Интересни хоби проекти

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Интересни хоби проекти

Мнение от Jordana » 22 Мар 2022, 14:22

Възможно щампата да е нанасена в последствие а тубите да са оригинал ? Силно ме съмнява да са произвеждали копирана туба с разлика само един надпис . Най вероятно става въпрос за машиностроителен завод Петър Пенчев Карнобат , правили са тенекии за сирене в някакъв момент от соца .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW

Мнение от Ganchev__ » 22 Мар 2022, 15:35

Да, това е завода в Карнобат. Свържи се с човека от сайта, който ти е дал Don_Diego. Внасят продуктите на fertan, имат специална система за резервоари която ще ти свърши работа.
https://fertan.bg/produkt-kategoriya/ob ... ezervoara/

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Мар 2022, 15:37

Колко е рентабилно, при положение, че има чисто нови за тези пари ? Хептем ли няма нищо ново и читаво ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 22 Мар 2022, 15:49

Jordana написа:Възможно щампата да е нанасена в последствие а тубите да са оригинал ? Силно ме съмнява да са произвеждали копирана туба с разлика само един надпис . Най вероятно става въпрос за машиностроителен завод Петър Пенчев Карнобат , правили са тенекии за сирене в някакъв момент от соца .

Няма шанс - личи че е от матрицата за щамповка за тази страница на тубата. Не е нещо добавено, практически няма как да стане.

Тези туби са едно от най-копираните неща във военното и следвоенното време. Къде успешно къде не. Историята на изделието е супер интересна.

Първото успешно копие е направено от британците още по време на ВСВ и то е 100% копие във всеки един елемент.
Скоро след това същото правят и СССР и т.н. Има опити за "модифициране" на оригиналния дизайн, но всички са неуспешни и няма как да е иначе имайки предвид как тази туба е създадена от немците(може да служи като урок за Project management).

Интерсно как технологията е стигнала до нашите заводи :dunno: Дали през немците преди '44 или руснаците са ни пратили патентите след това. :dunno: Напълно е възможно и ние да сме си направили копие на база на туби които са останали тук след войната.

Don_Diego; Ganchev Благодаря! Офисът им даже е в моя квартал в София. Когато ми остане време ще ги прозвъня :yes:

Колко е рентабилно, при положение, че има чисто нови за тези пари ? Хептем ли няма нищо ново и читаво ?

Новите туби със същия дизайн са ужасно некачествени всъщност те дори не са със същия дизайн, доста от елементите който са важни ги няма. Намирането на такава туба в близко до ново състояние - примерно от военни резерви от 80те и мноого трудно и би струвала 100тина лева минимум. Но както казах късните туби дори и от военните не са със същото качество.

Иначе аз едва ли ще ги позлвам по предназначение - не са предвидени за гърловините на резервоарите на днешните коли. Иначе с удоволствие бих заменил буклочивите туби които ползвам сега.

По скоро ще ги запазя като антика, но искам да са в оригинален вид. Вероятно ще стоят пълни с нафта, за да ги консервирам.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Мар 2022, 15:53

В линка комплект за вътрешна обработка е 189лв, затова питам. Не ми изглежда рентабилно за една туба. Ако си намерил 4-5 броя, тогава сигурно си заслужава. В аутодок 2х10л алуминиеви са 150лв :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Мар 2022, 16:27

Имам такава туба в мазето и държа по малко бензин за баща ми. Супер са! Ръждата отвътре може да я 'изчистиш', като я налееш с оцет или няколко литра кислол и другото вода за няколко часа. Ако е проядена от ръждата може да се пробие... Ако са малко и малки дупките, можеш да ги запоиш! След това може да се ползва продукта POR (не знам дали го има в БГ). С него покриваме отвътре резервоарите за моторите, когато се налага... Става като ПВЦ-бутилка на пипане, като изсъхне...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 22 Мар 2022, 16:44

TNT написа:В линка комплект за вътрешна обработка е 189лв, затова питам. Не ми изглежда рентабилно за една туба. Ако си намерил 4-5 броя, тогава сигурно си заслужава. В аутодок 2х10л алуминиеви са 150лв :dunno:

Тази е интересна. Видимо има елементите на оригиналния дизайн, а от по-добър материал. Нищо чудно да поръчам една със следващата поръчка от аутодок.

Разбира се, зарових се по-дълбоко, търсейки стандартна 20л туба от същия производител и пак алуминиева :mhihi: и открих това
https://suneuropa.com/bg/vsichko-za-avt ... uniya.html

Т.е. ще мога спокойно да си ги ползвам на пистата.

ildivvy написа:Имам такава туба в мазето и държа по малко бензин за баща ми. Супер са! Ръждата отвътре може да я 'изчистиш', като я налееш с оцет или няколко литра кислол и другото вода за няколко часа. Ако е проядена от ръждата може да се пробие... Ако са малко и малки дупките, можеш да ги запоиш! След това може да се ползва продукта POR (не знам дали го има в БГ). С него покриваме отвътре резервоарите за моторите, когато се налага... Става като ПВЦ-бутилка на пипане, като изсъхне...

Не го намирам в България, но се надявам фирмата която колегите постнаха да предлага нещо подобно.
Иначе това с оцета и киселината ми се струва малко странно, но предполагам че сваля всякаква гняс отвътре. После обаче бих го минал с ръждопреобразувател най-малкото, за да се хване по-добре поркитието.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 22 Мар 2022, 16:55

Лично съм свалял ръжда от два резервоара с кислол и вода! 3лтр кислол и останалото вода за 18лтр резервоар! Държа го няколко часа... Може да гледаш какво става вътре, процеса е бавен... Сваля ръждата и остава абсолютно гол метал! Не знам дали иска нещо друго преди това покритие... Тогава го нямаше (не го знаех) и просто си държах резервоара пълен винаги (за да няма вода или водни пари/конденз в него). Препарата го ползваха двама мои приятелели и го взеха от Германия. Кутии по 1 лтр. Доволни!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 22 Мар 2022, 16:59

Ръждопреобразувателя е разредена фосфорна киселина . За твоя случай 5% или 10% разтвор на фосфорна киселина и ще падне ръждата дори ще имаш фосфатиране на метала . Купуваш си 1л фосфорна киселина струва 4.50лв в хим складовете и доливаш тубата до горе 20л с вода . 20 минути така , после изливаш и оставяш така да си изсъхне вътре без да миеш с вода . На другия ден измиваш и си готов фосфатиран .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 24 Мар 2022, 3:08

Малко идеи за хоби проекти по актуална тематика, с thermal imaging :ok:

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 24 Мар 2022, 3:33

enigma написа:Малко идеи за хоби проекти по актуална тематика, с thermal imaging :ok:

Тук отиваме на мноооооого сериозен ценоразпис :idea:

Долният канал е за колегите, дето си падат по оръжията

https://www.youtube.com/c/BrandonHerrera/videos

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 24 Мар 2022, 3:40

Не е задължително да е сериозен ценоразпис, това са само идеи.
Може бюджетно да се сглоби нещо за дома винаги... прилични IR камери има по $300-400, а пък ако пазаруваш сензори директно е сигурно още поне 5-10х по-евтино.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 24 Мар 2022, 3:50

Ама това се отнася за Лудата Жица (да се Свети Поялникът му!) на форума. Не всеки има познанията, сам да сглоби такива играчки. Руснаците продаваха интересни неща в и-бей, ама сега май Пей-пал ги отряза и не знам, как стоят нещата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Мар 2022, 8:50

TheDriver написа:
TNT написа:В линка комплект за вътрешна обработка е 189лв, затова питам. Не ми изглежда рентабилно за една туба. Ако си намерил 4-5 броя, тогава сигурно си заслужава. В аутодок 2х10л алуминиеви са 150лв :dunno:

Тази е интересна. Видимо има елементите на оригиналния дизайн, а от по-добър материал. Нищо чудно да поръчам една със следващата поръчка от аутодок.

Разбира се, зарових се по-дълбоко, търсейки стандартна 20л туба от същия производител и пак алуминиева :mhihi: и открих това
https://suneuropa.com/bg/vsichko-za-avt ... uniya.html

Т.е. ще мога спокойно да си ги ползвам на пистата.

ildivvy написа:Имам такава туба в мазето и държа по малко бензин за баща ми. Супер са! Ръждата отвътре може да я 'изчистиш', като я налееш с оцет или няколко литра кислол и другото вода за няколко часа. Ако е проядена от ръждата може да се пробие... Ако са малко и малки дупките, можеш да ги запоиш! След това може да се ползва продукта POR (не знам дали го има в БГ). С него покриваме отвътре резервоарите за моторите, когато се налага... Става като ПВЦ-бутилка на пипане, като изсъхне...

Не го намирам в България, но се надявам фирмата която колегите постнаха да предлага нещо подобно.
Иначе това с оцета и киселината ми се струва малко странно, но предполагам че сваля всякаква гняс отвътре. После обаче бих го минал с ръждопреобразувател най-малкото, за да се хване по-добре поркитието.

Бърза справка в сайт за пазаруване и ето какво излиза
https://www.olx.bg/d/ad/tuba-za-benzin- ... 7d650a823a
https://www.olx.bg/d/ad/metalna-tuba-za ... 7d650a823a

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 24 Мар 2022, 9:10

enigma написа:Малко идеи за хоби проекти по актуална тематика, с thermal imaging :ok:

Аа да, да, четеш ми мислите :ok:
За пробата викнах ей тия началото на месеца, скоро трябва да дойдат и да си поиграя да видя дали ще ми свършат работа точно както го мисля :) Представляват един от сензорите в fusion триото за един low-power секюрити дивайс на edge-а, който бутам в момента като имам време. За моментa ще се въздържа да детайлизирам, но като снимам как бачка ще покажа :)

Иначе да, има уникална сензорика във военната техника, но за съжаление простосмъртни нямаме достъп до толкова прецизни неща. Преди време за лазер детектора ми искаха какви ли не обяснения защо са ми тия лавинни фотодиоди, едвам кандисаха да ми пратят семпли :mhihi: (трябва и него да седна да го довърша най-накрая, от лятото не съм се занимавал, а точно му бях посглобил оптиката :mhihi: ).
Понякога малко ме е яд, че не заминах за щатите като имах преди години оферта от Raytheon, сега вероятно с още по-интересни неща щях да се занимавам (със сигурност точно ти знаеш по-добре от мен :) ), ама... не съжалявам, в живота има и по-важни неща, а това може да бъде поправено, ако реша. Засега ще си остана с хобистиката и каквото има като подръчни материали и компоненти за простолюдието :ok:

Благодаря за включването, включвай се по-често в темата, има какво да си поговорим специално с теб :yes:

Изображение

BMW_POWER написа:Руснаците продаваха интересни неща в и-бей, ама сега май Пей-пал ги отряза и не знам, как стоят нещата.

Оо да, наскоро гледах точно в ибей се продаваше цял LiDAR от някакъв по-стар изтребител :dunno: :yes: Ще постна линка, ако го намеря :yes:

EDIT:

https://www.ebay.co.uk/itm/393975746930

Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата