да се пробвам да си я сглобя сам, предвид че 90% от нещата реших, че ще взема от БГ :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 12 Яну 2022, 18:24

Помисли си за тази кутия, първо максималанта височина на охладител, който поддържа, е 170мм, а ноктуата (между другото има я в черен вариант вече, евала) е 165мм, тоест имаш само 5мм свободни, още повече аз вземам кутии само от производители, които това им е хляба, а не МСИ, които правят всичко, но ти си знаеш.
Иначе охладителят е тежък, но няма проблем, защото се хваща със стоманена планка на гърба на дъното и няма мърдане, но все пак хвани дъното с всички 6 или 8 болта, които са обозначени.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Мнение от VladiE » 12 Яну 2022, 18:27

Малко съм досаден, но сериозно те насочвам към кутия на Фрактал дизайн. Заслужават си парите и няма как да сбъркаш.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата