С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: С какво се отоплявате зимата?
Има дефицит на климатици в момента от бюджетните варианти , цените фъркат нагоре а монтажа края на ноември най рано . Както всяка година по това време .
Смени си монтажниците . Абсурд е дайкин макар и бюджетен модел като тоя да не върши работа в София . Столицита е в котловина и зимата е тихо и спокойно няма ги тия брутални северни ветрове като по северното черноморие и делиормана да морят климатиците . Работил съм няколко години в София и знам каква е зимата в столицата .
Щото в София от Дайкин не съм доволен хич, ама същия модел в Петрич фъркаСпоред
Смени си монтажниците . Абсурд е дайкин макар и бюджетен модел като тоя да не върши работа в София . Столицита е в котловина и зимата е тихо и спокойно няма ги тия брутални северни ветрове като по северното черноморие и делиормана да морят климатиците . Работил съм няколко години в София и знам каква е зимата в столицата .
Последна промяна Jordana на 26 Окт 2021, 10:53, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
TNT написа:
П.П. Аз си взех лъчистото конвекторче и съм много доволенЗа 20-30сек и почваш да усещаш как идва топлината, за 60сек стигал пълната мощност. Много бързо стопля. Чат-пат долавям един електронен звук, като от развалено зарядно за телефон
И това му е единствения минус, очаквах хептем нищо да не се чува никога.
Този на Теси за който питаше ли взе?
Дано не е като при мен, но въпросният звук леко ще се засили докато уреда остарява.
Иначе при мен за периода 27ми Септември - 26ти Октомври лъчистия конвектор на Атлантик(2000W) е навъртял 58лв. сметка за ток.
При поддържане на 23 градуса, 20 часа в денонощието. 20 кв.м стая със съседни стаи в които се държи под 20 градуса.Измазани каменни зидове, без изолация, с нова дограма, високи тавани и на много сенчесто и студено място. Общо взето възможно най-лошите условия.
Очаквам в студените месеци сметката да стане 100лв.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Да, този на Теси с дистанционното и 4-те панела вътре. Сметките ще ги гледам като излезнат 2-3. То и сега не е ставало някакъв студ. Друг минус е иначе, че мислех да го автоматизирам със смарт контакт, ама не става. Изключиш ли му щепсела, после се пуска на изключено и трябва дистанционното. Т.е. трябва и смарт контакт, и ИР устройство, което да успея да обуча с радиаторското дистанционно... много сложно става.
Има, щото в Пловдив, София и Смолян са малко различни температурите и съответно натоварването е различно. Шумен не съм сигурен къде е като температури, но предполагам е една идея по-топло от София и не мисля, че ще имаш проблеми.
Bogat-Beden написа:ТНТ - в с. Шумен, макар да не виждам какво значение ще има?
Има, щото в Пловдив, София и Смолян са малко различни температурите и съответно натоварването е различно. Шумен не съм сигурен къде е като температури, но предполагам е една идея по-топло от София и не мисля, че ще имаш проблеми.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Да, по-топличко е.
Инак освен за топлене, ще се ползва и за охлаждане понякогиш
Инак освен за топлене, ще се ползва и за охлаждане понякогиш
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- kasho
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F30 LCI 320d XDrive ex E46 330xd
- Мечтае да кара: Porsche Cayenne, BMW X5
Колеги, да използвам темата. Купихме есента апартамент в Пловдив и сега чакаме да го довърши строителя. По план сградата няма ТЕЦ, предвидено е отопление само на климатици. На тристаен 120 кв.м са предвидили 2 точки за външни тела - едно за хола и една мултисплит система за двете спални. Подозираме, че това няма да е достатъчно, та се чудим с какво да подсилим отоплението. Газ, дърва, въглища, пелети, автомобилни гуми, краден дизел и стара пластмаса НЕ са опция
Само ток.
Като опция разглеждаме електрически котел, който да захрани едно вътрешно мини-парно. Базирайки се на опита от апартамента ни в Германия, ще ни трябва горе-долу 18-20 kW котел, който да работи на около 12-13 kW, за да не бичи на 100% постоянно. Обаче тези мощности работят на 380V, или поне това видяхме от предложенията на Bosch.
Та въпросите са ми:
1) Някой има ли опит с такъв котел, който може да сподели?
2) Колко точно е трудно да си докарам 380V ток в апартамент в кооперация?
3) Някакви други алтернативи да предложите?

Като опция разглеждаме електрически котел, който да захрани едно вътрешно мини-парно. Базирайки се на опита от апартамента ни в Германия, ще ни трябва горе-долу 18-20 kW котел, който да работи на около 12-13 kW, за да не бичи на 100% постоянно. Обаче тези мощности работят на 380V, или поне това видяхме от предложенията на Bosch.
Та въпросите са ми:
1) Някой има ли опит с такъв котел, който може да сподели?
2) Колко точно е трудно да си докарам 380V ток в апартамент в кооперация?
- georgi_1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 528i 1996г.
Колега, сложи си два климатика и един конвертор в едната спалня. Много скъпо и усложнено е с този котел. Аз съм същата квадратура и цяла зима съм с отворени врати навсякъде и пуснати два климатика. В Пловдив зимата е мека.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
КонвеКтор сигурно имаш предвид
Къвто и електрически радиатор да сложи все тая, конвекторите единствената полза е, че са много компактни, но маслените държат по-постоянна температура... не че и те не са конвектори
Инфрачервените дето са много модерни сега, са тотална измама, само топлят теб като седиш срещу тях.
Електрически котел без термопомпа.
Това само немците може да го измислят
Абсолютно безсмислено и брутално скъпо упражнение.

Електрически котел без термопомпа.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Аз напоследък се топля на ethereum в хоумофисата
На 260 вата вдигам 23 градуса константно и съм някакви пари на плюс като тегля чертата на общата консумация на бърлогата

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- georgi_1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 528i 1996г.
steeN написа:КонвеКтор сигурно имаш предвидКъвто и електрически радиатор да сложи все тая, конвекторите единствената полза е, че са много компактни, но маслените държат по-постоянна температура... не че и те не са конвектори
Инфрачервените дето са много модерни сега, са тотална измама, само топлят теб като седиш срещу тях.
Електрически котел без термопомпа.Това само немците може да го измислят
Абсолютно безсмислено и брутално скъпо упражнение.

- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Ква зима в Пловдив?Там като дойде зимата викат - уфф малко да мръдне тоя въздух 

Леля ми преди години си монтира такъв котел на ток без термопомпа(работи на 220V).
Сметките за ток бяха убийствени при това преди 10тина години. Точно 2 месеца изкара с него(Ноември и Декември). От тогава седи като паметник/резерва. А тя се топли с конвектори.
Сметките за ток бяха убийствени при това преди 10тина години. Точно 2 месеца изкара с него(Ноември и Декември). От тогава седи като паметник/резерва. А тя се топли с конвектори.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз пък взех инфрачервен конвектор и съм много доволен
Ако трябва да купувам, пак бих взел такъв. По-комфортно и по-евтино е. Според мен, ако сложите хубави климатици... няма да имате нужда от подсилване. Евентуално някакъв лесно преносим конвектор, за по-студени зими. Може и да се наложи да се ползва 5-10 дена в годината, ама не всяка година 
А лятото как ще спиш

georgi_1986 написа: или по-скоро аз бих предпочел този вариант пред мултисплит система за двете спални.
А лятото как ще спиш

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз повече друго освен подово не бих си направил честно казано, с термопомпа и нещата спят. Обаче за Пловдив може и да не си струва инвестицията, да не говорим че там и без климатик няма да мине. Аз лятото карам без климатици, но в банкя е доста по хладно, държи си едно 3 градуса под софийските температури да не говорим с пловдивските. Котел на ток е ужасна идея, преди няколко години родителите ми като си купиха къща имаше газово котле и на ток, ама имаше някакъв проблем с газта като се нанесоха и за 5те дена докато оправят газта, котлето на ток беше навъртяло 350лв сметка и то без да работи нон стоп 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Сложи си три хубави климатика и ако чак нещо закъса по един конвекторен радиатор тип адакс в проблемната стая . В малките стаи си сложи 12ка като мощност ако са предвидени 9ки а в голямата където е 18 сложи 22ка примерно и ще имаш запас и в най студените дни . Само там тоя мулти сплит направи всичко възможно да не е мулти сплит а 3 отделни . Парите са същите и тръбите са същите и кабелите са същите .
Това електрическо парно с котел трябва да му пускаш тръби и радиатори и като почне да ти върти по 1000лв сметка ще остане един паметник . Ако искаш подово сложи си подово директно на ток , аз работя с тези повече от 20 години и гарантирам за качеството на продукта .
https://devi.vitumbuild.com/bg/category ... ni-rogozki
Това електрическо парно с котел трябва да му пускаш тръби и радиатори и като почне да ти върти по 1000лв сметка ще остане един паметник . Ако искаш подово сложи си подово директно на ток , аз работя с тези повече от 20 години и гарантирам за качеството на продукта .
https://devi.vitumbuild.com/bg/category ... ni-rogozki
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
kasho написа:...На тристаен 120 кв.м са предвидили 2 точки за външни тела - едно за хола и една мултисплит система за двете спални. Подозираме, че това няма да е достатъчно...
...
Имам тристаен същата квадатура на газ, но имам и климатици. Първата зима се топлик с тях, за да видя толкова ли е гадно на климатици, колкото казват. Спалните ми са с мултисплит, холът с втори климатик. Не знам защо смятате, че няма да е достатъчно. Абсолютно никакви проблеми с отоплението при всякакви температури (гр. София). Естествено има ги типичните проблеми за отопление на климатик - студени коридори и бани.