Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от BMW_POWER » 06 Апр 2022, 1:21

c04 написа:
Jordana написа:Според мен и това което им плаща държавата на учителите в момента е много .

+100 :yes:

Учителите в бг-то са доведени до някаква безумна крайност. Просто системата в сбъркана. Учител трябва да визима поне 3000лв и да ходи с гордо вдигната глава, а не да се чуди, как да си докара допълнителни доходи и да върже месеца. Това са хората, които създават бъдещето на страната.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Апр 2022, 7:22

c04 написа:
Jordana написа:Според мен и това което им плаща държавата на учителите в момента е много .

+100 :yes:

Реално е и така и иначе. Кофти е за всички плащането им понеже така изроди системата, че в училище не си дават много зор и децата, които искат да научат нещо са принудени да кихат за частни уроци някакви безбожни суми. И така някои учители пак си докарват пари типично за долния капиталистически начин. Някои ще кажат, че щом са кадърни, нека изкарват. Да, ама не. Първо това оставя половината учители от предметите, за които никой не ползва части уроци в неравностойно положение, разчитащи само на една заплата. Второ, този учител преподавал през деня в училище когато се прибере вместо да си подготви нещо за своите класове, той почва частни уроци. Не забравяйте, че и това са хора и трябва да си гледат и личния живот. :idea: Тоест познайте кои страдат от липсата на адекватен учител, тия в училище или тия които плащат? :idea: И как се завърта колелото само, че всяко дете плаща на някой друг учител, но всъщност всички плащат на всички учители. Поради някакви причини има учители, които не дават частни уроци на никой. Нашият Теодосий Теодосиев тука, който е топ математика в България сред учителите и през годините е извадил огромен брой математици от местната ПМГ като учител е един от примерите за които трябва книги да се пишат на национално ниво, а не само чат пат да го съобщават по някоя тв за спечелени награди на световни олимпиади с децата. Ама държавата не се интересува от това да има масово умни деца и всеки си вика, че на който му се учи, ще учи.
Според мен частните уроци трябва да бъдат забранени със закон да се извършват от ДЕЙСТВАЩИ учители и на учителите да им се вдигнат заплатите. Това ще отсее и частните, които само ти вземат парите. Ще кажете, че като е недоволен някой си спира детето и готово, да, така е, но ще се изредят един куп недоволни деца, ще се сменят поколение и некадърния пак ще взема пари, просто не колкото другите.
За мен нещата стоят така и са много тясно свързани, докато не се промени тая практика с частните уроци от всеки, то все ще имаме калпаво образование и все ще се налага да се кихат пари за уроци защото в училище, учителя няма стимул освен моралния и някаква личностна удовлетвореност. А в днешно време парите са най-добрия стимул.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 06 Апр 2022, 7:36

'Държавата' я устройва сегашната схема, първо, защото и е все тая за образованието и второ, защото вместо тя да дава на учителите хубави заплати, парите ги дават населението :ok: ! Според мен, учителите трябва да взимат хубави заплати и нивото в училищата да се вдигне, за да не се налага посещение на частни уроци! Който иска - ще учи в училище, който не иска, да не учи - какво го бърка? Едно време, подготовката в училище беше достатъчно добра (плюс да кажем допълнителни часове извънкласно, но пак в училище), за да се постигне ниво, достатъчно за всичко!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Апр 2022, 7:44

Мхм, а сега знаете ли някои да повтаря един клас от 1-ви до 8-ми? Аз за такъв случай не знам, а само в моя клас имахе един, който беше поватрял втори клас, един който повтори четвърти и две момичета забележете, които бяха повтаряли. Това през годините от първи до осми от 90-та до 98-ма. :shock: А да не говоря колко оставаха на изпити и за началото на лятото, а после за септември. А сега им се молят да идат идат на училище за да им пишат някаква оценка, те спряха да ходят дори, докато не приеха някакъв закон да им спират детските :help: и това е главния стимул на мнозина да ходят на училище. :idea: Аз не знам дали си давате сметка в какво реално се превърна МАСОВОТО ни образование. Едни време онзи лаф, че най-трудно се изкарва тройка не беше случаен. Дори този, който нищо не знае беше принуден да научи нещо за да мине класа. Сега тройка се пише за присъствие. :help: Учителите им не им пука защото на държавата не и пука за тях.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 06 Апр 2022, 8:49

Според мен пък, на учителите трябва да им се плаща минимум по 5000 лева!
Положението в момента е такова, че учителите са притиснати от обстоятелствата и финансов недоимък и търпят всякакви лекета да им се качват на главата само и само да си запазят работата.
Малко да имат високо самочувствие и малко повече (доста повече) права, да могат да отстраняват и ученици и техните ангели спасители родители от класни занимания, както и учениците да имат безропотни ангажименти в училищните занятия, тогава нещата ще тръгнат в посока.
Защото след, като родителите не могат да си възпитат децата и не позволяват и на учителите да сторят това, трябва да се вземат значително по-сериозни мерки в тая посока.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 06 Апр 2022, 8:55

Е.Димитров написа:след, като родителите не могат да си възпитат децата

Имам приятел с малко дете (5 годишно), възпитанието му е точно 0(нула). То не е глезене, молби, не знам какво гърчене, направо робуване на малкия келеш (детето не е виновно разбира се..)
Друг познат имам, сестра му има две деца, той ги стяга, когато са му на гости, но майка и баща им също се гърчат във всеки смисъл само и само да им слугуват и глезят :kuku: След 20 години ще бъде страшно (ако още я има територията..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 06 Апр 2022, 10:21

Top Gun Maverick написа:Мхм, а сега знаете ли някои да повтаря един клас от 1-ви до 8-ми? ...

И сега има доста деца, които остават на изпити лятото и допълнителни консултации. За повтарячи не съм чувал.

Според мен, учителите трябва да получават доста по-високи заплати от сегашните.
Работата им е много трудна и отговорна, и изисква доста разностранни умения да бъдат съчетани в едно.
Разбира се има и мърши между тях, които не заслужават нищо.

Относно частните уроци, причината не е в учителите, нито в децата.
Налагат се в един момент, просто защото материала стана много сложен за децата.
Това което учихме в 7ми клас сега го учили в 6ти и по същия начин надолу през класовете след 2ри.
Съответно децата не са достатъчно дорасли/развити за да възприемат лесно и бързо сложния материал по време на час --> следват частни уроци за наваксване.

Не нужно пренатоварване на децата, финансово трудно за родителите
и не достатъчно заплащане на учителите в училищата (освен ако не намират време и сили да дават и частни уроци).

Според мен е нужно да се преразгледа сложонстта на материала - лесна и бърза справка с ЕУ, Америка , УК и т.н.
И по-високи заплати за учителите, за да може повече млади и кадърни хора да бъдат мотивирани да се отдадат на тази професия.
В противен случай, много скоро ще страдаме от липса на качествени кадри в образованието (то май вече страдаме де)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 06 Апр 2022, 10:51

carmanf1 написа:Относно частните уроци, причината не е в учителите, нито в децата.
Налагат се в един момент, просто защото материала стана много сложен за децата.
Това което учихме в 7ми клас сега го учили в 6ти и по същия начин надолу през класовете след 2ри.
Съответно децата не са достатъчно дорасли/развити за да възприемат лесно и бързо сложния материал по време на час --> следват частни уроци за наваксване

Сори, че влизам и аз в якия офтопик и се хващам едва ли не за думата, но да си кажа, без грам да имам идея да се заяждам просто лично виждане и усещане :yes:
Материала не е чак толкова сложен, че да има значение една година за възприемането му. Хайде да кажем, в началните години да е, но 6-ти, 7-ми клас са си зрели деца (да не кажа юноши), които са всъщност кандидат-гимназисти, състезаващи се за място, все пак! Всичко е в начина на представянето му и доколко човек е готов да отдели време, за да намери правилния подход. Примери, абстракции, аналогии - ето това е работата на учителя - да сведе нещо уж сложно до нивото на индивида и плавно да го разгърне :yes: Най-малкото трябва да имаш фантазията да измисляш уместни примери. Лошото е, че трябва доста индивидуален подход, и ако имаш клас от умни деца, наред с "пълни тъпаци", става доста сложно. Отделен е момента за мотивацията на преподавателя, няма да го коментирам :dunno: Та тука идват частните уроци, и дано са наистина качествени, макар и частни :yes:
Казвам ги тия неща от позицията на бивш преподаващ, стремящ се хората отсреща да възприемат и вникнат в дълбочина в това, за което съм им говорил. Дори преди много години стотици пъти пред кабинета преди изпити съм обяснвал материала на най-големите двойкари, мои съученици (9-ти/10-ти клас), само и само да не ги остави на поправка, най-големия "цербер" в училището (по разни мнения, не мое лично :ok: ). Щом тия хора вденаха каква е разликата схема "общ колектор" vs. "общ емитер", как работи един транзистор на "квантово ниво" към оня момент на знания, които сме имали, значи не е да е било загубена кауза :)

Колкото е вината/успеха на преподавателя, толкова е и на децата :roll:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Апр 2022, 11:14

Имам поглед над няколко учителките, станали такива последните години. Трагедия. Питаш 3,5% от 100лв колко са, вади калкулатора и дава грешен отговор. Но започна работа в математическа гимназия. Другата преподава информатика, тя едвам с фейсбук се оправя. Кви ти примери, кви 5лв :mhihi: И да, ниското заплащане в сферата дълги години снижи нивото до това. Хора, от които нищо не става, стават учители. По-възрастните също са... едната я гледах как караше сама в колата с маска и ръкавици :mhihi: На едната учителка, детето й не знае кога е създадена българската държава в 3 клас. Таблицата за умножение също бърка. 80% от родителите като ги питаш да ти изброят 3 книги, които са прочели последните 5 години... ще те гледат тъпо. То става малко кокошката или яйцето, но проблема не идва от едно място.

П.П. В университетите също не е топ нивото. И там се срещат подобни, макар и да е по-високо цялостното ниво.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Апр 2022, 11:31

Вчера се сблъсках с една млада учителка, която преди години не биха я взели за чистачка в училището. В момента буквално всеки втори може да стана учител. Особено по информатика, английски и т.н. Там назначават всякакви, просто защото няма кой. Например на жената първи братовчед, който е технолог в една винарна, от 4 години е и учител по информатика в малък град :idea: :idea: :idea: Щото няма кой друг...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 06 Апр 2022, 11:47

Top Gun Maverick написа:Мхм, а сега знаете ли някои да повтаря един клас от 1-ви до 8-ми? Аз за такъв случай не знам, а само в моя клас имахе един, който беше поватрял втори клас, един който повтори четвърти и две момичета забележете, които бяха повтаряли. Това през годините от първи до осми от 90-та до 98-ма. :shock: А да не говоря колко оставаха на изпити и за началото на лятото, а после за септември. А сега им се молят да идат идат на училище за да им пишат някаква оценка, те спряха да ходят дори, докато не приеха някакъв закон да им спират детските :help: и това е главния стимул на мнозина да ходят на училище. :idea: Аз не знам дали си давате сметка в какво реално се превърна МАСОВОТО ни образование. Едни време онзи лаф, че най-трудно се изкарва тройка не беше случаен. Дори този, който нищо не знае беше принуден да научи нещо за да мине класа. Сега тройка се пише за присъствие. :help: Учителите им не им пука защото на държавата не и пука за тях.

Прав си, за съжаляние... За последното обаче, не е точно така! Днес учителя реално няма правото да възпитава, а само да преподава... Спомняте си едно време дисциплината в училище, ако си направил тъпотия по-голяма от допустимото: 1.Шамар; 2.Родители и недайси си боже директор... Даскалов по математика такъв ми е шибвал, че ще ми откачи врата, единственото което съм си мислел в този момент е дали ще каже на родителите ми, понеже ще има последствия за мен... Имам роднина учител, имам и набюдение върху сегашното образование в про-гимназията - никаква дисциплина! играят си на телефоните, пият количка, говорят си... Няма и как да очакваш някаква дисциплина вече: 1 Учителят няма права! 2 Голяма част от родителите не са заинтересовани от това какво ще научи детето, а каква оценка ще получи! От тук идва и парадокса, че каквото ли глупост да направи това дете, родителят му ще го защити пред учителя, дори заплашват и пускат жалби в много от случеите... Идва логичният въпрос, ако съм учител дали на мен щеше да ми пука за такива деца и родители...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 06 Апр 2022, 11:56

А учителите ли трябва да възпитават малките келешчета, от 1 клас с телефони за 2 бона ? Или трябва да преподават урок ? Гони се от часа, неизвинено, преповтаряне, изключване и т.н. Има си по-цивилизовани методи от шамари.

zAcK написа:Щото няма кой друг...

То това не е само с учителите. При лекарите може би се търпи още, но медицински сестри, санитарки... Автомобилните майстори да ги коментираме ли ? Ако имаш канал, можеш да си смениш маслото и имаш пиратски софтуер с кабелче от Алиекспрес, вече си майстор.

Всичко това не значи, че няма и читави хора. Въпроса е масовката къде е.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 06 Апр 2022, 11:59

Учителите не са най-виновните. Родителите са тези на които трябва най-много да ги интересува как се развиват децата. Не можеш да очакваш, че чужд човек ще се грижи по-добре от теб за детето ти. А и най-хубавия пример за едно дете е какво прави неговия родител.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 06 Апр 2022, 12:08

TNT написа:А учителите ли трябва да възпитават малките келешчета, от 1 клас с телефони за 2 бона ? Или трябва да преподават урок ? Гони се от часа, неизвинено, преповтаряне, изключване и т.н. Има си по-цивилизовани методи от шамари.

През един ред ли четеш това, което съм писал... Естественно, че има и по-цивилизовани методи и преди ги имаше, но днес възпитанието в училище е силно възпрепятствано от "правата" на ученика, които права някои родители защитават, но не осъзнават, че така не учат децата си на нищо правилно. Какво значение има телефон а да ли е 2 бона и 20 лв?! Детето не трябва да го използва в час, но при положение, че родителят не го възпитава правилно, а учителя няма правото дори да му повиши тон, то просто прави какво си иска... За отсътвия, и писане на заслужени оценки в училище не ми се говори, но истината е че заставят учителите, да не пишат отсъствия, двойки и т.н... Резултатът от днешното образование, ще видим след 20 години!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 06 Апр 2022, 12:44

Сигурно и през 2 реда чета, но то си личи шамарите и виковете колко ефект са имали :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата