Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020-2022
Bogat-Beden написа:Toва за Русия и аз съм си го мислел, могат да доминират по естествен начин, без да им се налага да се отбраняват, както е в момента.
Явно при тях е малко като при децата на богати родители, или пък съвсем чакат да опре ножа да кокала, за да се мобилизират, не знам честно казано..![]()
Но май и те като другите славянски народи още не са узрели за демокрация, вземаме най-лошото и пропускаме най-хубавото ..
П.С.Макар че то май вече като се замисля и в Швейцария няма истинска демокрация, но разбрахте ме надявам се..
Някои неща опират до народопсихология. Ако някой тръгне да бие руснак на улицата, другите руснаци ще му помогнат. Българинът в подобна ситуация вади телефона и започва да снима... Ти поне слушаш проф. Иво Христов. Той много отдавна каза една особеност на руския народ. При проблеми и тежки времена, те се обединяват около водача си. Да, сега има някаква пета колкона, назобена с издути джуки, айфони и инстаграм акаунти, но те не са водещи в случая.
b_u_b_o написа:BaDxBoY написа:3186 написа:BaDxBoY написа:https://btvnovinite.bg/svetut/germanija-pomaga-na-domakinstvata-s-dobavki-kam-zaplatite-i-po-evtino-gorivo.html
Все пак 1.90евро им е много на литър. Тука 3лв и никой не му дреме на шапката ...
На каква основа искаш да имаме *драстично по-евтино гориво от произволна европейска страна, като нито ние, нито те го произвеждаме?
*представям си ако тук стане 1.90евро
Не искам нищо друго, освен хората да се събудят малко. Такива зомбита са всички, че дори на моменти не мога да повярвам. Храните с 30% по-скъпи- дреме му на българина, горивото мина 3 лева, дреме му на българина, всичко поскъпна - дреме му отново на шапката... Инфраструктура, здравеопазване и като зяло никой сектор не работи като хората, освен тоя за бързите кредити , и на никой не му прави впечетление, най-много някъде във фейсбук да видя нещо и едни 5 човека дето протестират в Несебър ..![]()
И как точно си го представяш ти това "събуждане"? Щото проблемите които си изброил не се решават с протести, решават се с яко бачкане и адекватно гласуване като има избори. Да ама българина не ги може тия две неща, така че никой не ни е виновен за дереджето на което сме. И преди съм го казвал, аз кадърен и работлив, млад(тъжното е, че млад за мен вече е под 40-45) човек в София който да не си докарва достойни доходи не познавам.
Аз лично имам теория по въпроса. За гласуването не си прав - няма никакво значение кой е главатар на племето. Рибата тук е вмирисана от към опашката.
Първо- забранява се ракията, телевизията, цигарите и чалгата. Студентски град се изрива до основи и се вдига наново, но без циганията.
Второ- Набляга се на образование. Не може в чужбина студентите да си блъскат главите по цяла нощ по проекти, курсови работи, разработки и т.н. ,а тук да познавам магистри инженери,счетоводители,зъболекари и още куп дето учат 1 ден преди изпита или просто карат на късмет.
Трето- Жилищата се прави така, че да не се наемат така лесно в столицата. Тоест - роден си в с.Хуюво- развиваш се там, правиш бизнеси, правиш пекарна, правиш цех да дървообработка, гледаш животни и т.н.
Четвърто - забранява се на студентите редовно да работят на пълна работна седмица, ами примерно на 20 часа седмично.
Мога да продължавам до утре, но трябва да се спи за съжаление.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Демек тия де не сме от София или друг голям град и мама и татко не могат да ни покриват разходите докато учим, да не учим, щото не можем да си го позволим? Щото с 20 часова работна седмица извън София ще се издържаш само ако живееш в някой парк с другите бездомници.
Дай малко по-сериозно. Който иска да учи и да бачка, да го прави. Достатъчно е да се намали броя на университетите, за да има конкуренция между студентите и университетите да не са принудени да гребат от дъното да си попълнят бройките.
За телевизията и чалгата съм съгласен до някъде. Тоест за телевизията донякъде, има все още и доста добри попадения, стига да подбираш какво гледаш, а за чалгата съм съгласен напълно.
Дай малко по-сериозно. Който иска да учи и да бачка, да го прави. Достатъчно е да се намали броя на университетите, за да има конкуренция между студентите и университетите да не са принудени да гребат от дъното да си попълнят бройките.
За телевизията и чалгата съм съгласен до някъде. Тоест за телевизията донякъде, има все още и доста добри попадения, стига да подбираш какво гледаш, а за чалгата съм съгласен напълно.

BaDxBoY написа:b_u_b_o написа:BaDxBoY написа:3186 написа:BaDxBoY написа:https://btvnovinite.bg/svetut/germanija-pomaga-na-domakinstvata-s-dobavki-kam-zaplatite-i-po-evtino-gorivo.html
Все пак 1.90евро им е много на литър. Тука 3лв и никой не му дреме на шапката ...
На каква основа искаш да имаме *драстично по-евтино гориво от произволна европейска страна, като нито ние, нито те го произвеждаме?
*представям си ако тук стане 1.90евро
Не искам нищо друго, освен хората да се събудят малко. Такива зомбита са всички, че дори на моменти не мога да повярвам. Храните с 30% по-скъпи- дреме му на българина, горивото мина 3 лева, дреме му на българина, всичко поскъпна - дреме му отново на шапката... Инфраструктура, здравеопазване и като зяло никой сектор не работи като хората, освен тоя за бързите кредити , и на никой не му прави впечетление, най-много някъде във фейсбук да видя нещо и едни 5 човека дето протестират в Несебър ..![]()
И как точно си го представяш ти това "събуждане"? Щото проблемите които си изброил не се решават с протести, решават се с яко бачкане и адекватно гласуване като има избори. Да ама българина не ги може тия две неща, така че никой не ни е виновен за дереджето на което сме. И преди съм го казвал, аз кадърен и работлив, млад(тъжното е, че млад за мен вече е под 40-45) човек в София който да не си докарва достойни доходи не познавам.
Аз лично имам теория по въпроса. За гласуването не си прав - няма никакво значение кой е главатар на племето. Рибата тук е вмирисана от към опашката.
Първо- забранява се ракията, телевизията, цигарите и чалгата. Студентски град се изрива до основи и се вдига наново, но без циганията.
Второ- Набляга се на образование. Не може в чужбина студентите да си блъскат главите по цяла нощ по проекти, курсови работи, разработки и т.н. ,а тук да познавам магистри инженери,счетоводители,зъболекари и още куп дето учат 1 ден преди изпита или просто карат на късмет.
Трето- Жилищата се прави така, че да не се наемат така лесно в столицата. Тоест - роден си в с.Хуюво- развиваш се там, правиш бизнеси, правиш пекарна, правиш цех да дървообработка, гледаш животни и т.н.
Четвърто - забранява се на студентите редовно да работят на пълна работна седмица, ами примерно на 20 часа седмично.
Мога да продължавам до утре, но трябва да се спи за съжаление.
Нито едно от нещата които си написал е приложимо или е правилно да не говориме за практично/ изпълнимо.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
alx написа:BaDxBoY написа:...
Нито едно от нещата които си написал е приложимо или е правилно да не говориме за практично/ изпълнимо.
Предложението за образованието е много, много точно + приложимо. Вчера, мисля, им вдигнаха заплатите на учителите/даскалите на около 1500лв - 18к на година - кое по-напред с тази заплата?
Не ме разбирай погрешно - не смятам, че трябва да се направи заплатата 3000лв и всичко ще стане прекрасно. За да се вдигне заплатата трябва да има ясни измерими цели и очаквания към учителите и съответно някои от тях да поведе хорото с пример. В момента, както навсякъде в държания апарат - бачкаш/не бачкаш взимаш едни и същи пари.
Да, по частните училища са други заплатите и условията, но за да има прогрес трябва да се вдигне нивото на образованието + възпитанието.
- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
Абсолютно аналогичен случай, абсолютно същите сметки за ток, плюс обаче 100лв за подовото в хола (малко над 50 м2). Бойлера ми е 170л и 6кВ нагреватели Двама възрастни, две деца, поддържа се 23 градуса някъде ( тук не съм прав, сега погледнах детската стая - 22 градуса, 24 часа след като съм изключил климатика, че ги закарах на Сандански за ваканцията, и ми е леко хладно, значи при зададени 23, поддържаната е около и над 24), и мойта е студенокръвна, а аз съм по боксерки цяла зима. Същия апартамент над мен на електрическо котле плащаше 7-800лв преди доста години, отдавна си сложи климатициzAcK написа:BMW_POWER написа:steeN написа:Въглищата са за да правим ток. Прекаляваш вечеА Грета ще ви я командироваме в Канада. Бавно ще стигне, защото трябва в платноходка, но няма страшно
Имам една позната, дето взе апартамент зад Плиска. Малко блокче, един апартамент на плоча. Не помня колко квадрата. Отоплението и беше с електрическо котле. Много чисто, много приятно. През 2000-01г плати ток над 350лв на месец. После се научи да стои на студено и да ходи с вълнени чорапи и терлици. При мен отоплението на ток си е обезкостяващо. Отделно имаме три различни тарифи и трябва да се съобразявам с часовете. Тристаен апартамент в блок (където живеехме преди) с отопление на ток 2016г платихме към $130 за месец. Сега за бараката давам толкова за газ, само дето тук и бойлера, и печката са ми на газ. Най-високите ми сметки за ток са макс $70 зимата. При условие, че имам две улични лампи, дето светят от двете страни на къщата от тъмно до тъмно. Блоковете с отопление на ток, не смея и да помисля. Къщите пък изобщо.
Едно приятелче се топли на ток в София и сметките му зимата за два климатика са трицифрени. Двустаен апартамент. Не знам какви модели са.
Грета ще я пратим в Марица Изток![]()
![]()
От 6-7 години в София сме само на климатици. 3-стаен, доста просторен, с доста високи тавани, т.е. голям обем. От началото на есента, до пролетта като се стопли добре не спират. Настроени са на 25 градуса, че жената е студенокръвноБуквално не спират дори като ни няма в София. Около 250 лева на месец е сметката за ток, като си представиш, че бойлера никога не спира, вкъщи сме си, топла вода се ползва яко, дори когато се мием, че в София водата си е супер студена, готви се постоянно, а пералнята и сушилнята превъртяха километража
![]()
Водата ни е около 60 лева на месец, да си представиш колко грее бойлера
Климатиците са Mitsubishi хиперинвертни
Последна промяна FaceOff на 05 Апр 2022, 10:49, променена общо 1 път
- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
Дупе и гащи, но по проучванията под 20% подкрепят путягин. Хак да им е, кат не знаят от къде изгрява слънцетоdrago_pavlov написа:Я да питам тук експертите - сърбите нали уж са дупе и гащи с путягата, 'що няма евтина нафта за тях?
Днес гледам към 3.30 лв/л е по техните бензиностанции.
Нещо не се връзват опорките

vlad0 написа:alx написа:BaDxBoY написа:...
Предложението за образованието е много, много точно + приложимо. Вчера, мисля, им вдигнаха заплатите на учителите/даскалите на около 1500лв - 18к на година - кое по-напред с тази заплата?
Не ме разбирай погрешно - не смятам, че трябва да се направи заплатата 3000лв и всичко ще стане прекрасно. За да се вдигне заплатата трябва да има ясни измерими цели и очаквания към учителите и съответно някои от тях да поведе хорото с пример. В момента, както навсякъде в държания апарат - бачкаш/не бачкаш взимаш едни и същи пари.
Да, по частните училища са други заплатите и условията, но за да има прогрес трябва да се вдигне нивото на образованието + възпитанието.
аз съм практичен човек- образованието (или което и да е от нещата дето изброи колегата) няма нужда да се пипа защото то се саморегулира в една законова държава, както и чалгата, анархията в студентския, миграцията в големите градове, селянията и всичките други бичове на нашето общество.
проблема е другаде (дадох ти очевиден жокер в предишното си изречение) и нито едно от изброените неща го адресира.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Според мен и това което им плаща държавата на учителите в момента е много .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ей сега един познат ми писа от Аугсбург, нафтата в пика е била 2.50, сега пада към 2-2.10, а днес мернал някъде 1.97. Както е тръгнало скоро може да "догони" нашата.
Имайки предвид, че тука след пъмп и дъно схемата не е спряла да се качва и обикновена под 3-3.10 почти няма...

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Top Gun Maverick написа:Ей сега един познат ми писа от Аугсбург, нафтата в пика е била 2.50, сега пада към 2-2.10, а днес мернал някъде 1.97. Както е тръгнало скоро може да "догони" нашата.Имайки предвид, че тука след пъмп и дъно схемата не е спряла да се качва и обикновена под 3-3.10 почти няма...
Вероятно, защото следват твърдо цените на борсата на суровия петрол. Тук като хванаха пика и не пускат надолу, въпреки, че имаше един пад в средата на март, който нашите бензинджии се направиха, че го няма, сега и втори, при който също се правят на разсеяни. Справка:
https://tradingeconomics.com/commodity/crude-oil
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Съгласен съм с написаното, но да не забравяме, че в голяма част от провинцията повечето хора ги сънуват тия 1500лв бруто... и се смята за доста голяма пара. Така, че хубаво са им ги вдигнали, но да се вдигнат и на другите сектори. В Електроенергетиката например средните заплати са по-малки в момента (например в ЧЕЗ и т.н.)vlad0 написа:alx написа:BaDxBoY написа:...

Кажете сега за горивата. Аз залагам, че ще качат по някоя стотинка на литър по празниците без да има обоснована причина за това..
Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Jordana написа:Според мен и това което им плаща държавата на учителите в момента е много .
+100